| Author |
Wojciech Wachułka Poziom 3

|
21 Dec 2009 01:46 Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Bardzo proszę o pomoc.
Jak ustawić DIP na reflektorze PAR64 LED, aby działał tak samo jak pozostałe (12 szt PAR 56 LED)?
Te mniejsze pary steruję popularnym - zwykłym sterownikiem DMX512.
Nie miałem problemu z ich ustawieniem (kupowałem po 4 szt.).
Teraz dokupiłem 4 szt PAR 64 i nie mogę sobie poradzić...
Pozdrawiam serdecznie użytkowników forum, życząc przy okazji super Świąt i samego szczęścia w Nowym Roku.
|
|
| Back to top |
|
 |
diodakiler Poziom 17

|
21 Dec 2009 11:48 Re: adresowanie PAR64 LED |
|
|
|
Hmmm par 64 potrzebuje 4 kanały.
Jest to kombinacja dimm + efekt, R,G,B lub R,G,B, dimm + efekt.
Rzadko spotykane są pary 5 kanałowe ale są.
Podaj markę sterownika i symbol, podaj mi ilość urządzeń zapisanych jako pary led (czy 12szt x 12 urządzeń lub 2szt jako 1 urządzenie).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Dec 2009 11:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
21 Dec 2009 15:01 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Są i 7 kanałowe (R, G, B, gotowe kolory, strobo, efekty, master)
Może podaj jakie to konkretnie urządzenie (firma model)
Jeśli masz nowe, to pewnie masz też instrukcję co i jak ustawić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysieksiek Poziom 17

|
21 Dec 2009 16:43 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
W pierwszej kolejności należy ustalić ilo kanałowy jest ten PAR. Można to zrobić doświadczalnie z użyciem sterownika. Ustaw adres 1 na PAR i podepnij kabel DMX od sterownika. Suwakami sprawdzisz ile funkcji jest dostępnych dla tego PAR-a (odpowiada to ilości kanałów). Potem jest to kwestia adresowania pozczególnych urządzeń.
Z Twojego opisu wynika, że te 12 szt któe posiadasz nigdy nie były adresowane (co daną wartość), tylko ustawiane na kanał 1 (brak niezależnej pracy poszczególnych PAR-ów), czyli wszystkie wykonują tę samą funkcję po przesunięciu suwaka.
Być może jestem w błędzie co do kolegi sposobu sterowania ale kolega podał zbyt mało istotnych danych.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
22 Dec 2009 19:00 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Witam i odpowiadam:
Sterownik to 192 kanałowy eurolite DMX SCANCONTROL. Pary 64 które usiłuję podłączać są 4 kanałowe. Aktualnie podłączyłem je (a właściwie jednego z nich) jako pierwszy (prosto ze sterownika) i też nic.... Pozdrawiam i dziękuję bardzo za wsparcie. Wojtek
Dodano po 16 [minuty]:
Witam i odpowiadam:
Sterownik to 192 kanałowy eurolite DMX SCANCONTROL. Pary 64 które usiłuję podłączać są 4 kanałowe. Aktualnie podłączyłem je (a właściwie jednego z nich) jako pierwszy (prosto ze sterownika) i też nic.... Pozdrawiam i dziękuję bardzo za wsparcie. Te 12 Parów 56 pracuje istotnie na jednym i tym samym kanale (wszystkie reagują tak samo i o to właśnie chodzi) i chciałbym by te 64ki też tak samo pracowały - to zn. Jak przykladowo 56tki świecą na czerwono to 64ki tak samo etc. Pary64 są firmy LIGHTMAXX by FAME ( produkowane w tej samej fabryce co EUROLITE). Docelowo te cztery sztuki PAR64 mają być podłączone na końcu łańcucha z czego pierwsza jest głowa (adres 17), następnie 12 PARów56 (wszystkie na jednym kanale), w tym "po drodze kabel DMX idzie przez projektory laserowe (na 33) i jeszcze jedna głowa (na17). Po tej ostatniej głowie sygnał DMX powinien iść właśnie do PARów64 ale próby połączenia niestety nic nie dały.....
Pozdrawiam i ponownie: CUDOWNYCH ŚWIĄT dla wszystkich na forum !!!!! Wojtek
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysieksiek Poziom 17

|
22 Dec 2009 19:52 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Kłaniają się podstawy standardu DMX.
Po opisie kolegi wynika że system DMX pracuje w niecodziennej konfiguracji (z mojego punktu widzenia).
Jeżeli sterownik z poziomu SCANNER 1 nie jest w stanie wysterować tego PAR-a ustawionego na adresie 1 (za pomocą DIP-ów) to coś nie tak. Poprawnie zaadresuj PAR-a.
Daj zdjęcie tych DIP-ów jak je ustawiasz na PAR64 (tzn. przełączniki ON/OFF) te od adresów.
Dziwnie pracują twoje urządzenia w systemie skoro głowica (jako pierwsza w systemie) pracuje na kanale 17 (chyba że kolega myli pojęcie adresów z ilością kanałów jakie dane urządzenie zajmuje)- marnowanie wcześniejszych 16-stu kanałów (nie wiemy ilo jest kanałowa ta głowa).
Urządzenia w systemie powinny być lokowane zgodnie z ilością zajmowanych kanałów (a nie chaotycznie) bo potem są właśnie efekty gubienia "paczek" od sterownika ponieważ urządzenia są źle adresowane itp.
Podsumowując wykonaj zdjęcie tego PAR64 (jego części z DIP-ami), napisz dokładnie jakie urządzenia i ilo kanałowe (a tym samym jakie mają adresy bazowe) pracują w systemie i w jakiej są kolejności.
Prawidłowe adresowanie powinno zaczynać się od adresu 1 i kolejny adres (urządzenia 2) po ilości kanałów jakie zajmuje urządzenie z pod kanału 1, czyli jeśli zajmuje np 6 kanałów to adresem nr 2 jest adres 7.
Kalkulator DMX - "wizualizator"
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
22 Dec 2009 20:59 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Tego nie da się zrobić na tym sterowniku (tzn da się ale efekt będzie nieprzewidywalny) Jest to najprostszy sterownik 12 x 16 czyli 12 urządzeń x 16 kanałów.
Pierwsze urządzenie powinno być (nie zależnie od ilości kanałów) zaadresowane na 1, następne (również nie zależnie od ilości kanałów) zaadresowane na 17 itd (co 16 kanałów)
Wtedy mamy bezpośredni dostęp poprzez przyciski (fixtures, lub scaners) do poszczególnych urządzeń i obsługa każdego z nich zaczyna się od kanału 1 (pierwszego hebla na sterowniku).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Dec 2009 20:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
diodakiler Poziom 17

|
22 Dec 2009 22:17 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Jeszcze jest 10 dip :0 on/off dmx co do par led
Zrób tak:
1 urządzenie - 1 adres głowa 1
2 urządzenie - 17 adres głowa 2
3 urządzenie - 33 adres lasery
4 urządzenie - 49 par led 56
5 urządzenie - 65 par led 64
Pary rozdziel ze względu na możliwy rozrzut funkcji (r,g,b,ef lub efec, r,g,b.) jeżeli nie maja inaczej funkcji to daj je na ten sam adres.
Jeżeli nie wiesz jak adresować to patrz tu masz kalkulator on ci prawdę powie.
http://www.prosklep.com/addons/index/id/dmx/
|
|
| Back to top |
|
 |

|
22 Dec 2009 23:42 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Bardzo dziękuję za podpowiedzi !!! Chyba nie jasno jednak opisuję problem....
W jakich pozycjach (które "on" a które "off") mam ustawić DIPy aby PARY64 reagowały identycznie jak PARY56 na komunikaty ze sterownika ?? Na PARach56 mam ustawiony na "on" DIP pierwszy (jedynka), reszta jest na off. Wszystkie 56tki działają tak jak potrzebuję czyli jednakowo. Na Parach 64 ustawiam na "on" DIP 1 i 10 (bo w instrukcji napisano że to funkcja dla DMX i kanałem jest wówczas 1) ale to nic nie daje..... Natomiast na wyświetlaczach obu głów wyświetla się 17 (i to jest o.k. bo głowy pracują synchronicznie). Na przełącznikach DIP w laserach jest 33 i to tez jest o.k. bo również są zsynchronizowane a o to mi chodzi. Jedynie te PARy64 są problemem.... Zależy mi na tym aby PARy64 (4szt) działały identycznie jak PARy56 które są w tym samym łańcuchu. Aha!!! Na sterowniku pod pozycją wyboru skanera są odpowiednio: Scaner nr 1. PARy56 (mam ich 12 szt.) Scaner nr.2 głowy, Scanernr3. 3 lasery. Teraz wypadało by żeby pod SCANER4 były PARy64 a jeśli to nie jest możliwe to niech będą razem z tymi PARami56 tylko jak to zrobić ???!!! Jeszcze raz dziękuję za wsparcie i przepraszam jeśli nie do końca jasno opisałem problem. Pozdrawiam serdecznie Wojtek
Dodano po 9 [minuty]:
Wszystko wskazuje na to że LUCKYDJ trafnie rozeznał sytuację. Stąd Pary56 na 1, głowy na 17 a lasery na 33 itd. Dlatego też wydawać by się mogło iż logicznie na 49 powinny działać PARy 64 a tak niestety nie jest..... Na tych PARach64 jest 10 DIPÓW a w instrukcji podano ze są 4 kanałowe. Może te informacje jeszcze coś wniosą do sprawy. Dziękuję próbującym mi pomóc za poświęcony czas i edukacyjne informacje !! Jesteście WSPANIALI !! Wojtek
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysieksiek Poziom 17

|
23 Dec 2009 07:32 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Zarówno ja jak i kolega diodakiler podaliśmy Ci kalkulator DMX abyś mógł poprawie ustawić adery.
Skoro tak chcesz adresować to dla adresu 49 przełącz w pozycję ON przełączniki 1,5,6 na DIP tego PAR-a (na 4 sztukach ten sam adres - skoro mają pracować na tym samym adresie).
Nie myl pojęć ilości kanałów jakie zajmuje dane urządzenie z adresowaniem tych urządzeń.
Co do możliwości sterownika to nie zgodzę się z twierdzeniem, że obsłuży on jedynie 12 urządzeń (czyli tyle ile jest przecisków SCANNER). Każdy przycisk ma przypisany adres bazowy z przedziałem co 16. Pod SCANNER np. 1 może pracować np. 4 urządzenie (niezależnie) 4-ro kanałowe - trzeba jedynie pamiętać o adresowaniu urządzeń co 4 i o zmianie stron A i B na sterowniku (strona A do 8-miu kanałów, strona B od 9 do 16).
Więć ten sterownik ma możliwości ale nie każdy o tym wie.
Pozdrawiam Krzysiek
|
|
| Back to top |
|
 |
diodakiler Poziom 17

|
23 Dec 2009 11:37 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Hmmm jak dasz 1 kanały powinny chodzić.
Sprawdź jeszcze ręcznie - 1 skaner i 4 suwaki - daj je na 100%.
Lub odwrotnie przełącz dipy - czasem trafiają się dipy pracujące odwrotnie - na on jest off.
Napisał bym wulgarnie ale napisze K. muszą chodzić
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysieksiek Poziom 17

|
23 Dec 2009 16:59 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Sprawdź jeszcze taką kombinację dla kanału 49 - 1,5,6,10 (ustaw w pozycji ON te przełączniki DIP), niektóre PAR-y wymagają takiego adresowania (te z 10-cioma przełącznikami DIP).
|
|
| Back to top |
|
 |
LuckyDj Poziom 23

|
23 Dec 2009 20:58 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Masz rację Krzysieksiek, obsłuży nawet 192 urządzenia jednokanałowe, ale biorąc pod uwagę znajomość adresowania i programowania kolegi autora, takie rozwiązanie będzie najlepsze ;)
Któryś z tych DIP'ów może odpowiadać np funkcji MUSIC, albo MANUAL i wtedy kalkulator możemy sobie wsadzić...
Trzeba najpierw wiedzieć czym się konkretnie dysponuje i na jakich kanałach mamy poszczególne funkcje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Dec 2009 20:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
26 Dec 2009 00:40 Re: Jak poprawnie ustawić adresowanie w PAR64 LED? |
|
|
|
Witam ponownie i ponownie dziękuję za wsparcie i cierpliwość. Kolega diodakiler wyjaśnil sprawę CAŁKOWICIE !!!! Dipy w tych parach są "na odwrót" albo jak kto woli napisy ON i OFF są "na odwrót". Tak czy siak wszystko działa super jak weźmie się to pod uwagę i poustawia dipy 1,5,6,10 na OFF zamiast na ON. BRAWO DIODAKILER !!! Wszystkim dziękuję przy okazji za cenne informacje i życzę dużo dobrego w Nowym 2010 Roku !!!
Wojtek
|
|
| Back to top |
|
 |