Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wzmocnienie sygnalu DO anteny - czy to mozliwe?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Wzmocnienie sygnalu DO anteny - czy to mozliwe?
Autor
Wiadomość
vojtek111
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 34
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 22 Gru 2009 12:35   

Wzmocnienie sygnalu DO anteny - czy to mozliwe?


Witam,

mam dreamboxa 800HD. na wielu forach bylo glosno o jego problemach ze strojeniem sygnalu (kiepska glowica). dopoki uzytkowalem go w poblizu balkonu, na ktorym byla antena - nie bylo tak zle (krotki kabel). teraz musialem wszystko przemeblowac. na zewnatrz mam antene 120cm, 4 konwertery, diseq 4/1. wszystko bardzo wysokiej jakosci. sygnal mam wzglednie idealny. nawet przy opadach sniegu mam 15-16dB z Hotbirda. niestety - sa powazne problemy ze strojeniem. dreambox nie wysyla (chyba) wystarczajaco mocnego sygnalu do konwerterow. tak to przynajmniej wyglada. niektore programy wskakuja bez problemow. ale wiekszosc ma komunikat ciagly "strojenie nieudane". przeciagnalem dreamboxa blisko anteny - jest lepiej. dlugi kabel jest problemem tylko ze wzgledu na dlugosc (pociagnalem rownolegle inny i jest tak samo zle). ta dlugosc nie jest jakas porazajaca (15 m), ale najwyrazniej dla tej glowicy w dreamboxie to za duzo. mam dwa pytania: czy to mozliwe, ze w trakcie mrozow, konwertery lub diseq potrzebuja lepszego sygnalu sterowania, zeby sie dobrze wstroic? i drugie pytanie - czy mozna kupic jakies urzadzenie wzmacniajace sygnal dwustronnie - zarowno sygnal z konwertera, ale przede wszystkim sygnal DO konwertera?

z gory dzieki za pomoc,
Vojtek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2009 12:35   





Powrót do góry
   
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1615
Miasto: Łódź

Post#2 22 Gru 2009 13:18   

Re: Wzmocnienie sygnalu DO anteny - czy to mozliwe?


vojtek111 napisał:
Witam,
mam dreamboxa 800HD. na wielu forach bylo glosno o jego problemach ze strojeniem sygnalu (kiepska glowica).

Ciekawe rzeczy opowiadasz... Nie odbiegają one jakościa od innych głowic HD montowanych w większości tunerów HD jaki terminalach HD płatform cyfrowych. Bo w sumie to są zazwyczaj te same głowice - tego samego typu i tego samego producenta. Jedyne co im można zarzucić to to że dla DVB-S2 gwarantowany jest odbiór dla SR powyżej 9000.

vojtek111 napisał:

dopoki uzytkowalem go w poblizu balkonu, na ktorym byla antena - nie bylo tak zle (krotki kabel). teraz musialem wszystko przemeblowac. na zewnatrz mam antene 120cm, 4 konwertery, diseq 4/1. wszystko bardzo wysokiej jakosci. sygnal mam wzglednie idealny. nawet przy opadach sniegu mam 15-16dB z Hotbirda. niestety - sa powazne problemy ze strojeniem. dreambox nie wysyla (chyba) wystarczajaco mocnego sygnalu do konwerterow.


Jedyne co wysyła to sygnały DiSEqC, ToneBurst, 22kHz, i napięcie zasilające.
To ostanie możesz zmienić z poziomu menu - konfigurowanie anteny - podniesienie napięcia zasilania. To ostatnie jest wymagane przez niektóre switche DiSEqC.

W moim przypadku uzywanie kaskadkowych switchy, kabla o długości 50m nie wymagało podnoszenia napięcia zasilania konwertera.

Jeśli masz problemy z DiSEqC to możesz zainstalować plugin satellite equipment control. Za jego pomocą możesz modyfikować protokół DiSEqC na najniższym poziomie.

vojtek111 napisał:

tak to przynajmniej wyglada. niektore programy wskakuja bez problemow. ale wiekszosc ma komunikat ciagly "strojenie nieudane". przeciagnalem dreamboxa blisko anteny - jest lepiej. dlugi kabel jest problemem tylko ze wzgledu na dlugosc (pociagnalem rownolegle inny i jest tak samo zle). ta dlugosc nie jest jakas porazajaca (15 m), ale najwyrazniej dla tej glowicy w dreamboxie to za duzo.


Piszesz że masz antenę 120cm .... rozumiem 50cm...
Zresztą wartości SNR masz wysokie. Wyższe niż u mnie ale masz 120cm więc nic dziwnego (ja mam antenę owymiarach czaszy 106*97cm).

Długość kabla znikoma. Na DM8000, DM600PVR nie byłem w stanie odczuć różnicy czy tuner był podłączony z anteną kabelkiem o długości 0.5m czy 50 metrów. Ba paradoksalnie dłuższy kabel na niektórych transponderach dawał lepsze wartości SNR (zmniejszenie intermodulacji w głowicy)

Jeśłi kabel jest dobrej jakości a elementy instalacji oraz głowica w porządku (nieuszkodzona) nie powinno być różnicy czy 15m czy przy samej antenie.

vojtek111 napisał:

mam dwa pytania: czy to mozliwe, ze w trakcie mrozow, konwertery lub diseq potrzebuja lepszego sygnalu sterowania, zeby sie dobrze wstroic?


Tak.

Niska temperatura może spowodować problemy z pracą elektroniki. Po pierwsze wykrywanie przez konwerter poziomu napnięcia zasilania (przęłaczenie poalryzacji ) oraz wykrywanie 22kHz przełączanie LOF. Przełączki mogą głupieć na mrozie....

Można podnieść napięcie zasilania o 1V - standardowy parametr anteny (ustawiany dla każdej z anten - czyli pozycji - z osobna) - już pisałem o tym.

Jak miną mrozy to radziłbym porzadnie ustawić antenę. Ew. wymienić konwerter na inny typ. Antena 120cm - nie powinno być żadnego problemu nawet z bardzo kiepskim ezgzemplarzem głowicy - masz przecież wskaznia SNR b. wysokie powyżej 14dB - czyli to nie kwestia czułości głowicy.

Pamiętaj o obracaniu konwerterem w uchwycie - może się okazać że po obróceniu nawet o spory kąt pojawi się bezproblemowy odbiór. Konwertery obecnie mają dość słabe tłumienie sygnałów o przeciwnej polaryzacji. Charakterystyka promiennika potrafi być mało kierunkowa. To razem w szczególnych przypadkach prowadzi do sytuacji ze odbierany sygnał jest zakłocany syngałami z sasiednich transponderów oraz sąsiednich pozycji (16'E i 9'E mają pokrywające się częstotliwości i polaryzacje z Hotbirdem a nawet SR i FEC)

Chyba że masz uszkodzoną głowicę - za bardzo wrażliwa na intermodulację. Głowica jest wymienna. Możesz na próbę wymienić ją.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2009 13:18   





Powrót do góry
   
vojtek111
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 34
Miasto: Warszawa

Post#3 Post autora tematu 28 Gru 2009 12:59   

Re: Wzmocnienie sygnalu DO anteny - czy to mozliwe?


Bardzo dziekuje za wskazowki. Konwertery nie sa i nie byly winne. Mam na jednej czaszy 4 konwertery ustawione na HB, Astra, Sirius i Thor. Same konwertery sa trzech roznych producentow. Bylby to najbardziej zaskakujacy zbieg okolicznosci, gdyby w jednym czasie padly razem.

Problemem okazal sie jednak Dreambox. nie skojarzylem faktu, ze kilka dni przed mrozami zmienilem sobie ustawienie rozdzielczosci ekranu na 1080i. to podwyzszylo znacznie temperature wewnatrz obudowy i zbieglo sie w czasie z duzymi mrozami na zewnatrz. To co naprawde pomoglo DM800, to dodanie na obudowie wielkiego 20cm wolnoobrotowego wentylatora, ktory wdmuchuje mi teraz bezglosnie chlodne powietrze do srodka tunera. zasilam go przez USB. jedynym mankamentem tego rozwiazania jest fakt, ze rowniez w czasie stand-by wentylator sie kreci. ale przezyje. programy zaczely sie wstrajac bez zadnych problemow. komunikat "Strojenie nieudane" widzialem przez Swieta tylko raz.

pozdrawiam,
Vojtek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Gru 2009 12:59   





Powrót do góry
   
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1615
Miasto: Łódź

Post#4 28 Gru 2009 13:11   

Re: Wzmocnienie sygnalu DO anteny - czy to mozliwe?


vojtek111 napisał:

Problemem okazal sie jednak Dreambox. nie skojarzylem faktu, ze kilka dni przed mrozami zmienilem sobie ustawienie rozdzielczosci ekranu na 1080i. to podwyzszylo znacznie temperature wewnatrz obudowy i zbieglo sie w czasie z duzymi mrozami na zewnatrz. To co naprawde pomoglo DM800, to dodanie na obudowie wielkiego 20cm wolnoobrotowego wentylatora, ktory wdmuchuje mi teraz bezglosnie chlodne powietrze do srodka tunera. zasilam go przez USB. jedynym mankamentem tego rozwiazania jest fakt, ze rowniez w czasie stand-by wentylator sie kreci. ale przezyje. programy zaczely sie wstrajac bez zadnych problemow. komunikat "Strojenie nieudane" widzialem przez Swieta tylko raz.


Mimo wszystko tak być nie powinno.
Czy śledzisz update DVB modules? Bo wczesne weersje modułów wrzeczywiście mocno podgrzewały procesor. Sukcesywnie modyfikowano muduły jądra linuxa tak aby zmniejszyć traconą moc w procesorze.

DVB-modules możasz zaplikować jak każdy pakiet oprogramowania. Bez zmiany image'a
Powrót do góry
   
vojtek111
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 34
Miasto: Warszawa

Post#5 Post autora tematu 29 Gru 2009 11:45   

Re: Wzmocnienie sygnalu DO anteny - czy to mozliwe?


Mam model DM800 spoza pierwszej (rzekomo najmocniej przegrzewajacej sie serii). wiec to nie problem sprzetu. co do DVB modules - to te ipk na biezaco staram sie uaktualniac. secondstage rowniez. uzywalem image Gemini 4.4. od niedawna 4.5. dlaczego uwazasz, ze moze byc cos nie tak? czytalem, ze DMM zaczela juz sprzedawac DM8000 z wentylatorami w srodku (mialy podobne problemy co DM800).

mnie pozostalo tylko zawalczyc z automatycznym odlaczaniem zasilania USB kiedy tuner wchodzi w standby.

pozdr.
Vojtek
Powrót do góry
   
studisat
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe


Dołączył: 08 Maj 2003
Posty: 1615
Miasto: Łódź

Post#6 29 Gru 2009 18:20   

Re: Wzmocnienie sygnalu DO anteny - czy to mozliwe?


vojtek111 napisał:
dlaczego uwazasz, ze moze byc cos nie tak?

To że sie grzeja to jedno....
Nie miałem TV ND a kanały HD puszczałem na Euro RGB. Tuner stoi we wnęce. Nie miałem i nie mam problemów ja Ty. To że porządnie ciepły jest to widać po 'wędrujących' gumowych nożkach. Ba jak prze wąłsna głupotę miałem IPBOX'a (ten to dopiero grzejnik) to on też nie odmawiał posłuszeństwa.

Jak dla mnie jak za mocno się grzeje elektronika to sprzęt do wymiany. Po to jest gwarancja. Niestety zwiększanie upakowania bramek w procesorach nie zawsze jest dobrym pomysłem.

vojtek111 napisał:

mnie pozostalo tylko zawalczyc z automatycznym odlaczaniem zasilania USB kiedy tuner wchodzi w standby.



A prosty komparator - do jego wejścia uproszczony pomiar temperatury - diodą krzemową. Za ciepło kręci się wentylator. Chłodniej - zatrzymuje się
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Wzmocnienie sygnalu DO anteny - czy to mozliwe?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wzmocnienie anteny/sygnalu (14)
Czy mozliwe jest odbieranie sygnalu sat. przez szybe ? (5)
Wzmocnienie sygnalu 2.4GHz w nadajniku sygnalu audio/video (3)
wzmocnienie sygnalu nadajnika (6)
wzmocnienie sygnalu z wyjscia karty dzwiekowej (15)
Wzmocnienie anteny (16)
Wzmocnienie sygnału z anteny (14)
wzmocnienie anteny 60cm (10)
Wzmocnienie sygnału z anteny- MAR-6 (9)
mini radio, wzmocnienie anteny? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS