Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Odpowietrzanie hydroforu?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Odpowietrzanie hydroforu?
Author
Message
Pigulasty
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 14 Oct 2009
Posts: 54

Post#1 Post from the author of the topic 14 Dec 2009 14:07   

Odpowietrzanie hydroforu?


Witam. Otóz od niedawna mieszkam w domu gdzie woda ciągnięta jest ze studni głębinowej poprzez wiekowy hydrofor takj jak ten: Odpowietrzanie hydroforu? . Zostałem poinstruowany, że w razie gdyby hydrofor często się włączał to należy go odpowietrzyć bodajże używając zwykłej pompki, np. samochodowej. Nie wiem ile jest w tym prawdy, toteż chciałem się was poradzić jak się do tego zabrać. Ciśnienie w nim wynosi około 0.3 MPa. Kiedy spadnie do mniej więcej 0.2 włącza się i pompuje do około 0. 35 MPa. Graniczne to bodajże 0.5 MPa gdyż zaznaczone jest ono czerwoną linią. Czy należy go odpowietrzyć, czy on powinien się często włączać? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Dec 2009 14:07   





Back to top
   
MarudaP
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 07 Nov 2009
Posts: 395
Location: Józefów

Post#2 14 Dec 2009 14:13   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Wprost przeciwnie. Do bojlera trzeba dopompować powietrza, bo jak go będzie za mało, to będzie się włączał bez przerwy.

Helpful message? + -

Back to top
   
bestler
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2002
Posts: 3113
Location: Siedlce

Post#3 14 Dec 2009 14:14   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Hydroforów się nie odpowietrza tylko napełnia powietrzem - więc odwrotnie. Chodzi o to, że jeśli ilość powietrza jest juz zbyt mała to nie ma się co sprężać i (woda się słabo spręża) i proces pompowania staje się bardzo krótki. Są dwa sposoby uzupełnienia powietrza:

- napompowanie dowolna pompką (bezolejową)
- spuszczenie wody tak aby hydrofor stał się fizycznie pusty (będzie wtedy pełen powietrza)

w praktyce wygodniejsze jest pompowanie kompresorem.

Paweł

Helpful message? + -

Back to top
   
brofran
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Jan 2003
Posts: 1855
Location: Ruda Slaska

Post#4 14 Dec 2009 14:18   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Jezeli podczas wyłączania stycznik ( lub wyłacznik cisnieniowy ) ci nie " skacze " to zostaw hydrofor w spokoju. Ten typ zbiornika raczej nie wymaga dopompowywania .

Helpful message? + -

Back to top
   
Pigulasty
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 14 Oct 2009
Posts: 54

Post#5 Post from the author of the topic 14 Dec 2009 14:30   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Ano właśnie, stąd moja niewiedza. Czy jeśli ew. dopompowałbym powietrza to czy cisnienie powinno jakoś się zmienić? Powinno wzrosnac na moje oko... Czy hydrofor sam będzie wiedział do jakiego ciśnienia pompować po "dopowietrzeniu"? Podczas kąpieli gdy woda leci cały czas hydrofor włącza sięokoło 4 razy...

Helpful message? + -

Back to top
   
brofran
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Jan 2003
Posts: 1855
Location: Ruda Slaska

Post#6 14 Dec 2009 14:54   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Pigulasty wrote:
Czy jeśli ew. dopompowałbym powietrza to czy cisnienie powinno jakoś się zmienić? .

Nie zmieni sie - o tym decyduje wylacznik cisnieniowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Pigulasty
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 14 Oct 2009
Posts: 54

Post#7 Post from the author of the topic 14 Dec 2009 16:07   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Rozumiem. Wydaje mi się, że na razie zostawię i nie będę kombinował, choć nie jestem pewny czy częśtotliwość włączania się hydroforu jest odpowiednia. Skoro ciśnienie się nie zmienia to skąd wiadomo czy dopompowano odpowiednią ilość powietrza?

Helpful message? + -

Back to top
   
AUDIOFreak
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 05 Dec 2009
Posts: 44

Post#8 14 Dec 2009 16:24   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


W chwili jak będziesz pompował to ciśnienie wzrośnie np. do 4bar, jak zaczniesz czerpać wodę to ciśnienie spadnie, włączy się pompa i dopompuje do 3.5 bar. Efekt będzie taki że zwiększy się objętość poduszki powietrznej - zmniejszy się częstość włączania pompy. Ile powinno być powietrza z czasem dopracujesz to doświadczalnie. Masz wskaźnik poziomu wody ?

brofran wrote:
Jezeli podczas wyłączania stycznik ( lub wyłacznik cisnieniowy ) ci nie " skacze " to zostaw hydrofor w spokoju. Ten typ zbiornika raczej nie wymaga dopompowywania .

Nie pisz głupot...

Helpful message? + -

Back to top
   
nasu
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 25 Apr 2004
Posts: 433

Post#9 14 Dec 2009 17:44   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Wyłączasz pompę wypuszczasz wodę (kranem) i pompujesz jak zacznie prychać zakręcasz kran i pompujesz do ciśnienia przy jakim włącza się hydrofor (czyli ponad 0.20 MPa) jak będzie za dużo powietrza to i tak ucieknie.

Helpful message? + -

Back to top
   
woronka
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 29 Dec 2006
Posts: 81

Post#10 14 Dec 2009 18:00   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Jezeli masz zbiornik przeponowy to cisnienie powietrza (czyli ilosc powietrza) sprawdzasz cisnieniomierzem na zaworku. Jezeli masz zbiornik zwykły, to najprostszym sposobem sprawdzenia, czy ilosc powietrza w zbiorniku ma prawidlowy poziom jest zmierzenie ilosci wody jaka mozna wylac ze zbiornika od poziomu max (wylaczenie pompy) do poziomu min (wlaczenie pompy). Przy prawidlowo dzialajacym hydroforze ilosc tej wody to ok. 1/3 pojemnosci zbiornika. Pojemnosc zbiornika musi byc podana na jego tabliczce znamionowej.
Ilosc tej wody mozna w pewnym okreslonym zakresie zmieniac.
-Zwiekszyc (mniejsza czestotliwosc zalaczania pompy) powiekszyc roznice cisnienia zal/wyl na wylaczniku cisnieniowym.
-Zmniejszyc (wieksza czest. zalaczania pompy) zmniejszyc roznice cisnienia zal/wyl.

Smialo na wylaczniku mozesz ustawic cisn. wyl. na 0,4, a zalaczania na min. 0,17
Hydrofor bedzie sie o wiele rzadziej wlaczal, a cisnienie jest jeszcze OK.

Jak nie wiesz jak ustawic cisnienie na wylaczniku to zrob zdjecie tego wylacznika to podpowiem.

Helpful message? + -

Back to top
   
milo.jan
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 07 Dec 2007
Posts: 428
Location: Nowy Targ

Post#11 21 May 2010 08:21   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Nie chcę zakładać nowego tematu bo mam taki sam problem i hydrofor jak założyciel tego tematu.
Próbowałem już różnych sposobów, dobijałem powietrze kompresorem oraz spuszczałem wodę ze zbiornika dolnym kurkiem ale to nie dało rezultatu.
Zbiornik ma ok 250 l. bez wskaźnika poziomu wody.
Bardzo często włącza się hydrofor i stanowczo na krótko.
Hydrofor włącza się jak ciśnienie na manometrze spada do 2 kG/cm2 pompuje około 20-30 sekund do ciśnienia 3,5 kG/cm2.
Wystarczy pobrać kilkanaście litrów i hydrofor znowu się włącza.
Manometr znajduje się na wysokości 2/3 zbiornika, na samym dole jest kranik do spuszczania.

Zamknąłem zawór odpływu z hydroforu do instalacji,wyłączyłem hydrofor i odkręciłem na dole korek spustowy ale zdziwiło mnie że woda nie leci, więc stwierdziłem że nie ma wody w zbiorniku.
Wtedy odkręciłem manometr i okazało się że woda stąd wypływa.
Potem jak przez ten górny otwór pompowałem powietrze to woda wypływała z dolnego kranika.
Poskręcałem wszystko, włączyłem hydrofor ale ta operacja nic nie pomogła więc nie wiem co źle zrobiłem.
Przeglądałem forum, ale tam są różne sprzeczne wypowiedzi więc proszę o fachową poradę.
Pozdrawiam!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 May 2010 08:21   





Back to top
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4194
Location: Warszawa

Post#12 21 May 2010 08:57   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Jeśli zamknąłeś odpływ to całkiem możliwe, że przez kranik o małej przepustowości woda nie poleci przy braku ciśnienia w zbiorniku. W zbiorniku należy utrzymywać możliwie dużą ilość powietrza. Czyli jeśli się uda to wręcz powietrze bez wody winno być pod ciśnieniem. A skoro powietrze uchodzi to szukamy przyczyny. Może to być nieszczelny zbiornik, manometr lub wyłącznik ciśnieniowy (membrana). Kolejne zagadnienie to regulacja włącznika ciśnieniowego, ale do tego w zbiorniku musi być powietrze.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 May 2010 08:57   





Back to top
   
wodyn
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 May 2004
Posts: 233
Location: warszawa

Post#13 21 May 2010 09:08   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Najsampierw,jak mówili starzy fachowcy ,trzeba popatrzeć gospodarskim okiem gdzie jest manometr zamontowany.Jak jest wkręcony w korek na górze zbiornika hydroforowego / co sugerowały instrukcje producentów/ "to jesteśmy w domu".Manometr powinien być zawsze montowany "na wodzie" tzn. na trójniku wkręconym na zasileniu zbiornika w wodę /w trójnik:redukcja na 0,5 " ,sztyca ,mufa,zawór i manometr/Czyli manometr należy przemontować, a w otwór na górze zbiornika zaślepić pełnym korkiem uszczelnionym nie konopiami na paście ,tylko na żywicy epoksydowej.Całość uruchamiamy,jak żywica zwiąże.Dlaczego tak:długo tłumaczyć,ale działa .
Co do powietrza,to ono się w wodzie rozpuszcza,czego dowodem są ryby ,które oddychają takim rozpuszczonym w wodzie powietrzem. Im cisnienie wyższe,tym powietrza więcej się w wodzie rozpuści .Dlatego nawet w szczelnym zbiorniku hydroforu ,po pewnym czasie, poduszka powietrzna znika.Wtedy pompa często się włącza,bo ciecz jest mniej ściśliwa od gazu. /posty jw./Dlatego min 1 raz w roku trzeba tą poduszkę powietrzną uzupełnić ./patrz posty jw/Duże stacje hydroforowe miały kompresory uruchamiane jednocześnie z uruchomieniem pomp.Były też małe pompy z Grudziądza,które podobno w trakcie pracy pobierały powietrze przez "smoczek" wkręcony w korpus pompy,ale to moim zdaniem ne działało. Tyle teorii na poziomie ZSZ ,dawno zlikwidowanych.pozdr

Helpful message? + -

Back to top
   
milo.jan
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 07 Dec 2007
Posts: 428
Location: Nowy Targ

Post#14 21 May 2010 09:25   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


mczapski nie zrozumiałeś mojego postu, bo woda z dolnego kranika nie leciała nawet przy odkręconym manometrze,a na środku wypływała.Potem jak ze środka wypłynęła i był dostęp powietrza też z dołu nie leciała.
Dopiero jak do środka w miejscu manometru podłączyłem kompresor i zacząłem dmuchać powietrze zaczęło wyrzucać wodę z dolnego kranika.
Tak samo się działo jak włączyłem hydrofor.
Więc według mnie dolny kranik połączony jest wewnątrz z rurą wyprowadzoną do góry ustalającą poziom wody w zbiorniku!
Bo inaczej nie mogę tego zrozumieć że przy otwartym układzie woda wypływa z góry a nie z dołu.

Dodano po 2 [minuty]:

wodyn napisałem wyżej że:
"Manometr znajduje się na wysokości 2/3 zbiornika, na samym dole jest kranik do spuszczania. "

Dodano po 2 [minuty]:

Jak wykręciłem manometr to leciała woda czyli "na wodzie"

Dodano po 3 [minuty]:

Układ jest szczelny, powietrze nie ucieka bo np. jak się nie pobiera wody to ciśnienie nie spada i nie włącza się hydrofor.

Helpful message? + -

Back to top
   
wodyn
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 May 2004
Posts: 233
Location: warszawa

Post#15 21 May 2010 13:07   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


No to kurcze ciekawe.Napisałeś coś o górnym otworze ,więc do tego nawiązałem.Ale być może twój zbiornik jest od czegoś innego,bo hydroforowe nie mają wewnątrz rurek pobierajacych wodę np. z górnej części /tak jak zbiorniki pojemnościowych ogrzewaczy na CW/.Ale nawet gdyby miały,to zasilenie powinno być do króćca rurki siedzącej wewnątrz zbiornika,a odbiór z płaszcza.Jeżeli jest na odwrót,to poduszka powietrzna może stwarzać problemy przy odbiorze wody z takiego zbiornika.pozdr

Helpful message? + -

Back to top
   
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 04 Mar 2007
Posts: 4202
Location: Warszawa

Post#16 21 May 2010 13:38   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Weź ty kolego w ten kranik na spodzie zbiornika dmuchnij solidnie kompresorem - syf się przedmucha to może i woda poleci.

Helpful message? + -

Back to top
   
milo.jan
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 07 Dec 2007
Posts: 428
Location: Nowy Targ

Post#17 21 May 2010 18:36   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


kortyleski nie muszę dmuchać w dolny kranik bo woda z niego mocno wypływa jak włączę hydrofor lub podłączę równolegle z manometrem kompresor na wysokości 2/3 zbiornika.

Dodano po 43 [sekundy]:

w dodatku wtedy bulgocze w zbiorniku.

Dodano po 2 [minuty]:

hydrofor i zbiornik jest oryginalny, spróbuję odszukać tabliczkę producenta i typ zbiornika.

Helpful message? + -

Back to top
   
J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 23 Jul 2009
Posts: 965
Location: London

Post#18 21 May 2010 21:57   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Wyglada na to ze ten kranik jest do pompowania powietrza do zbiornika.

Helpful message? + -

Back to top
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Joined: 24 Jul 2006
Posts: 7400
Location: MOJE Miasto

Post#19 21 May 2010 23:07   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Na dole jest błoto, to nie pozwala wypływać wodzie. "Zbełtaj" mocno wodę na dole zbiornika i spuść wszystko do zera. Zakręć wszystkie zawory i włącz pompę. Po samoczynnym jej wyłączeniu będziesz miał tyle wody i powietrza ile trzeba. Powinno działać prawidłowo. Miejsce poboru wody do instalacji musi znajdować się w dolnej części, zawsze w miejscu, gdzie jest woda. Jeżeli poduszka szybko "znika" musisz mieć ujście powietrza ze zbiornika w jej "powietrznej" części. Posmaruj pianą wszystkie połączenia gwintowane w części powietrznej. To wskaże miejsce ucieczki powietrza.

Helpful message? + -

Back to top
   
J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 23 Jul 2009
Posts: 965
Location: London

Post#20 24 May 2010 21:57   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Mialem kiedys zbiornik hydroforowy z lat 70-tych, ktory mial polaczenie miedzy kranikiem a bocznym manometrem, tak jak na rysunku.
Powod takiego polaczenia byl taki ze nie wszystkie manometry nadawaly sie do wody.
Odpowietrzanie hydroforu?

Helpful message? + -

Back to top
   
piot3r
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 28 Mar 2010
Posts: 29
Location: zachód(Polski)

Post#21 25 May 2010 00:37   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Ciekawa teoria, ale:
-dlaczego nie dali manometru wyżej, w obrębie poduszki powietrznej?
-do czego służy kranik?

Helpful message? + -

Back to top
   
J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 23 Jul 2009
Posts: 965
Location: London

Post#22 25 May 2010 14:02   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


To nie teoria lecz praktyka.
Gdy probowalem spuscic wode ze zbiornika (300l ) to syczalo powietrze i pozniej musialem je uzupelniac aby pompa nie zalaczala sie zbyt czesto.
Meczylo mnie to dosc dlugo, az do momentu czyszczenia zbiornika z osadow.
Po otwarciu zbiornika okazalo sie ze kranik ma polaczenie z manometrem tak jak na rysunku.
Zbiornik nie mial zadnych koncowek na gorze, tylko z boku , a pompa miala tzw. smoczek do zasysania powietrza

Helpful message? + -

Back to top
   
milo.jan
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 07 Dec 2007
Posts: 428
Location: Nowy Targ

Post#23 25 May 2010 16:51   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


J.Kleban
Być może jest to ten sam zbiornik bo jest podobny do Twojego rysunku.
Oprócz manometru i kranika tak jak na Twoim rysunku jest jeszcze:
1. Dopływ do zbiornika na którym jest regulator ciśnienia i wyjście do instalacji jest na wysokości 1/3 zbiornika.
2. Poniżej tego jest duży otwór o średnicy ok. 18 cm zaślepiony zatyczką z dużą śrubą dociskową.(Wydaje mi się że to do czyszczenia ale nie chcę tego ruszać bo mogę tego już nie uszczelnić.)
3. Odpisałem dane z tabliczki znamionowej:
PAŃSTWOWY OŚRODEK MASZYNOWY W/WĄBRZEŹNO
Nr.Fab. 26596 Rok bud. 1984
Ciśń. do 5 atm. Pojemność 300 l.

4. W miejsce manometru wkręciłem trójnik żeby równolegle podłączyć kompresor i w trakcie tłoczenia ciśnienia poprzez dolny kurek upuszczałem stopniowo 3 wiadra wody. Po tej operacji trochę się poprawiło, ale nie chcę wypuścić za dużo wody ze zbiornika bo wtedy chyba też nie będzie dobrze.
Jak stwierdzić ile jest wody w zbiorniku pod ciśnieniem nie mając wskaźnika poziomu wody i jaka ma być wielka poduszka powietrzna?

Helpful message? + -

Back to top
   
J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 23 Jul 2009
Posts: 965
Location: London

Post#24 25 May 2010 21:45   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Odpowietrzanie hydroforu? Odpowietrzanie hydroforu?

Dodano po 25 [minuty]:

Pierwszy rysunek . jesli uzyskasz taki poziom wody w hydroforze i jednoczesnie cisnienie bedzie takie przy ktorym pompa sie zalacza to bedzie idealnie.
1) Wylacz zasilanie pompy
2) Zakrec krany w mieszkaniu lub glowny zawor za hydroforem jesli taki masz.
3) Nabijajac cisnienie sprezarka spusc wode calkowicie az powietrze zacznie uciekac przez kranik spustowy.
4) Zakrec kranik spustowy i nabij powietrza do hydrofora do cisnienia zalaczania sie pompy, po czym odlacz sprezarke od hydrofora.
5) Wlacz zasilanie pompy i pozwol jej aby napelnila hydrofor az samoczynnie sie wylaczy.
6) Odkrec najblizszy kran i upusc wody do momentu gdy pompa zalaczy sie ponownie. Bardzo prawdopodobne ze podczas upuszczania wody przez kran poleci troche powietrza , ale to bedzie tylko nadmiar powietrza wiec sie nie przejmuj.
W ten sposob samoczynnie ustali sie wlasciwy poziom poduszki powietrznej zgodnie z cisnieniem zalaczania.



Rysunek 2 to :
1) uklad rur wewnatrz hydrofora , wlot- wylot.
2) dekiel rewizyjny do np. czyszczenia.
3)Uklad koncowek z rurka kontrolna poziomu wody.

Helpful message? + -

Back to top
   
piot3r
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 28 Mar 2010
Posts: 29
Location: zachód(Polski)

Post#25 26 May 2010 00:27   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Przekombinowane. W hydroforze gromadzimy wodę a nie powietrze. W ten sposób ograniczasz zapas wody na wypadek np. zaniku prądu. W jego trakcie po spadku ciśnienia poniżej progu załączenia pompy z kranów najprawdopodobniej zasyczy powietrze.Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 23 Jul 2009
Posts: 965
Location: London

Post#26 27 May 2010 21:58   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


To wtedy bedzie wiedzial ze pompa sie nie wlaczyla. Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
piot3r
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 28 Mar 2010
Posts: 29
Location: zachód(Polski)

Post#27 28 May 2010 08:24   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


No. Posyczy, pobulgocze i wtedy rzeczywiście poduszka sama się wyreguluje:D

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 May 2010 08:24   





Back to top
   
kerob
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 22 Apr 2011
Posts: 1

Post#28 22 Apr 2011 10:11   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


a ja mam inne pytanie , napompowałem hydrofor i woda wrzedzie jest z odpowiednim cisnieniem poza jednym kranem które znajduje sie na górze . nie wiem czym to jest spowodowane bo na górze jest woda tylko w jednym kranie nie ma.

Helpful message? + -

Back to top
   
MarudaP
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 07 Nov 2009
Posts: 395
Location: Józefów

Post#29 22 Apr 2011 16:05   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Masz prawdopodobnie zasyfiony kran. Trzeba go rozebrać i przeczyścić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Pigulasty
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 14 Oct 2009
Posts: 54

Post#30 Post from the author of the topic 02 Apr 2013 20:25   

Re: Odpowietrzanie hydroforu?


Witam ponownie. Szybkie pytanie i na temat. Czy objawem zbyt małej poduszki powietrznej w hydroforze jest tylko skrócenie czasu pracy pompy (nie zauważyłem istotnej różnicy) czy też szybsze schodzenie ciśnienia z hydroforu przy poborze wody (wydaje mi się, że tak właśnie jest choć może jestem przewrażliwiony)? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Odpowietrzanie hydroforu?
Page 1 of 2 Go to page 12  Next



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl topic RSS feed