Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Przejscie optyczne - analogowe


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Przejscie optyczne - analogowe
Autor
Wiadomość
werd20
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 6

Post#1 Post autora tematu 23 Gru 2009 22:03   

Przejscie optyczne - analogowe


Witam,
Mam w TV tylko z wyjście audio typu TOSLINK (optyczne) a chciał bym podłączyć zwykłe słuchawki z wejściem JACK analogowy 3.5. Czy jest to w ogóle możliwe? Znalazłem w dwóch sklepach takie przejściówki lecz narazi nie otrzymałem odpowiedzi:
http://sklep.rms.pl/index.php?p3398,przejsciowka-toslink-jack-optyczny-awtgjo
http://sklep.north.pl/karta/adapter-optyczny-toslink-wt;gn-jack-3,5-,5932673.html

Nie wiem czy to te sam przejściówka czy coś innego. Wyglądają podobnie ale nie wiem czy którakolwiek z nich pozwoli mi na podłączanie zwykłych słuchawek bez wejścia optycznego. Może wy znacie jakikolwiek sposób (jack, czicz), oczywiście bez kupowanie kina domowego :)
Pozdrawiam...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Gru 2009 22:03   





Powrót do góry
   
krzysztofh
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 07 Lis 2003
Posty: 839
Miasto: Warszawa

Post#2 23 Gru 2009 22:08   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Sygnał przesyłany przez kabel optyczny jest sygnałem cyfrowym, a słuchawki potrzebują sygnału analogowego.
Powrót do góry
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 2262
Miasto: "-"

Post#3 23 Gru 2009 23:53   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


TV też ma wyjście analogowe (jak nie ma np. wy. słuchawkowego).
Na Eurozłączu, czy "cinch" (jak są) jest wyjście dźwięku z TV.

Czasami sama przelotka wystarczy. ;)
Powrót do góry
   
werd20
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 6

Post#4 Post autora tematu 24 Gru 2009 10:19   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Czyli pomimo tego że wszystkie "złącza" w TV opisane są jako IN można je w jakiś sposób podłączyć jaka OUT? Byłem mocno zaskoczony sytuacją gdy nie odnalazłem żadnego wyjścia dźwięku oprócz optycznego.
Powrót do góry
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 2262
Miasto: "-"

Post#5 24 Gru 2009 10:28   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


1. Podać model TV (przecież to nie tajemnica, a gdybania nie będzie).
2. na 99% i 8/9 TV ma Eurozłącze np do magnetowidu, a magnetowid oprócz obrazu musi i dźwięk nagrać, więc (?????).....sygnał audio musi być i to po analogu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Gru 2009 10:28   





Powrót do góry
   
werd20
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 6

Post#6 Post autora tematu 24 Gru 2009 10:34   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Oczywiscie, TV to LG 42LF76.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Gru 2009 10:34   





Powrót do góry
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 2262
Miasto: "-"

Post#7 24 Gru 2009 10:37   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Płaskie LG słyną z tego że wyjścia (analogowe) audio mają tylko na AV1.
Potrzebna przelotka, lub kabelek z dodatkowymi wy. audio.

Ja mam Plazmę LG i mam przez przelotkę (za ~5zł).
Powrót do góry
   
werd20
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 6

Post#8 Post autora tematu 24 Gru 2009 10:40   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Tak na szybko poszukałem i myślisz że coś takiego pomoże? Dodam tylko jeszcze że obraza i dźwięk jest podawany przez kabel hdmi. TV będzie nadawał sygnał na euro?
http://allegro.pl/item834230970_przejscie_euro_rca_s_video_tania_wysylka.html
Powrót do góry
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 2262
Miasto: "-"

Post#9 24 Gru 2009 15:54   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


..nie jestem pewien, czy w tym modelu na Euro będzie także sygnał z HDMI podawany z innego urządzenia (może być że tylko te z anteny, bo może dekodowanie w inny torze jest) (?).

Jednak to co wypuszcza po HDMI (jakiś set-top box - nie piszesz co to) ma swoje wyjście audio.

Ps - u mnie komplet urządzeń trafia do amplitunera i mam problem "z głowy". ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Gru 2009 15:54   





Powrót do góry
   
werd20
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 6

Post#10 Post autora tematu 26 Gru 2009 15:45   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


do TV mam podłączony nbox i xboxa 360, oba przez hdmi, niesty nieda sie wszystkiego podłączyc do amplitunera bo oba urządzenia podają wtedy sygnał audio i video tylko przez hdmi, jak bym przełączył na inne wyjścia np. compozyt to musiał bym przekładać kable bo w tv mam tylko jedno gniazdo kompozytowe, jedyna opcja to albo podłączyć je tak jak mi podpowiedziałeś przez euro albo przez łącze cyfrowe do kina domowego (ktorego nie posiadam :D) i wtedy dopiero do słuchawek, w poniedziałek przejdę sie do sklepu i poszumak tej przejsicówki, zobaczymy co sie uda zrobi i opisze efekt
Powrót do góry
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 2262
Miasto: "-"

Post#11 27 Gru 2009 11:28   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Ja mam np. Switcha Toslink i choć Ampi ma tylko jedno We. optyczne, to wchodzą 3 do Switcha a z niego dopiero do wzmacniacza.

Oczywiście trzeba indywidualnie podchodzić, bo co zestaw to inaczej..., jednak wszystko jest do rozwiązania.
Powrót do góry
   
werd20
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 6

Post#12 Post autora tematu 28 Gru 2009 21:06   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Sprawa jest naprawdę bardzo dziwna... Podłączyłem słuchawki przez wejście AV1 (kabelkami OUT) i faktycznie słuchawki wykryły sygnał ale był to tylko szum. Gdy przełączyłem konsole na łącze compozytowe a dzwiek na zwykłe cincze dźwięk i obraz w TV był, jednak gdy tymi samymi kabelkami ciczne podłączyłem słuchawki, nie wykryły że podawany jest w ogóle jakiś sygnał :/ Dla sprawdzenia podłączyłem je do wierzy przez jacka i dźwięk był OK. Mam nadzieje ze jak podłącze je do kina domowego to będą działać.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Przejscie optyczne - analogowe
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie optyczne spdif czy analogowe (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS