Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> jak podłączyc modem neostrady do routera ?
Autor
Wiadomość
autokomputer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 402

Post#1 Post autora tematu 22 Gru 2009 10:42   

jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Mam modem neostrada tp Sagem Fast 800 USB i router d-link 604. Ale jak to połaczyć ? Kabel od telefonu wsadzam do gniazdka telefonicznego, a drugi koniec do routera w gniazdku WAN RJ11. Nastepnie kablem RJ45 łacze router z kompem. A jak podłaczyć modem neostrady do routera ? Modem ma gniazdko RJ11 i USB, a w routerze nie ma już drugiego gniazdka RJ11, wiec nie rozumiem.......
Powrót do góry
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2228
Miasto: Szczecin

Post#2 22 Gru 2009 10:52pomocny post - solucja   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Nie podłączysz do tego sagem'a musisz mieć modem z wyjście Ethernet (RJ45). Albo wymienić ten ruter na taki co ma wbudowany modem.
Powrót do góry
   
basstec
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Mar 2006
Posty: 2771
Miasto: pomorskie

Post#3 22 Gru 2009 11:03pomocny post - solucja   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Jezeli dopiero kupiles ten router to go wymien w sklepie na jakis z wbudowanym modemem ADSL i bedziesz mial jedno pudelko mniej. Kabel telefoniczny podlaczasz do routera, router konfigurujesz i masz net po lan czy wifi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2009 11:03pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
autokomputer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 402

Post#4 Post autora tematu 22 Gru 2009 11:10   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Jeszcze mam drugi router d-link DIR-300. Czyli kabel telefoniczny podlaczam do routera d-link DI-604, a nastepnie łączę kablem RJ45 te dwa routery ze sobą i następnie łączę kablem RJ45 router DI-604 z kompem ? Czy DIR-300 z kompem ? Tylko dlaczego w instrukcji obslugi DI-604 napisali, że port WAN to RJ45 ?
Powrót do góry
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2228
Miasto: Szczecin

Post#5 22 Gru 2009 11:15pomocny post - solucja   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Kabla telefonicznego nie podłączysz gdyż DI-604 bo on nie ma modemu ADSL. To samo tyczy się rutera DIR-300. Oba się nie nadają do bezpośredniego podłączenia do lini telefonicznej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2009 11:15pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
autokomputer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 402

Post#6 Post autora tematu 22 Gru 2009 11:29   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


to ten router DI-604 nie jest do neostrady ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2009 11:29   





Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#7 22 Gru 2009 11:34pomocny post - solucja   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Dobry niedrogi modem "Fritz box fon" cena ok.80zł.
Powrót do góry
   
autokomputer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 402

Post#8 Post autora tematu 22 Gru 2009 11:42   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Czyli ten router di-604 jest do internetu z kablówki ?
Powrót do góry
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2228
Miasto: Szczecin

Post#9 22 Gru 2009 11:43pomocny post - solucja   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


autokomputer napisał:
to ten router DI-604 nie jest do neostrady ?

Dokładnie, gdyż nie ma wbudowanego modemu ADSL.
Można co prawda by go używać ale musiał byś dokupić drugie pudełko (modem ADSL z wyjście ethernet RJ45). Wtedy linie telefoniczną podpinasz do tego pudełka, następnie kablem ethernet do rutera DI-604 do portu WAN a następnie z któregoś wybranego portu LAN (1-4) do komputera kablem ethernet.
Modem Sagema Fast 800 ma wyjście na USB tak więc też się nie nadaje.
Najlepiej to wszystko sprzedać albo oddać do sklepu i kupić jedno pudełko. Modem+Ruter. Aby za jakiś czas nie okazało się że potrzebny nam jest internet bezprzewodowy więc warto się też zainwestować i kupić 3w1 Modem+Ruter+AP.
Powrót do góry
   
autokomputer
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 402

Post#10 Post autora tematu 22 Gru 2009 12:01   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Dziekuje, to jeszcze się tylko zapytam - czy ten router, który zastąpiłby wszystko co trzeba byłby odpowiedni:
D-Link Wireless G ADSL2 Router DSL-2640B

http://www.komputronik.pl/index.php/product/53775/_czno_i_komunikacja/Sieci_bezprzewodowe/D_Link_Wireless_G_ADSL2_Router_DSL_2640B.html

??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2009 12:01   





Powrót do góry
   
Samuraj
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Paź 2002
Posty: 2228
Miasto: Szczecin

Post#11 22 Gru 2009 12:05pomocny post - solucja   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Tak, ten ma wszystko co potrzebujesz.
Powrót do góry
   
basstec
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Mar 2006
Posty: 2771
Miasto: pomorskie

Post#12 22 Gru 2009 16:30   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


W pracy mam tp-link TD-W8910G i od prawie roku chodzi caly czas zastepujac modem nesotrady i dzieli internecik na lapka przez wifi i stacjonare po kablu. Zlego slowa nie powiem tym routerze, nawet juz nie pamietam do niego hasla bo od czasu pierwszego konfigu nie bylo mi potrzebne.
Powrót do góry
   
donpassatos
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Lut 2006
Posty: 18
Miasto: Węgorzewo

Post#13 19 Lut 2010 22:04   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Chciałbym dodać, że w pracy mam router D-link DI-604. Podłączony jest do kablówki „Multimedia”, bo z Neostradą nie będzie działał jak w/w koledzy informowali. Pracuje ponad 3 lata non-stop ! Nie gubi haseł, może się zawiesił ze 2 razy w roku, a jeden port ma podłączony do switch-a z 16-stoma komputerami. Konfiguruje się raczej łatwo. Po resecie czy zmianach w konfiguracji, startuje szybko do 1 minuty czasu ! Jedyna wada to padł zasilacz, te modele tak mają. Ale to nie wielki problem, bo inni muszą przez 3 lata wymienić ze 3 routery.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> jak podłączyc modem neostrady do routera ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć modem Neostrady do routera? (4)
jak podłączyć modem Neostrady do routera (6)
Jaki modem do Neostrady i routera TP-LINK TL-WR1043ND (5)
Jak podłączyc router cerberus p6311-07R do neostrady 1mb ? (25)
Jak podłączyc internet do routera (2)
Jak podłączyc Sony Ericsson jako modem do komputera? (5)
Jak podłączyc router TD-W8901G pod modem vectra EPC3010 (2)
Modem ADSL + switch? Udostępnianie Neostrady. Jak to skonfigurować? (2)
Za mało mA w porcie USB. Modem Neostrady. Jak zwiększyć mA? (14)
DSL 300 I Modem. Czy można taki modem wykorzystać do Neostrady? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS