Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podłączanie PC przez kabel HDMI


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable ->Podłączanie PC przez kabel HDMI Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
jacek888
Level 7
Joined: 07 Dec 2009
Posts: 8
jacek888
Level 7
Post#1 19 Dec 2009 13:31  Topic author   

Podłączanie PC przez kabel HDMI


Witam, posiadam Monitor z tunerem TV SAMSUNG 225MW (hd ready), oraz komputer z kartą graficzną GF9500gt z wyjściem hdmi. Podłączenie Pc'ta do monitora przez hdmi to jednak jak się okazuje spory problem.
1. Jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia, "dziwne" niewyraźne czcionki, słaba jakość obrazu mimo wysokiej rozdzielczośći.
2. Pulpit nie jest wyświetlany na całym obszarze ekranu, czarne pasy u góry i na dole.
3. Brak dźwięku, jedynie coś w rodzaju szumu.

W panelu sterowania Nvidii opcja skalowania obrazu jest nieaktywna (szara), ustawione jest używanie wbudowanego skalowania monitora.

Czy ktoś wie, jak poprawnie podłączyć PC przez HDMI, nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć klarownej instrukcji.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
korrus666
Level 40
Location: Łódź
Joined: 22 Jul 2007
Posts: 5014
Helped: 544
Post rating: 140
korrus666
Level 40
Post#2 19 Dec 2009 23:05    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Nie wiem jak to z geForce ale w radeonie muszę ustawić odpowiednią rozdzielczość żeby obraz sensownie wyglądał. A jeśli masz w swoim gt9500gt wyjście DVI to daruj sobie hdmi i podłącz przez DVI. Będzie wtedy działać na pewno i jakość będzie lepsza.

Helpful post? + 0
Back to top
Petrosbike
Level 10
Location: Łęczyca
Joined: 27 Jan 2005
Posts: 49
Post rating: 4
Petrosbike
Level 10
Post#3 20 Dec 2009 03:35    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Ja mam podobny problem. Posiadam kompa z karta Asus radeon 9550 z wyjsciem s-video , VGA oraz DVI 29 pinowe. Posiadam telewizor z wejsciem HDMI, euro, component , oraz PC in czyli VGA. Jak połączyc ten komp żeby na TV Bravia HD był dobry obraz z filmów. Chciałbym do kompa wejść złaczem HDMI tylko nie wiem jeszcze jak tym samym kablem przesłąc dźwięk.
Na kompie mam teraz próbnie zaistalowany Windows 7 i próbowałem przesłąc starym kablem S-Video ale obraz jest czarno - biały i nic nie moge wymyslić. Chciałbym zachowac ten win7 bo mi sie jego praca podoba.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marik_te
Level 22
Location: Strzelno / Great Dunmow
Joined: 24 Jan 2005
Posts: 632
Helped: 27
marik_te
Level 22
Post#4 21 Dec 2009 16:09    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Skoro obraz jest czarno biały to pokombinuj w ustawieniach tv outu. U mnie pomagało dopiero po przełączeniu na odpowiedni typ wyjścia i standard czyli pal albo ntsc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Petrosbike
Level 10
Location: Łęczyca
Joined: 27 Jan 2005
Posts: 49
Post rating: 4
Petrosbike
Level 10
Post#5 22 Dec 2009 02:17    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Proszę właściwie o istotną poradę jak przesłać z kompa który nie ma wyjścia HDMI dźwięk do TV który ma HDMI a jak wiadomo HDMI dźwięk przecież przenosi. Na karcie graficznej na wyjściu DVI to chyba dźwieku sie nie dostanie- prawda? Czy koniecznie trzeba dodatkowy kabel audio z karty dźwiekowej ciągnąc?
Jeśli chodzi o czarno biały obraz w tv to był kabel trzaśniety S-video. Poprawiłem wtyki i kolor jest co do dalszych ustawień Win 7 to na razie walczę ze sterownikami i kartą. Na XP wszystko dobrze hulało. Miałem wyjscie z kompa S-video + kabel audio a w tv wejście EuroScart.
Zależy mi żeby wykorzystac lepszy kanał przesyłu czyli HDMI.
Stąd to moje pytanie.

Helpful post? + 0
Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#6 22 Dec 2009 13:38    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


U "klientów" stosuje najprostszą metodę:

Jak komputer ma wy HDMI i TV We HDMI, to nic nie konfiguruję na początku, tylko przy wyłączonym sprzęcie zapinam kabel i pierw TV, potem komputer.
(widać start od "dosu" i w 90% przypadków wybiera dobre parametry = 720p/1080i) i nawet w 50% przypadków dźwięk jest (przeważnie stereo) już na starcie.

Jeżeli takie podłączanie służy tylko np do oglądania filmów nic nie ruszam z pulpitem itp, to potem nie mam kłopotów, gdy wraca do monitora.

Sprawa dźwięku na filmach jest zależna od playera i można go puszczać w rozmaity sposób, także przez HDMI i nawet jako strumień, czy przez Coaxial/optical..zależnie od kompa.

Sporo komputerów podłączam przez: DVI... i D-Sub->D-Sub (to analogowe) i wtedy dźwięk musi iść osobnym kabelkiem (w TV zaznaczone nawet na wejściach...)

Monitory LCD mają swoją natywną rozdzielczość i trzeba z kompa taki sygnał mu puścić (HDMI może odpaść w tym przypadku) gdy chcemy pracować a nie oglądać np. filmy.. .

Na krótkie odległości miedzy HDMI a np VGA (podłączenia) nie widać specjalnie różnic (oczywiście wszystko indywidualnie).


S-Video sobie odpuścić (przepaść w obrazie w porównaniu z HDMI/DVI/VGA).:D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kirek
Level 11
Location: Kraków
Joined: 16 Oct 2004
Posts: 72
Kirek
Level 11
Post#7 01 Jan 2010 17:15    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Przyłączę z troszkę innym problemem...

W swojej karcie graficznej (GeForce FX 5200) mam gniazda DVI-I i D-DUB, mam kabel z wtyczką DVI-D i wyjściem HDMI. Monitor komputerowy jest podłączony przez D-SUB.

Gdy podłączam kabel do gniazda DVI na karcie graf. i do gniazda HDMI w telewizorze nie odpala mi komputer. Czy to kwestia niekompatybilności gniazdo-wtyczka DVI, czy też komp nie rusza z powodu równoczesnego podłączenia monitora przez D-SUB?

Monitora nie mogę na razie odłączyć, ba mam uszkodzone "odkręcadełko" wtyczki D-SUB i byłoby to sporo pracy.

Wdzięczny będę za jakieś podpowiedzi.

Helpful post? + 0
Back to top
mireklepiarz
Level 9
Location: siewierz
Joined: 24 Jul 2006
Posts: 19
Post rating: 1
mireklepiarz
Level 9
Post#8 01 Jan 2010 19:27    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Sprobuj playerem do otwarzania filmow MPCH, ja mam laptopa HP i wiele osob ma problemu z HDMI dzieki temu playerowi nie ma zadnych problemow

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#9 01 Jan 2010 19:30    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Raczej nie masz wyjścia (trzeba z wtyczką VGA "powalczyć").:(

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Kirek
Level 11
Location: Kraków
Joined: 16 Oct 2004
Posts: 72
Kirek
Level 11
Post#10 02 Jan 2010 12:48    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


hojlo1 wrote:
Raczej nie masz wyjścia (trzeba z wtyczką VGA "powalczyć").:(

Czyli mam rozumieć, że jednoczesne podłączenie w tym samym czasie przez D-SUB i DVI jest niemożliwe? Czyli kabel jest OK i niekompatybilności gniazdo-wtyczka nie ma?

Helpful post? + 0
Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#11 02 Jan 2010 13:46    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Może i jest możliwe...ale dopiero gdy w opcjach grafiki jakieś klonowanie itp. ustawisz.

Opisałeś że blokuje Ci PC, więc najbezpieczniejszy sposób to podłączanie tylko na DVI, bo kto to wie co z sygnałem się dzieje.
(różnica mas itp, jak coś bolcem , coś bez.... itp.)

Po drugie - podłączając tylko DVI->HDMI przekonasz się czy tak karta ma wyjście DVI-D (to stary model).

Ps - opisujesz komputer stacjonarny, w nim odkręcenie we. VGA nie jest problemem (odkręci się najwyżej ze śrubką od "śledzia"). ;)

Helpful post? + 0
Back to top
voytas20
Level 1
Joined: 10 May 2010
Posts: 1
voytas20
Level 1
Post#12 11 May 2010 00:31    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


witam, mam następujący problem:
kupiłem niedawno laptopa Samsung R580 z wyjsciem HDMI w promocji z telewizorem Samsung LD220HD. zakupiłem osobno kabel hdmi. podłączyłem go, ale okazało się, że jakość obrazu podczas pracy w windowsie, czy Autocadzie jest znacznie słabsza niż przez DVI. obraz jest nieco rozmyty, chociaz rozdzielczośc jest ustawiona na maxa. dodatkowo obraz jest lekko przycięty z każdej strony. co nalezy zrobic, zeby to zmienic? w ustawieniach troche grzebalem i nic sie nie zmienilo...

Helpful post? + 0
Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#13 11 May 2010 09:24    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Chyba znowu stary problem poruszasz:
Link ;)

Helpful post? + 0
Back to top
Lonek
Level 19
Location: -
Joined: 11 Jun 2002
Posts: 408
Helped: 12
Lonek
Level 19
Post#14 27 Sep 2010 11:28    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Mam troszkę podobny problem.

Mam laptopa HP 6820s a w nim gniazdo VGA 15PIN [brak gdniazd DVI i HDMI]]
Mam telewizor Panasaonic plazma który nie ma gniazda VGA tylko HDMI i Component.

Jak podłaczyć tego lapka do TV aby mozna używać telewizor jako monitor ?

Helpful post? + 0
Back to top
korrus666
Level 40
Location: Łódź
Joined: 22 Jul 2007
Posts: 5014
Helped: 544
Post rating: 140
korrus666
Level 40
Post#15 28 Sep 2010 00:55    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Prosto się nie da. Musiałbyś mieć układzik który z VGA robi zwykły sygnał Component Video jeśli oczywiście masz wejście EURO. Do HDMI i Component się nie podłączysz.

Helpful post? + 0
Back to top
Lonek
Level 19
Location: -
Joined: 11 Jun 2002
Posts: 408
Helped: 12
Lonek
Level 19
Post#16 28 Sep 2010 03:30    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


korrus666 wrote:
Prosto się nie da. Musiałbyś mieć układzik który z VGA robi zwykły sygnał Component Video jeśli oczywiście masz wejście EURO.


.


Euro mam

.
Quote:


Do HDMI i Component się nie podłączysz.



Jak to nie ? .........a np.to

http://allegro.pl/konwerter-vga-do-hdmi-1-3-stereo-dc-5v-2-x-audio-i1240351745.html

Helpful post? + 0
Back to top
kaczakat
Level 10
Location: Częstochowa
Joined: 15 Dec 2009
Posts: 53
Helped: 1
Post rating: 2
kaczakat
Level 10
Post#17 12 Nov 2013 22:37    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Odkopię temat, nie bijcie, bo nie ma tu rozwiązania a w google to jedna z pierwszych pozycji. Rozwiązanie znalazłem w komentarzach na skąpcu od Olka: Uwaga dla tych co podłączają komputer przez złącze HDMI - domyślnie ekran jest wtedy źle skalowany, aby był skalowany prawidłowo trzeba wejść w "wybierz źródło" i następnie w opcji "edytuj nazwę" wybrać PC. Zadziałało mi na samsungu B2430HD (i jeszcze dopasowanie obrazu - p.size) i jakimś LGE M2380D. Teraz obraz jest HD 1:1, jak przez D-SUB a przy okazji przesyła dźwięk.

Helpful post? + 0
Back to top
Jurek123j
Level 1
Location: Łomza
Joined: 16 Jan 2014
Posts: 1
Jurek123j
Level 1
Post#18 16 Jan 2014 17:41    

Re: Podłączanie PC przez kabel HDMI


Brak obrazu na tv Samsung 6500 z komputera - karta NVIDIA 9800 telewizor widzi HDMI z komputera. W komputerze zmieniona płyta główna była MSI i było dobrze.Teraz jest płyta ASROC 960gx-GSFX w ustawieniach w PC pokazuje że
monitory są połączone tylko brak obrazu, Proszę o pomoc ! Dziękuję Jurek123j

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Podłączanie PC przez kabel HDMI
Page 1 of 1

Similar topics to podłączanie PC przez kabel HDMI

Samsung - Podłączanie TV do komputera przez kabel HDMI. (4)
podłączanie laptopa z dekoderem DVB-T przez HDMI (1)
Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny problem (14)
Dzwięk przez kabel HDMI przez głośniki w monitorze, Radeon HD 3200 (4)
Film z laptopa na TV przez kabel HDMI (2)
Podłączenie N-ki z TV przez kabel DVI->HDMI? (1)
Podłączenie laptopa z tv przez kabel HDMI (7)
Połączenie komputera i tv przez kabel HDMI (6)
Podłączenie telewizora przez kabel hdmi (8)
Dwa urządzenia do telewizora przez kabel HDMI (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.159 seconds