FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma)

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma)
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 13 Dec 2009 12:15   

Przedstawiam państwu wersję β (beta) projektu o oznaczeniu T102. Celem projektu było udowodnienie że możliwe jest zbudowanie modułów umożliwiaj±cych zdalne sterowanie dalekiego zasięgu (minimum 5-8km max - globalny), mieszcz±c się w kwocie 15PLN (elektronika) i zapasie dostępnych w domu każdego majsterkowicza czę¶ci. Do tego celu zostały użyte następuj±ce rzeczy:

Moduł steruj±co-odbiorczy (Attiny2313, MT8870, L293D)
2 przerobione serwomechanizmy modelarskie.
Zużyty łańcuch i zębatki rowerowe.
2 PMR (private mobile radio [krótkofalówki])
4xAA 2700mAh
4xAAA 900mAh
Korpus wykonany z aluminium ł±czony stalowymi ¶rubami.

T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma) T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma) T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma)

T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma) T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma) T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma)

Korpus po zmontowaniu prezentuje się następuj±co:

T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma) T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma)

---------------------------------------------------------------------------------------
Elektronika.

Schematy:

Układ steruj±cy:

Płytka Ukł. steruj±cego:
T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma) T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma)

Dekoder DTMF:

Mostek H:

schemat:

Układ:

Kilka słów o zasadzie działania.

Do przesyłania komend wykorzystujemy system DTMF (ang. Dual Tone Multi Frequency) - który wykorzystuj±c modulację MFSK (ang. Multiple frequency-shift keying) kluczuje się dwie częstotliwo¶ci.

Sygnał DTMF jest stworzony do przesyłania torem audio - wobec czego idealnie nadaje się do przesyłania wszystkimi służ±cymi do tego celu urz±dzeniami (telefony, krótkofalówki, radia CB, VoIP itp.) W mojej platformie użyłem dwie krótkofalówki, które praktycznie nie nadaj± się do rozmawiania (straszna jako¶ć rozmowy). W ten sposób dostały one nowe życie, bo sygnał DTMF przesyłaj± wy¶mienicie.

Jako nadajnik pracuje zestaw dwóch urz±dzeń - krótkofalówka i generator dtmf - telefon nokia 6120. Poł±czone s± one wyj¶ciami zestawów słuchawkowych (przewód jack2.5-jack2.5 podł±czony do gło¶nika ze strony nokii i mikrofonu ze strony krótkofalówki)

Wykorzystuj±c wszystkie urz±dzenia audio możemy miedzy innymi nagrywać trasę robota edytować itp, itd

Dekodowaniem DTMF (dĽwięku klawiatury nokii) zajmuje się układ MT8870
Na końcówce StD układu MT8870 pojawia się stan wysoki w momencie odebrania i zdekodowania prawidłowego kodu DTMF na końcówkach q1-q4 układu zostaje zatrza¶nięty kod odebranego znaku.
Czyli:
Jeżeli naciskamy guzik w telefonie - na końcówce StD pojawia się 1 a na końcówkach q1-q4 jest np 1001
je¶li puszczamy guzik w telefonie na StD pojawia sie 0 a na końcówkach q1-q4 jest np 1001

Przetworzeniem tych pięciu zer i jedynek i zamienianiem na ruch zajmuje się ATtiny 2313
Robi to on w następuj±cy sposób:

Code:
$regfile = "2313def.dat"
$crystal = 8000000                                          'okre¶lenie uC
'$noramclear

Config Portb.3 = Input
Config Portb.2 = Input
Config Portb.1 = Input
Config Portb.0 = Input
Config Portd.6 = Input
Config Portd.2 = Output
Config Portd.3 = Output
Config Portd.4 = Output
Config Portd.5 = Output

Motor_lp Alias Portd.2                                      'Okre¶lenie portów steruj±cych silnikami przez mostek
Motor_lt Alias Portd.3
Motor_pp Alias Portd.4
Motor_pt Alias Portd.5
                                                           'Okre¶lenie portów wej¶ciowych (dekoder)
Sygnal Alias Pinb.3
A Alias Pinb.2
B Alias Pinb.1
C Alias Pinb.0
D Alias Pind.6

'Polecenia wydawane na podstawie stanów wej¶ciowych:
Do

If Sygnal = 1 And A = 0 And B = 0 And C = 1 And D = 0 Then
      Gosub Prosto

Elseif Sygnal = 1 And A = 0 And B = 1 And C = 1 And D = 0 Then       'Skręć w lewo
      Gosub Prawo

Elseif Sygnal = 1 And A = 0 And B = 1 And C = 0 And D = 0 Then       'Skręć w lewo
      Gosub Lewo

Elseif Sygnal = 1 And A = 1 And B = 0 And C = 0 And D = 0 Then       'Skręć w prawo
      Gosub Tyl

Elseif Sygnal = 0 Then
      Gosub Stopp

End If
Loop

Prosto:                                                     'Tryby pracy silników dla poszczególnych ruchów

Motor_lt = 0
Motor_pt = 1
Motor_pp = 0
Motor_lp = 1
Return
Lewo:
Motor_lt = 1
Motor_pt = 1
Motor_pp = 0
Motor_lp = 0
Return
Prawo:
Motor_lt = 0
Motor_pt = 0
Motor_pp = 1
Motor_lp = 1
Return

Stopp:
Motor_lt = 0
Motor_pt = 0
Motor_pp = 0
Motor_lp = 0
Return

Tyl:

Motor_lt = 1
Motor_pt = 0
Motor_pp = 1
Motor_lp = 0

Sam program jest podobny jak nie identyczny z najprostszymi line followerami - kilka stanów wej¶ciowych steruje dwoma silnikami za pomoc± mostka H.

No i generalnie chyba tyle :) Do platformy planuje doł±czyć komunikacje w drugim kierunku, za pomoc± RC5 i podczerwieni - platforma jest królikiem do¶wiadczalnym dla telekomunikacji (profil w technikum). Niedługo będzie to także robot - dzięki czujnikom sharpa umieszczonym z przodu i z tyłu za pomoc± RC5 będzie wysyłał informacje o odległo¶ci przedmiotów od pojazdu a po dłuższej bezczynno¶ci sam spróbuje wyjechać z labiryntu.

Na koniec jeszcze trochę zdjęć i trzy filmy.

Link

Wersja λ (alfa - dużo kabelków itp):

Link

Link

Przy tworzeniu układu opierałem się na tym opracowaniu

w zał±czniku płytki w eagle, program, kod Ľródłowy.

T102.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  T102.zip
 Contents:  
 Filesize:  42.01 KB
 Punkty:  0

Back to top

MADevil
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 13 Dec 2009 14:50   

Re: T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platform

Bardzo fajny pomysł i wykonanie. Koszt też w sumie robi wrażenie :)

Napisz mi proszę jak oceniasz g±siennice wykonane z łańcuca rowerowego? Zabrałe¶ mi pomysł ;) , sam od dawna się zastanawiałem nad tak± realizacj±, mam nawet fajny łańcuszek...
Bardzo się ¶lizgaj±? My¶lałe¶ o jakich¶ gumowych nakładkach na ogniwa?
Back to top

kaytec
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 Post from the author of the topic 13 Dec 2009 14:55   

¦lizgaj± się bardzo - planuje nakładki na g±sienice, ale jak mówiłem robot to przede wszystkim zabawka i platforma do nauki, a nie pełnowymiarowy robot do zastosowań FBI, SB itp :)

Pozdrawiam.

ps. Jeżeli projekt wam się spodobał proszę o zagłosowanie na niego w konkursie DIY
Back to top

Spooner
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 13 Dec 2009 14:57   

Witam, nie wiedziałem, że z tak prostych rzeczy jak łańcuch i kółek z przerzutki tylnej mog± stanowić ciekaw± bazę na podwozie takiego małego robocika.

Choć z edycj± trasy może być mały problem, bo mog± być zmienne warunki na przykład g±sienica się po¶liĽnie i robot nie skręci w odpowiedni kierunku.

Osobi¶cie na podobnej zasadzie planuje zbudować tylko jako odbiornik i nadajnik w pa¶mie 447 MHz.

Podziwiam prostotę projektu.
Back to top

Fsoliebhaber
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 13 Dec 2009 15:00   

Interesuj±ce. Jak to mówi±: geniusz tkwi w prostocie.

Co do g±sienic to proponuje podpatrzeć jak robi± to inni (też na łańcuchu):
http://www.rctankcombat.com/articles/track-systems/
Back to top

aszewczyk
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 13 Dec 2009 15:07   

Wła¶nie chciałem wrzucić ten link. Na dokładkę odsyłam do tematu na forum diody po¶wieconego robieniu g±sienic. Oprócz dyskusji o sposobach z wyżej wymienionego linku znajdzie się jeszcze parę innych sposobów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Dec 2009 15:07   

Back to top

HEKTOR003
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 13 Dec 2009 15:11   

Bardzo ładny projekt jednak co do przyczepno¶ci do powierzchni to trochę musisz poprawić.

Może tak lepiej ?
Back to top

the-parkour
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 13 Dec 2009 15:24   

"sterowanie dalekiego zasięgu (minimum 5-8km max - globalny)" Osi±gasz na tym zasięg 5km< ???
Back to top

Nware
Poziom 3
Poziom 3

Post#9 13 Dec 2009 15:36   

Zasięg na pewno jest od "zera"km, przez radio do 5-8Km, i globalny przez GSM.
Sprawdzałe¶ już jak wpływaj± duże odległo¶ci, zakłócenia radia na prace robota?
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 13 Dec 2009 16:21   

Re-kurczę-welacyjny projekcik ;)

Nie do¶ć, że prosty w wykonaniu (chociaż na prawdę podziwiam bo nawet przygotowanie tej niby prostej konstrukcji z łańcucha , zębatek itp - musiało kosztować sporo pracy!) - to jeszcze super udokomentowany, opisany.

Taki projekt może stanowić wzorzec dla wszystkich chętnych do na¶ladowania i to super wzorzec. Także do nauki.

Jestem pod wrażeniem włożonej pracy, staranno¶ci i pomysłowo¶ci - przez co nie omieszkam zagłosować na takie cacuszko ;)

A przeróbka serw rozumiem, że polegała tylko na wyjęciu elektroniki i zdjęciu plastikowego ogranicznika obrotów chyba? tak?
Back to top

mario166
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 13 Dec 2009 16:42   

Bardzo pomysłowy projekt, tylko to sterowanie za pomoc± klawiszy telefonu nie dało by sie to jako¶ inaczej rozwi±zać? np. zrobić panel sterowania i nadawać sygnał z mikroprocesora?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Dec 2009 16:42   

Back to top

elektrodom
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 13 Dec 2009 17:08   

Wszystko będzie zależeć od zasięgu krótkofalówek. Te ze straganu może nie dadz± rady, ale profesjonalne albo przerobione amatorskie- czemu nie?
Back to top

rasz
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 13 Dec 2009 18:14   

co¶ mi się wydaje ze PMR nie zezwala na przesyłanie danych (w sensie pozwolenia na używanie pasma bez licencji)
Back to top

kaytec
Poziom 17
Poziom 17

Post#14 Post from the author of the topic 13 Dec 2009 18:15   

the-parkour - minimalny zasięg to pięć km - poniżej oczywi¶cie też działa, jak na razie sprawdzane w mie¶cie.

mirekk36 - przeróbka była dokładnie tak jak opisujesz.

mario166 - da się. W avr i bascomie jest komenda do wysyłania tonu DTMF. Jednak Wtedy nieznacznie przekroczony zostałby budżet.

Nware - jeżeli pojawi± sie znaczne zakłócenia - dekoder nie odbierze sygnału i robot w ogóle się nie ruszy.

elektrodom - na elektrodzie bardzo łatwo podpa¶ć radiowcom. Dlatego ja użyłem tylko jeden kanał PMR (0.5 wata - nie potrzeba licencji) - z tego co mi wiadomo jest to pasmo typu "róbta co chceta" ale tylko do transmisji audio. My¶le że można to podci±gn±ć pod to że ja rozmawiam w ten sposób z robotem. Mimo wszystko jest to pasmo amatorskie, dopuszczone do publicznego użytku - ale tutaj prosiłbym o wypowiedzenie się fachowców. Dodam że używam tylko jednego kanału i ostatniego pod kanału. Więc jednego z 312 kanałów dostępnych w tym pa¶mie.
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 13 Dec 2009 18:47   

AVE...

Projekt bardzo mi się podoba. Prosty i zarazem elegancki...
G±sienice mógłby¶ poprawić: na przykład do tych ogniw, które s± zewnętrzne mógłby¶ przykleić kawałeczki gumy.
Co do używania pasma PMR, to chyba robot nie pracuje non-stop, prawda? Więc ja bym się nie czepiał...
Co do komunikacji dwukierunkowej, to chyba w którym¶ z numerów PE był opisany prosty układ konwersji A/C obrazu z kamerki nadzoru dla robota. Nie pamiętam, gdzie, i na razie nie mogę się przez to przekopać... Jak znajdę to podam...
Back to top

elektrodom
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 13 Dec 2009 18:48   

Z tego co zrozumiałem to przesyłasz tony, więc wszystko jest w porz±dku, przynajmniej dla mnie, ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie.
Back to top

elektronik666
Poziom 9
Poziom 9

Post#17 13 Dec 2009 19:51   

No dal mnie bomba tylko dorób nakładki na g±sienice i będzie idealny :)
Back to top

cranky
Poziom 21
Poziom 21

Post#18 13 Dec 2009 20:07   

Ładny zasięg można by osi±gn±ć na kanałku CB! Prostota wymaga geniuszu. Gratuluję i głosuję.
Back to top

mario166
Poziom 13
Poziom 13

Post#19 13 Dec 2009 20:33   

A rozumie :D
A wiec jak podłaczymy procesorek tak jak w zał±czniku to wystarczy?
Tylko jaka komeda wygeneruje kod dzwieku klawisza np *
Back to top

Menuet
Poziom 13
Poziom 13

Post#20 13 Dec 2009 20:35   

Witam,
Jeżeli układ ma byc faktycznie taki tani, to bym proponował zrezygnować z procesora, a zastosować zamiast niego cztery bramki and, które działały by tak, żeby jak nie ma sygnału z nadajnika (StD=0) to bramki odł±czaj± sterowanie silnika, bo stan na wyj¶ciach dekodera pozostaje taki sam, więc silniki bez tego układu kręciły by się cały czas. A za to po stronie nadawczej trzeba by używać "klawiszy" których kod na wyj¶ciach dekodera odpowiadałby konkretnym stanom sterowania silników. Jeszcze pro¶ciej można stosuj±c układ mostka H z wej¶ciem Enable, wtedy bramki nie s± potrzebne. A wolny procesor można zastosować po stronie nadawczej do generacji DTMFu i koszta dalej pozostan± praktycznie takie same, a nie potrzebujemy telefonu ;)

Pozdrawiam, Menuet.

Przepraszam, nie zauważyłem, że użyty mostek H ma wej¶cie enable, więc bramki w ogóle nie s± potrzebne, a obydwa wej¶cia enable można spi±ć razem i podł±czyć pod wyj¶cie z dekodera DTMFu :)
Back to top

pawelj
Poziom 15
Poziom 15

Post#21 13 Dec 2009 21:12   

W opisie piszesz o mostku H. A jak on jest zrealizowany? Na schemacie go nie widać bo to chyba 4 diody miały być.

Tak poza tym to ciekawy pomysł. Nawet bardzo fajny w swojej prostocie.

Pawełj
Back to top

Dave_Masters
Poziom 11
Poziom 11

Post#22 13 Dec 2009 21:32   

L293D jest to scalony układ podwójnego mostka H z wej¶ciem Enable.
Back to top

Scruffie
Poziom 6
Poziom 6

Post#23 13 Dec 2009 22:26   

Mam pytanie, a mianowicie, czy można zrobić takie sterowanie używaj±c wył±cznie telefonu komórkowego?
Back to top

kaytec
Poziom 17
Poziom 17

Post#24 Post from the author of the topic 13 Dec 2009 22:28   

Da się, ale płacisz wtedy za poł±czenia GSM
Back to top

pietach
Poziom 17
Poziom 17

Post#25 14 Dec 2009 08:35   

Z do¶wiadczenia wiem, że je¶li antena którkofalówki jest położona poziomo to ma mniejszy zasięg (mniej słyszy) niż antena postawiona na pion.
Jak bedziesz robił próbe maksymalnego zasięgu to gdy dojdziesz do maxa to wtedy postaw tego PMR-ka do pionu - może zyskac ciut więcej na zasięgu.
Back to top

Duch__
Poziom 22
Poziom 22

Post#26 14 Dec 2009 09:59   

Antena ma polaryzację pionow±, więc najlepszy zasięg masz ustawiaj±c antenę w pionie.

Je¶li by¶ chciał se zrobić antenę zewnętrzn± (prawnie w PMR jest to zabronione) to 16cm kawałek przewodu wystarczy -> Kalkulator do anten

cranky wrote:
Ładny zasięg można by osi±gn±ć na kanałku CB! Prostota wymaga geniuszu. Gratuluję i głosuję.

Pod warunkiem że masz dobr±/dług± antenę, w przeciwnym wypadku będziesz miał lokalny zasięg, policz sobie kolega długo¶ć anteny dla 27.180MHz (kanał 19 CB)
Back to top

kriss68
Poziom 16
Poziom 16

Post#27 14 Dec 2009 15:56   

Quote:
mario166 - da się. W avr i bascomie jest komenda do wysyłania tonu DTMF. Jednak Wtedy nieznacznie przekroczony zostałby budżet.

Owszem bo attiny2313 kosztuje cały maj±tek, na pewno więcej niż użyty tu telefon. Do rzeczy co do ¶lizgania się łańcucha być może zwykła uszczelka do drzwi dała by radę? Byłby pewnie problem z odklejaniem się ale i na to widzę sposób w końcu to nie jest jaki¶ potwornie wielki i ciężki pojazd więc takie co¶ powinno zdać egzamin.
Co do spekulacji nad zasięgiem - co nam da zasięg kilku/kilkudziesięciu km je¶li nie będziemy wiedzieć co dzieję się z naszym pojazdem?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Dec 2009 15:56   

Back to top

Svir69
Poziom 6
Poziom 6

Post#28 15 Dec 2009 01:05   

Witam
Ciekawy temat.
Mam pytanie a transmisja danych taka jak w modemach telefonicznych to nie była transmisja tonowa?? niedało by się tego wykożystać??
Może kto¶ zrobi własnego polskiego Patfaindera ;)
Back to top

kaytec
Poziom 17
Poziom 17

Post#29 Post from the author of the topic 15 Dec 2009 18:34   

kriss68 - dlatego jest video rozmowa.

Svir69 - też o tym my¶lałem, ale jak już wspominano nie s± dozwolone transmisje cyfrowe w tym pa¶mie.
Back to top

Urgon
Poziom 22
Poziom 22

Post#30 16 Dec 2009 09:31   

AVE...

Kaytec, a kto Ci zabroni zrobić układ cyfrowej transmisji dwukierunkowej na którym¶ z dostępnych pasm, je¶li ograniczysz moc, a tym samym zasięg do kilkunastu/kilkudziesięciu metrów? A pozatym hardkorowi krótkofalowcy od dawna podł±czaj± do swoich radiostacji różne modemy i układy cyfrowej transmisji. Ponadto chyba nie będziesz używał tego przez cały czas...
To samo pisał tu wczoraj inny kolega-elektrodowicz, ale jego ortografia wywołała u mnie migrenę i post poleciał...

Pomysł z użyciem uszczelki do drzwi wydaje się sensowny, tyle że te uszczelki troszkę łatwo się odklejaj±, jak na mój gust... Spróbuj, to grosze kosztuje...
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> T102-Zdalnie sterowany pojazd g±sienicowy (Robo-platforma)
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
Pojazd g±sienicowy sterowany mikrokontrolerem - czołg (10)
Pojazd zdalnie sterowany radiem (1)
Pojazd zdalnie sterowany - by splawik00. (13)
mały pojazd lataj±cy - zdalnie sterowany (11)
Pojazd zdalnie sterowany. Moja pierwsza konstrukcja. (57)
Zdalnie sterowany pojazd ze spiralami zamiast kół (5)
Zdalnie sterowany robot/pojazd na podstawie routera WRT54GL (14)
Platforma robota sterowana przez bluetooth - T102 V2 (15)
Robo-platforma v2 by tumeks (13)
zdalnie sterowany samochodzik sterowany przez rs232 (17)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed