X
  • #1 07 Dec 2009 23:17
    _prusak_
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Pomóżcie koledzy. Mam problem z modemem mf-636 od orange. Zainstalowałem go na kompie : procek athlon 2GHz, płyta K7s5A,256 SDRAM i nie mogę się połączyć z internetem. Mogę wysyłać normalnie sms ale nie łączy mi się z internetem. Po włożeniu modemu do innych komputerów (sprawdziłem na trzech) łączy się normalnie z netem. Czy to może być problem związany z tym że na tej płycie jest USB starsze niż 2.0 ?? Proszę pomóżcie rozwiązać problem.
  • #2 08 Dec 2009 04:05
    markovip
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    Gdzie znajduje się komputer? W jakimś zakamarku? To oczywiste że nie będzie działał - za słaby sygnał.

    Kup przedłużacz USB (max 3m) i daj modem bliżej okna.
  • #3 08 Dec 2009 17:18
    _prusak_
    Level 23  
    Topic author Helpful post? (0)
    Komputer znajduje się mniej więcej w tym samym miejscu co testowałem internet na laptopie i wszystko było w porządku. Pasek postępu zatrzymuje się w momencie żądania połączenia i na tym poprzestaje. Dalej nic się nie dzieje. Myślę że przedłużka i lepsze umiejscowienie modemu nic tu nie pomoże. System jest nowiutki. Sterowniki do sieci zainstalowałem ze strony ECS. Wysyłać sms z tego programiku mogę bez problemowo tylko nie może się połączyć z internetem.
  • #4 08 Dec 2009 18:20
    markovip
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    To się mylisz - pomoże. System ma akurat tutaj mało do gadania.
  • #5 08 Dec 2009 19:48
    _prusak_
    Level 23  
    Topic author Helpful post? (0)
    Położyłem całego kompa na parapecie:). Zmienił się tryb z E na 3G. Jednak nadal jest komunikat po podłączeniu :" odebrano żądanie nawiązania połączenia ".
  • #6 09 Dec 2009 00:22
    markovip
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    No widzisz, polepszył dużo się sygnał i rodzaj transmisji się zmienił - na szybszy.
    Z tego komunikatu wynika że baza odebrała żądanie. Ile czasu trwa ten komunikat? Sam znika, czy go wyłączasz?
  • #7 09 Dec 2009 08:26
    apacen1
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Ja na twoim miejscu najpierw odinstalowałbym ten modem,programy i powtórnie zainstaluj.Jeśli chcesz mieć dobry zasięg 3G to kup antenę zewnętrzną umts panel./ale najpierw sprawdz czy ten modem ma możliwość podpięcia anteny/.W programie,jesli ma być tylko E to ustaw ręcznie na GSM/program jest na automatyce i w różnych momentach znajduje nie zawsze dobry sygnał/.
  • #8 11 Dec 2009 17:19
    _prusak_
    Level 23  
    Topic author Helpful post? (0)
    Komunikat się nie wyłącza tylko cały czas jest taki sam. Zasięg jest. Modem przeinstalowałem kilka razy. Nie ma możliwości podpięcia zewnętrznej anteny. Próbowałem zarówno na automatyce jak i na EGDE oraz 3G.
  • #9 12 Dec 2009 01:29
    markovip
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    Może będzie to banalne pytanie, ale: komputer ma zainstalowany Service Pack 2?
  • #10 12 Dec 2009 17:56
    _prusak_
    Level 23  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tak. Jeden system miał sp2 zaś obecny sp3. Na innych kompach w tym samym miejscu działa bez problemu. Chyba to jednak kwestia wersji USB. Bo sprawdziłem i modem posiada tylko sterowniki do win PX oraz do Visty. Czyli może on nie obsługuje starej wersji USB ze względu na wolniejszy transfer?? Mam nadzieje że bzdur nie napisałem bo to tylko przypuszczenie.
    Dane modemu ze strony Plusa:
    HSDPA/HSUPA/3G 2100 MHz,
    EGDE/GPRS/GSM 1900/1800/900/850 MHz,
    HSUPA z prędkością do 2 Mb/s (5,765 Mb/s ready),
    HSDPA z prędkością do 7,2 Mb/s,
    korektor sygnału radiowego oraz podwójny tor anteny odbiornika,
    technologia zero CD,
    gniazdo na kartę pamięci microSD o pojemności do 4 GB,
    obsługa wiadomości SMS.
    Wymagania sprzętowe dla komputera to: system operacyjny Windows XP lub Windows Vista (w wersji 32 bity),
    specyfikacja komputera powinna odpowiadać wymaganiom systemu operacyjnego,
    inne: wolne złącze USB, przeglądarka internetowa Internet Explorer 5.5 lub nowsza, zainstalowane sterowniki do obsługi sieci TCP/IP.

    Wszystkie wymagania wymagania spełniłem. Z tym że pod tym" specyfikacja komputera powinna odpowiadać wymaganiom systemu operacyjnego " może się kryć wersja USB??
  • #11 30 Dec 2009 23:14
    _prusak_
    Level 23  
    Topic author Helpful post? (0)
    Poddałem się. Myślę że to wina USB ponieważ na innych komputerach działa. Dziękuje za pomoc.
  Search 4 million + Products
Browse Products