Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączanie PC przez kabel HDMI


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Podłączanie PC przez kabel HDMI
Autor
Wiadomość
jacek888
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 07 Gru 2009
Posty: 9

Post#1 Post autora tematu 19 Gru 2009 14:31   

Podłączanie PC przez kabel HDMI


Witam, posiadam Monitor z tunerem TV SAMSUNG 225MW (hd ready), oraz komputer z kartą graficzną GF9500gt z wyjściem hdmi. Podłączenie Pc'ta do monitora przez hdmi to jednak jak się okazuje spory problem.
1. Jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia, "dziwne" niewyraźne czcionki, słaba jakość obrazu mimo wysokiej rozdzielczośći.
2. Pulpit nie jest wyświetlany na całym obszarze ekranu, czarne pasy u góry i na dole.
3. Brak dźwięku, jedynie coś w rodzaju szumu.

W panelu sterowania Nvidii opcja skalowania obrazu jest nieaktywna (szara), ustawione jest używanie wbudowanego skalowania monitora.

Czy ktoś wie, jak poprawnie podłączyć PC przez HDMI, nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć klarownej instrukcji.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Gru 2009 14:31   





Powrót do góry
   
korrus666
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 4624
Miasto: Łódź

Post#2 20 Gru 2009 00:05   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Nie wiem jak to z geForce ale w radeonie muszę ustawić odpowiednią rozdzielczość żeby obraz sensownie wyglądał. A jeśli masz w swoim gt9500gt wyjście DVI to daruj sobie hdmi i podłącz przez DVI. Będzie wtedy działać na pewno i jakość będzie lepsza.
Powrót do góry
   
Petrosbike
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 49
Miasto: Łęczyca

Post#3 20 Gru 2009 04:35   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Ja mam podobny problem. Posiadam kompa z karta Asus radeon 9550 z wyjsciem s-video , VGA oraz DVI 29 pinowe. Posiadam telewizor z wejsciem HDMI, euro, component , oraz PC in czyli VGA. Jak połączyc ten komp żeby na TV Bravia HD był dobry obraz z filmów. Chciałbym do kompa wejść złaczem HDMI tylko nie wiem jeszcze jak tym samym kablem przesłąc dźwięk.
Na kompie mam teraz próbnie zaistalowany Windows 7 i próbowałem przesłąc starym kablem S-Video ale obraz jest czarno - biały i nic nie moge wymyslić. Chciałbym zachowac ten win7 bo mi sie jego praca podoba.
Powrót do góry
   
marik_te
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Sty 2005
Posty: 635
Miasto: Strzelno / Great Dunmow

Post#4 21 Gru 2009 17:09   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Skoro obraz jest czarno biały to pokombinuj w ustawieniach tv outu. U mnie pomagało dopiero po przełączeniu na odpowiedni typ wyjścia i standard czyli pal albo ntsc.
Powrót do góry
   
Petrosbike
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 49
Miasto: Łęczyca

Post#5 22 Gru 2009 03:17   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Proszę właściwie o istotną poradę jak przesłać z kompa który nie ma wyjścia HDMI dźwięk do TV który ma HDMI a jak wiadomo HDMI dźwięk przecież przenosi. Na karcie graficznej na wyjściu DVI to chyba dźwieku sie nie dostanie- prawda? Czy koniecznie trzeba dodatkowy kabel audio z karty dźwiekowej ciągnąc?
Jeśli chodzi o czarno biały obraz w tv to był kabel trzaśniety S-video. Poprawiłem wtyki i kolor jest co do dalszych ustawień Win 7 to na razie walczę ze sterownikami i kartą. Na XP wszystko dobrze hulało. Miałem wyjscie z kompa S-video + kabel audio a w tv wejście EuroScart.
Zależy mi żeby wykorzystac lepszy kanał przesyłu czyli HDMI.
Stąd to moje pytanie.
Powrót do góry
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 2262
Miasto: "-"

Post#6 22 Gru 2009 14:38   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


U "klientów" stosuje najprostszą metodę:

Jak komputer ma wy HDMI i TV We HDMI, to nic nie konfiguruję na początku, tylko przy wyłączonym sprzęcie zapinam kabel i pierw TV, potem komputer.
(widać start od "dosu" i w 90% przypadków wybiera dobre parametry = 720p/1080i) i nawet w 50% przypadków dźwięk jest (przeważnie stereo) już na starcie.

Jeżeli takie podłączanie służy tylko np do oglądania filmów nic nie ruszam z pulpitem itp, to potem nie mam kłopotów, gdy wraca do monitora.

Sprawa dźwięku na filmach jest zależna od playera i można go puszczać w rozmaity sposób, także przez HDMI i nawet jako strumień, czy przez Coaxial/optical..zależnie od kompa.

Sporo komputerów podłączam przez: DVI... i D-Sub->D-Sub (to analogowe) i wtedy dźwięk musi iść osobnym kabelkiem (w TV zaznaczone nawet na wejściach...)

Monitory LCD mają swoją natywną rozdzielczość i trzeba z kompa taki sygnał mu puścić (HDMI może odpaść w tym przypadku) gdy chcemy pracować a nie oglądać np. filmy.. .

Na krótkie odległości miedzy HDMI a np VGA (podłączenia) nie widać specjalnie różnic (oczywiście wszystko indywidualnie).


S-Video sobie odpuścić (przepaść w obrazie w porównaniu z HDMI/DVI/VGA).:D
Powrót do góry
   
Kirek
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 57
Miasto: Kraków

Post#7 01 Sty 2010 18:15   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Przyłączę z troszkę innym problemem...

W swojej karcie graficznej (GeForce FX 5200) mam gniazda DVI-I i D-DUB, mam kabel z wtyczką DVI-D i wyjściem HDMI. Monitor komputerowy jest podłączony przez D-SUB.

Gdy podłączam kabel do gniazda DVI na karcie graf. i do gniazda HDMI w telewizorze nie odpala mi komputer. Czy to kwestia niekompatybilności gniazdo-wtyczka DVI, czy też komp nie rusza z powodu równoczesnego podłączenia monitora przez D-SUB?

Monitora nie mogę na razie odłączyć, ba mam uszkodzone "odkręcadełko" wtyczki D-SUB i byłoby to sporo pracy.

Wdzięczny będę za jakieś podpowiedzi.
Powrót do góry
   
mireklepiarz
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 19
Miasto: siewierz

Post#8 01 Sty 2010 20:27   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Sprobuj playerem do otwarzania filmow MPCH, ja mam laptopa HP i wiele osob ma problemu z HDMI dzieki temu playerowi nie ma zadnych problemow
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2010 20:27   





Powrót do góry
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 2262
Miasto: "-"

Post#9 01 Sty 2010 20:30   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Raczej nie masz wyjścia (trzeba z wtyczką VGA "powalczyć").:(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2010 20:30   





Powrót do góry
   
Kirek
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 57
Miasto: Kraków

Post#10 02 Sty 2010 13:48   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


hojlo1 napisał:
Raczej nie masz wyjścia (trzeba z wtyczką VGA "powalczyć").:(

Czyli mam rozumieć, że jednoczesne podłączenie w tym samym czasie przez D-SUB i DVI jest niemożliwe? Czyli kabel jest OK i niekompatybilności gniazdo-wtyczka nie ma?
Powrót do góry
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 2262
Miasto: "-"

Post#11 02 Sty 2010 14:46   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Może i jest możliwe...ale dopiero gdy w opcjach grafiki jakieś klonowanie itp. ustawisz.

Opisałeś że blokuje Ci PC, więc najbezpieczniejszy sposób to podłączanie tylko na DVI, bo kto to wie co z sygnałem się dzieje.
(różnica mas itp, jak coś bolcem , coś bez.... itp.)

Po drugie - podłączając tylko DVI->HDMI przekonasz się czy tak karta ma wyjście DVI-D (to stary model).

Ps - opisujesz komputer stacjonarny, w nim odkręcenie we. VGA nie jest problemem (odkręci się najwyżej ze śrubką od "śledzia"). ;)
Powrót do góry
   
voytas20
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 1

Post#12 11 Maj 2010 00:31   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


witam, mam następujący problem:
kupiłem niedawno laptopa Samsung R580 z wyjsciem HDMI w promocji z telewizorem Samsung LD220HD. zakupiłem osobno kabel hdmi. podłączyłem go, ale okazało się, że jakość obrazu podczas pracy w windowsie, czy Autocadzie jest znacznie słabsza niż przez DVI. obraz jest nieco rozmyty, chociaz rozdzielczośc jest ustawiona na maxa. dodatkowo obraz jest lekko przycięty z każdej strony. co nalezy zrobic, zeby to zmienic? w ustawieniach troche grzebalem i nic sie nie zmienilo...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Maj 2010 00:31   





Powrót do góry
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 2262
Miasto: "-"

Post#13 11 Maj 2010 09:24   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Chyba znowu stary problem poruszasz:
Link ;)
Powrót do góry
   
Lonek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Cze 2002
Posty: 408
Miasto: -

Post#14 27 Wrz 2010 11:28   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Mam troszkę podobny problem.

Mam laptopa HP 6820s a w nim gniazdo VGA 15PIN [brak gdniazd DVI i HDMI]]
Mam telewizor Panasaonic plazma który nie ma gniazda VGA tylko HDMI i Component.

Jak podłaczyć tego lapka do TV aby mozna używać telewizor jako monitor ?
Powrót do góry
   
korrus666
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 4624
Miasto: Łódź

Post#15 28 Wrz 2010 00:55   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Prosto się nie da. Musiałbyś mieć układzik który z VGA robi zwykły sygnał Component Video jeśli oczywiście masz wejście EURO. Do HDMI i Component się nie podłączysz.
Powrót do góry
   
Lonek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Cze 2002
Posty: 408
Miasto: -

Post#16 28 Wrz 2010 03:30   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


korrus666 napisał:
Prosto się nie da. Musiałbyś mieć układzik który z VGA robi zwykły sygnał Component Video jeśli oczywiście masz wejście EURO.


.


Euro mam

.
Cytat:


Do HDMI i Component się nie podłączysz.



Jak to nie ? .........a np.to

http://allegro.pl/konwerter-vga-do-hdmi-1-3-stereo-dc-5v-2-x-audio-i1240351745.html
Powrót do góry
   
kaczakat
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Gru 2009
Posty: 53
Miasto: Częstochowa

Post#17 12 Lis 2013 23:37   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Odkopię temat, nie bijcie, bo nie ma tu rozwiązania a w google to jedna z pierwszych pozycji. Rozwiązanie znalazłem w komentarzach na skąpcu od Olka: Uwaga dla tych co podłączają komputer przez złącze HDMI - domyślnie ekran jest wtedy źle skalowany, aby był skalowany prawidłowo trzeba wejść w "wybierz źródło" i następnie w opcji "edytuj nazwę" wybrać PC. Zadziałało mi na samsungu B2430HD (i jeszcze dopasowanie obrazu - p.size) i jakimś LGE M2380D. Teraz obraz jest HD 1:1, jak przez D-SUB a przy okazji przesyła dźwięk.
Powrót do góry
   
Jurek123j
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 16 Sty 2014
Posty: 1
Miasto: Łomza

Post#18 16 Sty 2014 18:41   

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Brak obrazu na tv Samsung 6500 z komputera - karta NVIDIA 9800 telewizor widzi HDMI z komputera. W komputerze zmieniona płyta główna była MSI i było dobrze.Teraz jest płyta ASROC 960gx-GSFX w ustawieniach w PC pokazuje że
monitory są połączone tylko brak obrazu, Proszę o pomoc ! Dziękuję Jurek123j
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Podłączanie PC przez kabel HDMI
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Samsung - Podłączanie TV do komputera przez kabel HDMI. (4)
podłączanie laptopa z dekoderem DVB-T przez HDMI (1)
Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny problem (14)
Dzwięk przez kabel HDMI przez głośniki w monitorze, Radeon HD 3200 (4)
Film z laptopa na TV przez kabel HDMI (2)
Podłączenie N-ki z TV przez kabel DVI->HDMI? (1)
Podłączenie laptopa z tv przez kabel HDMI (7)
Połączenie komputera i tv przez kabel HDMI (6)
Podłączenie telewizora przez kabel hdmi (8)
Dwa urządzenia do telewizora przez kabel HDMI (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS