Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Rozrabianie spirytusu

CHETOOS 08 Gru 2009 20:19
  • #1 08 Gru 2009 20:19
    CHETOOS
    Poziom 9  

    Witam wszystkich forumowiczów nie wiedziałem gdzie ten temat zamieścić dlatego napisałem tutaj, jak jest w złym dziale proszę Admina o przeniesienie...

    Posiadam 0.5l spirytusu (Polmos 95%) i chciałbym go rozrobić na dobrą wódkę bez żadnego podgrzewania itd jakiś dobry prosty sposób :)) Pozdrawiam :)

  • #2 08 Gru 2009 20:32
    charles1991
    Poziom 14  

    Dolewasz do tego 500-600ml czystej wody i masz dobrą wódkę :)

  • #3 08 Gru 2009 20:33
    Electrical
    Red. Komputery FAQ

    Po co na wódkę, dolej do spirytusu dwa tigery i będzie smakować...

  • #4 08 Gru 2009 20:35
    any56
    Poziom 39  

    Nie lepiej po dobym wdechu?
    Wydech koniecznie przez usta...

  • #5 08 Gru 2009 20:36
    charles1991
    Poziom 14  

    Z całym szacunkiem, nie polecam mieszania etanolu z energy drinkami :P Co prawda będzie smakować, ale podobno to jest szkodliwe :D No i dużo szybciej można zazgonić :)

  • #6 08 Gru 2009 20:41
    SaraniS
    Poziom 26  

    charles1991 napisał:
    Z całym szacunkiem, nie polecam mieszania etanolu z energy drinkami :P Co prawda będzie smakować, ale podobno to jest szkodliwe :D No i dużo szybciej można zazgonić :)


    Nie podobno, a na pewno! Ogólnie nie należy mieszać alkoholu z kofeiną (a taka jest składnikiem właśnie energy drinków), co do innych ich składników, to nie wiem, bo nie badałem składu tychże (wolę - na smak ;) - badać skład wódek ;) )

    A do tematu - jeśli może być "kolorowa" to polecam karmelóweczkę - mniam! :)

    Pozdrawiam

  • #7 08 Gru 2009 20:51
    michał1201
    Poziom 18  

    A może dodaj trochę cukru i cytrynki.

  • #8 08 Gru 2009 20:54
    CHETOOS
    Poziom 9  

    A jakby z wodą i cytryną?

  • #9 08 Gru 2009 21:00
    charles1991
    Poziom 14  

    Można przygotować arbuza ze spirytusem :)
    Składniki:
    - arbuz (cały)
    - spirytus (wg uznania)

    Przygotowanie:
    W arbuzie robimy otwór o średnicy ok 2 cm. Do tego otworu wlewamy spirytus. Całość wkładamy do lodówki na 12h (Najlepiej 24h). Na koniec wyjmujemy i kroimy :D Smacznego!

  • #10 08 Gru 2009 21:07
    CHETOOS
    Poziom 9  

    Dodam że chciałbym to zrobić dzisiaj posiadam na stanie cytrynki i chciałbym żeby to miało smak cytrynkowy (lekko) a najważniejsze jak wiecie zabić ten zapach spiryta :P ewentualnie samą wodą jak napisał :

    charles1991 napisał:
    Dolewasz do tego 500-600ml czystej wody i masz dobrą wódkę :)

    więc zrobię tak 2 butelki 0,5l do każdej wleję po 250ml spiryta + zimna przegotowana woda.... może cytrynki ???? Any idea???

  • #11 08 Gru 2009 21:24
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A może przepalankę?

  • #12 08 Gru 2009 21:32
    CHETOOS
    Poziom 9  

    Chcę szybki domowy sposób, przepalanka jest trochę nie na mnie, bo znając życie spapram. :/

  • #13 08 Gru 2009 21:49
    darek_wp
    Poziom 28  

    Z sokiem malinowym lub wiśniowym domowej roboty też jest bardzo smaczna ;)

  • #14 08 Gru 2009 21:58
    Magister_123
    Poziom 31  

    CYTRYNÓWKA V

    - 0,5 l psoty (spirytusu)
    - 0,5 l wody
    - skórki z 4 cytryn

    Cytryny opłukać wrzątkiem i obrać. Ciąć ostrym nożem tak, aby do wódki trafiły skórki bez białego miąższu (bo jest gorzki).
    Jak cytryny będą za mało wyczuwalne dorzucić skórek ;)

    Źródło:

    http://alkohole-domowe.com/forum/cytrynowka-t468.html

  • #15 08 Gru 2009 22:07
    BartekWB
    Poziom 27  

    Jaka to musi być woda, tak z ciekawości, przegotowana?

  • #16 08 Gru 2009 22:09
    Magister_123
    Poziom 31  

    Z jak najmniejszą zawartością minerałów. Zbyt duża ich ilość może spowodować zmętnienie. Najlepiej sobie samemu przedestylować.

  • #17 08 Gru 2009 22:11
    BartekWB
    Poziom 27  

    Czyli destylat, taka jak do żelazek by raczej nie mogła być nie, zbyt wypłukana?

  • #18 08 Gru 2009 22:11
    DrHause
    Poziom 15  

    Obliczanie ilości i mocy spirytusu za pomocą wzoru krzyżowego.

    Wyliczenia bazują na wzorze krzyżowym. Nie uwzględniają kontrakcji. Jest to sposób obliczania żądanych parametrów dla osób bardziej dociekliwych.
    W centrum krzyża jest symbol "C" - oznacza on, jakie stężenie roztworu chcemy uzyskać (np 65°).
    "A" - oznacza znane nam stężenie użytego do rozcieńczeń alkoholu (np. spirytus 95°),
    "B" - oznacza znane nam stężenie drugiego roztworu wziętego do mieszania (np woda 0°, wódka 40°),
    (C - B ) - określa, ile proporcjonalnie należy zużyć roztworu bardziej stężonego,
    (A - C) - określa, ile należy wziąć do mieszanki roztworu mniej stężonego (wody lub wódki), aby uzyskać wymagane stężenie.
    No to liczymy - w przypadku spirytusu 95° i wody 0°:

    C - B = (65 - 0) = 65
    A - C = (95 - 65) = 30.

    Otrzymaliśmy proporcję dla uzyskania roztworu 65° alkoholu - należy wziąć 65 części spirytusu na 30 części wody.

    Teraz z proporcji możemy to przeliczyć w stosunku do 100 mililitrów spirytusu:

    65 : 100 (65 do 100)
    30 : X (30 do X)
    X = (30 x 100) : 65 = 46,15

    Czyli aby otrzymać alkohol 65°, na 100 ml spirytusu 95° należy wziąć 46,15 ml wody.

    Teraz to samo liczymy dla spirytusu 95° i wódki 40°:

    C - B = (65 - 40) = 25
    A - C = (95 - 65) = 30

    Czyli na 25 części spirytusu 95° należy wziąć 30 części wódki 40°, aby uzyskać stężenie alkoholu 65°.

    Przeliczamy na 100 ml spirytusu:

    25 : 100
    30 : X
    X = (30 x 100) : 25 = 120

    Czyli aby otrzymać alkohol 65° należy na 100 ml spirytusu 95° wziąć 120 ml wódki 40°.

  • #19 08 Gru 2009 22:40
    Stary1952
    Poziom 33  

    Zanim autor tematu przeczyta te wszystkie przepisy to mu ten spirytus zwietrzeje. :D

  • #20 08 Gru 2009 22:51
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=18946
    Opowiadam sie za wodą przegotowaną i ostudzoną a nie za destylowaną. Smak wódki w przypadku wody przegotowanej jest lepszy.

  • #21 08 Gru 2009 23:03
    Qwet
    Poziom 33  

    Masz spirytus i chcesz go rozcieńczyć? Bez sensu... Skorzystaj z okazji i zrób nalewkę! Na przykład taką nalewkę Daniela Olbrychskiego :)

  • #22 08 Gru 2009 23:03
    Shadowek
    Poziom 31  

    O kurde, widzę że wszyscy doświadczeni w piciu spirola :D
    Ja proponuje przebić spirol z przegotowaną wodą i do tego zagotowany cukier z wodą (przepalanka to się chyba zwie), i do tego sok z cytryny, ewentualnie kwasek. Oczywiście butelkę trzeba przebić, zobaczyć ładnego diabła i wsadzić do zamrażalki aż się schłodzi :)

    Cóż, sporo się tego wypiło :P

  • #23 08 Gru 2009 23:09
    mrhari
    Moderator AGD

    DrHause napisał:


    Czyli aby otrzymać alkohol 65° należy na 100 ml spirytusu 95° wziąć 120 ml wódki 40°.



    Czyli spirytus wódką się rozcieńcza? Hehehehe :D
    Piłem różne wynalazki ale takiego cuda jeszcze nie ;)

  • #24 08 Gru 2009 23:10
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark

    Ja kiedyś rozcieńczałem wodą mineralną niegazowaną i nawet była dobra.

  • #25 08 Gru 2009 23:19
    wiśniowy18
    Poziom 33  

    A piliście ten Ruski spiryt z żółtą zakrętką ?

    Andrzejki 2009 pojechałem do Gdańska ze znajomymi, samochód zostawiłem pod domem dziewczyny kuzyna. Robimy jedną flaszkę u kuzyna drugą i trzecią i mieliśmy iść do Parlamentu na disco :D a tu nagle dzwoni ojciec dziewczyny kuzyna i mówi Krzyżacy z Malborka przyjechali ? dawaj ich do mnie :D ( a gościa znaliśmy miesiac temu go przepiliśmy wódką tak że przy ognisku jak siedział sznurówki mu się zaczęły palić :D ) przyszliśmy na miejsce mówi krzyżacy przyjechali to ja wyjmuję Balantajsa :D piliśmy to niby wchodziło dobrze, ale obudziłem się w obcym domu bez ciuchów na samych gaciach, obok mnie patrze na podłodze jeden z kumpli i tak do rana dotrwaliśmy wyszliśmy szukać ciuchów a on mówi że to był spirytus i jego domowa nalewka w butelce po balantajsie :D A łep napierdzielał jak bym łopatą dostał ze 3 razy :D Podobno litr takiego spirytu to 20 zł :D ale nie polecam Ruski chyba mają inne głowy :D

  • #26 08 Gru 2009 23:30
    Qwet
    Poziom 33  

    Zapijaliście kiedyś wódkę piwem, albo reddsem? :D

    BTW, ile kosztuje 0,5l wódki na czarnym rynku? (takiej bez metanolu)

  • #27 08 Gru 2009 23:37
    mlody_elektronik
    Poziom 27  

    Qwet napisał:
    Zapijaliście kiedyś wódkę piwem, albo reddsem? :D

    BTW, ile kosztuje 0,5l wódki na czarnym rynku? (takiej bez metanolu)


    Kosztuje 6zl. Jak jesteś stały klient to 5zl. Paliwo rakietowe ale jeszcze nikt od tego nie oślepł :D

  • #28 08 Gru 2009 23:40
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark

    mlody_elektronik napisał:

    Kosztuje 6zl. Jak jesteś stały klient to 5zl. Paliwo rakietowe ale jeszcze nikt od tego nie oślepł :D


    Czyli paliwo ekologiczne, możesz pić i jeździć :D

  • #29 08 Gru 2009 23:43
    wiśniowy18
    Poziom 33  

    Często zapijam piwem :D z reguły jest to końcówka imprezy jak już mam wypite to obojętne czym byle zapić :D Ostatnio nawet kumpel do mnie mówi na imprezie że mam nie zapijać piwem bo będzie po mnie :D generalnie zależy ile się wódki zapije piwem ale jak powyżej 0,7 na dwóch zapitej piwem dla mnie kończy się chawtowaniem :D A normalnie jak zapijam Colą bo to najbardziej lubię do wódeczki, zagryzam sobie czymś to siedząc przy stole gadając z jakimś kumplem mogę wypić 1,5 litra na dwóch to jest max dawka po której jeszcze trzymam się na nogach i nie zasypiam :D

    Dodano po 1 [minuty]:

    A jak pójdę w tańce z laseczką jakąś to nie wiem ile mogę wypić :D ale wiem że więcej :D a później mi się mylą imiona dziewczyn :D

  • #30 08 Gru 2009 23:48
    Qwet
    Poziom 33  

    Temat trochę się stacza, ale... :D

    Ostatnio zrobiłem parę litrów ryżówki i kombinowałem z drinkami. Mam teraz do was pytanie - czy drinki typu wódka z colą zawsze tak źle smakują? Do drinków z sokami nawet nie ma porównania :)
    A może to charakterystyczny posmak wódki z ryżu nie pasuje do coli..?

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty