| Author |
0nline Poziom 7

|
03 Dec 2009 13:30 [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie numeru |
|
|
|
Witam serdecznie.
Mam w pracy OmiPCXa oraz kilka aparatów systemowych, analogowych etc...
Wszędzie mogę sobie zrobić przekierowania na dany numer oprócz jednego aparatu.
Problem w tym że gdy wybieram przekierowanie natychmiastowe - aparat nadal dzwoni oraz świeci dioda (anuluj transfer). Przy innych aparatach (4019) - diodka przy skierowaniu natychmiastowym (tudzież *91) nie świeci i po prostu usługa jest realizowana.
Podłączyłem inny aparat pod feralną linię - ten sam model - problem pozostał, czyli coś jest nie tak na centrali (to taki mój nieśmiały wniosek ;) ).
Oczywiście dostępu do centrali nie mam (a serwis niestety niedostępny z przyczyn niezależnych odemnie) dlatego właśnie liczę na pomoc szanownych forumowiczów.
Z tego co się orientuję centrala posiada standardowe kody sterujące - więc może ktoś będzie wiedział w czym leży problem ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
TJ
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Dec 2009 13:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jack14 Poziom 23

Joined: 22 Aug 2005 Posts: 3241 Location: Zachodniopomorskie
|
04 Dec 2009 14:28 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Zapewne ten twój telefon pełni jednocześnie funkcję operatora i dlatego standardowe przekierowanie nie działa.
Napisz czy jest włączony do pierwszego portu systemowego w centrali.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
0nline Poziom 7

|
05 Dec 2009 12:50 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Sprawdzę dopiero w poniedziałek i odpiszę.
Wydaje mi się że nie jest to linia z funkcją operatora (takowa była ustawiana na inny numer) - ALE mogę się mylić :)
W każdym razie do poniedziałku.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
0nline Poziom 7

|
07 Dec 2009 08:29 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Witam z powrotem.
Mam nadzieję że w poniedziałek rano kawka lepiej smakuje ;)
Sprawdziłem - ta linia nie jest na pierwszym porcie. Pierwszy port to mój numer, a ja sam posiadam Alcatela 4039 :) U mnie idzie przekierować..
Mam jeszcze jedno dodatkowe szybkie pytanko :
Czy do numeracji DDI potrzebne są wyłącznie aparaty cyfrowe? Mam w końcu nieobsadzone full wyjść analogowych (cyfrowych tez mi zostało). Jeśli dobrze kombinuję to numeracja jest niezależna od zakończeń - chyba że w Omni jest inaczej..
Pozdrawiam
tj
|
|
| Back to top |
|
 |
amfi_amf Poziom 14

|
07 Dec 2009 09:28 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Masz racje, ddi nie ma nic wspolnego z typem aparatu, to tylko numeracja koncowa widziana z miasta, mozesz ja przydzielac do dowolnego typu aparatu lub innego urzadzenia koncowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jack14 Poziom 23

|
07 Dec 2009 15:31 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Jeśli nie jest to główny aparat (awizo) to nie powinno być problemów z usługą przekierowania połączeń.
ps
Jeśli chcesz to podeślij aktualny konfig na priva będzie bez "zgadywania".
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
0nline Poziom 7

|
07 Dec 2009 23:11 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Jack14:
Miło mi że chcecie pomóc - problem w tym że nie mam jak się do configa dobrać
W tym temacie jestem:
1. zielony
2. nie mam uprawnień do zarządzania centralą (w teorii ;) )
3. nie mam możliwości skorzystania z serwisu który "opiekuje" się tą centralą
Dzięki mimo wszystko za dobre chęci. Myślałem że może ktoś zna jakąś "magiczną sztuczkę" jak tu się dobrać do centrali od tyłka strony ;)
Jeśli będę w stanie coś więcej w tym temacie powiedzieć (chociażby wspomniany config) to wrócę do tego tematu.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
:)
|
|
| Back to top |
|
 |
krando Poziom 2

|
10 Dec 2009 00:47 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
OK
| 0nline wrote: |
2. nie mam uprawnień do zarządzania centralą (w teorii ;) )
|
OK
| 0nline wrote: |
3. nie mam możliwości skorzystania z serwisu który "opiekuje" się tą centralą
|
dla czego :?::?::?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Dec 2009 00:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
0nline Poziom 7

|
10 Dec 2009 16:34 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Dlaczego?
Cóż, moja firma po prostu przegina z terminami płatności - stąd brak opieki. Gdyby to odemnie zależało - zapewne bym inaczej wsio zrobił , a tak.. jestem zależny od firm zewnętrznych.
"Serwis" ostatnio za zmiany w usłudze - dołożenie numeracji DDI - wycenił robotę na 1500 euro. W tym było 10 aparatów alcatela 4019. Stąd również było moje jedno z pytań dot. takowego problemu.
Wiem - firma ma zarabiać, ale kwota wydaje mi się przesadzona.
Podobne scenariusze zapewne są na porządku dziennym także nikogo tym postem nie zdziwię ;)
Pozdrawiam
TJ
|
|
| Back to top |
|
 |
Jack14 Poziom 23

|
10 Dec 2009 18:10 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Dołożenie numeracji DDI, programowanie centrali nie ma zapewne większego związku z tak wysoką kwotą do zapłaty za usługę.
Raczej dołożenie karty UA plus licencje na telefony systemowe, same telefony były tego powodem.
Jeśli nie to czas zapłacić poprosić o zmianę hasła dostępu na standard i zmienić serwis.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
amfi_amf Poziom 14

|
10 Dec 2009 18:52 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Jednej rzeczy tylko nie rozumiem, skoro to jest Twoja centrala, to to co napisal Jack14, czyli zadanie zmiany hasla na default, albo zadanie podania hasla do sprzetu mozesz zazadac w kazdej chwili i sadze ze firmy, ktora zarabia na uslugach na Twojej centrali nie powinno to dziwic.
|
|
| Back to top |
|
 |
yahu Poziom 11

|
15 Mar 2010 17:39 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Czy udało się rozwiązać problem? Jeśli nie to proszę o taką informację na forum. Może być też na priv - spróbuję pomóc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pati Poziom 19

|
11 Oct 2010 08:56 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Witam wszystkich! Mam taki problem mam centralę OmniPCX i program do obsługi OmniPCX Office Management Console i chciałbym zrobić przekierowanie na inny numer. Dokładnie sprawa tyczy sie faksów tj są dwa faksy na zew. numerach DDI i np. na oba mają przychodzić faksy osobno pomiędzy 7-a 15ą a po 15-ej wszystkie faksy na jeden z nich, czyli nawet jak ktoś prześle po 15ej na ten drugi to automatycznie faks idzie na ten pierwszy na który chciałbym mieć przekierowanie. Jak ktoś ma moc i wie jak to zrobić to byłbym wdzięczny. Trochę zawiłe to oprogramowanie w tym zakresie ;). Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Jack14 Poziom 23

|
11 Oct 2010 13:25 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
Najprościej będzie jak prześlesz do mnie na priva aktualny konfig z centrali.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Oct 2010 13:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
przemotelmar Poziom 7

|
09 Nov 2010 21:18 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie num |
|
|
|
zawiłe nie jest -to jest jedno w logiczniej poukładanych oprogrmowań :)
musisz pogrzebać w zakresach czasowy i ustawić godziny
potem przechodzisz do numeracja plany numeracji zastrzeżony plan numeracji tam ustalasz że dany numer ddi schodzi na daną bazę (czytaj wyposażenie) W razie co to prośba o print screeny na priva to poradzimy
|
|
| Back to top |
|
 |
0nline Poziom 7

|
05 Apr 2011 11:25 Re: [Alcatel OmniPCX Office] Alcatel 4019 przekierowanie numeru |
|
|
|
Trochę wody w Wiśle/Warcie/Odrze upłynęło...
Przepraszam że nie odpowiedziałem wcześniej. Po takim czasie nie pamiętam czy problem rozwiązałem czy też nie. Już tam ponad rok nie pracuję, w międzyczasie jak jeszcze pracowałem to stanowiska pracy się wykruszyły więc nie było potrzeby robić nic więcej...
Jednakże z tego co mgliście kojarzę sprawę załatwiłem kodami do centrali przez systemowy tel. Wyszukałem na sieci różne dokumenty i chyba tak to jakoś załatwiłem.. Szkoda że wrodzone lenistwo spowodowało taki stan rzeczy że post jest praktycznie bezużyteczny. Dzięki wszystkim za podpowiedzi - bo na ówczesną moją skromną wiedzę były bardzo pożyteczne.
Pozdrawiam wszystkich
TJ
PS. Temat się nie rozwinął więc go zamykam :)
|
|
| Back to top |
|
 |