Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 15 Gru 2009 21:51
    AdriaDor
    Poziom 7  

    Witam mam problem z rozrusznikiem zostaly wymienione szczotki tulejki bendiks gdy zakladalem rozrusznik bylo slychas takie pstrykanie przy naciskaniu wlacznika to pewno oznaka elektromagnesa gdy ruszy troszke rozrusznik i przestanie sie wlanczac przycisk i ponownie zacznie sie wlanczac go to nie ma juz zadnej reakcji ze strony rozrusznika swiatla swieca prad jest styki wyczyszczone co moze bys powodem tego ze rozrusznik po przekreceniu nie daje zadnych oznakow dodam ze jak obrocilem reka zebatke rozrusznika to po wlaczeniu rozrusznik dzialal a jak wylalczylem iponownie wlaczylem to juz nie czekam na szybko odp przepraszam za forme prosze o pomoc

  • #2 15 Gru 2009 22:04
    romoo
    Użytkownik obserwowany

    Styki elektromagnesu sie wypaliły / zabrudziły- wierzę że dobrze złożyłeś wszystko.

  • #3 28 Gru 2009 17:48
    AdriaDor
    Poziom 7  

    wymienilem elektromagnes i nadal slychac to tykanie takie
    dzis rozebralem jeszcze raz rozrusznik na komutatorze na jednej blaszce zauwarzylem akie cos jak by tam bylo zwarcie
    wziolem miernik i ustawilem na ohmy i sprawdzalem (nie wiem jak to nazwac) prad na przeciw leglych blaszkach komutatora jak zaczolem sprawdzac to miernik pokazywal; mi 5,60 po zprawdzeniu wiecej niz polowe zaczelo nagle pokazywac 0.57 obawiam sie ze spalony jest wirnik caly ale nie jestem pewien moze ktos mial juz taki problem prosze o szybka odp bo odsniezanie czeka i chce wyprobowac wlasnorecznie zrobiony plug

  • #4 28 Gru 2009 18:11
    luk-bab
    Poziom 12  

    z tych opisanych objaw to wygląda wypalony wirnik ale sprawdz jeszcze stojan przejście do masy i bieguny czy mają przepływ a czasem trzeba dobrze wymyć stojan benzyna bo szczotki się osadzają i prąd na przebicię najlepiej to sprawdzić prostownikiem masa na stojan i plus na uzwojenie i poczekaj kilkanascie sekund

  • #5 28 Gru 2009 18:25
    romoo
    Użytkownik obserwowany

    Zewrzyj 2 śruby prądowe i zobacz czy zakręci.

  • #6 28 Gru 2009 19:11
    AdriaDor
    Poziom 7  

    luk-bab co sie stanie po tym jak podlaczy sie prostownik??
    przykladalem klucz do tych 2 srubek na elektormagnesie i jest iskrzenie ale takie slabe pamietam ze czasem wczesniej jak dodklo sie to bylo duze iskrzenie prosze o szybka odp

  • #7 28 Gru 2009 19:24
    romoo
    Użytkownik obserwowany

    Masz aparat to porób zdjęcia bo widze że uszkodzenie w rozruszniku jest.

  • #8 28 Gru 2009 19:44
    viper555
    spec od auto-elektro

    Albo nowe szczotki za ciasne i wiszą ,albo wylutowany wirnik.P

  • #9 02 Sty 2010 17:15
    AdriaDor
    Poziom 7  

    to byla wina wirnika wymienilem wirnik i wszystko dziala jak wczesniej

  • #10 02 Sty 2010 17:58
    luk-bab
    Poziom 12  

    to super ze masz naprawiony rozrusznik gratuluje i pzdrawiam !!

  • #11 10 Sty 2010 17:08
    mateoo21
    Poziom 11  

    Witam mam taki problem z rozrusznikiem odpalałem ciągnik i rozrusznik sie nie wyłaczył tylko chodził cały czas aż zrobił sie czerwony przewód który łączy rozrusznik z elektromagnesem myślałem że sie spalił ale rozebrałem go przeczyściłem i jest ok czy to wina elektromagnesu że nie odbił

  • #12 10 Sty 2010 19:59
    marian_menson
    Poziom 11  

    mateoo21 zobacz ten przycisk co załącza rozrusznik (ten od zapalania) czy nie spalił sie w srodku. I zobacz widełki od elektromagnesu czy sie nie zacinaja na bendiksie.

  • #13 14 Wrz 2010 21:45
    arka812
    Poziom 7  

    jeżeli widac że jest jakies zwrcie na szczotkotrzymaczu należy go wymyc w rozpuszczalniku ale jak ktoś by chciał myc wirnik to niech w cale nie prubuje bo przy prubach może byc czasem wybuch są też przypadki że elektromagnes też robi zwarcie można go odłączyc i bez pośrednio podłączyc rozrusznik najlepiej w imadle

  • #14 12 Paź 2010 10:40
    mirek175
    Poziom 2  

    chciałbym się jeszcze was o coś zapytać w sprawie rozrusznika. kupiłem nowy rozrusznik z elektromagnesem lecz musiałem wymienić elektromagnes bo mi plastik na nim pękł i teraz ten nowy elektromagnes nie odbija rozrusznik kręci lecz nie odbija na elek. hmm może źle go założyłem ale wydaj mi się ze tak ma być, proszę o pomoc z góry dzięki

  • #15 12 Paź 2010 18:17
    437960
    Usunięty  
  • #16 13 Paź 2010 13:25
    mirek175
    Poziom 2  

    a jak można sprawdzić ten elektromagnes czy jest wadliwy ? i wiedział byś jak skręciś dokładnie ten elektro. ?

  • #17 13 Paź 2010 13:44
    romoo
    Użytkownik obserwowany

    Tam trzeba włożyć cięgno w płaski otwór blokowany sprężynką.

  • #18 13 Paź 2010 14:00
    mczapski
    Poziom 38  

    Można przypuszczać, że nie założyłeś sprężyny powrotnej rdzenia. Możliwe zaciśnięcie rdzenia w okolicy połączenia elektromagnesu z głowicą rozrusznika.

  • #19 13 Paź 2010 17:35
    mirek175
    Poziom 2  

    założyłem to cięgno i dałem tą sprężynę powrotną rdzenia, i była tam jeszcze jedną sprężyna pomiędzy rozrusznikiem a elektro. i też ją dałem z taką śrubą ku dołowi czyli było 3 sprężyny i wszystkie dałem hmm a jak by było to zaciśnięcie rdzenia to jak można go naprawić ?

    Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

    hmm a może źle podłączyłem bo robiłem nową instalacje ale raczej powinno być dobrze bo robiłem według tego wykresu ..

    Rozrusznik ursus c-330. Nie daje żadnych oznak.

  • #20 13 Paź 2010 18:35
    krzysiek7
    Poziom 33  

    Cytat:
    założyłem to cięgno i dałem tą sprężynę powrotną rdzenia, i była tam jeszcze jedną sprężyna pomiędzy rozrusznikiem a elektro. i też ją dałem z taką śrubą ku dołowi czyli było 3 sprężyny i wszystkie dałem

    Daj fotki rozrusznika bo tych sprężyn to chyba trochę za dużo Ci się namnożyło.

  • #21 14 Paź 2010 07:58
    mczapski
    Poziom 38  

    Chyba nie jest trudno ustalić, czy przyczyna elektryczna, czy też mechaniczna? Nie wiemy czy masz uruchamianie rozrusznika przyciskiem, czy włącznikiem dźwigniowym. Ale obecność napięcia na instalacji i elektromagnesie można sprawdzić. Sprężyn coś za wiele a sprężyna ze śrubą to ciekawostka.

  • #22 14 Paź 2010 20:25
    mirek175
    Poziom 2  

    poszło coś działa poruszałem coś nim i odpala :) mimo to dzięki wam za rady :) ps sprężyn na prawde jest 3 :P

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty