FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sugestie i propozycje oraz poziom zadawanych pytań

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Sugestie i propozycje oraz poziom zadawanych pytań
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#1 Post from the author of the topic 19 Dec 2009 18:55   

Sugestie i propozycje oraz poziom zadawanych pytań

Witam.
Zwracam się z prośbą do sympatyków działu Elektryka Instalacje i Sieci o wyrażenie swojej opinii na temat funkcjonowania tego działu forum- jednocześnie w dyskusji proszę o powstrzymanie się od wyrażania opinii dotyczących konkretnych osób.

Czy zgadzacie się ze mną, że:
1- Poziom tego forum (działu) wyznacza poziom dyskusji uczestników i trzymanie się tematyki?
2- Czy słuszne jest stwierdzenie, że w dziale Początkujący należy wymagać choćby elementarnej wiedzy z zakresu elektryki, jednocześnie powstrzymywanie się od udzielenia odpowiedzi, jeśli widoczny jest brak podstawowej wiedzy z zakresu zadanego pytania przez "początkującego elektryka"- lub miłośnika wiedzy ogólnej?
3- Czy należy dawać gotowce (w przypadku amatora i poważnego tematu), czy może należy najpierw "zmusić" do myślenia- sprawdzając w ten sposób poziom wiedzy do wykonania danej czynności?
Back to top

Łukasz-O
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 19 Dec 2009 22:29   

Re: Roczne podsumowanie- sugestie.

Teraz to nie ma odważnych, każdy chowa głowę w piasek. Lepiej użalać się w tematach do tego nie przeznaczonych. Macie okazje to piszcie tu!
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 19 Dec 2009 22:55   

Odważnych to już dawno nie ma na tym forum. Ci miej odważni ale bardziej rozgarnięci piszą na PW. Moje zdanie znacie więc nie będę przepisywał swoich postów z ostatnich kilku dni. Na pewno nie zgodzę się na zastraszanie i świadome wprowadzanie w błąd.
Back to top

sq9jjh
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 20 Dec 2009 00:59   

Akrzy74 wrote:
...Czy zgadzacie się ze mną, że:...

Ja się nie zgadzam wcale. Dział początkujący jest do bani, powinien się nazywać "nieelektrycy" lub "laicy" bo początkujący elektryk ma przynajmniej elementarną wiedzę wystarczającą aby zadać pytanie w innym dziale.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Dec 2009 00:59   

Back to top

januszbe
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 20 Dec 2009 01:20   

Początkujący to początkujący, nie znamy jego wykształcenia, wieku możliwości, moim zdaniem to dać możliwość wypowiedzenia sie i dać wskazówki co z czym. Nikt nie urodził sie geniuszem wszystko-wiedzącym. Jak będzie chciał odpowiedź to sam wydedukuje a jak leniwy i coś tam to "schemat poproszę". Dajmy szansę młodym i chcącym się nauczyć....
Back to top

ajpier
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 20 Dec 2009 10:14   

Początkujący czy nie powinien jakąś wiedzę posiadać, a tu pytania zadają wszelakie maści ludzi którzy bladego pojęcia nie mają o prądzie a cisną się w kable bo im szkoda paru złotych na elektryka i fachową robotę przeznaczyć.
Druga sprawa jaką zauważyłem i nie daje mi spać po nocach to "fachowe" odpowiedzi szczyli którzy dopiero co się uczą lub dopiero co szkołę skończyli. Natłukli im w szkole że faza to brązowy, zero to niebieski a ziemia żółto-zielony i nie ma możliwości żeby było inaczej. Co z tego że życie mówi co innego, że kolory w wielu starych urządzeniach czy domostwach prowadzone były właśnie przez zwykłych szarych ludzi o których pisałem na początku i nijak mają się do dzisiejszych standardów. Potem pada setny raz pytanie o żyrandol, a "fachowcy" od razu walą kolorami. Takowych porad można by tu szukać z pozytywnym skutkiem. Nie wiadomo później kto jest bardziej początkujący, ktoś kto zadaje pytanie, czy ten co odpisuje by sugerował się kolorami. A gdzie pomiar ? Po co, w szkole tak uczyli.
Generalnie dział nie jest zły a nawet potrzebny. Dlaczego ? A choćby dlatego by nie pałętali się z takimi pytaniami po innych, bardziej profesjonalnych działach.
Back to top

Darrieus
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 20 Dec 2009 10:22   

1.Różnie to bywa.
2.Należy, prąd to nie zabawa bateryjką i żaróweczką w szkole podstawowej.
3.Teoria a praktyka.... co komu po gotowcu jak w instalacji będzie miał wszystkie kolory tęczy albo jeszcze lepiej wszystko czarne...

Już się spotkałem z wieloma przypadkami że ktoś nie wie co to neonówka a jak wie to jej nie posiada, może jeszcze takiego delikwenta pogłaskać po głowie, i niech sobie grzebie...
Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#8 20 Dec 2009 15:00   

Chciałbym zwrócić wszystkim Kolegom uwagę na jedno zjawisko. Otóż jeśli laik lub początkujący zwraca się z jakimś szczególnym pytaniem dot. np. różnicówki, czy czegoś tam, to udzielając mu odpowiedzi wywołujecie u niego przekonanie, że teraz to już wszystko ma dobrze zrobione. A stawiam 1000 dolarów przeciwko orzechom, że w 99,99% przypadków jest inaczej. BO NIGDY NIE WIECIE JAK WYGLĄDA RESZTA INSTALACJI. A oni przeważnie piszą tak, by innych informacji nie było.
Dlatego zastanówcie się zawsze nad tym, komu tej odpowiedzi udzielacie, bo mam wrażenie, że "dzięki" temu i innym forom, instalacje będą gorsze, a przecież to forum miało w założeniu służyć polepszeniu ich stanu i poprawie bezpieczeństwa.
Jednocześnie widzę tu sprzeczność z tendencjami Modów, o trzymanie się tematu pytania, bo jakoś przeważnie,trzeba by popytać wokół głównego pytania, aby coś sensownego napisać.
Jak z tego wybrnąć - nie wiem.
Back to top

stomat
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 20 Dec 2009 15:05   

ad.2 w zasadzie tak ale KTO ma oceniać czy dyskutant posiada wystarczającą wiedzę ? Czy np. osoba ucząca się zawodu elektryka nie może zadać pytania ? Dla niego może to trudny problem a dla innych banał. Uważam że należy w takim przypadku "odpytać" po co komu ta wiedza, co zamierza z nią zrobić, i w zależności od tego odpowiadać lub nie. To samo dotyczy gotowców. Jak komuś nie chce się robić i chce gotowca na zaliczenie to niech spada. A jak robi poważne zadanie a ja mam akurat gotowca to czemu nie pomóc ?

Moim zdaniem na tym forum za dużo jest postów "wymądrzających się" nic nie wnoszących do tematu. Do takich zaliczam wypowiedzi w stylu "najpierw poczytaj sobie to i owo", "trzeba wiedzieć", itp.

Wesołych Świąt i bogatego Gwiazdorka :)
Back to top

Akrzy74
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 Post from the author of the topic 20 Dec 2009 16:17   

Quote:
Odważnych to już dawno nie ma na tym forum. Ci miej odważni ale bardziej rozgarnięci piszą na PW

Nie zgadzam się z Tobą- odważni poodchodzili dlatego, bo poziom działu systematycznie obniżał się za sprawą nieodpowiedzialnych początkujących i udzielanych im odpowiedzi- często przez innych "początkujących".
Cytat kol. sq9jjh:
Quote:
Ja się nie zgadzam wcale. Dział początkujący jest do bani, powinien się nazywać "nieelektrycy" lub "laicy" bo początkujący elektryk ma przynajmniej elementarną wiedzę wystarczającą aby zadać pytanie w innym dziale.

I ja się z Tobą nie zgadzam :D Jeśli dział początkujący nazwiemy np. nieelektrycy, to zmienimy tylko nazwę- problemy pozostaną, bo jak sam zauważyłeś:do rozwiązania pewnych problemów potrzebna jest choćby elementarna wiedza i na to należy zwrócić szczególną uwagę. Kiedyś dział Początkujący nazywałem kinkieciarnia- teraz, poruszane są o wiele poważniejsze problemy- przez osoby z podobnym poziomem wiedzy.
Cytat kol. retrofood :
Quote:
BO NIGDY NIE WIECIE JAK WYGLĄDA RESZTA INSTALACJI. A oni przeważnie piszą tak, by innych informacji nie było.
Dlatego zastanówcie się zawsze nad tym, komu tej odpowiedzi udzielacie, bo mam wrażenie, że "dzięki" temu i innym forom, instalacje będą gorsze, a przecież to forum miało w założeniu służyć polepszeniu ich stanu i poprawie bezpieczeństwa.

Trudno się z Tobą nie zgodzić- dlatego powstał ten temat.
Quote:
Jednocześnie widzę tu sprzeczność z tendencjami Modów, o trzymanie się tematu pytania, bo jakoś przeważnie,trzeba by popytać wokół głównego pytania, aby coś sensownego napisać.
Czy sprzeczność? Nie mnie osądzać, jednak jeśli ktoś ma do powiedzenia coś sensownego dotyczącego "pytania głównego"- proszę o wyrażenie swojej opinii.
Cytat kol. stomat-
Quote:
ale KTO ma oceniać czy dyskutant posiada wystarczającą wiedzę ?

My wszyscy- wystarczy przeczytać uważnie pierwszy post i już mamy pewną wiedzę- przy dwóch następnych wiemy wszystko, i nie wyobrażam sobie np wymiany instalacji w całym mieszkaniu korzystając tylko z postów przeczytanych na forum- potrzebna jest odpowiednie podejście do tematu- wspólne stanowisko-> to Wy jesteście motorem napędowym działu, ja jestem po to, aby nadawać ton toczącym się dyskusjom (dlatego rzadko się wypowiadam).
Back to top

sq9jjh
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 20 Dec 2009 17:00   

Akrzy74 wrote:
...- potrzebna jest odpowiednie podejście do tematu- wspólne stanowisko-...

To jak user napisze:
"Jestem kompletnie zielony z elektryki, ale sam wyremontowałem instalację w domu i teraz jak biorę kąpiel w wannie to "szczypie" mnie w pięty. Czy mogę uziemić wannę do ziemi w doniczce z fikusem, czy lepiej zakopać stare wiadro w ogródku i do niego podłączyć? i czy mogę to połączenie zrobić kablem antenowym?"
To jak ma wyglądać to wspólne stanowisko?
Bo jak napiszemy "wezwij elektryka" to zrobi się zawierucha, że buce, że mądrale, że nikt nie chce pomóc,..... itd. itp.
:?::?::?:
Może te "wspólne stanowisko" ustalić teraz, w tym temacie a nie żreć się później na forum?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Dec 2009 17:00   

Back to top

ajpier
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 20 Dec 2009 17:33   

Cytat:
"Jestem kompletnie zielony z elektryki, ale sam wyremontowałem instalację w domu i teraz jak biorę kąpiel w wannie to "szczypie" mnie w pięty. Czy mogę uziemić wannę do ziemi w doniczce z fikusem, czy lepiej zakopać stare wiadro w ogródku i do niego podłączyć? i czy mogę to połączenie zrobić kablem antenowym?"
Rozbawiłeś mnie do łez. Ja bym gościa zakopał co by miał lepsze uziemienie.
Tak poważnie to wszelka selekcja i tak na nic się nie zda bo i tak zada pytanie a jak mu je wywalisz to zada drugi raz, jak nie w tym dziale to w innym. Jest megapotrzebujący i nic z tym nie zrobimy. Proponuję jednak zrezygnować z gotowców {chyba że inaczej się nie da} i sugerować możliwe rozwiązania. Kiedyś jak ja się uczyłem w serwisie to szef mi nigdy nie dał gotowego rozwiązania typu "co trzeba wymienić". Twierdził że jeśli sam nie dojdę do tego to się nigdy nie nauczę. I miał rację.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Dec 2009 17:33   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 20 Dec 2009 17:39   

Właśnie o to cały czas mi chodzi aby zaraz w pierwszej odpowiedzi pytający nie dostawał porad w stylu za cienki jesteś, nie znasz się zapłać elektrykowi, pozabijasz ludzi. Takie odpowiedzi powodują to że pytający często przestaje się pytać i robi po swojemu, co jak sami piszecie może być niebezpieczne. Należy trochę powstrzymać emocje i spokojnie dopytać i zorientować się w możliwościach pytającego. Dobrze by było gdyby odpowiadając zastanowić się nad rodzajem czynności o jaką pyta delikwent, cy jest to podłączenie tylko gniazdka czy żyrandola, a nawet dołożenie jakiegoś obwodu, czy jest to zrobienie całej instalacji połączenie rozdzielni czy wykonanie WLZu i od tego uzależnić rodaj odpowiedzi. Trochę więcej zrozumienia i chęci pomocy a nie tylko chęci dokopania słabszemu i dowartościowania siebie, oraz za wszelką cenę pokazania jaki to ze mnie fachowiec. Natomiast z całą surowością trzeba traktować osoby które wprowadzają w błąd świadomie (o których wiemy z innych postów że nie są początkującymi lub zostali zarejestrowani w dziale profesjonaliści) lub nie świadomie, oraz źle podpowiadający początkujący. Wydaje mi się że taka osoba powinna dostać od razu ostrzeżenie i powinien być podpięty temat do wyjaśnień w którym delikwent wyjaśni dlaczego tak odpowiedział i od tych wyjaśnień będzie zależało to czy ostrzeżenie zostanie cofnięte. Myślę że musi być ustanowiony jakiś bat obowiązujący wszystkich, który by studził nadmiar emocji.
Co do usuwania tematów to nie wiem czy autor dostaje informację że jego temat wyleciał do kosza i dla czego, jeżeli nie to powinien taką informację dostać.
Ogólnie nie robić z igły widły bo za wiele jest tu pustych frazesów do których na poczekaniu dorabia się ideologię dbania o bezpieczeństwo. Jeszcze 2-3 lata temu nie było by takiego tematu bo większość odpowiadała na pytania,a odsyłanie po elektryka było rzadkością. Teraz nastała nowa moda na forum co spowodowało nowe problemy.
Back to top

Akrzy74
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 Post from the author of the topic 20 Dec 2009 17:51   

Cytat kol. sq9jjh:
Quote:
Może te "wspólne stanowisko" ustalić teraz, w tym temacie a nie żreć się później na forum?

Tak, tak, i jeszcze raz tak!
Quote:
Należy trochę powstrzymać emocje i spokojnie dopytać i zorientować się w możliwościach pytającego.

O tym właśnie pisałem.
Quote:
Natomiast z całą surowością trzeba traktować osoby które wprowadzają w błąd świadomie (o których wiemy z innych postów że nie są początkującymi lub zostali zarejestrowani w dziale profesjonaliści) lub nie świadomie, oraz źle podpowiadający początkujący.

Chyba nikt tego nie neguje- napisałem kiedyś, że od elektryków (Łukasza) oczekuję więcej...
Quote:
Wydaje mi się że taka osoba powinna dostać od razu ostrzeżenie i powinien być podpięty temat do wyjaśnień w którym delikwent wyjaśni dlaczego tak odpowiedział i od tych wyjaśnień będzie zależało to czy ostrzeżenie zostanie cofnięte. Myślę że musi być ustanowiony jakiś bat obowiązujący wszystkich, który by studził nadmiar emocji.

To wszystko funkcjonuje- jednak są pewne granice, a szabelka to nie wszystko-> sprawę kar i wyróżnień pozostaw jednak mojej ocenie. Jeśli ktoś wprowadza w błąd, to zwyczajnie to należy napisać i uzasadnić, lub wysłać raport.
Quote:
Co do usuwania tematów to nie wiem czy autor dostaje informację że jego temat wyleciał do kosza i dla czego, jeżeli nie to powinien taką informację dostać.

Pozostaje wpis w temacie, oraz/lub powiadomienie email.
Back to top

krzysiekw121
Poziom 12
Poziom 12

Post#15 20 Dec 2009 18:10   

Przyłączam się do zdania kolegi stomat. Kto ma ocenić wiedzę pytającego? I jak? Znam posty w których padają odpowiedzi: "czy jesteś elektrykiem?"- "tak jestem", no to "czy masz uprawnienia?"- "tak mam", "ale nie masz praktyki więc lepiej zawołaj fachowca" :). A jak zweryfikować czy ktoś ma dyplom elektryka, czy ma uprawnienia?
A co do wzywania "fachowców" to Panowie elektrycy spójrzcie trochę krytycznie na nasz zawód i na jego przedstawicieli. Uprawnienia po znajomości, pomiary na papierze i elektrycy, którzy myślą, że połączenia wyrównawcze to są na strychu od grzejników (zbiornik wyrównawczy). Nie twierdzę, że wszyscy tacy są, ale na pewno nie jest to jakiś nie wielki margines. I nie ma co się dziwić, że jak ktoś trafi na takiego "fachowca" to woli sobie zrobić coś sam mimo, że do końca nie wie co i jak.
Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#16 21 Dec 2009 11:11   

A może jednak rozdzielić "początkujących" na elektryków i laików?

PS. I może czasowo przykleić wątek?
Back to top

krzysiekw121
Poziom 12
Poziom 12

Post#17 21 Dec 2009 11:21   

Quote:

Według mnie taki podział już jest- na początkujących i na profesjonalistów. I myślę, że taki podział jest ok. Tylko w wątkach dla początkujących powinno się albo odpowiadać na zadane pytanie (choćby było najgłupsze z możliwych), albo nie odpowiadać wcale. Tym samym nie zaśmiecając założonego przez kogoś wątku i nie nabijając sobie postów.
Quote:

Przyłączam się do prośby.
Back to top

sq9jjh
Poziom 21
Poziom 21

Post#18 21 Dec 2009 19:35   

Quote:

Również i ja też przyłączam się do prośby.
Tak, Kolego Akrzy74 jest takie powiedzenie:
"jeżeli trzech ludzi mówi Ci, że jesteś chory - połóż się do łóżka"

Niecierpliwie oczekujemy odpowiedzi. :|
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#19 21 Dec 2009 20:04   

Pozwolę sobie na małe bajkopisarstwo.

Akrzy74 wrote:

1- Poziom tego forum (działu) wyznacza poziom dyskusji uczestników i trzymanie się tematyki?

Poziom zawsze będzie adekwatny do tego co reprezentują piszący. Nie jest to forum doktorów, więc i nie ma co próbować równać się z tymi. Pada system i poziom nauczania. To już dawno padło w innych krajach Europy, przyszła kolej na nas. System prawny też zapętlony na maksa. Zachłyśnięci demokracją, robimy co chcemy i jak chcemy, bo jest dobrowolność, lecz z drugiej strony żądamy nakazu czy prikazu.

Trzymanie się sztywno tematu, często do niczego sensownego nie doprowadzi, co już inni napisali.

Akrzy74 wrote:

2- Czy słuszne jest stwierdzenie, że w dziale Początkujący należy wymagać choćby elementarnej wiedzy z zakresu elektryki, jednocześnie powstrzymywanie się od udzielenia odpowiedzi, jeśli widoczny jest brak podstawowej wiedzy z zakresu zadanego pytania przez "początkującego elektryka"- lub miłośnika wiedzy ogólnej?

Niestety. To nie wypaliło na żadnym forum. Nikt przy "zdrowych" zmysłach nie napisze że jest początkujący. Bo jak to? Ja? Nie! Ja mam wszystkie uprawnienia i na pomiary też. Więc dlaczego pyta w tak błahej sprawie? Tacy są najgorsi. Beton, który niewiele wie, a wydaje mu się, że wszystkie rozumy pozjadał (swój zapewne ;))

Jest jeszcze jedna grupa. To ci, którzy nie mając zajęcia/pracy, lub chcą zaoszczędzić łapią co popadnie. Z jednej strony rozumiem (do gara trzeba coś czasami włożyć), z drugiej, nieświadomość ich jest przerażająca. Ale tych czasami jeszcze da się reformować, z pożytkiem dla nich samych. Mnie to już (niestety) nie rusza. Przykre, ale prawdziwe.

Akrzy74 wrote:

3- Czy należy dawać gotowce (w przypadku amatora i poważnego tematu), czy może należy najpierw "zmusić" do myślenia- sprawdzając w ten sposób poziom wiedzy do wykonania danej czynności?

Widzisz, dobremu fachowcowi co jest potrzebne? Gotowiec? Pomoc, jak podłączyć schodowy? Jak dobrać przewody w instalacji? Dobremu fachowcowi potrzeba czasu, by dobrze zrobić robotę. Po co amatorowi gotowiec? A samemu poszukać to problem? Więc, amator i leń. A tych drugich to nie cierpię najbardziej. Nie każdy musi sie znać, lecz na lenistwie zna się każdy ;). Jeżeli uczeń potrzebuje gotowca, to niech przedstawi swoje przemyślenia. Niech troche popracuje na pomoc innych. Jeżeli amator potrzebuje gotowca (do czego?), to odesłać do google. Niestety, pogoń za punktami, zwiększeniem licznika postów, pomógł (zrobić wodę z mózgu) objawia się tym, że pisze się byle co i byle jak. Stawia się tezy wyssane z palca, niezgodne z prawem, techniką, a nawet z zdrowym rozsądkiem.

Poruszane sprawy oceny, to już całkiem bajka. Jak to jeden admin mi napisał, ocenić można wszystko i wszystkich. I zapewne ma rację. A kto to może zrobić? Kto chce. A na podstawie czego? Czegokolwiek, byle na podstawie największej bzdury, której to nie można obalić ani dowieść. To jest system obniżania poziomu. Podnieść można w jeden sposób. Mając dostęp do najnowszych przepisów i nie tylko tych krajowych. Trzeba wiedzieć co się dzieje w innych krajach. Kto to będzie robił za free społecznie? Kto będzie zbierał przepisy, kupował normy, książki, gazety, by próbować reformować niereformowalnego? A jeżeli "ogół" ma o tym decydować, to trzeba ustalić jakąś poprzeczkę. Bo dla jednego może być za wysoko, dla innego to już obniżanie poziomu.

Jest jeszcze sprawa systemowa. Nie wyobrażam sobie, by admin lub mod z innego działu tu przychodził i bruździł. Niestety, jest to możliwe i to bez słowa wytłumaczenia. To, że obecny moderator robi wpisy z wytłumaczeniem, to plus dla niego. Jest jak widać normalny i za to należy się szacuneczek ;).
Back to top

HeSz
Poziom 20
Poziom 20

Post#20 21 Dec 2009 20:16   

Witam kolegów.
Mam "mieszane uczucia". z jednej strony - nigdy nie skąpiłem nikomu swojej wiedzy, a z drugiej - jak czytam post gościa, któremu wydaje się "co jak co ale na elektryce to on się zna, tylko jednego nie wie". No właśnie. Przychylam się do stworzenia wątku " Pytania nie-elektryków".Choć z drugiej strony, zdarzyła mi się "działalność" w instalacji z przerwanym przez wyłącznik przewodem neutralnym. I nie wykonał tego obwodu amator! O innych błędach "fachowców" nie wspomnę.
Ogólnie - temat ważny i bardzo potrzebny. Ot choćby po to by wymienić opinie i uwagi. Żałosne bywają jedynie posty osobników wypisujących totalne bzdury, a utwierdzonych w "swojej nieomylności". Ale cóż- w każdym stadzie zdarzają się czarne owce.
Ostatnie zdanie nie dotyczy oczywiście "filarów" wątku.
Za wyjątkiem wątku dla "nie-elektryków" uważam, że resztę należy utrzymać.
Pozdrawiam wszystkich.
Back to top

Akrzy74
Poziom 24
Poziom 24

Post#21 Post from the author of the topic 21 Dec 2009 21:05   

Cytat kol. retrofood:
Quote:

Proszę nie brać tego wariantu pod uwagę- dział został dość gruntownie "przebudowany" i wolę, aby pozostał w tej formie.
Quote:
I może czasowo przykleić wątek?

Cytat kol. sq9jjh:
Quote:
"jeżeli trzech ludzi mówi Ci, że jesteś chory - połóż się do łóżka"

Rozumiem, że chodzi o nadanie tematowi statusu ogłoszenia- jest to możliwe, ale po co? Jaki w tym cel? "Początkujący" zawsze będą pisać- istotne jet Wasze podejście do przedstawianych przez nich problemów-> żeby nie było wielogłosu w tej samej sprawie.
Cytat kol. geguś:
Quote:
Jest jeszcze sprawa systemowa. Nie wyobrażam sobie, by admin lub mod z innego działu tu przychodził i bruździł. Niestety, jest to możliwe i to bez słowa wytłumaczenia.

"Czasy" się zmieniły- są w dziale ustalone pewne zasady i zapewniam Cię, że jesteś w błędzie, chyba, że kolegę Łukasz-O traktujesz jako moderatora innego działu. Uprawnienia innych moderatorów do tego działu to zupełnie inna sprawa i proszę, aby tego tematu nie poruszać w tym wątku. Jeśli masz co do tego inne zdanie- zapraszam na PW :wink:
Cytat kol. HeSz:
Quote:
Ogólnie - temat ważny i bardzo potrzebny. Ot choćby po to by wymienić opinie i uwagi.

Zawsze byłem otwarty na sugestie innych użytkowników, a szczególnie tych, którzy swoją obecnością wnoszą wiele dobrego...

Dziękuję za wyrażone opinie :)
Back to top

sq9jjh
Poziom 21
Poziom 21

Post#22 22 Dec 2009 22:26   

Akrzy74 wrote:
...Dziękuję za wyrażone opinie :)

To nie koniec Kolego, ja mam takie zapytanie:
Czy jak user zapoda temat a potem się nie odzywa przez tydzień, dwa i pół roku, to czekamy cierpliwie aż się Fachmany skłócą i pozarzynają, czy np. po 3 dniach lub tygodniu, kłódeczka i śmietniczek. Pozdrawiam.
Back to top

Łukasz-O
Poziom 23
Poziom 23

Post#23 22 Dec 2009 22:37   

sq9jjh wrote:

Czy jak user zapoda temat a potem się nie odzywa przez tydzień, dwa i pół roku, to czekamy cierpliwie aż się Fachmany skłócą i pozarzynają, czy np. po 3 dniach lub tygodniu, kłódeczka i śmietniczek. Pozdrawiam.

To może ja odpowiem.
Zasadniczo bardzo dobry pomysł, ja bym dał tydzień czasu, ale niestety nie ma na to żadnego "paragrafu" :cry:

Edit:
Wracając do działu dla początkujących.
Uważam, że jednak jest on potrzebny. Są dni w których kilkanaście różnych tematów trzeba przenosić do tego działu, bo nie pasują poziomem do innych a nie zasługują jeszcze na kosz. Po likwidacji początkujących nie będzie wiadomo co z takimi tematami robić. Sama zmiana nazwy też nic nie pomoże. Jak nie tu to tam laik napisze i dopiero będzie burdel.

Najtrudniej ocenić kiedy pytanie nadaje się do kosza a kiedy nie. Według mnie tu należy określić kryteria a dopiero później wymagać. Przecież dla np. Bronek22 może być to zaniżanie poziomu ( ma to w jednym palcu), a dla innych mniej doświadczonych ale praktykujących elektryków lekcja nauki na przyszłość.
Jest wielu, którzy przez dwadzieścia lat pracowali w zakładzie na utrzymaniu ruchu. Silniki i inne maszyny mają w jednym palcu, a tu nagle potrzebują wymienić instalacje w mieszkaniu i nie do końca czują temat.
Nie można wszystkich mierzyć swoją miarą.
Back to top

Akrzy74
Poziom 24
Poziom 24

Post#24 Post from the author of the topic 23 Dec 2009 00:02   

Cytat kol. sq9jjh :
Quote:
To nie koniec Kolego, ja mam takie zapytanie:

To nie jest takie proste, bo temat może okazać się ciekawy i twórczy. Jeśli jest brak danych do prowadzenia dalszej dyskusji- to "fachmany" powinni sami "zajarzyć", że do dalszej dyskusji potrzebne jest więcej danych. Myślę, że w tym przypadku problem jest z odpowiadającymi- jeśli jest mało danych, to Fachman od razu wyłapie i albo nie odpowiada, albo pisze wprost- mało danych. Niestety, nabijacze postów postępują inaczej- i przez to powstaje kłótnia i bicie piany w temacie.
Kolejny raz napiszę-> potrzebna jest samokontrola odpowiadających i należy usuwać przyczynę, a nie skutek, dlatego dość sceptycznie podchodzę do lawinowego zamykania/usuwania tematów które nie zostały rozwiązane- co nie znaczy, że tego nie rozważę :wink:
W tym miejscu przestrzegam wszystkich nabijaczy postów (nikt z dotychczas wypowiadających się)- moja cierpliwość się kończy.

Quote:
Jeszcze jedno, jeżeli jakieś posty zostają usunięte z tematu to dobrze by było aby w koszu przy temacie było napisane kto usunął. Ułatwi to odszukanie brakujących postów userowi.

Napiszę ponownie- temat dotyczy zagadnień poruszanych w dziale, a nie funkcjonowania forum. Jeśli user szuka swoich postów- może sprawdzić "Zobacz swoje posty" oraz "Działania moderatorów" na stronie głównej. Jeśli usuwa moderator- pozostaje wpis w temacie, jeśli sam user- takiego wpisu nie ma.

Ps. Jeśli "widzę" kłótnie w temacie które nic ciekawego (dobrego) nie wnoszą do dyskusji- moje działania są zdecydowane.

Wygląda na to, że temat się wyczerpał :cry:

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim użytkownikom wielu radosnych przeżyć, spotkań z bliskimi, a w nowym roku samych ambitnych wyzwań, trafnych pomysłów i wspaniałych sukcesów.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#25 23 Dec 2009 16:30   

Przyłączam się do życzeń i życzę wszystkim wszystkiego najlepszego oraz miłych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Moderated by Akrzy74:
Kolejny post o zmienionej treści (już trzeci). To jest niedopuszczalne, gdyż wiele wypowiedzi traci sens!

Nie wiem skąd ta troska o wysoki poziom w dziale początkujący, skoro sama nazwa działu oznacza że ten poziom musi być niski bo pytają właśnie początkujący lub ludzie w ogóle nie związani z elektryką.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2009 16:30   

Back to top

jotko
Poziom 16
Poziom 16

Post#26 23 Dec 2009 16:57   

Quote:
Przychylam się do stworzenia wątku " Pytania nie-elektryków".

Jestem za . Kto się wpisze z tematem do rubryki Początkujacy? A jak juz raz naprawił żelazko to jest początkujący czy już serwisant?? Po co te dylematy .
Piszący szukają porady /pomocy zatem pomóżmy im.

Zmiana Początkujacy na Pytania nie-elektryków bardzo dobry pomysł.

Wesołych Świąt dla wszystkich użytkowników forum.
Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#27 23 Dec 2009 17:56   

Akrzy74 wrote:

Wygląda na to, że temat się wyczerpał :cry:

Na głębsze przemyślenia będzie czas po Nowym Roku. Teraz nie ma kiedy.:D

Najlepsze życzenia dla elektryków!
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI!
Back to top

Akrzy74
Poziom 24
Poziom 24

Post#28 Post from the author of the topic 23 Dec 2009 22:17   

Quote:
Nie wiem skąd ta troska o wysoki poziom w dziale początkujący, skoro sama nazwa działu oznacza że ten poziom musi być niski bo pytają właśnie początkujący lub ludzie w ogóle nie związani z elektryką.

Dział Początkujący jest i będzie, natomiast w temacie chodzi o coś zupełnie innego...
Szkoda, że jeszcze jeden kolega się nie wypowiedział... :cry:
Back to top

Łukasz-O
Poziom 23
Poziom 23

Post#29 23 Dec 2009 23:21   

jotko wrote:

Zmiana Początkujacy na Pytania nie-elektryków bardzo dobry pomysł.

Jak zwał tak zwał pamiętajmy tylko, że problemy pozostaną te same.
W zasadzie nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Popracujmy wspólnie nad nimi i będzie :spoko:

Życzę Wam Wszystkiego Najlepszego z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku 2010.
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#30 25 Dec 2009 18:07   

Te działy elektryczne sa przy reszcie tego forum dosyć na poziomie.
Ważne żeby elektryk nie ganił elektryka. Bo sie robi niezdrowa sytuacja.
Po któreś - Pogodnych świąt,
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Sugestie i propozycje oraz poziom zadawanych pytań
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Co to za silnik (zdjęcie) oraz kilka pytań jego dotyczących (6)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed