Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?
Autor
Wiadomość
wgruza
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 403
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 16 Gru 2009 21:49   

Wake On LAN/WAN zdalnie?


Witam,
przegrzebałem już sporo informacji na temat Wake On LAN, niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.

Moja sieć wygląda następująco:
Linksys AM200 (Neostrada) - > switch - > 6 komputerów.
Jednym z komputerów jest "serwer" - na nim jest strona, ftp, teamspeak, torrent i inne rzeczy. Wiem, że to wręcz "zabójstwo" ale działa to na Windowsie XP.
Komputery w Lanie mają nadane stałe adresy IP, na routerze (AM200) jest odpalone Dyn DNS.

Co chciałbym zrobić?
Chciałbym poprzez stronę znajdującą się na serwerze, bądź też jakąś aplikację móc zdalnie włączać kompy w Lanie. Oczywiście zdalnie z każdego miejsca na świecie.
Wbudowany na "serwerze" FTP mógłby wtedy udostępniać zasoby komputerów w Lanie a nie tylko samego serwera.
Da się tak zrobić?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Gru 2009 21:49   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#2 20 Gru 2009 11:41   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie?


Opcję budzenia przez LAN (Wake On LAN) ma oprogramowanie Tomato. Kup jakiegoś Linksysa, do którego da się wgrać Tomato, a Linksysa AM200 ustaw w tryb bridge.

Tak to wygląda:
Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?

Możesz spróbować na tym serwerze (XP?) zainstalować program WakeOnLanGui, do serwera dobijesz się poprzez usługę Zdalny Pulpit albo VPN, wystarczy na routerze odpowiednio przekierować porty. Powinno zadziałać, to najtaniej wyjdzie, koszt = 0zł :)
Powrót do góry
   
wgruza
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 403
Miasto: Kraków

Post#3 Post autora tematu 20 Gru 2009 15:38   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie?


No tak było by najłatwiej przez VNC, mam Real VNC na kompach i śmiga to świetnie w LAN-ie. Jednak to rozwiązanie ma minusy :/
Załóżmy że mam dostęp do neta gdzieś w "świecie" to potrzebowałbym aplikacji klienckiej, nie zawsze mogę ją zainstalować...
Podobnie z dostępem do netu przez telefon.
Najlepiej było by żebym WAKE ON LAN mógł aktywować z poziomu WWW, ze strony znajdującej się na serwerze, oczywiście chronionej hasłem.
Po obudzeniu wybranego kompa miałbym dostęp do niego przez FTP.
Pomysł z routerem kiedyś się pojawił, miałem zamiar kupić WRT54GL jednak zrezygnowałem z zakupu gdyż nie poradził by on sobie z pokryciem sygnałem całego domu (sprawdzałem).
Wygląda to tak:
Poddasze:
- gniazdko tel
- AM200
- switch 10/100/1000 na 5 komputerów
Piętro
- AP CA8-4 - pracujący w G, za niedługo zmienię go na coś z N. - ustawienie go w centrum budynku sprawia że wszędzie mam full zasięg, z ustawieniem na poddaszu było gorzej, zwłaszcza 2 piętra niżej.

Gdybym kupował WRT54GL to nie wykorzystał bym go w 100%, działał by tylko jak router, gdyż bardzo mi zależy na gigabitowym switchu (a ma tylko 10/100) gdyż bardzo duże ilości danych latają w LAN-ie
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#4 20 Gru 2009 16:07pomocny post - solucja   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie?


Dostęp do usługi Zdalny Pulpit masz z Windows (2000, XP, VISTA, 7), wystarczy u siebie ustawić ją na wysokim porcie, zrobić przekierowanie na routerze. Zawsze się dobijesz z internetu do swojego serwera w ten sposób. Nie musisz nic instalować.

Zakładam oczywiście, że ten serwer stoi n a XP Pro.
Powrót do góry
   
wgruza
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 403
Miasto: Kraków

Post#5 Post autora tematu 20 Gru 2009 16:23   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie?


Dzięki, pomysł warty sprawdzenia. Tak, serwer stoi na Win XP Pro.
Nigdy wcześniej nie bawiłem się wbudowanym pulpitem zdalnym tylko Real VNC ale to może się udać :) Dzięki raz jeszcze, życzę spokojnych świąt :)
Powrót do góry
   
8850
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 537
Miasto: Warszawa

Post#6 22 Gru 2009 00:31   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Zdalne pulpity i VNC - to kiepskie rozwiązanie, spróbuj czegoś lepszego i bezpłatnego bez zabawy w przekierowania portów, rzecz która skonfiguruje przeciętna osoba w ciągu 4 minuty, która oleje wszystkie zabezpieczenia, NATy i inne problemy.

Wadą obu rozwiązań jest to, że nie działają przez NAT, są trudne w konfiguracji, nie dają dobrej optymalizacji, działają wolno, nie dziąłają ze strony WWW jak życzy sobie autor. Rozwiązanie jest www.teamviewer.com - bezplatny full wersja po polsku bez żadnych ograniczeń do użytku domowego instalujesz na jednym komputerze na Twoim XP np. wersję serwer może być za NATem i innymi zabezpieczeniami, ustawiasz na sztywno hasło i przydzielony Ci numer. Na www.teamviewer.com rejestrujesz swój komputer (podajesz wygenerowany numer i hasło) - u gory znajdujesz rejestrację i login.

Będąc gdziekolwiek na świecie wchodzisz na strone www.teamviewer.com i u góry logujesz się. Po chwili widzisz w oknie przeglądarki swój komputer. Żadnego instalowania dodatków do przeglądarki żadnej javy, czy innych glupot. Możesz podpiać kilkadziesiąt takich komputerow do swojego menu. Jeśli Ci się to nie podoba przez WWW, instalujesz sobie klienta teamiewer pod windows, ustawiasz sobie w nim login do swojego konta i widzisz swoje komputery jakie są online. Klikasz na dowolnym z nim i już nim rozporządzasz i widzisz co się dzieje na jego pulpicie, zainstaluj sobie na nim program Poweroff i tam masz m.in. opcje włączania odpowiednich komputerow w sieci za pomoca klikniecia. Możesz przesyłać pliki, głos, inne działa szybko, żadnych ograniczeń, bardzo mało zajmuje pamięci. Na sam koniec program dziękuje za bezplatne użycie. Tego programu używają tysiące ludzi na swiecie, pracują największe korporacje IT a oczywiście nam się wciska jakieś badziewne rozwiąznia typu zdalny pulpit za który trzeba zapłacić w wersji professional czy jakieś wersji server jak kolega wyżej napisał.

Miłej zabawy.
Powrót do góry
   
978074
Usunięty





Post#7 22 Gru 2009 01:46   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie?


wgruza napisał:
Witam,
przegrzebałem już sporo informacji na temat Wake On LAN, niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.Da się tak zrobić?

Krótko i na temat - da się. Nie będę się rozpisywał jak i co. Użyj szukajek i szukaj "Magic Packet" - to jest to czego szukasz, tylko nie nastawiaj sie że bedzie łatwo i po polsku.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#8 22 Gru 2009 11:21   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


8850 napisał:
Wadą obu rozwiązań jest to, że nie działają przez NAT, są trudne w konfiguracji, nie dają dobrej optymalizacji, działają wolno, nie dziąłają ze strony WWW jak życzy sobie autor.
Zdalny Pulpit działa przez NAT (wystarczy na routerze przekierować 1 port), jest łatwy w konfiguracji. Z każdego miejsca na świecie z Windowsa można się do niego dobić, bez instalowania czegokolwiek, bo jest wbudowany w Windows XP (w wersję Pro -serwer, a wersja Home ma klienta, podobnie ma Vista, 7). Chodzi to szybko, bo przy połączeniu można wybrać opcję optymalizacji pod daną prędkość łącza.

I co najważniejsze - konfiguracja trwa 5-10 minut, a łączymy się bez pośrednictwa jakichkolwiek serwisów, tylko bezpośrednio ze swoją maszyną.

Kiedyś ustawiałam serwer Zdalnego Pulpitu na 2003 poprzez połączenie RAS (telefoniczne, nie internetowe). Jest to super sprawa, bo można zarządzać swoim serwerem z każdego miejsca, gdzie jest dostępny telefon. Także Zdalny Pulpit ma swoje zalety.


8850 napisał:
Tego programu używają tysiące ludzi na swiecie, pracują największe korporacje IT a oczywiście nam się wciska jakieś badziewne rozwiąznia typu zdalny pulpit za który trzeba zapłacić w wersji professional czy jakieś wersji server jak kolega wyżej napisał.
Może i tysiące ludzi na świecie korzysta z tej aplikacji, ale ciekawe która to firma korzysta z takiego pośrednictwa w zarządzaniu komputerami w swojej sieci. Jest coś takiego jak polityka bezpieczeństwa danych, a o takich rozwiązaniach jak proponujesz można powiedzieć wszystko - że są tanie, wygodne, tylko nie to, że są bezpieczne. To się nadaje do użytku domowego, zresztą to jest freeware tylko do zastosowań niekomercyjnych, firmy muszą wykupić licencję. W wielu firmach posiadających nieliczne serwery na Windows spotkałam natomiast oprogramowanie PC Anywhere Symanteca, to jest kombajn do takich zastosowań.
Powrót do góry
   
wgruza
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 403
Miasto: Kraków

Post#9 Post autora tematu 22 Gru 2009 23:27   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Team Viewer przetestowałem... fajne dosyć, nie ma problemu z NAT-em i wydaje się dosyć bezpieczne. Zdecydowałem się jednak na Pulpit Zdalny wbudowany w Windows XP, przekierowałem jeden port a klientem łącze się używając nie numeru IP (bo przy ADSL się zmienia) tylko przez domenę na DYNDNS (nazwa domeny:numer portu).
Co ciekawe aby dostać się na inne kompy w LAN-ie odpalam Real VNC na serwerze. Chodzi aż miło. Testowane na kiepskawym Blueconnect - swoją drogą to niezły żart z tymi "do" 7,2Mbs/s :D

Z Magic Packet próbowałem, niestety mój router ich nie przepuszcza.Trzeba by je lokalnie wygenerować (tak robię na serwerze)

Jedyny minus jaki zauważyłem w Pulpicie Zdalnym to konto użytkownika/administratora na kompie do którego chcemy się połączyć musi mieć aktywowane hasło. Ma to sens wszak bez niego dajemy na tacy swój komputer każdej osobie ale mogli by gdzieś o tym wspomnieć w helpie :D - 5 minut z życia mi to wzięło ;)
Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#10 08 Sty 2010 20:22   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Przeczytałem masę tematów o WoL, ale potrzebuję pomocy. Moja sieć to neostrada, router Linksys WAG54 i dwa komputery Laptop i Stacjonarka. Ustawiłem w BIOS-ie odpowiednie opcje i Stacjonarka budzi się do życia. Startuje za każdym razem do momentu wyłączenia i włączenia listwy zasilającej. Po tej operacji komputer się nie włącza. Aby WoL znów działało muszę włączyć komputer Stacjonarny przyciskiem, następnie po wyłączeniu komputer startuje z WoL i tak do kolejnego odcięcia zasilania.
Oczywiście listwy nie wyłączam wychodząc z domu, co jednak gdy nastąpi przerwa w dostawie prądu, Stacjonarka już się nie włączy.
Proszę o informację, czy to już tak jest czy mogę ustawić jakiś parametr żeby sytuacja się poprawiła.
Powrót do góry
   
wgruza
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 403
Miasto: Kraków

Post#11 Post autora tematu 08 Sty 2010 20:32   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Witam.
Skąd puszczasz pakiet budzący? Z internetu czy po sieci lokalnej? Podaj dokładną nazwę routera bo było wiele wersji, dodaj też wersję firmware.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2010 20:32   





Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#12 08 Sty 2010 20:55   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Witam

Ad1. Pakiet budzący puszczam z Laptopa po LAN-ie.
Ad2. Router WAG54G2
Ad3. Firmware V1.00.10
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2010 20:55   





Powrót do góry
   
wgruza
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 403
Miasto: Kraków

Post#13 Post autora tematu 08 Sty 2010 21:31   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Sprawdziłem u siebie.
Połączenie wyglądają następująco:
-Netia-modem/router Linksys AM200-switch 10/100/100- komputery i inne urządzenia (AP, Print Server, Server WWW, NAS).

Po odłączeniu jednego komputera od zasilania i ponownym podłączeniu da się go obudzić zdalnie.
Może jest to kwestia programu którym wysyłasz pakiet? Ja używam prostego LANSTART.
W sieci mam statyczne ustawione adresy, nie korzystam z DHCP, spróbuj, może tak się uda.
Może switch w routerze nie wykrywa podłączonego komputera? Sprawdź kable ew. podepnij jak masz osobny switch i dopiero do niego komputer budzony.

Ten problem to w zasadzie nie problem jeśli jest to mała sieć w domu, zawsze można się przejść i włączyć blaszaka :D Podejrzewam że w przypadku zaniku prądu wyłączą się także urządzenia sieciowe (jeśli np to ten sam budynek), ciekawi mnie czy po powrocie zasilania i wznowieniu pracy przez router będzie problem z obudzeniem zdalnym blaszaka.
Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#14 08 Sty 2010 22:09   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Stacjonarny ma statyczne IP, jak jestem w domu to w ogóle nie potrzebuje używać WoL. Chodzi mi o użycie tego przez Internet, w LAN tylko testuję czy wszystko będzie działać jak trzeba, ale nie działa. :(

U mnie wystarczy że komputer straci zasilanie nie sprawdzałem jeszcze jak jest z odcięciem zasilania na samym routerze. Sprawdzę to napiszę.

Wszystko jednak będzie do kitu jeżeli komp nie będzie wstawał po przerwie w dostawie prądu. Mam kartę zintegrowaną, więc jeszcze spróbuję włożyć dodatkową na pci i zobaczyć czy na takim sprzęcie będzie działać.

Do odpalenia WoL używam 2 różnych programów przy obu mam ten sam objaw, dlatego myślę, że wina leży po stronie blaszaka. Mimo to sprawdzę też program jaki podałeś. Gdy przyjdzie Ci coś jeszcze do głowy to napisz.

Pozdrawiam
gacek_fm
Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#15 13 Sty 2010 20:37   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Znalazłem na stronie producenta w FAQ takie pytanie i odpowiedź:
"Funkcja WOL (Wake on LAN) nie działa po odłączeniu kabla sieciowego czy to normalne ?
Tak jest to normalne. Chip LAN wymaga napięcia +5v aby utrzymać WOL aktywne."

Według mnie to nie jest normalne, przecież +5v po ponownym podłączeniu kabla sieciowego ponownie zasila chip LAN więc w czym problem. Czy pomoże dołożenie dodatkowej karty na PCI, a nie używanie wbudowanej? W sumie to nawet warto spróbować, jaką kartę polecacie?

PS. Moja płyta to M2N-VM HDMI
Powrót do góry
   
wgruza
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 403
Miasto: Kraków

Post#16 Post autora tematu 13 Sty 2010 20:44   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Faktycznie mało logicznie to brzmi... zwłaszcza że jak pisałem wcześniej sprawdzałem ten problem odłączając kabel zasilający. Jak miałem jeszcze sieć 10/100 używałem sieciówek Intela - INTEL PRO 10/100 albo 3 Com - kiedyś nie były takie tanie ale dziś dostaniesz za grosze. Na pewno są lepsze, bardziej wydajne niż popularne Realteki.
Kup - sprawdź - za te 10-20zł będziesz mieć pewność.
Powrót do góry
   
adamz74
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 858
Miasto: -

Post#17 22 Sty 2010 09:21   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


1. Do komputera i jego karty sieciowej musi docierać zasilanie. Nie może być wyłączony na listwie (bo nie wiedzieć czemu WoL nie działa na listwę ;) ). LED na karcie i na switchu muszą sygnalizować zestawione połączenie.

2. Funkcjonalność musi być wspierana przez płytę główną komputera i kartę sieciową. Trzeba najczęściej ją włączyć w BIOSie. Jeśli karta sieciowa nie jest zintegrowana, to najczęściej potrzebny jest dodatkowy "kabelek" między kartą a płytą główną (jeśli płyta i karta są zgodne ze standardem PCI 2.2, to podobno już nie trzeba).

3. Trzeba znać MAC adres karty sieciowej, wygenerować tzw. magic packet i przesłać go do karty sieciowej. Największy problem jest z przesłaniem. Komputer jest wyłączony, adres IP nie działa a jedyne co potrafi zrobić karta to rozpoznać swój MAC adres i na to zareagować. Z tych względów, magic packet musi być wysłany na adres rozgłoszeniowy sieci i najlepiej zrobić to z lokalnego LAN-u (routery domyślnie blokują przesyłanie broadcastów).

Magic packet jest to kilkanaście bajtów przesyłanych w postaci pakietu UDP. Istnieje masa gotowych programów pod praktycznie wszystkie systemy operacyjne. Nie ma również problemu z generacją ze strony WWW np. za pomocą PHP ("gotowiec") lub ASP(.NET).

Pozdr!
Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#18 23 Sty 2010 20:27   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Dziękuję koledze adamz74 za dokładny wykład na temat WoL ale to wszystko to ja już wiem. Jeżeli chodzi o zasilanie to eksperyment polegał na odłączeniu zasilania na chwilę i ponownym włączeniu, po tej operacji WoL nie działa.
Zacząłem korespondować z serwisem ASUS-a, gdyż tego producenta płytę posiadam. Muszę przyznać, że gość wykazał się przede wszystkim dużą cierpliwością co do moich maili. Na końcu, dopiero po konsultacji z producentem z Taiwanu okazało się, że ze względu na ograniczenia płyty głównej po chwilowym odcięciu zasilania komputer już nie wstanie, gdyż płyta nie powróci do nasłuchu WoL. Serwisant z ASUS-a poinformował mnie, że na dzień dzisiejszy żadna płyta ASUS-a nie jest w stanie po przerwie zasilania powrócić do nasłuchu WoL. Więc jeżeli ktoś myśli o wykorzystaniu WoL niech sprawdzi tą opcję przed zakupem płyty.
Muszę jeszcze przetestować czy będzie to działać z dodatkową kartą sieciową wpiętą w PCI. Dam znać jak wypadnie efekt eksperymentu.

Dodano po 3 [godziny] 53 [minuty]:

Z dodatkową kartą wpiętą do PCI bez zmian, czyli po chwilowym braku napięcia komputer nie wstaje. W tym przypadku pozostaje tylko wymiana płyty głównej.
Ostatecznie wymyśliłem jeszcze inny sposób na ten przypadek. W BIOS-ie mam taką funkcję która w przypadku zaniku napięcia w sieci energetycznej po wznowieniu zasilania włączy natychmiast komputer. I tu rodzi się kolejny problem, gdyż tak włączony komputer będzie chodził do momentu, gdy nie wrócę do domu i go nie wyłączę. Chyba żeby zastosować jakiś programik, który przy bezczynności np powyżej 1 godziny wyłączy komputer. Będę testował to nadal i opiszę wyniki badań może komuś się przydadzą.
Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#19 23 Sty 2010 21:23   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Cytat:
Na końcu, dopiero po konsultacji z producentem z Taiwanu okazało się, że ze względu na ograniczenia płyty głównej po chwilowym odcięciu zasilania komputer już nie wstanie, gdyż płyta nie powróci do nasłuchu WoL. Serwisant z ASUS-a poinformował mnie, że na dzień dzisiejszy żadna płyta ASUS-a nie jest w stanie po przerwie zasilania powrócić do nasłuchu WoL.

Nie wiem w jakim języku porozumiewali się z tym Taiwanem, ale z całą pewnością nie w tym samym. Zawsze jak słyszę takie "ambitne" odpowiedzi z serwisów wsparcia to mi się niedobrze robi, to jest ewidentne spławianie klienta i zafałszowywanie prawdy.

Posiadam płytę Asusa dokładnie P5ND2-SLI Deluxe - już się trochę zestarzała, ale my tu nie o tym. Faktyczne racja jest tylko w jednym po wyłączeniu kompa karta sieciowa już nie zareaguje na tzw. magiczne pakiety, chociaż będzie się pięknie świecić i udawać że wszystko jest OK, ale tak mają tylko karty Intela i oparte na realteku - w sumie 90%. Mam tak samo. Ale już na sieciówce od NVidi (druga karta na płycie), wszystko śmiga jak powinno, można wyłączać komputer i budzi się ponownie, w każdej chwili i w każdych warunkach WoL jej nie straszny - wiec zadzwoń jeszcze raz do wspaniałego supportu Asusa i zapytaj pana czy to kwestia tego że nie wie co sprzedają, czy może już był zmęczony bo piątek i 15ta więc chciał się Ciebie pozbyć.


Ponadto opcja o której wspomniałeś o wstawaniu po zaniku zasilania jest jak najbardziej ok, ale Tobie się nie przyda. Ona włącza komputer tylko po całkowitym zaniku zasilania z sieci energetycznej (ew. wyłączeniu listwy :P), a nie po standardowym wyłączeniu komputera - wiem bo również używam.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#20 24 Sty 2010 00:27   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Opcja o której wspominałem wcześniej właśnie mi się przyda. Bo chodzi mi o włączenie komputera dokładnie po zaniku napięcia zasilającego. Przecież gdy wyłączę komputer normalnie to mogę go obudzić przez WoL.

A co do tego serwisanta to może masz rację, tak więc mam pytanie: czy karta 3com 3C905C-TX-M, która przypuszczam ma pełną obsługę WoL zadziała bez podłączania kabla do płyty. gdyż na mojej płycie nie ma tego gniazda, żeby ją podłączyć?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#21 25 Sty 2010 14:11   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


gacek_fm napisał:
czy karta 3com 3C905C-TX-M, która przypuszczam ma pełną obsługę WoL zadziała bez podłączania kabla do płyty. gdyż na mojej płycie nie ma tego gniazda, żeby ją podłączyć?
Właśnie sprawdziłam: karta 3Com 3c905C-TX/TX-M [Tornado rev 78] nie podłączona do płyty głównej kablem - WOL nie działa. W tym samym komputerze karta 3Com 3c905 100BaseTX [Boomerang] również nie podłączona do płyty działa prawidłowo (WOL).
Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#22 25 Sty 2010 19:37   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Dzięki za info ale właśnie okazało się że ta karta 3com, którą posiadam jest uszkodzona i nic z tego. Komputer ją wykrywa po włożeniu ale nie chce zainstalować do niej, żadnych sterowników, ani tych ze strony 3com ani innych znalezionych w sieci.
Tak więc muszę poszukać nowej porządnej karty, co polecacie?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#23 25 Sty 2010 20:06   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


gacek_fm napisał:
Dzięki za info ale właśnie okazało się że ta karta 3com, którą posiadam jest uszkodzona i nic z tego. Komputer ją wykrywa po włożeniu ale nie chce zainstalować do niej, żadnych sterowników, ani tych ze strony 3com ani innych znalezionych w sieci.
To samo i mnie spotkało - pomogła zmiana przerwania. Niestety ten konkretnie model potrafi odmówić współpracy, jeśli dzieli przerwanie z innym urządzeniem. Włóż kartę w inny slot i spróbuj ponownie zainstalować sterowniki, może nie wszystko stracone i sam sprawdzisz, czy u Ciebie WOL zadziała.
Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#24 09 Lut 2010 12:18   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


No i próbowałem wskrzesić tą kartę na innych gniazdach pci i na innym komputerze, niestety nie udało się jej zainstalować tak więc karta do wyrzucenia. Ale pożyczyłem od znajomego inną kartę na innym chipie niż realtek i niestety też nie działa WoL tak jak powinno. Czyli wstaje normalnie, po chwilowym odcięciu zasilania już nie działa. Na tą chwilę nie jest to już moim priorytetem, ale na pewno wrócę do tematu i jeżeli uda mi się ustalić coś więcej to napiszę.

Pozdrawiam Jacek (gacek_fm)
Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#25 08 Sty 2011 22:00   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Wrócę do tematu. Jak już wyżej pisałem mam router Linksys WAG54G2, Neostradę i dzielę ją na blaszaka i laptop. Z problemem braku podtrzymania WOL po chwilowym przerwaniu dopływu napięcia dałem sobie spokój. Mam inny problem, a mianowicie Wake On Wan. W sieci LAN wszystko działa tak jak chcę, natomiast nie mogę sobie poradzić w przypadku prób przesłania pakietu wzbudzającego prze Internet. Przypuszczam, że problem leży po stronie ustawień rutera lub braku możliwości obsługi WOW. Jakieś propozycje?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2011 22:00   





Powrót do góry
   
wgruza
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 403
Miasto: Kraków

Post#26 Post autora tematu 09 Sty 2011 17:44   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Zdaje się że magic packet wake on lan nie przejdzie przez neta, inna warstwa. Najlepiej wygenerować taki pakiet lokalnie, na przykład poprzez oprogramowanie w routerze. Niektóre droższe routery mają taką funkcję wbudowaną, zdaje się że DryTek tak ma. Funkcja Wake On Lan znajduje się też w alternatywnych firmware jak DD-WRT czy Tomato, sprawdź czy możesz je zainstalować na swoim routerze.
Budzenie odbywało by się tak. Z odległej lokalizacji logujesz się na router (albo po numerze IP albo poprzez domene np z dyndns.com) i z webGUI budzisz wybrany komputer w sieci lokalnej.
Powrót do góry
   
adamz74
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 858
Miasto: -

Post#27 10 Sty 2011 09:54   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Pakiet WOL używa UDP, więc warstwa jest jak najbardziej właściwa i nie ma problemu, żeby dotarł z WANu do routera. Inna sprawa co z nim zrobi router a niestety popularne/tanie routery nic z nim nie robią albo go odrzucają. W zależności od modelu routera albo da się coś skonfigurować albo nie i faktem jest, że najlepiej wybudzać z LANu, np. z routera.
Powrót do góry
   
gacek_fm
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 14
Miasto: Boguszów Gorce

Post#28 10 Sty 2011 20:29   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Możliwość wzbudzenia komputera z routera bardzo mi pasuje, ale niestety nie znalazłem oprogramowania do mojego typu WAG54G2. Szukałem też oprogramowania zastępczego z firmy Tomato ale znalazłem tylko do WRT.

adamz74 napisał "popularne/tanie routery nic z nim nie robią albo go odrzucają."
Niestety nie zainwestuję 600,- lub więcej w sprzęt, dzięki któremu będę mógł użyć mechanizmu bez którego mogę się obejść. Chciałem sprawdzić czy jest to możliwe przy zastosowaniu dostępnych przeze mnie urządzeń. Jeżeli nie to trudno. Może za jakiś czas doczekam się oprogramowania, które na to pozwoli.
Powrót do góry
   
zaabon
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 38
Miasto: Kraków

Post#29 11 Sty 2011 18:37   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Skoro masz serwer http to pewnie z php, więc chyba nic prostszego. Stronka w php i WoL
Powrót do góry
   
8850
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Lis 2007
Posty: 537
Miasto: Warszawa

Post#30 25 Sty 2011 18:32   

Re: Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?


Tak, są gotowe skrypty w PHP które odpalają z poziomu www lokalnie WakeOnLan
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Wake On LAN/WAN zdalnie - jak to zrobić?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Problem - Wake on LAN/WAN (14)
Wybudzanie komputera Wake on Lan/Wan (15)
Problem - Wake On Lan - jak to zrobić? (14)
AirLive WL-5470AP - jak skonfigurować pod Wake On Wan (3)
MSI 645 Ultra-C, Wake on lan, wake up on pme (1)
wake on lan - jak jest naprawde ? (5)
TG3269 + P5P41T LE - Wake on lan - czy jest możliwy i jak go ustawić? (2)
TP-LINK TD-W8901G - Wake On Wan przez podany router? (11)
z WAN na LAN/WLAN tak jak ja chce (2)
Jak stworzyć arkusz i go udostępnić - LAN/WAN? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS