FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wymiana plastikowego gniazda karty sim Nokia 3510i

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Wymiana plastikowego gniazda karty sim Nokia 3510i
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 04 Dec 2009 21:38   

Film przedstawia jak wymienić plastikowe elementy metodą nagrzewania płyty głównej od spodu na przykładzie wymiany gniazda karty sim w Nokii 3510i.

Get Flash to see this player.

Za wszelkie niedoskonałości i za jakość przepraszam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Dec 2009 21:38   

Back to top

Faces
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 04 Dec 2009 22:55   

Re: Wymiana plastikowego gniazga karty sim Nokia 3510i

Witam.
Jednej rzeczy mi brakuje na filmie, pokazanie czy telefon działa!
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 04 Dec 2009 22:58   

Witam, jako elektronik z demontażem gniazda postąpił bym podobnie, ale z montażem to chyba po odessaniu cyny ułożyłbym gniazdo na miejscu i lutownica grotową i cyną przylutował. Wydaje mi się że pocynowanie padów i podgrzewanie cyny jak na filmie spowoduje odparowanie topnika zanim ułoży się gniazdo co doprowadzi do powstania zimnych lutów no chyba że to miejsce zalewasz topnikiem?
Ale fakt faktem gniazdo nie będzie popalone jak to nieraz miałem okazje widzieć.
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 Post from the author of the topic 04 Dec 2009 23:06   

Jakoś nie jestem zwolennikiem lutowania takich elementów lutownicą grotową.. Możliwe że doświadczenie kiedyś mnie do tego zmusi.. Jak narazie wychodzę z założenia że jeśli układ wpadnie na swoje miejsce i nóżki układu zostają "wchłonięte" w kulki cyny to układ dobrze się przylutwał..
Jak narazie nie musiałem poprawiać po sobie ale każde uwagi sobie cenię i wyciągnę wnioski..
Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 04 Dec 2009 23:20   

Prawda jest jedna : zależy kto trzyma lutownice :) . W laptopach na wymieniałem się garści gniazdek i tam bez grzania nic się nie uda. Generalnie tak : punkty lutownicze cynuję cyną taką normalną ze szpulki by ułatwić demontaż i obniżyć temperaturę i dalej można na dwa sposoby : pierwszy to robimy ,,glutę'' z cyny i podgrzewając lutownicą wyjmujemy gniazdo, druga metoda to grzejemy hot-air em i wyjmujemy no i w sumie 3 metoda to ,,glutę'' z cyny roztapiamy lutownicą z pomocą hot-air, oczywiście dla łatwości podlewamy topnikiem - inaczej ciężko będzie cynę upłynnić. Potem plecionka miedziana i oczyszczamy otworki lub pady- zależy co demontowaliśmy. Myjemy z resztek topnika i montujemy lutując lub lutując i dogrzewając hot-air em.
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 Post from the author of the topic 04 Dec 2009 23:28   

Sposobem na "glutę" ściągałem układy jak jeszcze nie miałem hota.. lutowanie już było trudniejsze (chodzi tutaj o układy o małych i gęstych nóżkach) ale dało się zrobić.. myślałem nawet o zrobieniu poradnika właśnie o wymianie elementów za pomocą zwykłej lutownicy ale zrezygnowałem ze względu na to, że jak widać aparat jakim dysponuję nie nagrywa zbyt rewelacyjnie a przy takim poradniku pasowałoby jakieś lepsze zbliżenie..
Back to top

Udar88
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 05 Dec 2009 04:11   

Słaba jakość filmu. Brak zbliżenia na obszar demontażu/montażu gniazda.
Brak sprawdzenia poprawności działania telefonu.

P.S
Proponuje popracować nad dykcją oraz umiejętnością formułowania poprawnych zdań w języku polskim.
Back to top

RAFAŁ.M
Poziom 12
Poziom 12

Post#8 05 Dec 2009 06:11   

Ciekawe czy przy takim grzaniu płyty klejony procesor i UEM nie wypluły kulek cyny z pod siebie , co jest równoznaczne martwicy telefonu.
Back to top

Spacewalker
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 05 Dec 2009 06:26   

Faces wrote:
Witam.
Jednej rzeczy mi brakuje na filmie, pokazanie czy telefon działa!

O tak. Sam wiem ze nie zawsze , mimo ze to plastikowe elementy to trzeba lutowac grotem.
Film jak film, nic zaawansowanego, jesli chodzi o wymiane. Pytanie co z reszta.
Back to top

seba_x
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 05 Dec 2009 08:07   

Czy od spodu w okolicach gniazda sim są jakieś elementy ? Czy po takim grzaniu nie odpadły z płytki ?
Back to top

RAFAŁ.M
Poziom 12
Poziom 12

Post#11 05 Dec 2009 08:15   

W tym modelu telefonu po drugiej stronie niema żadnych elementów , ale nadmierne podgrzanie spowoduje rozlutowanie wszystkiego. Tam była stosowana jeszcze zwykła cyna z ołowiem.
Back to top

wladek83
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 05 Dec 2009 08:53   

Udar88 wrote:

P.S
Proponuje popracować nad dykcją oraz umiejętnością formułowania poprawnych zdań w języku polskim.

Kolega nie miał zagadać gniazdo piękną polszczyzną, lecz je wymienić. I widać jak to się robi. Materiał przeznaczony dla próbujących swoich sił w serwisowaniu.
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 Post from the author of the topic 05 Dec 2009 09:20   

Re: Wymiana plastikowego gniazda karty sim Nokia 3510i

Co do jakości filmu to jak widać w pierwszym poście przepraszam za jakość..
Moim aparatem więcej nie wyciągnę, zwłaszcza że po wgraniu na serwer tutaj jakość spada dwukrotnie.. Ale kolega Udar88 z pewnością o tym wie bo na elektrodzie "można znaleźć" mnóstwo poradników jego autorstwa w jakości HD, z doskonałymi naprawami i nienaganną dykcją..
:
Jeśli grzeje się małym nadmuchem dokładnie to miejsce pod układem to najpierw on puści a dopiero potem nagrzeją się sąsiednie układy i zaczną puszczać.. ważne żeby nadmuch był mały, wtedy nie powietrze nie rozprasza się po zbyt dużej powierzchni.. Telefonu nie pokazałem że działa ze względu na to, że nie ma wyświetlacza, ale odpala tak jak i wcześniej..
:
Jeśli chodzi o poziom zaawansowania to nigdy nikomu nie da się dogodzić, jeśli ktoś zrobi coś zaawansowanego to zarzuty są, że poradniki są dla początkujących więc takich rzeczy robić nie będą a kto ma sprzęt i umiejętności nie potrzebuje poradników..
Jeśli zrobisz coś prostego to zarzuty są że jest to za proste i nie ma co pokazywać..
:
Jeśli chodzi o całość to skoro film jest taki bezużyteczny, szkodliwy i w jakości która nie pozwala nic zobaczyć, a ja mówię tak że nic się nie da zrozumieć i zaniża poziom portalu to proszę moderatora o usunięcie..
Ja pokazałem jak ja wymieniam takie gniazda i jak już mówiłem nie poprawiałem po sobie jeszcze.. A jeśli ktoś ma "dar" to i lutownica grotową może coś popsuć..
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Dec 2009 09:20   

Back to top

chprzemo
Poziom 8
Poziom 8

Post#14 05 Dec 2009 09:21   

Mam kilka pytań dotyczących działania przedstawionego sprzętu. Jestem laikiem, z lutownicą "bawię się" w domu bez rewelacji... ale patrząc dokładnie na ten film (dodatkowo użycie PTR SC i obróbka w profesjonalnym programie jakim jest paint :D) widać ewidentne rozjechania wymiarów- gniazdo jest rzucone i jego pierwotne położenie ni jak nie pasuje do położenia finalnego...

Wiem, że czepiam się szczegółów a film ma pokazać jak się to robi a ie koniecznie jak się to robi na działającym sprzęcie, ale jestem zwolennikiem zasady- jak coś robisz i uczysz kogoś to rób to dobrze. Profesjonalizm (narzędzia) na 5 ale precyzja wykonania 3=
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 Post from the author of the topic 05 Dec 2009 09:27   

chprzemo wrote:
gniazdo jest rzucone i jego pierwotne położenie ni jak nie pasuje do położenia finalnego...

gniazdo nie rzucone tylko w ten sposób mi akurat najlepiej trafić bo w momencie zetknięcia się nóżek gniazda z kulkami cyny one się ochładzają a gniazdo się trzyma i dopóki znowu się rozgrzejesz kulek nie da się go ruszyć.. Po ponownym ich rozgrzaniu układ (nóżki) zostają wciągnięte w te kulki i same układają się na swoim miejscu, potem jeszcze je delikatnie poprawiam jak widać..
Back to top

chprzemo
Poziom 8
Poziom 8

Post#16 05 Dec 2009 09:32   

ok, jak najbardziej się zgadzam z tą teorią.... Zobacz jedynie pierwszą klatkę filmu z płytką oryginalną z gniazdem do wymany) obok ostatniej klatki filmu z płytką po wymianie elementu.

Nie o to jednak chodzi w tej zabawie. Poradnik ma uczyć i uczy.... podstaw ale uczy...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Dec 2009 09:32   

Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 Post from the author of the topic 05 Dec 2009 09:42   

chprzemo wrote:
Zobacz jedynie pierwszą klatkę filmu z płytką oryginalną z gniazdem do wymany) obok ostatniej klatki filmu z płytką po wymianie elementu.

Podczas naprawy aparat cały czas nagrywał, potem film został skrócony, więc trudno się dziwić że ostatnia klatka wygląda inaczej niż pierwsza, aparat w trakcie naprawy był przesuwany itd.. poza tym on nagrywa w taki sposób że elementy bardziej oświetlone robi większe a mniej robi mniejsze.. zapewniam że gniazdo jest dokładnie na tym samym miejscu na którym powinno być..
Back to top

zenobeusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#18 07 Dec 2009 02:28   

Nie ma to jak krytykować kogoś, kiedy samemu nie zrobiło się niczego lepszego... Jeżeli komuś się nie podoba, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sam lepszy filmik nagrał i tu wrzucił. Wszyscy na tym skorzystają.
Back to top

Jaremka
Poziom 12
Poziom 12

Post#19 07 Dec 2009 21:05   

Takie nagrzewanie może rozwarstwić płytę, sam to kiedyś miałem z Motorolą po nagrzewaniu rozwarstwiła płyta ( lutowałem go w piecu do lutowania rozpyłowego )
Podejrzeniem było zimnie luty na procesorze. Uruchomił się ale rozwarstwiła się płytka , stracił zasięg. A co dopiero takie nagrzewnia lutownicą.
Back to top

toporek18
Poziom 8
Poziom 8

Post#20 08 Dec 2009 15:58   

Ja sie zgodze z przedmowca. W starszych telefonach o rozwarstwienie plyty nie trudno. Najskuteczniejsze wedlug mnie jest podgrzanie plyty na podrzewaczu oraz lutowanie grotowka, co do wylutu to hot air'em z gory. A gdy przytopi sie plastikowy element to zadna strata z reguly skoro go sie wymienia to i tak jest juz uszkodzony,
Back to top

zenobeusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#21 08 Dec 2009 20:25   

Płyta rozwarstwia się, gdy się ją przegrzeje albo grzeje się zbyt długo. Jeżeli się uważa to nic złego nie powinno się stać.
Back to top

piotrekl6
Poziom 4
Poziom 4

Post#22 26 Feb 2010 09:37   

Przydatny poradnik, zwłaszcza dla laików.. chwała tym którym się chce robić poradniki..
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Wymiana plastikowego gniazda karty sim Nokia 3510i
Page 1 of 1
Similar topics
Nokia C2-00 - telefon dual SIM z łatwo wymienialną kartą SIM (1)
Gramofon ze szpilki i kubka plastikowego (4)
Karty SIM zintegrowane w urządzeniach (30)
4 karty SIM jednocześnie w aparacie OTECH F1 (15)
Tani muzyczny telefon na dwie karty SIM (4)
3 karty SIM w 1 telefonie dzięki technologii Spreadtrum (17)
Moduł GSM SIM300D nie wykrywa karty SIM. (1)

Page generation time: 0.274 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed