Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania
Autor
Wiadomość
witux
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 5152
Miasto: Stalowa Wola

Post#1 Post autora tematu 08 Gru 2009 10:52   

Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


Nie jestem dobry w te klocki ale chciałbym się zapytać. Czy jest możliwe, czy jest to tańsze i legalne.
Posiadam domową sieć wifi ( router i 3 laptopy ), które są w jednej grupie roboczej z wzajemnie udostępnionymi plikami. W tym miesiącu zamierzam kupić Cyfrę+ ale chciałbym oglądać to na trzech ewentualnie dwóch laptopach (telewizorach) oczywiście niezależnie od siebie. Z tego co się wcześniej orientowałem w sklepie , sprzedawca doradzał mi kupić dwa dekodery, konwerter quad oraz spliter i połączyć to kabelkiem telefonicznym aby sygnał z karty szedł na inne dekodery.
Nawiązując do pytania, czy da radę udostępnić drogą wifi w sieci lokalnej aby nie wiercić ścian itp.
Powrót do góry
   
911676
Usunięty





Post#2 08 Gru 2009 11:19pomocny post - solucja   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


Nie rozumiem jak chcesz oglądać programy na laptopie ? potrzebna jest karta satelitarna z modułem dostępu cam i czytnikiem kart seca. Trochę grosza to kosztuje .


Cyfra ma możliwość udostępnienia opcji oglądania w rożnych pokojach indywidualnie to jednak wiąże się z dwu letnim i najdroższym abonamentem

Cyfra + nie posiada w swej ofercie kart komputerowych, daleko im do tego
Jednak możliwość jest taka , płacisz abonament za samą kartę dostępu od cyfry a na własną rękę kupujesz sprzęt czyli:

-Kartę DVB-s z możliwością podłączenia modułu cam (Technotrend TT-PCline Premium S)
-kieszeń na moduł cam (Common Interface dla TT oraz SS1)
-moduł cam kodowania seca
-Spliter cyfra plus (dzielenie się kartą na różne tunery sat)

Jak to zmieścić w laptopie ?

Oczywiście karta lepiej jak by była DVB-s2 wtedy będą działać programy HD.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Gru 2009 11:19pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#3 08 Gru 2009 11:23pomocny post - solucja   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


Wystarczy zwykła karta satelitarna bez wejść CI i CR jeżeli zostanie postawiony serwer kart kodowych na komputerze lub tunerze linuxowym lub innym urządzeniu i podział uprawień pójdzie po sieci.
Powrót do góry
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3162
Miasto: Okolice Krakowa

Post#4 08 Gru 2009 12:49pomocny post - solucja   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


witux napisał:

Nawiązując do pytania, czy da radę udostępnić drogą wifi w sieci lokalnej aby nie wiercić ścian itp.

Nie da rady każdy odbiornik musi mieć swój kabelek do anteny.

Co do podziału uprawnień to najlepiej kupić tuner linuksowy z Wlanem.
Powrót do góry
   
911676
Usunięty





Post#5 08 Gru 2009 13:53pomocny post - solucja   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


pajo21 napisał:
Wystarczy zwykła karta satelitarna bez wejść CI i CR jeżeli zostanie postawiony serwer kart kodowych na komputerze lub tunerze linuxowym lub innym urządzeniu i podział uprawień pójdzie po sieci.


Chyba ja czegoś nie rozumiem ?, podział uprawnień to jedno a jak chcesz zdekodować zakodowany sygnał satelitarny ? zwykłą kartą DVB-s bez hardware do dekompresji MPEG2
tym są właśnie moduły cam, żeby było to takie proste to poco je kupować ? a samym oprogramowaniem nic nie zdziałasz nawet jeśli masz mocny komputer, jeśli się mylę to proszę wytłumacz jak dla dziecka ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Gru 2009 13:53pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
romeok01
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Lip 2006
Posty: 1356
Miasto: Opole

Post#6 08 Gru 2009 14:27pomocny post - solucja   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


Napisał, że nie jest wymagany moduł cam od karty satelitarnej do komputera, ponieważ wystarczy czytnik phoenix na karte Cyfry, karta dvb satelitarna i wtyczka Pmcam lub inna do programu do ogladania telewizji satelitarnej lub nawet może sie obyć bez czytnika kart jak postawi sobie serwer domowego sharingu i rodzieli przez niego kartę.
serwer sharingu może postawić na jakimś tunerze linuksowym lub na jednym laptopie, który będzie musiał byc właczony na czas oglądania na innych laptopach.
Przy sharingu obedzie się bez splittera i wykorzysta istniejące połaczenie wi-fi i nie bedzie musiał ciagnąć dodatkowych kabli.

Więc chyba najlepszym rozwiązaniem byłby tuner linuksowy (może byc dreambox 500) i do kazdego laptopa po karcie dvb satelitarnej, do tego konwerter quad i tutaj nie obedzie się bez okablowania, bo do każdego tunera musisz puscic kabel z konwertera.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Gru 2009 14:27pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#7 08 Gru 2009 17:26pomocny post - solucja   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


HEKTOR003 napisał:
pajo21 napisał:
Wystarczy zwykła karta satelitarna bez wejść CI i CR jeżeli zostanie postawiony serwer kart kodowych na komputerze lub tunerze linuxowym lub innym urządzeniu i podział uprawień pójdzie po sieci.


Chyba ja czegoś nie rozumiem ?, podział uprawnień to jedno a jak chcesz zdekodować zakodowany sygnał satelitarny ? zwykłą kartą DVB-s bez hardware do dekompresji MPEG2
tym są właśnie moduły cam, żeby było to takie proste to poco je kupować ? a samym oprogramowaniem nic nie zdziałasz nawet jeśli masz mocny komputer, jeśli się mylę to proszę wytłumacz jak dla dziecka ?

Nie chyba tylko na pewno nie rozumiesz.
Kolega wyżej z grubsza to wytłumaczył.
Powrót do góry
   
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1615
Miasto: Łódź

Post#8 08 Gru 2009 17:44pomocny post - solucja   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


witux napisał:

Posiadam domową sieć wifi ( router i 3 laptopy ), które są w jednej grupie roboczej z wzajemnie udostępnionymi plikami. W tym miesiącu zamierzam kupić Cyfrę+ ale chciałbym oglądać to na trzech ewentualnie dwóch laptopach (telewizorach) oczywiście niezależnie od siebie.
...
Nawiązując do pytania, czy da radę udostępnić drogą wifi w sieci lokalnej aby nie wiercić ścian itp.


Pierwszy i najłatwiejszy problem to antena. Potrzebny będzie konwerter z 4 wyjściami do 4 odbiorników albo konwerter do multiswichtch plus multiswitch.
Tak potrzeba wnyika z tego że pasmo odbiorcze jest podzielone na 4 podzakresy (dla zakresy częstoltiwości * 2 polaryzacje).

Sygnał od anteny do tunera / karty tunera kompie czy laptopie niestety musisz pociagnąć kablem.

Teraz drugi prpoblem to wspołdzielenie karty. Jeśłi skłaniasz się do sieci WiFi i kart DVB-s do komputerów to warto jednak mieć tuner z linuksem. Jako stacjonarny tuner polecam Drembox DM800HD - owszem drogi ale ma kilka innych cennych możliwości - obłsuga WiFi żaden problem wsadzasz sticka do gniazda USB i w zasadzie problemie....

Co do kart DVB-S czy DVB-S2 - najistotniejsze przy zakupie to nie karta (taki bład robi 99% kupujących....) ale to czy do niej pasuje odpowednie oprogramowanie wspołpracujące z sofcamami.

Reszta to tzw. pikus. Działa w zasadzie bezobłsugowo chyba że masz prolbemy z płatnościami i od czasu do czasu interesujesz sie blokerem (jedna linijka w jednym pliku konfiguyracyjnym - CCCam). Przynajmnie w przpyakdu Dreamboxa w zasadzie o inim zapominasz jeśli chodzi o grzebanie - karty DVB-S na PC - no cóz windows..... Dizła to super i stabilnie jeśli komputer jest tylko do tego i nic na nim dziwnego nie instalujesz itd...

Jeśłi tuner na liniksie TO PRZESTRZEGAM przed wynalazkami - a będa Tobie tu prponować. To że w tych 'coś' jest linux jeszcze nie oznacza że z tunera jest jakieś cudo. niestety producenci nie udziela wsparcia dla programistów to się kończy że tuner działa byle jak, niestabilnie nie spełnia oczekiwań. Gdyby było inaczej ceny dreamboxów byłyby niższe.

Pominięcie tego co jest idiotyczne w splitterach czyli udawanie oryginalnej karty to tylko same zalety...

Jedna karta da sobie radę z dwoma róznymi kanałami plus w tym czasie dwa inne nagrywane. Dodatkowy kanał do dekodowania przełknie. DM800HD PVR + DM600PVR - żadnych prblemów, przycinania, zacinia i innych dolegliwości jakich pełno tu na forum opisywanych przy splitterach.
Powrót do góry
   
witux
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 5152
Miasto: Stalowa Wola

Post#9 Post autora tematu 08 Gru 2009 19:43   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


HEKTOR003 napisał:
Nie rozumiem jak chcesz oglądać programy na laptopie ?

Ponieważ laptopy mam podłączone do tv przewodem d-sub.
Ale jak widzę co piszecie to dam sobie spokój z tym wifi i laptopami. Pojadę na dwa tunery.

Jeszcze mam kilka pytań odbiegających może troszkę od tematu. Dziś przytargałem od kumpla antenę i tuner Pioneer BCT-1330 wraz z nieaktywną kartą cyfry+ (za flaszkę :)). Zamówiłem jeszcze konwerter OPTICUM QUAD HDTV 0,1dB .

1. Czy jak to do kupy poskładam to będę mógł oglądać niekodowane programy ?
2. Czy będzie to działało z nową kartą po podpisaniu umowy ? bo wtedy bym nie musiał brać tunera od cyfry+
3. Czy jeżeli oprócz tego Pioneera kupię jakiś tuner z nagrywaniem i spliter oraz posłużę się wiertarką to czy będzie to działać tak jak chce.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Gru 2009 19:43   





Powrót do góry
   
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1615
Miasto: Łódź

Post#10 08 Gru 2009 20:06pomocny post - solucja   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


HEKTOR003 napisał:
Nie rozumiem jak chcesz oglądać programy na laptopie ?


Całkiem normalnie - karty DVB-S oraz DVB-S2.
Ponadto streaming z tunera sat (Dreambox tak od ręki) na komputer i wyswietlanie ogładanego programu na ekranie innego urządzenia. Dokładnie tak jak to robi VLC. Działa to to bezproblemowo z PDA (via WiFi) więc tym bardziej z laptopem zadziała.

Pomijam jeszcze jedną oczywistą możliwość nagrany materiał - plik TS i odtworzenie go na komputerze. Nawet przekopiowywać pliku nie trzeba - od czego jest WiFi?

Oprócz rekompresji przy streamingu masz dokładnie to samo na ekranie bit w bit co tunerze plus TV.

Obecnie notebooki mają już jako standard gniazdo HDMI. Choc DVI w zupełności wystarcza by mieć obraz HD z komputera na TV.

witux napisał:

Jeszcze mam kilka pytań odbiegających może troszkę od tematu. Dziś przytargałem od kumpla antenę i tuner Pioneer BCT-1330 wraz z nieaktywną kartą cyfry+ (za flaszkę :)). Zamówiłem jeszcze konwerter OPTICUM QUAD HDTV 0,1dB .

1. Czy jak to do kupy poskładam to będę mógł oglądać niekodowane programy ?
2. Czy będzie to działało z nową kartą po podpisaniu umowy ? bo wtedy bym nie musiał brać tunera od cyfry+
3. Czy jeżeli oprócz tego Pioneera kupię jakiś tuner z nagrywaniem i spliter oraz posłużę się wiertarką to czy będzie to działać tak jak chce.


ad 3. Splitter jak opisałeś - owszem zadziała. Na pewno ja tuner ma oryginalnny firmawe. Jeśli ma jakiś edukacyjny soft - w zależności jaki on jest.

ad 2 Możesz podpisać umowę bez dzierżawy temrinala. Cyfra+ daje taką mżliwość.
Najstarszy (nie sądzę by ktoś miał jeszcze pierwsze Mediasaty Cyfry+ pordukcji Sony - było ich tak mało....) z oryignalnym oprogramowaniem zrobi poprawnie aktywację karty. Uwaga z oprogramowaniami edukacyjnymi bo często mają z tym kłopoty - czasem jest wina settingu....

ad 1.
Po pierwsze - masochizm. Dlaczego bo BCT-1330 ma EPROM zmiast flasha dla oprogramowania. Chyba że ma stosowną przelotkę. Ale nadal kłopot to zapis tego flasha. Potrzebny programator. Bo nikt nie robił modyfikacji tego tunera pod OSLink.
Jako tuner FTA- naprawdę niewygodny. Nie polecam.

Tylko jeden problem ne maju upgrade'u firmare'u do tego tunera słanego przez Cyftrę+. Będziesz problem jeśli chcesz wrócić do oryginału (dla babci, żony czy mamy wskazane...). W przypakdu oryginału masz automatyczną aktualizacje listy kanałów.

Recznie skanowanie - udręka zwłaszcza w przypadku firmwareów edukacyjnych - czekanie, czekanie - z powodu zapakowania długiej listy SR (po co tyle? na HB wystarczy tylko 27500 jeśłi jeszcze Astra to dwie wartości SR 27500 i 22000).

Na obecna chwile moja opinia - nie warto. Co innego 6 lat temu. Ale nie teraz.
Ta plątania kabelków, wystające, okropne płytki z których wychodzą kabelki od i do splitterów - no i mało wygodne przeprogramowanie listy kanałów itd....

Te zabawy z Mediasatami były OK kiedy tuner cyfrowy kosztował więcej niż pensja.
Teraz to naprawdę grzebactwo....
Powrót do góry
   
witux
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 5152
Miasto: Stalowa Wola

Post#11 Post autora tematu 08 Gru 2009 20:51   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


To teraz gwóźdź zabity. A w tej chwili jaki tuner SD warto wziąć ? Cyfra oferuje ich kilka za 79zł .
Powrót do góry
   
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1615
Miasto: Łódź

Post#12 09 Gru 2009 14:40   

Re: Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania


witux napisał:
To teraz gwóźdź zabity. A w tej chwili jaki tuner SD warto wziąć ? Cyfra oferuje ich kilka za 79zł .


Wszystkie (opócz powizyjnych i Strongów) są takie same. To efekt stosowania Mediahighway. Tuner to sprzęt, orpogramowania niskiego poziomu, motor systemu MediaHighwa (taka Java) i aplikacja MediaHigway. W ten sposób niezależnie od producenta czy samego sprzętu końcowa aplikacja jest zawsze ta sama. Różnice to tylko w przypadku HD i możliwości PVR.

Unikaj jak ognia szajsu po d. Wizji TV - Philips DSX6010 jak i DBS 3010.
Omijaj Strong 6860 i Strong 6880. One nie są kompatybilne z MediaHighway. Czyli praktycznie brak EPG (jak i w Fergusonach, Opticum itd...). To pomyłka C+ na zasadzie bo kobita woli srebrny bo taki pasuje w wystroju pokoju....

Z terminali SD mogę polecić te małe Pace DSR2221 . Łatwo go gdziekolwiek upchnąć. Zasilacz poza tunerem - dzieki czemu mniej się on grzeje. Możliwości dokładnie takie same jak innych Mediasatów (pomijam wgrywanie jakiegoś edukacyjnego softu - obecnie pozbawione jakiegokolwiek sensu - chyba że dla masochisty). Ostatni w ofercie C+ Sagem - OK tylko czy trzeba Tobie podbudowywania ze masz tam pod TV kolejne duże pudło?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Cyfra+ spliter lub inne rozwiązania
Strona 1 z 1
Podobne tematy
spliter i cyfra+ (1)
cyfra + spliter - 2tv (9)
Cyfra + Multiroom, a spliter? (4)
2 tunery - 1 talerz? +spliter Cyfra (32)
Cyfra plus, sygnał hd, spliter. (5)
SAGEMCOM DSI83 CYFRA+ - Spliter (3)
Spliter cyfra + dwa fergusony 6018 (1)
Jaki spliter przewodowy na 6 odbiorników/Cyfra+? (6)
Spliter cyfra + plus trzy tunery (20)
Spliter i cyfra + zacina się obraz (13)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.085 seconds

elektroda.pl temat RSS