| Author |
djozim Poziom 12

|
22 Dec 2009 14:25 Połączenie się z kilkoma sieciami wi-fi na jednej karcie? |
|
|
|
Witam wszystkich.
Zacząłem się ostatnio bawić troszkę z sieciami wi-fi i mam pytanie, a mianowicie posiadając w komputerze (PC) jedną kartę sieciową (TP-LINK TL-WN 550G) można się połączyć z kilkoma sieciami wi-fi na raz?? Aktualnie korzystam z oprogramowania Atheros Client Utility i takowej możliwości nie ma, w windowsowym (XP) kliencie tym bardziej.
Jakieś propozycje? Inne oprogramowanie/sterowniki?
Czy w ogóle istnieję taka opcja?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Dec 2009 14:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Samuraj Poziom 22

|
22 Dec 2009 14:43 Re: Połączenie się z kilkoma sieciami wi-fi na jednej karcie |
|
|
|
A jak to sobie wyobrażasz jaki będzie adres IP, jaki adres bramy.
To tak jak byś chciał w jednej chwili jednym samochodem jechać w rożnych kierunkach.
|
|
| Back to top |
|
 |
djozim Poziom 12

|
22 Dec 2009 14:56 Re: Połączenie się z kilkoma sieciami wi-fi na jednej karcie |
|
|
|
No więc... chcę podłączyć się do sieci wi-fi która udostępnia mi internet, a druga sieć to laptop na ad-hoc, więc laptop może mieć ip z puli jaką przydziela mi internet provider.
Dla AP (od providera) mój komputer będzie klientem, ale dla laptopa będzie jako brama, ip dało by się jakoś pogodzić, tylko czy jest taka możliwość techniczna? Jakiś odpowiedni programik na pewno musi być.
A co do tego ip to kojarzę jak raz kumpel łączył się z jedną siecią "2 razy" na jednej karcie, tzn użył jakoś swojego ip i ip innego kumpla. Jeden komputer (z jedną kartą) pełnił rolę 2 klientów i w ten sposób miał 2 razy większą prędkość internetu, bo AP przydzielało pasmo 1MB na każdego klienta. Nie wiem jak to zrobił, to było z 2-3 lata temu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Samuraj Poziom 22

|
22 Dec 2009 15:02 Re: Połączenie się z kilkoma sieciami wi-fi na jednej karcie |
|
|
|
Wiem że kiedyś robiłem coś podobnego ale na zwykłej karcie ethernetowej, lecz pod linuxem - alias.
Nie wiem czy można coś takiego po Windowsem o zapewne o ten system chodzi i czy to zadziała dla karty WIFI.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Dec 2009 15:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
djozim Poziom 12

|
22 Dec 2009 15:24 Re: Połączenie się z kilkoma sieciami wi-fi na jednej karcie |
|
|
|
Ktoś inny się z tym spotkał?
Jakieś propozycje?
|
|
| Back to top |
|
 |
gavron Poziom 15

|
23 Dec 2009 11:48 Re: Połączenie się z kilkoma sieciami wi-fi na jednej karcie |
|
|
|
dwa adresy IP mozesz pod winda ustawic, ale nie slyszalem nigdy o czyms takim ze do dwoch sieci sie polaczysz.... moze byc problem w kartach wifi ktore nie dzialaja tak jak zwykle LANowe karty....
nawet na logike... karta WiFi to taka karta LAN z kablem podłączonym do routera.. i jesli chcesz w karcie LAN polaczyc sie do innej sieci musisz wpiac kabel do innego routera wiec w WiFi musisz zmienic nazwe sieci :P... adresy IP w obu przypadkach mozesz mic wiecej niz 1...
|
|
| Back to top |
|
 |
mar1aczi Poziom 19

|
23 Dec 2009 15:13 Re: Połączenie się z kilkoma sieciami wi-fi na jednej karcie |
|
|
|
To o czym piszesz mógłbyś osiągnąć gdyby karta WiFi potrafiła pracować równocześnie w dwóch trybach. Aktualnie to nie możliwe, a przynajmniej na tyle ile znam temat z czymś takim się nie spotkałem. Rozwiązaniem alternatywnym dla Ciebie jest połączenie komputerów kartami LAN + skrętka bądź zakup dodatkowej karty WiFi (np. na USB).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Dec 2009 15:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
djozim Poziom 12

|
29 Dec 2009 11:26 Re: Połączenie się z kilkoma sieciami wi-fi na jednej karcie |
|
|
|
Jeżeli będę coś z tym robił to kupię AP.
Uważam temat jako zamknięty.
|
|
| Back to top |
|
 |