| Author |
saabik74 Poziom 4

|
31 Dec 2009 02:47 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
Witam wszystkich. Świetny pomysł i wykonanie. Obserwując spory coś mechanicznego wpadło mi do głowy.Na łańcuszki,na zewnątrz można założyc oringi.Pewnie coś dało by się dobrac.Przyczepnośc pewnie się poprawi. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
nac Poziom 1

|
02 Jan 2010 13:21 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
Mam pytanie czy nie ma jakiejś możliwości sterowania poprzez sms? temat jest bardzo ciekawy, chociażby dlatego że tak problematyczny. Mam nadzieje że autor będzie kontynuował projekt i podzieli się finalnymi rozwiązaniami.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel94 Poziom 3

|
04 Jan 2010 20:35 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
Trzeba tam coś programować czy nie bo ja sie pogubiłem. Chciałbym się jeszcze spytać jak sie przerabia serwomechanizm. Z góry dzięki za odpowiedź!
|
|
| Back to top |
|
 |
rafirafi Poziom 12

|
06 Jan 2010 13:00 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
Fajny pomysł !!!
Co do transmisji (kwestia wyboru dobrej sieci GSM) w robocie tel. ze starterem za parę zł (parę zł można później wygadać) drugi telefon "nadawczy/sterujący" w abonamencie gdzie oferują kilka nr. darmowych (m.in. nasz starter).
Osiągamy koszty minimalne i nikt się nie będzie przyczepiał o pasmo.
Jeszcze inny pomysł: sterowanie przez WLAN / GSM, podpinamy wtedy jakiegoś iPAQ'a z GSM, WLAN, kamerką i mamy wszystko (koszty jednak się zwiększają :(( ale maszyna jest wtedy na skalę FBI, CIA :))
Pozdrawiam autora pomysłu - masz mój głos.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2010 13:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elktro Poziom 14

|
06 Jan 2010 21:52 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
co do sterowania via sms - to cieniutko to widzę, chciałbyś wysłać komendę "skręć w prawo" a za nim dojdzie komenda "jedź prosto" to pojazd zrobi 10 kółek co innego jeśli pojazd byłby wyposażony w jakieś moduły wykonawcze którymi to można by było sterować poprzez informacje via sms (czas ich wykonania nie był by zależny czy to będzie już czy za 50 sek.)
Myślę natomiast że komunikacja "video" byłaby dobrym rozwiązaniem, chociażby ze względu na zasięg sterowania lub aby obniżyć koszty połączeń kamera z nadajnikiem (tylko że kosztem odbiornika sygnału tv np na 7" monitorku.
Co do projektu - podoba mi się jego przedstawienia, bardzo porządne merytorycznie, udokumentowane zdjęciami, schematami listing, -dobra robota
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektro-man Poziom 11

|
05 Feb 2010 22:16 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
Dzięki za super sposób przedstawienia, gdyż mam 2 PMR'y w domu i mam zamiar to zrobić. Jakiej minimalnej siły mają być serwa (będzie to mój pierwszy robot).
P.S.
| Freddy wrote: |
Proponowałem RFM12BP, dość duży zasięg, obsługa w Bascomie.
Można zastosować Bluetooth, choć tutaj oprogramowanie, już bardziej skomplikowane. |
Szukałem na elektrodzie ale nie ma za dużo na temat tego układu. Możecie mi opisać, jak rozwiązać sterowanie za jego pomocą i jak to połączyć np. z tym mostkiem H? A propos sterowania przez buetooth (aplikacja w java na telefonie) to też bym był zainteresowany linkami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
09 Feb 2010 20:55 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
Elektro-man :arrow: zobacz tutaj Link
|
|
| Back to top |
|
 |
loki554 Poziom 11

|
15 Mar 2010 20:45 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
mam pytanie co do kodu
| Code: |
| If Sygnal = 1 And A = 0 And B = 0 And C = 1 And D = 0 Then |
nie rozumiem tej części czy ktoś mógłby trochę wyjaśnić tę część?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Mar 2010 20:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wlw_wl Poziom 24

|
18 Mar 2010 19:16 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
| loki554 wrote: |
mam pytanie co do kodu
| If Sygnal = 1 And A = 0 And B = 0 And C = 1 And D = 0 Then |
nie rozumiem tej części czy ktoś mógłby trochę wyjaśnić tę część? |
A co tu do wyjaśniania...?
Po innemu będzie to
| if (Sygnal && C && (!D && !A && !B)) rób-coś; |
czyli jeśli jest sygnał i otrzymano komendę C (ale nie otrzymano A ani B ani D) to wykonaj co należy dla tej komendy.
|
|
| Back to top |
|
 |
konradk16 Poziom 8

|
18 Apr 2010 17:10 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platform |
|
|
|
Mam pytanie do autora tego projektu, jeśli chciałbym zastosować jeszcze jedno serwo na Twoim projekcie to jakie modyfikacje musiał bym zastosować ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2010 17:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Moreles Poziom 5

|
07 Jun 2011 21:06 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platforma) |
|
|
|
Buduję podobną zabawkę na tych samych serwach i podobne łańcuchy. Chciałem dać po 2 łańcuchy na stronę-serwa by wytrzymały, ale sposób mocowania zębatek do serwa na klej czy śrubki jest kiepski i serwo ma bicie i łańcuch spada. Parę zębatek już rozwaliłem dlatego zrobię sobie mniejszą zabawkę (mniejsze opory, bicie itp.) A co do ślizgania się łańcuchów to ogromna przesada. Jeśli ktoś robi takiego mini robota czy zabawkę to wie, że po dywanie będzie idealnie jechać-nie mówiąc już o terenie piaszczystym. Idzie jak burza!
|
|
| Back to top |
|
 |
_pieczas Poziom 7

|
08 May 2012 23:29 Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy (Robo-platforma) |
|
|
|
Mam takie pytanie natuy technicznej. Mianowicie łatwo można rozszyfrować, że w attiny2313 pb.0 pb.1 pb.2 pb.3 i pd.6 będą służyć jako wejscia z mt8870, pd.2 pd.3 pd.4 pd.5 wyjscia do sterowania mostkiem i silnikiem i to by było na tyle w kwestji kodu głównego programu. Jednak widze, że piny 2,3,4,5 i 16 czyli kolejno pd.0 pd.1 pa.1(XTAL2) pa.0 (XTAL1) i pb.4 są wyprowadzone do pewnego gniazda. No i właśnie co dlej? Nie moge za bardzo skojażyć w jakim celu są one doprowadzone do tego złącza a tymbardziej co dalej z samym złączem zrobić?
Silniki - przerobione serwa - działają jako krokowe i takie należy dać im sterowanie czy są to zwykłe silniki DC?
|
|
| Back to top |
|
 |
kaytec Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |