Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Przejscie optyczne - analogowe


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable ->Przejscie optyczne - analogowe Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
werd20
Level 7
Joined: 23 Dec 2009
Posts: 6
werd20
Level 7
Post#1 23 Dec 2009 21:03  Topic author   

Przejscie optyczne - analogowe


Witam,
Mam w TV tylko z wyjście audio typu TOSLINK (optyczne) a chciał bym podłączyć zwykłe słuchawki z wejściem JACK analogowy 3.5. Czy jest to w ogóle możliwe? Znalazłem w dwóch sklepach takie przejściówki lecz narazi nie otrzymałem odpowiedzi:
http://sklep.rms.pl/index.php?p3398,przejsciowka-toslink-jack-optyczny-awtgjo
http://sklep.north.pl/karta/adapter-optyczny-toslink-wt;gn-jack-3,5-,5932673.html

Nie wiem czy to te sam przejściówka czy coś innego. Wyglądają podobnie ale nie wiem czy którakolwiek z nich pozwoli mi na podłączanie zwykłych słuchawek bez wejścia optycznego. Może wy znacie jakikolwiek sposób (jack, czicz), oczywiście bez kupowanie kina domowego :)
Pozdrawiam...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
krzysztofh
Level 27
Location: Warszawa
Joined: 07 Nov 2003
Posts: 1117
Helped: 65
Post rating: 617
krzysztofh
Level 27
Post#2 23 Dec 2009 21:08    

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Sygnał przesyłany przez kabel optyczny jest sygnałem cyfrowym, a słuchawki potrzebują sygnału analogowego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#3 23 Dec 2009 22:53    

Re: Przejscie optyczne - analogowe


TV też ma wyjście analogowe (jak nie ma np. wy. słuchawkowego).
Na Eurozłączu, czy "cinch" (jak są) jest wyjście dźwięku z TV.

Czasami sama przelotka wystarczy. ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
werd20
Level 7
Joined: 23 Dec 2009
Posts: 6
werd20
Level 7
Post#4 24 Dec 2009 09:19  Topic author   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Czyli pomimo tego że wszystkie "złącza" w TV opisane są jako IN można je w jakiś sposób podłączyć jaka OUT? Byłem mocno zaskoczony sytuacją gdy nie odnalazłem żadnego wyjścia dźwięku oprócz optycznego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#5 24 Dec 2009 09:28    

Re: Przejscie optyczne - analogowe


1. Podać model TV (przecież to nie tajemnica, a gdybania nie będzie).
2. na 99% i 8/9 TV ma Eurozłącze np do magnetowidu, a magnetowid oprócz obrazu musi i dźwięk nagrać, więc (?????).....sygnał audio musi być i to po analogu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
werd20
Level 7
Joined: 23 Dec 2009
Posts: 6
werd20
Level 7
Post#6 24 Dec 2009 09:34  Topic author   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Oczywiscie, TV to LG 42LF76.

Helpful post? + 0
Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#7 24 Dec 2009 09:37    

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Płaskie LG słyną z tego że wyjścia (analogowe) audio mają tylko na AV1.
Potrzebna przelotka, lub kabelek z dodatkowymi wy. audio.

Ja mam Plazmę LG i mam przez przelotkę (za ~5zł).

Helpful post? + 0
Back to top
werd20
Level 7
Joined: 23 Dec 2009
Posts: 6
werd20
Level 7
Post#8 24 Dec 2009 09:40  Topic author   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Tak na szybko poszukałem i myślisz że coś takiego pomoże? Dodam tylko jeszcze że obraza i dźwięk jest podawany przez kabel hdmi. TV będzie nadawał sygnał na euro?
http://allegro.pl/item834230970 przejscie euro rca s video tania wysylka.html

Helpful post? + 0
Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#9 24 Dec 2009 14:54    

Re: Przejscie optyczne - analogowe


..nie jestem pewien, czy w tym modelu na Euro będzie także sygnał z HDMI podawany z innego urządzenia (może być że tylko te z anteny, bo może dekodowanie w inny torze jest) (?).

Jednak to co wypuszcza po HDMI (jakiś set-top box - nie piszesz co to) ma swoje wyjście audio.

Ps - u mnie komplet urządzeń trafia do amplitunera i mam problem "z głowy". ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
werd20
Level 7
Joined: 23 Dec 2009
Posts: 6
werd20
Level 7
Post#10 26 Dec 2009 14:45  Topic author   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


do TV mam podłączony nbox i xboxa 360, oba przez hdmi, niesty nieda sie wszystkiego podłączyc do amplitunera bo oba urządzenia podają wtedy sygnał audio i video tylko przez hdmi, jak bym przełączył na inne wyjścia np. compozyt to musiał bym przekładać kable bo w tv mam tylko jedno gniazdo kompozytowe, jedyna opcja to albo podłączyć je tak jak mi podpowiedziałeś przez euro albo przez łącze cyfrowe do kina domowego (ktorego nie posiadam :D) i wtedy dopiero do słuchawek, w poniedziałek przejdę sie do sklepu i poszumak tej przejsicówki, zobaczymy co sie uda zrobi i opisze efekt

Helpful post? + 0
Back to top
hojlo1
Level 34
Location: "-"
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2257
Helped: 250
Post rating: 16
hojlo1
Level 34
Post#11 27 Dec 2009 10:28    

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Ja mam np. Switcha Toslink i choć Ampi ma tylko jedno We. optyczne, to wchodzą 3 do Switcha a z niego dopiero do wzmacniacza.

Oczywiście trzeba indywidualnie podchodzić, bo co zestaw to inaczej..., jednak wszystko jest do rozwiązania.

Helpful post? + 0
Back to top
werd20
Level 7
Joined: 23 Dec 2009
Posts: 6
werd20
Level 7
Post#12 28 Dec 2009 20:06  Topic author   

Re: Przejscie optyczne - analogowe


Sprawa jest naprawdę bardzo dziwna... Podłączyłem słuchawki przez wejście AV1 (kabelkami OUT) i faktycznie słuchawki wykryły sygnał ale był to tylko szum. Gdy przełączyłem konsole na łącze compozytowe a dzwiek na zwykłe cincze dźwięk i obraz w TV był, jednak gdy tymi samymi kabelkami ciczne podłączyłem słuchawki, nie wykryły że podawany jest w ogóle jakiś sygnał :/ Dla sprawdzenia podłączyłem je do wierzy przez jacka i dźwięk był OK. Mam nadzieje ze jak podłącze je do kina domowego to będą działać.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Przejscie optyczne - analogowe
Page 1 of 1

Similar topics to przejscie optyczne - analogowe

Podłączenie optyczne spdif czy analogowe (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops