FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Fit-PC2i - miniaturowa stacja robocza z procesorem Atom

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Fit-PC2i - miniaturowa stacja robocza z procesorem Atom
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 06 Dec 2009 19:14   

Izraelski producent miniaturowych i energooszczędnych rozwiązań informatycznych - CompuLab zaprezentował swoją nową propozycję stanowiącą kolejną aplikację procesora Intel Atom. Firma specjalizuje się w rozwiązaniach CoM („Computer on Module”), a jej produkty znane są z wysokiego stopnia integracji i co za tym idzie niewielkich gabarytów, a także umiarkowanych cen. Mający wymiary zaledwie 101x115x27mm Fit-PC2i oparty jest o płytę główną pracującą pod kontrolą chipsetu Intel US15W i procesor Intel Atom serii Z5xx taktowany częstotliwością od 1.1 do 2 Ghz. Komputer wyposażony jest w 1 lub 2 GB pamięci RAM DDR2 taktowanej częstotliwością 533 Mhz, dysk twardy w rozmiarze 2.5” lub opcjonalny, zintegrowany na płycie głównej „Disk-on-chip” o pojemności 4GB oraz czytnik kart miniSD. Płyta posiada zintegrowaną kartę graficzną GMA500 z wyjściem DVI/HDMI, zdolną do wyświetlania rozdzielczości 1920x1200. Do pozostałego wyposażenia należą: zintegrowana karta dźwiękowa z cyfrowym wyjściem SPDIF, podwójna karta sieciowa 1 Gpbs, karta WLAN 802.11b/g, 4 porty USB oraz port szeregowy RS232. Obudowa Fit-PC2i wykonana została z aluminium, a komputer wraz z dyskiem twardym waży około 370 gramów. Za zasilanie odpowiada zintegrowany zasilacz DC/DC i zewnętrzny zasilacz AC/DC 12V. Pobór mocy w w stanie „idle” wynosi 6W, a przy pełnym obciążeniu procesora – 8W. W trybie oczekiwania komputer pobiera z sieci mniej niż 1W. Przedstawiciele CompuLab podkreślają zalety swojej konstrukcji i spodziewają się dużego zainteresowania ze strony korporacji szukających oszczędności w zużyciu energii elektrycznej, a wymagających pracujących 24 godziny na dobę stabilnych rozwiązań komputerowych.

Źródło:
http://www.tgdaily.com/hardware-features/44925-compulab-showcases-13-ounce-mini-pc
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Dec 2009 19:14   

Back to top

MasterMatan
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 06 Dec 2009 21:21   

Re: Fit-PC2i - miniaturowa stacja robocza z procesorem Atom

hmm...
Ładne, małe, zgrabne, biorę.
Malutki komputerek na domowy serwerek czy komputer za monitor do pracy. Z chęcią bym go zakupił gdyby był dostępny w rozsądnej cenie w polskiej dystrybucji.
Back to top

pseven
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 Post from the author of the topic 06 Dec 2009 23:46   

Producent nie podał jeszcze sugerowanych cen, domyślam się, że komputer ten będzie na początku kosztował od ok 250 USD w wersji podstawowej bez systemu do 500 USD w najbardziej rozbudowanej konfiguracji i licencją na pełnoprawny Windows 7.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Dec 2009 23:46   

Back to top

degename
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 07 Dec 2009 02:32   

Z ekranem dotykowym pasował by do samochodu. Wystarczyło by zmontowanie jakiegoś dokowania do niego i można by go łatwo wyciągać i zabierać do domu. A ekrany dotykowe są już nie takie drogie. Ciekawe też jakby się sprawdził do wyświetlania prezentacji w szkołach i sklepach zamiast laptopów.
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 07 Dec 2009 11:18   

Genialne...Gdyby teraz producenci netboków takie coś zrobili z ekranem 10 cali to było by coś. Bo nie ma co się oszukiwać że netboki nie biorą po 8 W...
Back to top

marik_te
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 07 Dec 2009 16:23   

A np Asus Eee z atomem 1,6 pobiera bez wifi 7,2W a z wifi 8,3W oczywiście licząc włączone podświetlanie matrycy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Dec 2009 16:23   

Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 07 Dec 2009 17:13   

To ja nie wiem co było z moim netbookiem. Akurat miałem Wind-a od MSI i ten był niewiele mniej prądożerny niż mój "normalny" laptop - z sieci (bez podłączonej baterii) brał ok 30 W....
Back to top

pseven
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 Post from the author of the topic 08 Dec 2009 14:16   

skaktus wrote:
To ja nie wiem co było z moim netbookiem. Akurat miałem Wind-a od MSI i ten był niewiele mniej prądożerny niż mój "normalny" laptop - z sieci (bez podłączonej baterii) brał ok 30 W....

Wydaje mi się to wynikiem sporym, zważywszy na to, że para 945GSE + Atom 270 wraz z jednym dyskiem twardym 2.5" i kartą sieciową nie powinna pobierać więcej niż 11-15W. Pozostaje kwestia poboru prądu przez pozostałe komponenty.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Fit-PC2i - miniaturowa stacja robocza z procesorem Atom
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
MeeGo WeTab - tablet z systemem MeeGo i procesorem Atom (1)
Fujitsu Loox F-07C - pierwszy na świecie smartphone z procesorem Atom (2)
Waza z procesorem Atom 230, NVIDIA ION i Blu-ray (19)
HP Mini 210 z nowym, dwurdzeniowym procesorem Atom N570 (1)
Nowa płyta ECS ze zintegrowanym procesorem ATOM (5)
Domowy serwer z procesorem Atom firmy Acer (2)
Przemysłowy mini-komputer z procesorem Atom (5)
Miniaturowa stacja meteo by LUKI (8)
Intel Atom N2600 vs Intel Atom N570 vs AMD Fusion C50 (6)
Miniaturowa przetwornica 1A. (31)

Page generation time: 0.137 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed