| Author |
juen Poziom 12

|
18 Dec 2009 18:20 Epson Stylus Photo 50: nie wykrywa tuszy |
|
|
|
Witam, kupilem nowiutka drukarke pare dni temu, dosc tanio bo bez tuszy, od razu zamowilem nie najtanszy CISS, przyszedl szybko, rozpakowalem drukarke, zamontowalem CISS'a jak nalezy i nic, zero, w ogole nie wykrywa tuszy (zielona lampka miga, czerwona sie swieci i karetka ciagle sie ustawia na wymiane tuszy), od razu zamowilem inne zamienniki sprawdzonej firmy z SAMORESETUJACYMI sie chipami i okazalo sie, ze gdy zamontuje wszystkie 6 pojemnikow to nie wykrywa zadnego, jesli wyjme ktorykolwiek pojemnik, to wykrywa wszystkie tusze oprocz tego wyjetego, tak wiec dopoki zakladam i mam zalozone 1 do 5 tuszy to wykrywa wszystkie (nie istotny kolor), a gdy zaloze ostatni 6ty to nie wykrywa zadnego... co jest grane? ani jednej kartki nie wydrukowalem jeszcze :( Prosze o pomoc, bo nie wiem co robic, kupic nowa drukarke i ta oddac do naprawy, czy z kolei to nie wina tej konkretnie drukarki..?
|
|
| Back to top |
|
 |
wshk Poziom 16

|
18 Dec 2009 21:39 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
Z tego co pamietam w epsonie P50 sa wymagane chipy kolejnej generacji. Czyli moze byc lipa z zamiennikami a zwlaszcza CISSami.
A takie jaja sa w epsonach z zamiennikami jak drukarka ich nie lubi.
Proponowalbym sprawdzic czy dziala na zamiennikach - jednorazowkach.
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
18 Dec 2009 21:56 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
CISS jest zakupiony jako dedykowany dla p50 (na zdjeciach montazu jest pokazana p50, no chyba ze jest identyczna w wygladzie jak r285) tak samo jak te drugie tusze, ale w takim razie bede dalej napieral do sprzedawcow, najwiekszy bol ze nie mam u kogo sprawdzic tych tuszy, a kupno dodatkowej drukarki jesli ta dziala nie wchodzi w gre...
a no i druga sprawa, na youtubie sa filmiki na ktorych jest pokazana p50 z CISSem, smiga i wyglada w zasadzie jak moj...
|
|
| Back to top |
|
 |
Recorder Poziom 9

|
26 Dec 2009 15:39 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
Sam kupiłem P50 z cissem na allegro i śmiga jak należy. Twój problem może polegać na tym iż powinieneś zresetować chipy. Mój system śmiga elegancko, ale jeśli wyłączę drukarkę, i któryś z kolorów spadnie do jednej kreski według obliczeń sterownika to po włączeniu wyświetli mi komunikat, iż dany zasobnik jest nierozpoznany. Po dokonaniu procedury jak przy wymianie i zresetowaniu chipa za pomocą wystającego przycisku wszystko wraca do normy. Może masz właśnie taki problem. Bardziej martwi mnie reset pampersa. Wykonałem obejście i tusz ścieka mi do zewnętrznego pojemnika, gdzie widać jak Epsonie obchodzi się z tuszem i ile go bierze na płukanie, reset niby działa w programie SSC v.4.30 przy ustawieniu drukarki R320/R330, ale nie wiem, czy oby na pewno, gdyż nie można odczytać stanu licznika, a jedynie gdy wykonam procedurę resetu otrzymuje potwierdzenia zakończenia operacji sukcesem. Czy ktoś już testował tą opcje na P50. To tak przy okazji wtrąciłem swoje 5 groszy, aby nie zakładać kolejnego wątku o P50.
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
27 Dec 2009 08:40 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
resetowalem chip i nic to nie daje, nie mam komunikatu o nierozpoznanym tuszu tylko komunikat "wymien pojemnik" i X przy wszystkich, mozliwe ze wgrane dane do chipa sa przestarzale jak na ten frimware drukarki ktora mam? czy po prostu najpewniej CISS jest od poczatku uwalony? jutro ide kupic r285, ale skoro Ty mowisz ze na p50 dziala wszystko elegancko to sam juz nie wiem.
"Po dokonaniu procedury jak przy wymianie" tzn? wiem o co chodzi, ale moze cos zle, wiec jak to dokladnie robisz?
btw jakies szanse, ze jestes z krakowa? (chodzi o przetestowanie CISS'a)
|
|
| Back to top |
|
 |
Recorder Poziom 9

|
27 Dec 2009 13:23 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
No niestety jestem z Rawicza (wielkopolska). Po pierwsze czy dobrze docisnąłeś pojemniki, aby drukarka je rozpoznała. W poprzedniej R220 miałem podobnie. Zakładałem zamienniki, ale przekładałem chipy z oryginalnych wkładów, które wpierw resetowałem i czasami też miałem dziwne komunikaty. Pomagało wyjęcie i włożenie wkładu/ów ponownie. Obecny zestaw kupiłem w Trigon Poland sp.zo.o, są też na aukcjach http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=13556895
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
27 Dec 2009 17:04 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
ok, ja kupilem w innej firmie ale wyglada to identycznie, tusze dociskalem napewno, ogolnie w informatyce i elektronice jestem dosc zaawansowany wiec juz ogolnie widze, ze temat wyczerpany, najpewniej drukarka uwalona lub ciss uwalony, jutro zamierzam kupic r285 i dla wszystkich zainteresowanych w przyszlosci napisze info jak to sie wszystko skonczylo.
Recorder bardzo dziekuje za pomoc, napewno duzo mi to potwierdzilo i bede walczyl jeszcze z ta drukarka, mam nadzieje ze to wyjdzie w kwesti gwarancji :)
btw mam jeszcze 2xip 4600 2xip 3000 i brother dcp357c, duzo na nich powalczylem wiec jak by ktos cos potrzebowal moge pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Recorder Poziom 9

|
27 Dec 2009 17:11 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
Tak moja drukarka widzi wkłady CISS.
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
27 Dec 2009 17:15 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
to tez przydatne, u mnie nigdy tak nie pokazala wkladu, albo pelny na kolorowo z Xem, lub szary i zadne info w opisie tuszy, wszedzie "nieznany", a u Ciebie widze ze jako oryginal wykrywa...
|
|
| Back to top |
|
 |
Recorder Poziom 9

|
27 Dec 2009 17:31 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
Jeśli masz podobny system do mojego, to sprawdź taką procedurę. Włącz drukarkę i po chwili gdy wykona wszystkie swoje czynności rozruchowe wybierz na przednim panelu obok włącznika przycisk wymiany wkładu. Naciśnij go i drukarka powinna wskazać pierwszy wkład jako ten do wymiany, następnie naciśnij go ponownie, aby głowica zaparkowała w pozycji wymiany wkładu, następnie przytrzymaj przycisk resetu minimum 3 sekundy. Czynność tą powtórz dla wszystkich wkładów, jeżeli to nic nie da to chyba faktycznie coś z drukarką lub chipami. Co do R285, to nie wiem, czy ją jeszcze dostaniesz. P50 ją zastąpiła, w sumie to to samo z drobnymi ulepszeniami i poprawioną prędkością druku. Na stronie komputer świat był kiedyś test zamienników i właśnie P50 był bardziej wybredny pod ich względem, może producent wymyślił lepsze zabezpieczenie? Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Dec 2009 17:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
27 Dec 2009 18:04 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
no mam upatrzona na sklepie w krakowie slanie r285 na farta szukalem i znalazlem, ogolny problem chyba jest z tym, ze jak wlaczam drukarke i jak zakonczy ona swoje czynnosci to karetka ustawia sie w miejscu na wymiane wkladow w tym prawym "oknie" nie dojezdza w ogole do wskaznika, a w zasadzie pod koniec dojezdza ale ledwo do niego jadac w lewo po to by wrocic w prawo i za kazdym razem tak, przy wciskaniu przycisku od tuszu cos chwile sobie porobi i to samo w lewo przed wskaznik i zawsze tak samo od razu w prawo do tego okna, wiec coraz bardziej wydaje mi sie po tej rozmowie ze to wina drukarki...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Dec 2009 18:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Recorder Poziom 9

|
27 Dec 2009 20:04 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
Raczej chipów w zamiennikach. Na twoim miejscu poszukałbym gdzieś choćby jednego oryginalnego wkładu zużytego lub pełnego, tak aby upewnić się, że to nie drukarka, ew. można spróbować kupić coś z activejeta polecanego w linku kś. Jeśli będzie wykrywany prawidłowo to już wiesz w czym problem. To chyba tańsze niż wyrzucanie nowej drukarki i kupno innej. Jeśli wkład będzie wykrywać prawidłowo to wtedy polecam jeśli koniecznie chcesz ciss kup go u sprawdzonego sprzedawcy.
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
27 Dec 2009 21:38 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
no i w tym problem, drukarke kupowalem z opcja bez tuszy, ale w sklepie normalnym, tym wiec nie wiadomo czy nie byla uszkodzona od poczatku, kwestia drugiej drukarki takiej to i tak koniecznosc, musze postawic obie i jedna miec w razie awarii drugiej byle te same tusze dzialaly... jak kupie r285 to bede mial oryginalny tusz do stestowania na p50 :)
-----------
no i sam sie zwalowalem, ten sklep z r285 jest nieczynny od czerwca z powodu wlamania do magazynu...
zamowilem tam gdzie polecales p50 RAZEM z CISSem, gosc daje gwarancje na calosc wlasna, wiec to juz musi dzialac jak nalezy, druga p50 pozostanie na wszelki wypadek (pampers, mechanika itd..), do tego goscie od CISS'a ktorego kupilem wczesniej napisali, ze zwroca pieniadze i zebym odeslal produkt, albo chca miec z glowy, albo mozliwe ze faktycznie wypuscili CISS do p50 nie dzialajacego w p50 :> z allegro obiecali wyslac paczke jutro kurierem wiec moze jeszcze w tym roku wszystko bedzie hulac, jeszcze raz dzieki i napewno jeszcze w tym temacie cos napisze (jak sproboje nowy CISS na starej p50)
----------
edit2, do dzis czekam na drukarke, juz dwa razy byla niby wyslana ostatecznie nie byla w ogole, cos tez troche w kulki leci ten gosciu z refill ;/ specjalnie zmieniam plany zeby czekac na kuriera, ktorego i tak nie bedzie, ostatecznie obiecal osobiscie dzis ja wyslac, powinna byc na jutro, zobaczymy
----------
ok ostatni edit:
dotarlo do mnie wszystko oczywiscie drukarke nadali 7ego stycznia, a nie 28 grudnia :(
ale jest wszystko dziala, na poczatku chlapnelo ale czyszczenie pomaga od kopa, cienkie kartki foto troche zatoruje, ale wystarczy uwazac czy rogi nie sa lekko zagiete przed wciagnieciem kartki
musze kupic duzo zapaszu tuszu, bo czarnego pije co nie miara :)
ostatecznie zastanawiam sie czy moge zmieszac tusz ze starego cissa z nowym, troche ryzykowne.. ale nie powinno sie nic stac mysle.. (tak jak sie miesza w glowicy z dwoch roznych zamiennikow, jesli oba tusze dobre to i wydruk dobry)
jeszcze raz dzieki!
ps: ta pierwsza p50 zachowuje sie inaczej, od kopa miga tusz a nie swieci sie na stale, czyli mysle nie widzi tych chipow poprawnie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Recorder Poziom 9

|
08 Jan 2010 20:01 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
To fakt, trochę trzeba czekać na dostawę z refillpoint. Tuszu radzę nie mieszać, to może się źle skończyć dla głowicy, a w najlepszym wypadku kolory będą przekłamane.
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
08 Jan 2010 20:11 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
wiem, ze moga byc przeklamane, jednak jeden i drugi jest dobrej jakosci, na roznych drukarkach uzywalem roznych i ostatecznie dawalo rade, ostatecznie mowie bo kwestia w ile mi dosla tusz :D w starym CISS bylo go 600, w tym jest 300...
jesli bede mieszal jakikolwiek to wylacznie czarny, jesli to zrobie to efekt opisze :)
|
|
| Back to top |
|
 |
1george Poziom 2

|
10 Jan 2010 13:47 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
Panowie, jak wygląda sprawa gwarancji na tego epsona p50 i ciss'u w tej firmie trigon - na jaki jest okres i co obejmuje (zaschnięcie tuszu w głowicy, wymianę pampersa?), czy razem z ciss'em wysyłają także tusze oryginały startowe epsona - w opisie aukcji, gdzie robią wyliczenie cenowe, wskazują, że wartość drukarki to 360zł (ok, ale z tuszami, bez nich drukarka jest przecież warta jakieś 240zł).
Pytania wysyłałem już wcześniej do trigonu, ale chyba nie chcieli/nie potrafili odpowiedzieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
10 Jan 2010 21:52 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
no z tym jest lekki walek, drukarka kosztuje 110zl wiecej niz powinna, nie ma tuszy oryginalnych a 300ml w cissie to kropla przy podzieleniu na 6 gdzie czarnego duzo sie uzywa, od kopa teraz zamowilem 6x250ml
mysle, ze to bardziej gwarancja rozruchowa...
mejle odczytuja nieraz po tygodniu masowo, wiem z potwierdzien odczytania
|
|
| Back to top |
|
 |
1george Poziom 2

|
10 Jan 2010 23:36 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
No to dobrze, że poczekłem z zakupem. Myślałem, że dają przynajmniej rok na bezproblemową pracę drukarki z ciss'em i ich tuszem. Gwarancja rozruchowa to żadna gwarancja, te nowe epsony mają bardzo czułą głowicę, która na zamiennych tuszach może sobie po pewnym czasie dobrze przyschnąć i drukarka czasami nadaje się do śmietnika.
Mam jeszcze jedno pytanie (poza konkursem ;) - czy przy każdym włączeniu drukarki następuje autoreset cartridge'a i dochodzi każdorazowo do 'pierwszego' napełniania głowicy, czy też resetuje się wszystko ręcznie (jak często trzeba to robić?)? Ta pierwsza opcja by tłumaczyła, dlaczego tak szybko ubywa tuszu.
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
11 Jan 2010 08:21 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
nie wylaczam drukarki, wydaje sie ze nie czysci glowica nadmiernie, resetowac trza samemu jak sterownik naliczy sobie koniec tuszu (tego malego oryginalnego chyba 9ml...), ja po prostu duzo drukuje, kolorow zuzywa roznie, najmniej tych dodatkowych dwoch i yellow, mniej wiecej rowno magenta i cyan, dla porownania czarnego mam 0, cyanu 3/4 (w porownaniu ze teraz yellow to 4/4)
a i z tego co zauwazylem drukarka ma swoja tez pamiec i reset chipa nie powoduje z reguly reset wszystkich kartridzy tylko jednego... ale z tym jeszcze pokombinuje, bo bez sensu marnuje sie material resetujac chipy pare razy nieraz pod rzad co pol kartki :-)
mlotek i pilnik, trzeba doprowadzic wezyki odpowiednio do drukarki by kabel sie nie platal, z reguly tez jest klapka nad tuszami, ktora po prostu trzeba urwac w jakis sposob :) nie jest to wielka filozofia, tylko zastanow sie trzy razy przed zrobieniem tego, a napewno nic nie zepsujesz :)
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
12 Jan 2010 17:06 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
pozwole sobie nie eydotwac posta, jako jest to dosc wazna informacja:
zmieszalem tusz czarny od jednej firmy dolewajac do resztki w CISS i bez problemow, na jednej kartce przerwalo, dwa czyszczenia i jest super :)
btw zamowilem tusz w butelce 1l za 60zl od sprawdzonego dostawcy, juz wiem, ze spokojnie moge probowac z innej firmy czarnymi, 1l za taka cene to mega taniosc..
---
no i wciaz czekam na tusze z refill ;)
tak wiec przelalem tez kolory i nawet po zmieszaniu - idealnie :) standardowo pare czyszczen jesli wezyk bedzie pusty chociaz troche, zoltego juz dolalem na chama do resztki tez jest idealnie :)
jutro bede mial ten tusz 1l, ciekawe ciekawe
---
tusz 1l okazal sie byc tuszem firmy WOX wiec bardzo pozytywnie, dziala bez problemow, zamowilem od razu pozostale kolory w butlach 1l :)
|
|
| Back to top |
|
 |
karol_nowak Poziom 1

|
06 Feb 2010 22:35 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
Mam ten sam problem... kupiłem drukarkę na allegro kilka dni temu. Razem z drukarką był w zestawie ciss. Wszystko podłączyłem jak należy ale niestety nie wykrywa tuszy. Cały czas miga zielona dioda a czerwona się świeci. Dodatkowo karetka ustawia się jakby do wymiany kartridzy. Co z tym można zrobić?? Proszę o pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
07 Feb 2010 09:46 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
nie odczytuje poprawnie chipow - najpewniej sprzedali Ci ciss nie dzialajacy z p50, lub chipy sie uszkodzily, jednak pewniej to pierwsze... czyli na r285 pewnie ten CISS bedzie dzialac..
|
|
| Back to top |
|
 |
bajbos12 Poziom 1

|
13 Feb 2010 14:01 Re: Epson Stylus Photo 50: Problem z tuszami |
|
|
|
witam juen czy możesz podać od jakiego dostawcy kupujesz tusze do epsona p-50 byłbym bardzo wdzięczny:?:
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
14 Feb 2010 11:15 Re: Epson Stylus Photo 50: nie wykrywa tuszy |
|
|
|
papierdozdjec nick z allegro :) mialem z nimi tez jedne przejscia, wiec nie polecam wszystkiego co sprzedaja, jednak najczesciej u nich robilem zamowienia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Feb 2010 11:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
08 Apr 2010 09:46 Re: Epson Stylus Photo 50: nie wykrywa tuszy |
|
|
|
epson stylus photo p50 - po rowniutkich 3ch miesiacach uzywania stanela, pampers pelny, tragedia!! na szczescie (chyba) da sie odeslac na gwarancje, bez zadnych oplat, nie tak jak w przypadku canona
|
|
| Back to top |
|
 |
wshk Poziom 16

|
08 Apr 2010 09:54 Re: Epson Stylus Photo 50: nie wykrywa tuszy |
|
|
|
Jak uzywales zamiennikow to wcale nie musi byc za darmo.
Ale jak masz slac to slij do Szczecina - ten oddzial DEA jest podobno bardziej przyjazny niz Warszawski.
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
08 Apr 2010 21:44 Re: Epson Stylus Photo 50: nie wykrywa tuszy |
|
|
|
dzieki za cynk,
co do serwisowania, nie ma w ogole powiedzanie, ze nie wolno uzywac do epsona zamiennikow, ogolnie juz wiem, ze na 100% jesli ma sie gwarancje w dea resetuja za free licznik i wymieniaja pampers, do tego oczywiscie przesylka tez na koszt serwisu, wiec uczynie to jutro, jeszcze kusi mnie sprawdzenie remote resetu z ukrainy na resetters.com :)
|
|
| Back to top |
|
 |
juen Poziom 12

|
09 Apr 2010 15:02 Re: Epson Stylus Photo 50: nie wykrywa tuszy |
|
|
|
nie wyslalem jej do serwisu, remote reset dziala, swietna sprawa, teraz tylko obejscie zrobic
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_61 Poziom 1

|
11 Apr 2010 14:21 Re: Epson Stylus Photo 50: nie wykrywa tuszy |
|
|
|
juen mam ten sam problem, co ty z pierwszym P50. Co ciekawe komplet z CISSem kupiłem w refillpoint. Odesłałem CISSa, a po wymianie to samo! Co radzicie - odesłąć komplet? Gwarancja 2 lata:cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
copyman Poziom 24

|
11 Apr 2010 15:38 Re: Epson Stylus Photo 50: nie wykrywa tuszy |
|
|
|
Odeślij i niech się bujają ! Jeżli nie działa jak powinno , to mają to zrobić tak żeby działało. Ja kupiłem komplet P50+CISS w TRIGON-ie w W-wie. Działa bez zarzutu. Szkoda tylko że zabierają papier foto z kitu startowego i nie dołączyli mi płyty z softem. Ale pobrałem wszystko z netu i śmiga jak trzeba !
C.
|
|
| Back to top |
|
 |