Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?
Autor
Wiadomość
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#1 Post autora tematu 09 Gru 2009 21:53   

Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?


Witam, walczę z tym problemem już 2 dni i nie mogę znaleźć rozwiązania. Postanowiłem kupić do mojego laptopa nowy dysk 7200obrotow a ze starego 5400zrobić przenośny.
Wkręciłem nowy dysk zainstalowałem win7 64 wszystko śmiga. Stary z Vista wsadziłem do obudowy z USB. Wiem, że muszę go zainicjować niestety ta opcja nie działa:/
W opcjach „zarządzaniu dyskami” dysk jest widoczny ale nie mogę nic z nim zrobić. Gdy klikam na opcje zainicjuj dysk ta opcja jest nie dostępna.

Gparted go nie widzi żeby go sformatować.
Sprawdzałem go też programami Seagate wszystko jest ok.


Problem wygląda tak:
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk? Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?
Powrót do góry
   
Matuzalem
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15334
Miasto: Olsztyn

Post#2 10 Gru 2009 07:41   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


Co rozumiesz przez zainicjowanie?
Wrzuć może screen z zarządzania (najlepiej również z rozwiniętym menu, spod ppm, na tym dysku) - będzie prościej dojść do jakichś wniosków.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Gru 2009 07:41   





Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#3 Post autora tematu 10 Gru 2009 10:29   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


Panowie i panie sprawa wygląda tak:

W win7 64
Gdy podłączam dysk na USB do win7. Windows pokazuje, że wykrył urządzenie USB. Wchodzę do opcji zarządzania komputerem/zarządzanie dyskami dysk jest widoczny. Gdy najeżdżam na dysk , rozwijam pasek i próbuje kliknąć opcje „inicjuj” opcja jest ta nieaktywna(opcje inicjuj jest widoczna ale nie można jej wybrać, kliknąć bo jest „blada”- niedostępna.).

Xp pro
Zabrałem dysk do pracy myślałem, że może pod XP będzie widoczny i uda mi się go zainicjować i sformatować. Niestety XP nie sygnalizuje wykrycia sprzętu a w opcjach zarządzania dyskami nie widzę dysku.

Partytion Magic - widzi mój dysk i wyświetla „Unallocated”. Nawet nie próbuję formatować bo już wczoraj próbowałem i wybijało mi w połowie błąd w formatowaniu.

PO południu może wrzucę skriny z win7 64.
Powrót do góry
   
Matuzalem
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15334
Miasto: Olsztyn

Post#4 10 Gru 2009 10:32   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


Przy okazji tego wrzucania uzupełnij jeszcze informację dot modelu (to dla ciekawskich) i tego czy i ew. co na tym dysku było (może jest dziewiczy?).
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#5 Post autora tematu 10 Gru 2009 11:06   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


OK screeny :

1.Odpalam Zarządzanie „zarządzanie komputerem”
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?

2.Odpalam zarządzanie dyskami
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?


3.Po odpaleniu zarządzania dyskami pojawia się błąd CRC. Klikam OK ramka z błędem znika.
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?


4.Mam widoczny dysk 250GB klikam prawym klawiszem na ramkę aby inicjować dysk- "Dysk1" Ramka się rozwija a inicjacja jest nie dostępna.( niestety print-screen tego nie chwyta ).No i to koniec co mogę zrobić z tym dyskiem.
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?


Dysk jest podzielony na 3 partycje – partycja recovery, vista i partycja z danymi. Gdy wsadzam go do komputera to cały dysk ładnie działa. Dysk to WD -WD2500BEVS.
I to tyle w tym temacie.
Powrót do góry
   
klorko
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 140
Miasto: Bydgoszcz

Post#6 10 Gru 2009 11:21   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


Miałem kiedyś podobny problem u klienta. Na początek zgraj z tego nieszczęsnego dysku wszelkie dane, które chcesz zachować. Pobierz sobie darmowy program Active@ KillDisk (http://www.killdisk.com/downloadfree.htm). Na powyższej stronie można pobrać albo kreator do tworzenia bootującej wersji na pendrive, albo gotowy obraz *.iso do nagrania na płycie CD. Ja wybrałem tą drugą metodę. Później odpalasz komputer z tak spreparowanej płyty i formatujesz nim oporny dysk. Z góry mówię, że nie wiem czy program zobaczy dysk w kieszeni na USB. Może zajść konieczność podłączenia dysku bezpośrednio do płyty głównej, ale po takim zabiegu będziesz mógł używać dysku bez przeszkód.
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#7 Post autora tematu 10 Gru 2009 11:30   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


Dane są zabezpieczone. Spróbuje twojego pomysłu ale jeszcze poczekam może ktoś mi coś innego jeszcze podpowie a jak nie będę działał program już ściągam.
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#8 Post autora tematu 10 Gru 2009 23:03   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


Czy moja problem może wynikać z nie zainstalowanych tych sterowników ? Znalazłem ten problem w menadżer urządzeń??


Opis sterownika Podstawowe urządzenie systemowe
ID sprzętu PCI\VEN_1180&DEV_0592&SUBSYS_FF1E1179&REV_12

Location Information @system32\DRIVERS\pci.sys,#65536;PCI bus %1, device %2, function %3;(4,6,3)

Urządzenie PCI Ricoh RL5C592 Memory Stick Bus Host Adapter
IRQ 11
Pamięć D3100900-D31009FF



Właściwości urządzenia
Opis sterownika Podstawowe urządzenie systemowe
ID sprzętu PCI\VEN_1180&DEV_0843&SUBSYS_FF1E1179&REV_12
Location Information @system32\DRIVERS\pci.sys,#65536;PCI bus %1, device %2, function %3;(4,6,2)
Urządzenie PCI Ricoh RL5C843 MMC Host Controller
IRQ 11
Pamięć D3100A00-D3100AFF
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#9 10 Gru 2009 23:08   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


Podaj pełen model laptopa.
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#10 Post autora tematu 11 Gru 2009 00:57   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


Toshiba a300 -1mw

Zerowanie dysku Active@ KillDisk nic nie dało:( dalej nie mogę zainicjować dysku.

Mogę na nim zainstalować bez problemu win7 64, viste z płyt recovery do laptopa nie mogę zainstalować XP. Po zgraniu plików do instalacji "wyskakuje błąd niebieskie okno windowsa".
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#11 Post autora tematu 11 Gru 2009 11:51   

Re: Nie mogę zainicjować dysku pod Win7 mimo że jest widoczn


Czy mogę prosić moderatora o przeniesienie tego wątku do działu "Naprawa HDD i odzysk danych" może tam będzie więcej specjalistów od tego problemu?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Gru 2009 11:51   





Powrót do góry
   
migol21
Pomocny w HDD Recovery
Pomocny w HDD Recovery


Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 9904
Miasto: Małopolska

Post#12 11 Gru 2009 17:52   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


1)
Cytat:
Nawet nie próbuję formatować bo już wczoraj próbowałem
Dane mam rozumieć są nie potrzebne z tego dysku szczególnie jeśli :
Cytat:
zerowanie dysku Active@ KillDisk nic nie dało:( dalej nie mogę zainicjować dysku.

2) Poczytaj co robi zerowanie : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1332894.html
3) Podaj SMART i Model dysku :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
4) Przygotuj się na podanie tego co tu opisane :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
Powrót do góry
   
klorko
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 140
Miasto: Bydgoszcz

Post#13 11 Gru 2009 18:04   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


To już wiem co jest. Takie coś też kilka razy przerabiałem u klienta. Windows XP niestety nie jest już najnowszym systemem i brakuje mu sterowników do obsługi dysków. Można poradzić sobie z tym problemem modyfikując płytę instalacyjną Windows XP programem nLite (Link). W 1 z etapów kreatora musisz zintegrować sterowniki do laptopa z nową instalką. Chodzi głównie o sterowniki do chipsetu płyty głównej. Później program nLite przygotowuje obraz płyty i pozwala go od razu nagrać na CD. Jeśli będziesz miał jeszcze problemy to daj znać, pomogę Ci stworzyć instalkę.
Powrót do góry
   
migol21
Pomocny w HDD Recovery
Pomocny w HDD Recovery


Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 9904
Miasto: Małopolska

Post#14 11 Gru 2009 18:48   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


1) Sterowniki najlepiej podawać na stacji dyskietek. F6 podczas instalacji i stacja dyskietek na USB.
2) Jeśli nie ma ustawienia w BIOS aby dysk działał w trybie IDE to tylko dodatkowe sterowniki. Jesli jest to trzeba ja ustawić w BIOS.
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#15 Post autora tematu 11 Gru 2009 18:49   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


migol21 wielkie dzięki za zainteresowanie tak na wstępie!

Model dysku:
Western Digital 2.5" 250GB
WD Scorpio
WD2500BEVS-26USTO WD
Drive Parameters LBA 488397168

SMART


Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?


Dane z DMDE będę mógł podać dopiero jutro bo w domu nie mam innego systemu niż win7 64 a ten program nie obsługuje win7 64:/

klorko - tylko że ja nie chcę na nim instalować XP tylko sformatować i używać jako dysk przenośny. Próba instalacji XP to był tylko taki mój "psełdo test":) ale i tak dzięki za info bo o tym nie wiedziałem:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Gru 2009 18:49   





Powrót do góry
   
migol21
Pomocny w HDD Recovery
Pomocny w HDD Recovery


Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 9904
Miasto: Małopolska

Post#16 11 Gru 2009 20:45   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


Jak podasz z DMDE będziemy patrzyć. napisz jedynie co chcesz osiągnąć aby być pewnym czego oczekujesz.
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#17 Post autora tematu 12 Gru 2009 11:09   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


Witam, przeskanowałem mój dysk.
A co do moich zamiarów wykręciłem dysk z komputrera, kupiłem kieszeń zewnętrzną na dysk z intefejsem USB. Chcę żeby ten dysk poprostu był zewnętrznym dyskiem wymiennym ale nie mogę go sformatować ani zainicjować w windowsie.

Przeskanowałem mój dysk ale nie obyło się bez problemów.
Wybieram dysk do skanowania klikam OK.

Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?

Pojawia się błąd. Wybrałem ignoruj all.
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?

I mamy wynik.
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?

Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?


Teraz czas na kopiowanie sektorów.
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?

I znów po wyborze ścieżki pojawia się błąd.
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?

klikam "Ignore all"

A to wynik kopiowania sektorów.

Załączniki:
Powrót do góry
   
pidar
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 07 Lis 2006
Posty: 4716
Miasto: Avala

Post#18 12 Gru 2009 11:58   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


:arrow:hym23 Z lektury tego tematu zachodzą dwa pytania:
Czy Ty go podłączasz bezpośrednio pod kontroler w komputerze w celu formatowania?
Czy cały czas go próbujesz go formatować poprzez interfejs USB?
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#19 Post autora tematu 12 Gru 2009 12:46   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


Dwie formy zawodzą, Gparted nie daje rady pod kontrolerem i pod USB też nie. Jedynie co działa to formatowanie podczas instalacji win7 i Visty (automatyczne formatowanie i partycjonowanie w czasie recowery systemu z płyt).
Powrót do góry
   
migol21
Pomocny w HDD Recovery
Pomocny w HDD Recovery


Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 9904
Miasto: Małopolska

Post#20 12 Gru 2009 17:31   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


1) Zielone liczby w DMDE świadczą o niedostępności dysku.
2) Podepnij bezpośrednio pod kontroler SATA do komputera i wtedy podaj te ekrany z DMDE
3) Najlepiej jak byś zrobił tak :
a) Podpiął dysk bezpośrednio
b) Uruchomił MHDD z CD, podał wynik na komendę EID oraz pierwszy ekran skanowania, czy są tam np. wykrzykniki .
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#21 Post autora tematu 12 Gru 2009 23:31   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


1. Co do programu DMDE chyba nie ma wersji botowanej z płyty-niestety.
2. Mem program MHDD wypalony na płycie ale jak zapisać wyniki z komendy EDI...gdy program jest bootowany z płyty? na pendrive? czy po prostu "ręcznie"?
Co masz na myśłi z tym "pierwszy ekran skanowania, czy są tam np. wykrzykniki" włącza się to automatycznie czy to skanowanie trzeba jakoś uruchomić?
Powrót do góry
   
migol21
Pomocny w HDD Recovery
Pomocny w HDD Recovery


Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 9904
Miasto: Małopolska

Post#22 12 Gru 2009 23:33   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


Szukaj to taka opcja którą warto używać :).
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330426.html
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#23 Post autora tematu 13 Gru 2009 00:00   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


1.Mam wypalone dwie płyty z dwoma programami DMDE odpaliłem ale jak zgrać wyniki? nie mam stacji dyskietek.

2,Mem program MHDD wypalony na płycie ale jak zapisać wyniki z komendy EDI...gdy program jest bootowany z płyty? na pendrive? czy po prostu "ręcznie"?
Co masz na myśłi z tym "pierwszy ekran skanowania, czy są tam np. wykrzykniki" włącza się to automatycznie czy to skanowanie trzeba jakoś uruchomić?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Gru 2009 00:00   





Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#24 Post autora tematu 14 Gru 2009 22:01   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


Zdięcie z bootowanej płyty DMDE.

Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?
Powrót do góry
   
migol21
Pomocny w HDD Recovery
Pomocny w HDD Recovery


Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 9904
Miasto: Małopolska

Post#25 14 Gru 2009 22:25   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


A użyj opcji SCAN NTFS lub daj podgląd w HEX żeby zobaczyć co tam jest bo mam wrażenie ,że są tam zera co by świadczyło o wyzerowanym dysku.
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#26 Post autora tematu 14 Gru 2009 22:40   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


Tak dysk został wyzerowany tak jak mi doradził - klorko programem -killdisk.

Dziś go wkręciłem do laptopa odpaliłem ten program zrobiłem fotkę. I z ciekawości zainstalowałem na nim win7. Wykręciłem, wsadziłem w kieszeń chciałem zainicjować i dalej nie mogę:(
Powrót do góry
   
migol21
Pomocny w HDD Recovery
Pomocny w HDD Recovery


Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 9904
Miasto: Małopolska

Post#27 14 Gru 2009 22:50   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


Wiesz co to oznacza dla danych "wyzerować dysk " ?

Poczytaj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1332894.html

Co do dysku bardziej mnie interesuje MHDD i wyniki komend EID oraz skanowania. Możesz przedstawić zdjęcia.

Opis MHDD :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4147863#4147863
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#28 Post autora tematu 15 Gru 2009 20:40   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


Foty z DMDE

Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk? Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk? Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk? Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk? Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk? Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk? Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?

Załączniki:
SEC_0_20.BIN
SEC_0_20.BIN
Download (1 MB)
Punkty: 0.8 dla użytkownika
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#29 Post autora tematu 15 Gru 2009 21:21   

Re: Nie mogę zainicjować dysku mimo że jest widoczny - błąd


foty z MHDD
Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk? Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk? Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?

Dodano po 36 [minuty]:

Mimo modyfikacji pliku na pendrive:\MHDD\CFG\MHDD.CFG

#PRIMARY_ENABLED=False
#AUTODETECT_ENABLED=False

na

#PRIMARY_ENABLED=TRUE
#AUTODETECT_ENABLED=TRUE

nie pokazuje mi dysku na portach.
Powrót do góry
   
hym23
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 284
Miasto: trojmiasto

Post#30 Post autora tematu 17 Gru 2009 15:08   

Re: Nie mogę zainicjować dysku - widoczny w"zarządzaniu


Dodano po 55 [minuty]:

Panowie nie wiem co to jest ale na coś wpadłem
WD Diagnostic wynik:

Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> Nie mogę zainicjować dysku - hasło na dysk?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Nie mogę skopiować plików ze starego dysku przez hasło (4)
Dell D830 - hasło sprzętowe na dysk twardy - dlaczego nie mogę założyć? (4)
Dysk - Nie mogę zainstalować systemu na dysku (3)
WD Portable WDBABV5000ABK-00 - Nie można zainicjować dysku - chroniony przed zap (35)
Dysk Seagate Bracuda 40Gb nie mogę dostać się do zawartości dysku (2)
Przenoszenie danych z dysku na dysk i hasło. (1)
asus F5 RL - Jak mogę odzyskać dane z dysku gdy hasło mam założone w biosie ?? (4)
Nie mogę zmienić nazwy folderu "Dysk C" na dysku d (2)
Spalony dysk Seagate. Czy w tym dysku mogę wymienić elektronikę? (16)
Nie ma monitu o hasło, nie mogę uruchomić systemu Windows (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.104 seconds

elektroda.pl temat RSS