| Author |
air84 Poziom 3

|
13 Dec 2009 18:18 Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
witam,
od tygodnia korzystam z Netii LLU na łączach TP SA z routerem LinkSys Wag200EU Przesiadłem się z 1mb/s na 4mb/s, przynajmniej w teorii.
Od pierwszego dnia jest masa problemów, po pierwsze linia nie trzyma stałych parametrów - po pierwsze "Downstream Margin" waha się od 0 do 10, chwilami pokazuje 7-cyfrowy wynik i wtedy też łącze się resetuje, router rozpoczyna synchronizację. I tak kilka razy w ciągu godziny. Z tym problemem walczę non stop.
Po drugie, linia synchronizowała się począkowa na 2 mb/s. Zgłosiłem reklamację obu problemów, dowiedziałem się też, że do centrali mam zacne 3.1km! Technicy sprawdzili linię do puszki w domu i powiedzieli tu cytuje "linia działa, parametrów nie możemy sprawdzić, więc nie powiemy ile z niej można wycisnąć." Zalecili wymianę kabla od puszki do routera (w puszce pod jedną śrubą siedzi kabel do telefonu i routera, naturalnie na telefonie jest filtr; kabel od puszki idzie do gniazdka, z gniazdka do routera (odległość 20metrów), to samo z telefonem (odległość 3 metry)).
Wymieniłem więc całe okablowanie, coś było na rzeczy, modem zaczął się synchronizować na 3mb/s, ale problem ze zrywaniem synchronizacji pozostał.
Wtedy wpadłem na pomysł eksperymentów z różnymi modulacjami - domyślnie po neostradzie pozostał G.dmt. Wrzuciłem multimode to sam się przestawił na ADSL2+, na PPoA VC, VPI:0 VCI:35 i synchronizował się na wartości od 2.8 do 3.3mb/s. Problem ze zrywaniem synchronizacji pozostał.
Niezrażony tym, zmieniłem enkapsulację na PPoE LLC; VPI:8 i VCI:35. linia się zsynchronizowała, ale router nie chciał się połączyć. Zmieniłem na VPI:0 i VCI:35, pozostawiłem PPoE LLC i było przez kilka godzin lepiej, synchronizacja poprawiła się, zrywało raz na godzinę, dwie godziny.
Dziś rano modem zsychronizował się na obiecane 4,4mb/s, linia była całkiem stabilna, potem znów wszystko sie posypało i jest 3mb/s.
Obecnie testuje wariant modulacji ADSL2 AnnexL, który ponoć najlepiej sprawuje się w dsl na dalsze odległości. Mimo to, czasami jeszcze występuje problem z synchronizacją no i jest 3mb/s.
Na chwilę obecną LinkSys Wag200Eu pokazuje następujące parametry DSL:
DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2 AnnexL
DSL Path Mode: Fast
Downstream Rate: 3090 kbps
Upstream Rate: 639 kbps
Downstream Margin: 6 db
Upstream Margin: 20 db
Downstream Line Attenuation: 40 db
Upstream Line Attenuation: 12 db
Downstream Transmit Power: 11 db
Upstream Transmit Power: 17 db
Co jeszcze mogę zrobić? czy mogę jakoś poprawić jakość okablowania w domu? wzmocnić sygnał? czy pozostało jedynie pisać reklamacje?
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
13 Dec 2009 18:25 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
Problem, opisywany był na forum wielokrotnie - dzwonić do nich (Netia) z reklamacją, aż do skutku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Dec 2009 18:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
13 Dec 2009 20:30 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
| air84 wrote: |
Downstream Margin: 6 db
|
Parametry są fatalne. Jeśli odstęp S/N nie zostanie poprawiony to możesz zapomnieć o stabilnej synchronizacji a tym samum połączeniu.
Możesz próbować coś zmienić u siebie w domu (jeśli tu jest problem). Możesz męczyć operatora. Tak czy inaczej S/N musi się poprawić.
|
|
| Back to top |
|
 |
air84 Poziom 3

|
13 Dec 2009 20:33 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
No właśnie, pytam, co mogę jeszcze zrobić ze swojej strony?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Dec 2009 20:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
13 Dec 2009 21:05 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
Ze swojej strony możesz... Odłączyć wszystkie urządzenia z linii telefonicznej, podłączyć router (lub też kilka innych, urządzeń modemowych na zmianę) do gniazdka, które jako pierwsze w domu znajduje się na tej linii i tak wykonać testy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Dec 2009 21:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
air84 Poziom 3

|
13 Dec 2009 21:15 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
To kolejne pytanie - czy 20 metrów przewodu od razu ciągnąć z puszki do routera, czy kulturalnie zrobić dwa gniazdka? jedno przy puszce, drugie przy routerze?
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
13 Dec 2009 21:19 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
| To kolejne pytanie - czy 20 metrów przewodu od razu ciągnąć z puszki do routera, czy kulturalnie zrobić dwa gniazdka? jedno przy puszce, drugie przy routerze? |
Sprecyzuj powód, położenia 20m kabla.
|
|
| Back to top |
|
 |
air84 Poziom 3

|
13 Dec 2009 22:04 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
mam trzypiętrowy dom, od puszki do kompa daleka droga.
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
13 Dec 2009 22:09 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
Najlepiej, jeśli nie będziesz dokładać dodatkowych kabli - podłącz się samym routerem, możliwie najbliżej przyłącza, z routerem połącz się po WIFI - to wystarczy by sprawdzić status w routerze.
|
|
| Back to top |
|
 |
install-net Poziom 4

|
13 Dec 2009 22:19 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
Witam air84.
Odpowiadając na Twoje wcześniejsze pytanie to tak jak było wcześniej napisane przy tak dużesz tłumienności ATT 40 dB nie będziesz w stanie nawiązać takiej prędkości a parametry linii zawsze będą pływały.
Może mieć na to wpływ:
- stan instalacji elektrycznej
- stan gniazdek
- źle zaciśnięte końcówki RJ11
- miktofiltr wpięty przed modemem (routerem)
- brak mikrofiltra przed telefonem (jeśli masz oczywiście telefon analogowy POTS)
Sprawdź powyższe aspekty i wtedy zobacz czy coś się nie zmieniło.
Jeśli nie to przełącz swój router z trybu ADSL2+ na G.dmt.
Jeśli to też nie pomoże to skonsultuj się z pomocą techniczną Netii i zgłoś to (0801-802-803).
Jeżeli chodzi o Twoje drugie pytanie to zasadniczo nie ma to znaczenia 20m nie jest dużą odległością ale biorąc pod uwagę obecne parametry pogorszy to jakość usługi.
Proponuje ci zrobić następująco:
1. postawić router jak najbliżej gniazdka.
2. przeciągnąć kabel ethernetowy na drugie piętro twojego domu lub nawet na trzecie
3. na końcu tego kabla postawić Access Pointa. Trzecie i drugie piętro będzie miało zasięg z AP a parter z routera.
Mam nadzieje, że moje informacje pomogły Ci w jakiś sposób.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Dec 2009 22:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
terrade Poziom 22

|
14 Dec 2009 17:24 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
| Zgłosiłem reklamację obu problemów, dowiedziałem się też, że do centrali mam zacne 3.1km! |
Zanim to wziąłeś to powinieneś się zastanowić i poczytać posty m.in. na Elektrodzie, a tu monterzy TP dla neostrady 1 Mb/s zalecają 3-4 km do centrali, choć chodzi też znacznie dalej. 3,1 km dla 4 Mb/s no to bez przesady, za daleko, owszem powinno działać, ale nie na marnych kablach TP.
Popraw maksymalnie instalację w domu i tyle. Potem złożysz reklamację, TP oczywiście kabli nie naprawi (nie naprawia nawet swoim klientom, sporo tematów z pływającym marginem), no chyba że to coś drobnego typu 1 m kabla, a nie kilometra. Na koniec Netia rozwiąże z Tobą umowę lub przejdziesz na 1 Mb/s. Możesz też spróbować kupić router Siemensa od Netii, u mnie na nim margin prawie się nie waha gdy na innych jest mniej stabilnie (ale nie ręczę że to nie przypadek).
|
|
| Back to top |
|
 |
install-net Poziom 4

|
14 Dec 2009 21:07 Re: Netia 4mb/s na łączach TP - LLU i masa problemów |
|
|
|
Tak do prawda że nie masz zbyt dobrych parametrów ale niejednokrotnie widziałem że na takich odległościach też były świadczone usługi 4M. Przede wszystkim zmień annex z L na A i połączenie na G.dmt. To pomaga.
|
|
| Back to top |
|
 |