| Author |
czajkis Poziom 3

|
09 Dec 2009 13:34 Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Witam!
Kilka dni temu kupiłem Renault Megane Coupe z 2000 roku z silnikiem 1.6 16V. Auto ma przypadłość z którą nie bardzo mogę sobie poradzić.
Chodzi o niedziałający licznik prędkości i kilometrów. Do tego gdy liczniki nie działają, to czasami zadziała zamykanie drzwi po ruszeniu, a czasem nie zadziała. Problem jest znany, ale w moim przypadku występuje tylko gdy jest bardzo wilgotno w aucie...
Z tego co się zdążyłem zorientować na forach, to w megankach z tych lat sygnał prędkości pobierany jest z ABS, a nie ze skrzyni (proszę o info jeśli się mylę).
Dodam że niedawno mechanik wymienił jakąś kostkę, ale nie wiem czy chodzi o tą słynną kostkę, która podobno jest za akumulatorem.
W weekend zapewne znajdę czas, aby troche pogrzebać w silniku, ale byłbym wdzięczny za wszelkie pomysły, zdjęcia tego jak wygląda czujnik prędkości i informacje którędy idą kable do prędkościomierza...
Dodam jeszcze, że kontrolka od ABS nigdy się nie zapalała.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Dec 2009 13:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 18443 Location: Gdzieś tam kajsik.
|
09 Dec 2009 15:31 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Na tych dziwnych forach piszą jakieś niedorzeczności-jest normalny czujnik sybkości na skrzyni, nad półosią.
|
|
| Back to top |
|
 |
czajkis Poziom 3

|
09 Dec 2009 15:39 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
| Motronic wrote: |
| Na tych dziwnych forach piszą jakieś niedorzeczności-jest normalny czujnik sybkości na skrzyni, nad półosią. |
Dzięki za odpowiedz - teraz przynajmniej wiem, że bez czołgania pod autem się nie obejdzie.
Miałbym jeszcze małą prośbę - czy wiesz może jak taki czujnik wygląda? Chodzi mi o jakąś wskazówkę, żebym mógł go sam zlokalizować (i np.: uszczelnić, albo wymienić kabelki idące do licznika).
Moja edukacja motoryzacyjna zakończyła się na 30 letnim renault 4, gdzie takiej techniki nie było.
|
|
| Back to top |
|
 |
titus667 Poziom 15

|
09 Dec 2009 16:28 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Witam,
czujnik ten wyglada tak:
wpinasz go normalnie do skrzyni i jest gitara ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
czajkis Poziom 3

|
09 Dec 2009 19:53 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
| titus667 wrote: |
Witam,
czujnik ten wyglada tak:
wpinasz go normalnie do skrzyni i jest gitara ;) |
Dzięki bardzo :)
W weekend spróbuję się do niego dostać i przeczyścić, a jak to nie pomorze, to spróbuję położyć nowe przewody od czujnika do prędkościomierza...
Tak jeszcze tylko spytam - jest możliwość wyjęcia tego czujnika bez rozbierania połowy auta?
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

|
09 Dec 2009 21:16 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Tylko spod spodu samochodu.
|
|
| Back to top |
|
 |
genek1000 Poziom 16

|
09 Dec 2009 23:38 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
| Na tych dziwnych forach piszą jakieś niedorzeczności-jest normalny czujnik sybkości na skrzyni, nad półosią. |
Chyba się nie zgodzę. Jeśli w samochodzie z tego rocznika jest ABS , to informacja o prędkości pojazdu jest z tegoż modułu. Nie ma na skrzyni czujnika który sugerujesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

|
10 Dec 2009 06:34 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Przecież w Megane I faza 2 wymieniałem te czujniki.Jeżeli jest problem z prędkościomierzem to trzeba sprawdzić, czy powodem nie jest radioodbiornik.
|
|
| Back to top |
|
 |
emeryt2 Poziom 24

|
10 Dec 2009 06:48 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Jeżeli to silnik K4M - 700 , to sygnał prędkości idzie na zegary z pinu nr.22 sterownika ABS.
|
|
| Back to top |
|
 |
czajkis Poziom 3

|
10 Dec 2009 08:56 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
| Przecież w Megane I faza 2 wymieniałem te czujniki.Jeżeli jest problem z prędkościomierzem to trzeba sprawdzić, czy powodem nie jest radioodbiornik. |
hmm... nie bardzo widzę powiązanie z radioodbiornikiem (mam oryginalny). Czy chodzi o jakieś zakłucenia, które może radioodbiornik powodować?
Dodano po 2 [minuty]:
| emeryt2 wrote: |
| Jeżeli to silnik K4M - 700 , to sygnał prędkości idzie na zegary z pinu nr.22 sterownika ABS. |
Jeśli nie będzie nic na skrzyni, co wygląda jak w/w czujnik prędkości, to poszukam czujnika w ABS, tylko jak takie cudo wygląda? Słyszałem tylko, że jest gdzieś po prawej stronie przy błotniku, ale w megance jest wszystko poupychane i ciężko coś znaleźć.
|
|
| Back to top |
|
 |
titus667 Poziom 15

|
10 Dec 2009 14:28 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Witam,
nie znam sie dokladnie na tych specyfikach ale moze znalezienie tego czujnika zalezy od tego jaki numer seryjny ma samochod w niektorych brykach tak jest wiec moze i tu
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Dec 2009 14:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
balonika3 Poziom 23

|
10 Dec 2009 17:02 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Powiązanie z radiem -> sygnał prędkości jest podawany do radia, aby to grało głośniej przy szybszej jeździe. Nie każde radio obsługuje tę funkcję. Przyjrzyj się kablom przy radiu.
|
|
| Back to top |
|
 |
czajkis Poziom 3

|
11 Dec 2009 10:58 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
| balonika3 wrote: |
| Powiązanie z radiem -> sygnał prędkości jest podawany do radia, aby to grało głośniej przy szybszej jeździe. Nie każde radio obsługuje tę funkcję. Przyjrzyj się kablom przy radiu. |
W tym radiu ta funkcja działa, ale zgłaśnia tylko gdy działa też prędkościomierz, chyba więc problem musi być gdzieś wcześniej...
Dodano po 46 [minuty]:
Auto zawiozłem do mechanika i jutro może będzie wiadomo co i jak z prędkościomierzem.
Przy okazji może uda mu się zidentyfikować dlaczego coś stuka, jak się przy dużych prędkościach nagle skręca w lewo i czemu kontrolka od poduszek czasem mignie...
|
|
| Back to top |
|
 |
balonika3 Poziom 23

|
11 Dec 2009 14:55 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
| czajkis wrote: |
W tym radiu ta funkcja działa, ale zgłaśnia tylko gdy działa też prędkościomierz, chyba więc problem musi być gdzieś wcześniej...
|
Więc nie ma sygnału prędkości. Czujnik niekoniecznie musi być padnięty. Jest to Hall, więc może zasilanie zaginęło.
|
|
| Back to top |
|
 |
czajkis Poziom 3

|
18 Dec 2009 09:13 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Rzeczywiście zasilanie też warto sprawdzić.
Swoją drogą auto w zeszły weekend trafiło do warsztatu i naprawiono styk w kablu przy ABS (i potwierdzono, że sygnał bierze z ABS), ale teraz jak przyszły mrozy, to znowu prędkościomierz przestał działać.
Jutro spróbuję jakoś połączyć osobnym kablem ABS z prędkościomierzem i zobaczę czy to pomoże. Pojawia się tu jednak problem - nie wiem gdzie dokładnie jest czujnik, z którego wychodzi sygnał prędkośc, ani jak wygląda ten czujnik i i nie wiem ile kabli powinno iść do licznika - będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, a jeszcze lepiej zdjęcia czujnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
emeryt2 Poziom 24

|
18 Dec 2009 16:12 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Gdybyś dobrze czytał odpowiedzi , to nie zadałbyś tego pytania!
|
|
| Back to top |
|
 |
genek1000 Poziom 16

|
18 Dec 2009 20:54 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Nic dodać , nic ująć :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Dec 2009 20:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

|
18 Dec 2009 22:02 Re: Megane I - Niedziałający prędkościomierz |
|
|
|
Kłódka. Albo może i pas cnoty?
|
|
| Back to top |
|
 |