Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak podłączyc modem neostrady do routera ?


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners ->jak podłączyc modem neostrady do routera ? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
autokomputer
Level 19
Joined: 25 Nov 2006
Posts: 412
Post rating: 8
autokomputer
Level 19
Post#1 22 Dec 2009 09:42  Topic author   

jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Mam modem neostrada tp Sagem Fast 800 USB i router d-link 604. Ale jak to połaczyć ? Kabel od telefonu wsadzam do gniazdka telefonicznego, a drugi koniec do routera w gniazdku WAN RJ11. Nastepnie kablem RJ45 łacze router z kompem. A jak podłaczyć modem neostrady do routera ? Modem ma gniazdko RJ11 i USB, a w routerze nie ma już drugiego gniazdka RJ11, wiec nie rozumiem.......

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Samuraj
Level 34
Location: Szczecin
Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2573
Helped: 258
Post rating: 124
Samuraj
Level 34
Post#2 22 Dec 2009 09:52Helpful post    

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Nie podłączysz do tego sagem'a musisz mieć modem z wyjście Ethernet (RJ45). Albo wymienić ten ruter na taki co ma wbudowany modem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
basstec
Level 34
Location: pomorskie
Joined: 04 Mar 2006
Posts: 2703
Helped: 143
Post rating: 33
basstec
Level 34
Post#3 22 Dec 2009 10:03Helpful post    

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Jezeli dopiero kupiles ten router to go wymien w sklepie na jakis z wbudowanym modemem ADSL i bedziesz mial jedno pudelko mniej. Kabel telefoniczny podlaczasz do routera, router konfigurujesz i masz net po lan czy wifi.

Helpful post? + 0
Back to top
autokomputer
Level 19
Joined: 25 Nov 2006
Posts: 412
Post rating: 8
autokomputer
Level 19
Post#4 22 Dec 2009 10:10  Topic author   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Jeszcze mam drugi router d-link DIR-300. Czyli kabel telefoniczny podlaczam do routera d-link DI-604, a nastepnie łączę kablem RJ45 te dwa routery ze sobą i następnie łączę kablem RJ45 router DI-604 z kompem ? Czy DIR-300 z kompem ? Tylko dlaczego w instrukcji obslugi DI-604 napisali, że port WAN to RJ45 ?

Helpful post? + 0
Back to top
Samuraj
Level 34
Location: Szczecin
Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2573
Helped: 258
Post rating: 124
Samuraj
Level 34
Post#5 22 Dec 2009 10:15Helpful post    

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Kabla telefonicznego nie podłączysz gdyż DI-604 bo on nie ma modemu ADSL. To samo tyczy się rutera DIR-300. Oba się nie nadają do bezpośredniego podłączenia do lini telefonicznej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
autokomputer
Level 19
Joined: 25 Nov 2006
Posts: 412
Post rating: 8
autokomputer
Level 19
Post#6 22 Dec 2009 10:29  Topic author   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


to ten router DI-604 nie jest do neostrady ?

Helpful post? + 0
Back to top
apacen1
Level 16
Joined: 17 Sep 2007
Posts: 165
Helped: 12
apacen1
Level 16
Post#7 22 Dec 2009 10:34Helpful post    

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Dobry niedrogi modem "Fritz box fon" cena ok.80zł.

Helpful post? + 0
Back to top
autokomputer
Level 19
Joined: 25 Nov 2006
Posts: 412
Post rating: 8
autokomputer
Level 19
Post#8 22 Dec 2009 10:42  Topic author   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Czyli ten router di-604 jest do internetu z kablówki ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Samuraj
Level 34
Location: Szczecin
Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2573
Helped: 258
Post rating: 124
Samuraj
Level 34
Post#9 22 Dec 2009 10:43Helpful post    

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


autokomputer wrote:
to ten router DI-604 nie jest do neostrady ?

Dokładnie, gdyż nie ma wbudowanego modemu ADSL.
Można co prawda by go używać ale musiał byś dokupić drugie pudełko (modem ADSL z wyjście ethernet RJ45). Wtedy linie telefoniczną podpinasz do tego pudełka, następnie kablem ethernet do rutera DI-604 do portu WAN a następnie z któregoś wybranego portu LAN (1-4) do komputera kablem ethernet.
Modem Sagema Fast 800 ma wyjście na USB tak więc też się nie nadaje.
Najlepiej to wszystko sprzedać albo oddać do sklepu i kupić jedno pudełko. Modem+Ruter. Aby za jakiś czas nie okazało się że potrzebny nam jest internet bezprzewodowy więc warto się też zainwestować i kupić 3w1 Modem+Ruter+AP.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
autokomputer
Level 19
Joined: 25 Nov 2006
Posts: 412
Post rating: 8
autokomputer
Level 19
Post#10 22 Dec 2009 11:01  Topic author   

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Dziekuje, to jeszcze się tylko zapytam - czy ten router, który zastąpiłby wszystko co trzeba byłby odpowiedni:
D-Link Wireless G ADSL2 Router DSL-2640B

http://www.komputronik.pl/inde... G ADSL2 Router DSL 2640B.html

??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Samuraj
Level 34
Location: Szczecin
Joined: 08 Oct 2002
Posts: 2573
Helped: 258
Post rating: 124
Samuraj
Level 34
Post#11 22 Dec 2009 11:05Helpful post    

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Tak, ten ma wszystko co potrzebujesz.

Helpful post? + 0
Back to top
basstec
Level 34
Location: pomorskie
Joined: 04 Mar 2006
Posts: 2703
Helped: 143
Post rating: 33
basstec
Level 34
Post#12 22 Dec 2009 15:30    

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


W pracy mam tp-link TD-W8910G i od prawie roku chodzi caly czas zastepujac modem nesotrady i dzieli internecik na lapka przez wifi i stacjonare po kablu. Zlego slowa nie powiem tym routerze, nawet juz nie pamietam do niego hasla bo od czasu pierwszego konfigu nie bylo mi potrzebne.

Helpful post? + 0
Back to top
donpassatos
Level 10
Location: Węgorzewo
Joined: 12 Feb 2006
Posts: 18
Post rating: 4
donpassatos
Level 10
Post#13 19 Feb 2010 21:04    

Re: jak podłączyc modem neostrady do routera ?


Chciałbym dodać, że w pracy mam router D-link DI-604. Podłączony jest do kablówki „Multimedia”, bo z Neostradą nie będzie działał jak w/w koledzy informowali. Pracuje ponad 3 lata non-stop ! Nie gubi haseł, może się zawiesił ze 2 razy w roku, a jeden port ma podłączony do switch-a z 16-stoma komputerami. Konfiguruje się raczej łatwo. Po resecie czy zmianach w konfiguracji, startuje szybko do 1 minuty czasu ! Jedyna wada to padł zasilacz, te modele tak mają. Ale to nie wielki problem, bo inni muszą przez 3 lata wymienić ze 3 routery.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> jak podłączyc modem neostrady do routera ?
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyc modem neostrady do routera ?

Jak podłączyć modem Neostrady do routera? (4)
jak podłączyć modem Neostrady do routera (6)
Jaki modem do Neostrady i routera TP-LINK TL-WR1043ND (5)
Jak podłączyc router cerberus p6311-07R do neostrady 1mb ? (25)
Jak podłączyc internet do routera (2)
Jak podłączyc Sony Ericsson jako modem do komputera? (5)
Jak podłączyc router TD-W8901G pod modem vectra EPC3010 (2)
Modem ADSL + switch? Udostępnianie Neostrady. Jak to skonfigurować? (2)
Za mało mA w porcie USB. Modem Neostrady. Jak zwiększyć mA? (14)
DSL 300 I Modem. Czy można taki modem wykorzystać do Neostrady? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.375 seconds