FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Atmega8 - diody led RGB. Czy podłączenie jest prawidłowe?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Atmega8 - diody led RGB. Czy podłączenie jest prawidłowe?
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 08 Dec 2009 00:43   

Atmega8 - diody led RGB

Witam

Do atmegi8 mam podłączone 7 diol RGB i dwa switche, po naciśnięciu jednego z nich diody się rozjaśniają, a po naciśnięciu drugiego przyciemniają.Diody mają takie własności:
czerwony [ 1.9V/ 20mA ] : 2000mcd
zielony [ 3.2V/ 20mA ] : 3000mcd
niebieskie [ 3.2V/ 20mA ] : 1800mcd

ja dałem rezystory pod czerwone :(5-1,9)/0,02=155ohm
zielone i niebieskie :(5-3,2)/0,02=90ohm

Czy wszystko jest podlączone prawidłowo??Jeśli tak to proszę pomóc przy wpisaniu kodu , aby przyciemniac diody i je rozjaśniać.Z góry dziękuję za odpowiedź
Back to top

fotomh-s
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 08 Dec 2009 12:09   

Re: Atmega8 - diody led RGB

jedyne, co to możesz zrobić to "szybkie miganie" diodami

Code:

portX.X = 1
waitus opoznienie
portX.X = 0

X oczywiście zamień na odpowiednie wartości
switchami zmieniaj długość opóźnienia

Code:
if pinX.X = 0 then
opuznienie = opoznienie - X
end if

// zwiększa jasność

if pinX.X = 0 then
opuznienie = opoznienie + X
end if

//zmniejsza jasność

//ten kod działa, jak masz switche podłączone do -, a nie do +

ja raczej dałbym wspólną anodę
można też kombinować z sygnałem pwm, tylko, że pwm ma chyba 1 kanał

na tym schemacie nie widzę pinu reset (chyba masz fusy przestawione, a wtedy musisz programować równolegle, a nie ISP), jak nie masz przestawionych fusów to któryś z pinów będzie resetem, i nie będzie działał jako wejście/wyjście
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Dec 2009 12:09   

Back to top

Poziom 23
Poziom 23

Post#3 08 Dec 2009 12:18   

atmega 8 ma 3 kanaly pwm ... ja bym ten uklad zredukowal do 3 kanalow i 3 tranzystorow mocy..
Back to top

Pi!
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 08 Dec 2009 13:27   

atmega 8 ma 3 kanaly pwm ... ja bym ten uklad zredukowal do 3 kanalow i 3 tranzystorow mocy..

7x20mA=140mA/kolor, takie cacko jak BC337 spokojnie to obsłuży i nawet się nie spoci, możesz też spokojnie zastosować takie coś jak ULN200??, bardzo przyjemne kostki.

Wysteruj dodatkowo wyjścia z uC do switchy jakimś rezystorem np. 10k do masy, bo inaczej będą się dziwne rzeczy działy.

I jeszcze jedno, daj połączenie z tych diódek po prawej do masy i kond 100nF pomiędzy VCC i masą jak najbliżej nóżek Uc.
Back to top

dawidziomal
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 10 Dec 2009 00:39   

Ok zmieniłem switche i dałem do masy,dałem rezystory 10k między switch , a uC(tylko proszę mi dać zrozumieć jakie rzeczy mogłyby się dziać bez tych rezystorów?)mam BC337 w domu 50 sztuk więc te tranzystory do każdej diody osobno?Chcę sterować każdą diodą osobno czyli musi być 7 led x 3 = 21 tranzystorów?? Każdą diodę chcę , by miała możliwość świecenia prądem 20mA.
Czy w tym uC nie ma dwóch mas?To co oznacza GND po prawej stronie??Muszę połączyć je??Kondensator dałem pomiędzy Vcc i masą (aby nie było zakłóceń?)

jedyne, co to możesz zrobić to "szybkie miganie" diodami - czyli przy zmienianiu jasności będzie widać stopniowe "rozjaśnianie" czy "ściemnianie" diod??

Czyli najlepiej jeśli podłączę te diody nie od razu przez uC tylko na bazę do tranzystora i dopiero dioda?
A jak to jest z uC???? Napięcie 5V(zasilacz, który posiadam 5V 1,25A) i rezystor ograniczający prąd trzeba dawać czy nie ??Tak , to rozumiem ,że przechodzi cały ten prąd przez uC , a ile potrzebuje uC?

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki.Pozdrawiam

Dodano po 17 [minuty]:

A niedałoby się podłączyć do Atmegi8 czy Atmegi16 powiedzmy 100-200 led RGB i sterować nimi jak wyświetlaczem??Chodzi o sterowanie każdej diody osobno??
Back to top

Djuke
Poziom 8
Poziom 8

Post#6 10 Dec 2009 00:48   

dawidziomal wrote:

Czyli najlepiej jeśli podłączę te diody nie od razu przez uC tylko na bazę do tranzystora i dopiero dioda?

Wyjście z uC na baze - a katoda diody do kolektora.

dawidziomal wrote:

A niedałoby się podłączyć do Atmegi8 czy Atmegi16 powiedzmy 100-200 led RGB i sterować nimi jak wyświetlaczem??Chodzi o sterowanie każdej diody osobno??

Dałoby się - za pomocą demultiplekserów.
Back to top

dawidziomal
Poziom 6
Poziom 6

Post#7 Post from the author of the topic 10 Dec 2009 01:05   

za pomocą demultiplekserów - czyli jak to dokładnie wygląda?
Back to top

Pi!
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 10 Dec 2009 10:30   

dawidziomal wrote:
Ok zmieniłem switche i dałem do masy,dałem rezystory 10k między switch , a uC(tylko proszę mi dać zrozumieć jakie rzeczy mogłyby się dziać bez tych rezystorów?)mam BC337 w domu 50 sztuk więc te tranzystory do każdej diody osobno?Chcę sterować każdą diodą osobno czyli musi być 7 led x 3 = 21 tranzystorów?? Każdą diodę chcę , by miała możliwość świecenia prądem 20mA.
Czy w tym uC nie ma dwóch mas?To co oznacza GND po prawej stronie??Muszę połączyć je??Kondensator dałem pomiędzy Vcc i masą (aby nie było zakłóceń?)

jedyne, co to możesz zrobić to "szybkie miganie" diodami - czyli przy zmienianiu jasności będzie widać stopniowe "rozjaśnianie" czy "ściemnianie" diod??

A jak to jest z uC???? Napięcie 5V(zasilacz, który posiadam 5V 1,25A) i rezystor ograniczający prąd trzeba dawać czy nie ??Tak , to rozumiem ,że przechodzi cały ten prąd przez uC , a ile potrzebuje uC?

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki.Pozdrawiam

Dodano po 17 [minuty]:

Dajesz 3 tranzystory, na każden kolor osobny, a dalej już równolegle lub szeregowo jak sobie policzysz(możesz dać zasilanie większe niż 5V dla diód). Tranzystor dobierasz w zależności od pobieranego prądu.
Jak podłączyć tranzystor:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1416915.html
Połącz masy mikrokontrolera, a teraz to puszczasz przez niego prąd, co prawda nieduży, ale zawsze. Tak samo jak podłączysz diody przez tranzystor, to przez uC popłynie coś około kilku/nastu uA na sterowanie a tak leci prawie PÓŁ AMPERA(zsumuj prądy diód). Do sterowania każdej diody osobno polecam np() do sterowania ledami. Podłącza się je przez I2C do uC i tylko wysyła wartości np. takie cacko, ale mogą być problemy z dostaniem tego w PL: PCA9685
Można też z osobnego uC zrobić taki driver i podłączyć je ze sobą i2c.
Migania pow ok 24Hz nie widać(troszkę), tylko widać jaśniej ciemniej. Jest to podyktowane niską przepustowością nerwu wzrokowego, oraz dość wolnym czasem reakcji receptorów w oku. Dopiero jak się taki wolny PWM szybko porusza to nie widać linii tylko pojedyńcze kropki. Dlatego daje się szybki PWM i nie ma problema.
Pobór prądu Uc znajdziesz w karcie katalogowej, to coś około 5mA ale nie pwmiętam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Dec 2009 10:30   

Back to top

domelek202020
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 28 Dec 2009 17:46   

Re: Atmega8 - diody led RGB. Czy podłączenie jest prawidłowe

Witam. Chciałbym z portu Atmegi wysterować sygnałem PWM taśmę led ( 5 metrów = 3A). Czy wystarczy do pinu uC podłączyć BUZ11 poprzez rezystor? Podobno może nie otworzyć się "do końca". Można zastosować jakiś stopień pośredni. Ale jak i jakich dokładnie elementów? Zasilanie układu 12V (Atmega oczywiście 5V). Może ktoś z forumowiczów posiada taki schemat?

Pozdrawiam
Back to top

ttysiac
Poziom 5
Poziom 5

Post#10 29 Dec 2009 02:47   

Quote:
Ok zmieniłem switche i dałem do masy,dałem rezystory 10k między switch , a uC(tylko proszę mi dać zrozumieć jakie rzeczy mogłyby się dziać bez tych rezystorów?)

Przy łącznikach zwierających do zasilania należy dołączyć rezystor miedzy wejściem mikrokontrolera a masą. Bez nich w momencie gdy przycisk nie będzie wciśnięty wejście będzie wisiało w powietrzu i nie wiadomo jaki będzie miało stan logiczny. Podobna sytuacja jest jeżeli łącznik zwiera do masy, potrzebny jest dodatkowy rezystor podający stan wysoki w czasie gdy przycisk nie jest wciśnięty. W AVRach można do tego wykorzystać zintegrowany rezystor pull-up, który włącza się przez odpowiednia konfiguracje pinu (zdaje się, że standardowo jest załączony).

Quote:
Chcę sterować każdą diodą osobno czyli musi być 7 led x 3 = 21 tranzystorów?

Tak by trzeba było zrobić. Choć jeżeli chcesz programować mikrokontroler przez ISP to trzeba będzie zrezygnować z jednej diody ponieważ nie można wykorzystać wtedy pierwszej nóżki scalaka czyli PC6. Tam jest RESET układu.

Przyszło mi do głowy jeszcze inne rozwiązanie.
Podłączając diody w taki sposób można wykorzystać wbudowane w mikrokontroler kanały PWM co umożliwi łatwe sterowanie jasnością i kolorem. Dodatkowo wykorzystana jest mniejsza liczba wyprowadzeń wiec można zwiększyć liczbę LEDow lub przycisków.

Przy takim rozwiązaniu bardzo łatwy będzie program przy którym wszystkie załączone diody w jednej chwili będą miały ten sam kolor i jasność. Da się też napisać taki program by każdy LED świecił w danym momencie z inna jasnością i kolorem.

Quote:

Żadnego rezystora, mikrokontroler bezpośrednio do zasilacza. Dodatkowo kondensator miedzy masą (obie masy należy połączyć) a zasilaniem jak najbliżej układu. Pobór prądu znajdziesz w specyfikacji.

Quote:
Witam. Chciałbym z portu Atmegi wysterować sygnałem PWM taśmę led ( 5 metrów = 3A). Czy wystarczy do pinu uC podłączyć BUZ11 poprzez rezystor?

Lepiej będzie dodać układ pośredniczący, który poda wyższe napięcie na bramkę. Na forum jest już trochę tego typu rozwiązań. Prostym do wykonania było by zastosowanie scalonego drivera np. TC429. Wystarczy jego wejście podłączyć z wyjściem PWM mikrokontrolera, wyjście przez mały rezystor do bramki tranzystora oraz zasilanie 12V i kondensator. Można też zbudować prosty driver z tranzystorów. Najprostszy był by z jednego tranzystora i 3 rezystorów.

Innym rozwiązaniem (jeszcze prostszym) jest zastosowanie tranzystora otwierającego się w pełni już poniżej 5V i sterowanie nim bezpośrednio z portu mikrokontrolera (przez rezystor np 200om). Obecnie jest dostępnych wiele niskonapięciowych MOSFETow w obudowach smd np. IRF7455.

Bez drivera zwiększą się straty wydzielane na tranzystorze podczas przełączania ale można je zmniejszyć przez zastosowanie niskiej częstotliwości PWM. Już przy 100Hz miganie diod nie będzie widoczne.
Back to top

domelek202020
Poziom 12
Poziom 12

Post#11 29 Dec 2009 12:09   

ttysiac wrote:

Innym rozwiązaniem (jeszcze prostszym) jest zastosowanie tranzystora otwierającego się w pełni już poniżej 5V i sterowanie nim bezpośrednio z portu mikrokontrolera (przez rezystor np 200om). Obecnie jest dostępnych wiele niskonapięciowych MOSFETow w obudowach smd np. IRF7455.

Bez drivera zwiększą się straty wydzielane na tranzystorze podczas przełączania ale można je zmniejszyć przez zastosowanie niskiej częstotliwości PWM. Już przy 100Hz miganie diod nie będzie widoczne.

Ten sposób będzie chyba najlepszy. A znasz jakieę odpowiedniki IRF7455 ale w standardowej obudowie (tzn do montażu przewlekanego)? Rozumiem ze łącze wyjscie Atmegi przez rezystor np 220Ohm z bramą, źródło z masą i dren do minusa w taśmie led? A plus ze sterownika do plusa taśmy? - Taśmy rgb mają wspólny plus.
Back to top

ttysiac
Poziom 5
Poziom 5

Post#12 29 Dec 2009 16:36   

Quote:
A znasz jakieę odpowiedniki IRF7455 ale w standardowej obudowie (tzn do montażu przewlekanego)?

Chyba IRLZ44N jest tani i w miarę dostępny. Może być też coś w stylu IRL3103, IRL2203N czy IRL3803.

Quote:
Rozumiem ze łącze wyjscie Atmegi przez rezystor np 220Ohm z bramą, źródło z masą i dren do minusa w taśmie led? A plus ze sterownika do plusa taśmy?

Dokładnie w taki sposób.
Back to top

domelek202020
Poziom 12
Poziom 12

Post#13 30 Dec 2009 00:26   

Witam ponownie. Czy ktoś może sprawdzić schemat? Chodzi mi głownie o wartości elementów. Układ będzie zasilany ze stabilizowanego zasilacza 200W (czy impulsowy się nadaje?). Jaki dać R3 przy diodzie i jakie C1 oraz C4? Mosfet będzie inny - taki znalazłem w bibliotece eagla i jest w obudowie TO220. R4 - 220 Ohm to już wiem dzięki ttysiac. Jeżeli podłączyłbym taśmę i okazałoby się, że mosfet się nie załącza do końca to jak zrobić ten driver? Na bc557 da radę? Niczego na schemacie nie brakuje?

Pozdrawiam

eagle led.JPG
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  eagle led.JPG
 Contents:  
 Filesize:  32.52 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Dec 2009 00:26   

Back to top

ttysiac
Poziom 5
Poziom 5

Post#14 30 Dec 2009 21:33   

Schemat jest ok. a zasilacz może być impulsowy.

Wartości elementów:
R3 rzędu 330om.
C1,C4 właściwie dowolne, o ile pamiętam stabilizatory 78xx wymagają minimum 100nF. Możesz dać np. 100uF i dodatkowo jeszcze trzeci mniejszy kondensator (np. 100nF) przy samym mikrokontrolerze (jak najbliżej).
R4 może być odrobinę mniejszy ale nie powinien mieć mniej niż 120om.

Gdybyś chciał jednak użyć tranzystora który otwiera się w pełni powyżej 5V to najprostszy (ale wolny) driver można zbudować na jednym tranzystorze. Może być pnp jak BC557 choć lepszy był by tranzystor o większym maksymalnym prądzie np. BC337, BC639...

W przypadku BC557 bazę podłączasz przez rezystor 1k do wyjścia mikrokontrolera, emiter do +12V a do kolektora dwa rezystory 220om. Jeden podłączony do bramki MOSFETa a drugi do masy.

W przypadku BC337 bazę podłączasz przez rezystor 220om do wyjścia mikrokontrolera, emiter do masy a do kolektora dwa rezystory 47om. Jeden podłączony do bramki MOSFETa a drugi do +12V.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Atmega8 - diody led RGB. Czy podłączenie jest prawidłowe?
Page 1 of 1
Similar topics
Gwieździste Niebo - Swiatłowody czy Diody LED/RGB (1)
Mruganie diody led? Czy jest potrzebny jakiś BD? (4)
Czy schemat jest dobry? Jaki uC? Diody LED? (2)
Czy możliwe jest błędne oznaczenie diody LED. (5)
Jakie diody w taśmie LED RGB (1)
Par 56 RGB LED Jakiej jasności diody? (7)
Diody Led i RGB - kilka pytań laika (4)
Zasilanie mikroprocesora, sterownik RGB do diody LED. (2)
diody RGB- podłączenie - listwa diod (18)
Panel LED RGB - nie świecą 3 diody G (jak to naprawić?) (1)

Page generation time: 0.152 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed