Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Tworzenie serwera


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Tworzenie serwera
Autor
Wiadomość
przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 669
Miasto: Radom / Krakow

Post#1 Post autora tematu 07 Sty 2003 19:49   

Tworzenie serwera


Jestem w tym kompletnie zielony. Wiem że wystarczy nawet słaby komp. Ale co dalej. Jaki soft? Czy gdzieś to trzeba rejestrować?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Sty 2003 19:49   





Powrót do góry
   
Darekkk
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Lip 2002
Posty: 848
Miasto: Kęty

Post#2 07 Sty 2003 20:13   

Re: Tworzenie serwera


Zależy jakiego ;) Na pewno nie WWW, ani FTP :)
Jeżeli chodzi o router sieciowy można nawet postawić na 80386 40MHz (sprawdzone praktycznie).
Powrót do góry
   
Damian22
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Paź 2002
Posty: 164
Miasto: sieradz

Post#3 07 Sty 2003 20:41   

Re: Tworzenie serwera


ja mialem swoj 1 server zrobiony na sarym kompie 486 dx100 bez uzycia dysku tylko stacja dyskietek linux takzwana pigulka zajmuje az 1 dyskietke o rozpakowywuje sie na tak zwanym ramdysku wiec nie trzeba wydawac pieniedzy na dysk wystarczy 8MB RAM wiecej info znajdziesz tu http://www.liap.eu.org/ powinno starczyc
Powrót do góry
   
qbus
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Mar 2002
Posty: 584
Miasto: 3miasto

Post#4 07 Sty 2003 21:01   

Re: Tworzenie serwera


ja mam na freesco - POLECAM taka konfiguracje :)

8 MB wystrczy niby ale ja bym polecil min 32 - zrozumiesz jak juz go uruchomisz ...

polecam http://www.lanpl.cstnet.pl/forum/ - tylko nie pytaj od razu na forum bo cie zbluzgaja !! przeczytaj cale archiwum !! i wszystko co sie na stronie znajduje ...
Powrót do góry
   
Pele
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2002
Posty: 633
Miasto: Szkl. Poręba

Post#5 07 Sty 2003 22:18   

Re: Tworzenie serwera


Jestem za. FREESCO to jest to. Prosta konfiguracja i spore możliwości.
Ja też mam swój serwer na tym można wpakować jakiegoś twardziela i uruchomić usługi typu FTP, www itp.
Powrót do góry
   
Daniel Kociniewski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Cze 2002
Posty: 241
Miasto: Bydgoszcz

Post#6 07 Sty 2003 22:38   

Re: Tworzenie serwera


Ale jakie łącze chcesz udostępnić?? Nie trzeba tego nigdzie rejestrować :) Jeśli to SDI to zdecydowanie FREESCO z 16MB, już to mówiłem, że optymalnie jest zastosować kompa z prędkościa portu 115200 (starsze miały 96000, nie pamiętam dobrze ale chyba 486 też tyle miały...) najlepiej, radzę nie uruchamiać dodatkowych usług typu TELNET,WWW, FTP o ile to możliwe
Powrót do góry
   
Carnage
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 6
Miasto: None

Post#7 08 Sty 2003 00:08   

Re: Tworzenie serwera


Heh jesli masz neo+ to zrub jak ja. Postawilem serwerek na p150 z 64 mr ramu do tego wszystko na dyskietkowej wersji linuxa (dystrybucja coyote linux). Swietna i prosta wersja linuxa dzialajaca z pppoe oraz ppp. Pieknie dzieli lacze...i zajmuje jedna dyskietke dzieki czemu nie potrzeba zadnego HDD'ka. Polecam dzialam juz na tym od paru miesiecy jak narazie na nic nie narzekam.
Powrót do góry
   
felu
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Wrz 2002
Posty: 309

Post#8 08 Sty 2003 01:17   

Re: Tworzenie serwera


Jezeli chodzi o SDI to ja mam postawiony na FREESCO i smiga bez problemu.Polecam!!!!
Co do sprzetu to mam 486 DX 100 Intela i 16 MB RAMu. Najlepiej jakbys mial plyte z kontrolerem HDD,FDD,COM1,COM2,LPT na plycie.Te plyty mialy porty COM o predkosci 115200. Kontrolery wkladane w ISE moga byc wolniejsze(zalezy od zastosowanego scalaka do obslugi kontrolera).Niestety nie powiem Ci teraz jakie oznaczenia maja te wolniejsze, ani te szybsze, ale moze ktos bedzie wiedzial.
Jezeli chcesz skorzystac z FREESCO to polecam stronke
www.freesco.arx.pl - tam jest wszystko.
Powrót do góry
   
Tremolo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 11999
Miasto: Chorzów

Post#9 08 Sty 2003 02:58   

Re: Tworzenie serwera


u nas P166/96 ramu okazuje się za małe na konta www/e-mail... po za tym strasznie go nimdy atakują, kopiują się bardzo dziwne pliki do otoczenia sieciowego lepiej nie udostępniać do końca bo albo pojawi się plik EML emaila z jakimśśmieciem albo jakiś rar z dziwnym wnętrzem...

całe szczęście że mi wirusiarze jeszcze światłem w domu nie sterują
Powrót do góry
   
deliberabundus
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Kwi 2002
Posty: 755

Post#10 08 Sty 2003 05:03   

Re: Tworzenie serwera


Komputery wyżej opisane nadają się świetnie na routery. Jeżeli jednak zamierzasz mieć serwer www, czy ftp to może być to za mało (no chyba, że tylko ty będziesz swój serwer odwiedzał), a jeżeli www ma obsługiwać php czy jakąś bazę *SQL to tym bardziej.
Dokumentacja Apache'a mówi, by wybrać sprzęt "wystarczający" ( tj. oparty na wynikach własnych eksperymentów). Tak więc do www to na początek przynajmniej jakiś Pentium (niekoniecznie PII, i nie zaraz 233MHz, wystarczy zwykły P133 z powiedzmy 64MB pamięci, jak będzie za mało dodasz) i możliwe dużo pamięci.
Co do ftp, to raczej pobodnie. No i oczywiście jakiś *n*x albo OpenBSD (ciężki w zarządzaniu, ale wydajny)

Jako mój znajomy używa P166, 16MB oraz płyta z zepsutymi COM'ami i LPT. :) . Bez dysku ale z FreeSCO
Powrót do góry
   
przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 669
Miasto: Radom / Krakow

Post#11 Post autora tematu 08 Sty 2003 17:14   

Re: Tworzenie serwera


Chodzio mi o WWW i może mail. Więc ten komputerek będzie za słaby? Jaki soft?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2003 17:14   





Powrót do góry
   
deliberabundus
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Kwi 2002
Posty: 755

Post#12 08 Sty 2003 18:53   

Re: Tworzenie serwera


Co do oprogramowania, proponuję:

Linux (lub *BSD) + Apache (lub Zope także ciekawy "kombajn").
Pocztą się nie zajmuję więc nie poradzę.
Powrót do góry
   
qbus
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Mar 2002
Posty: 584
Miasto: 3miasto

Post#13 08 Sty 2003 18:57   

Re: Tworzenie serwera


wiecie moze jaki linuch pojdzie na pentium 166 ??
czy mozna z redhatem 8.0 probowac ?? (nie mam straszego :( )

oczywiscie xy tylko dla konfiguracji potem sama konsola by chodzila ...
Powrót do góry
   
Daniel Kociniewski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Cze 2002
Posty: 241
Miasto: Bydgoszcz

Post#14 08 Sty 2003 19:01   

Re: Tworzenie serwera


PENTIUM 200 z dużą ilością pamięci RAM np. 128MB, jako system w grę powinien wchodzić tylko LINUX np. Red Hat 7.2 lub nowszy (niektórzy nierekomendują RED HAT-a na serwer, nie wiem dlacego. Proponują SLACKWARE, pewnie lepszy ale nigdy się z nim nie spotkałem) Można by się pokusić o PLD bo jest polski, ale decyzja należy do Ciebie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2003 19:01   





Powrót do góry
   
cymbi
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Wrz 2001
Posty: 1289
Miasto: Bydgoszcz

Post#15 08 Sty 2003 19:06   

Re: Tworzenie serwera


ja robię serwerki na red hat 7.0 i nie narzekam bardzo prosta maskarada na ipchains komp który wstawiłem to P66, 16RAM, 850 HDD. działa wyœmienicie
Powrót do góry
   
deliberabundus
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Kwi 2002
Posty: 755

Post#16 08 Sty 2003 19:15   

Re: Tworzenie serwera


W PLD są prawie same nowsze wersje (tyle że wszystko w wersjach beta). Taki system szybko się sypie. :D

Z linuksów RedHat jest dobry na serwer. Slackware jeszcze lepszy.
Powrót do góry
   
przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 669
Miasto: Radom / Krakow

Post#17 Post autora tematu 08 Sty 2003 21:32   

Re: Tworzenie serwera


A Linux Corel moźe być. Nie znam się na Linuxach ale mam ładną pudełkową wersję niemiecką.
Powrót do góry
   
nieznajoma
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Lip 2002
Posty: 122

Post#18 08 Sty 2003 21:49   

Re: Tworzenie serwera


Ja polecam FREESCO jeśli sie nieznasz na linuxie to to jest najlepsze rozwiązanie na początek wszystko zrobisz (prawie) co na zwykłym linuxie a z konfiguracją no problem (moge pomóc uruchomić i zainstalować jakies pakiety itp) Wszelkie info. znajdziesz na www.freesco.arx.pl (chwilowo chyba wyłączona strona)
Powrót do góry
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11067

Post#19 08 Sty 2003 22:30   

Re: Tworzenie serwera


elektroniczek napisz po co ci ten serwer, jakie bedziesz miał łącze, ile przestrzeni dyskowej dla WWW, czy ma być PHP,SQL itp
Powrót do góry
   
przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 669
Miasto: Radom / Krakow

Post#20 Post autora tematu 09 Sty 2003 12:37   

Re: Tworzenie serwera


No więc tak. Jestem harcerzem i mam zrobić stronke drużyny. Myślałem o zrobieniu serwera, aby każdy z nas miał maila i żebyśmy mieli łatwy adres. Łącze to z TP SDI. Ma zewnętrzne IP. Wiem że z tym krótkim adresem to jest np prv, ale mam kompa, mam chęć to zrobić. A i nie musi odsługiwać PHP i tego innego ale jeżeli nie ma zbyt dużo problemu to jakieś rady też by się przydały. Przestrzeń na dysku: 1 GB starczy spokojnie na stronke, może i ze 3 i maile dla jakiś 20-30 osób
Powrót do góry
   
deliberabundus
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Kwi 2002
Posty: 755

Post#21 09 Sty 2003 13:19   

Re: Tworzenie serwera


Napiszę tak. Na początek fajnie mieć coś łatwego. Jako system RedHat (przt instalacji wybierz serwer WWW i pocztowy). Dzięki temu zaraz po zainstalowaniu będziesz miał www i pocztę, tylko pozakładać konta. Weź też jakieś niewymagające (sprzętowo) środowisko graficzne np.WindowMaker, będziesz mógł użyć linuxconf'a (potem uznasz, że jest beznadziejne ale na poczatek w sam raz :D ). No i jakoś będzie działało. Pozostanie ci tylko czytać i czytać i poprawiać konfigurację.
Powrót do góry
   
nieznajoma
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Lip 2002
Posty: 122

Post#22 09 Sty 2003 17:23   

Re: Tworzenie serwera


każdy ma racje, każdy ma swój pogląd na tą sprawę. Mi sie wydaje że najlepszym rozwiązaniem na początek jest mimo wszystko Freesco. Jest tak bardzo powszechcne że wwszędzie znajdzie rozwiązanie każdego problemu. Fakt że nie wszystko da sie na tym zrobić ale prawie wszystko zainstaluje i kazda prawie usluge udostepni. Ja jak narazie jedynie z tego co mi potrzeba nie zrobiłem dynamicznego łącza (chyba tak to sie nazywa) czyli jeśli jest 1 uzytkownik ma cale lacze dla siebie a jak jest 2 to juz dzielone jest lacze na nich i dostaja jednakowy transfer itp.
P.S.
Nawet kaze 2.0.2. zablokowałem szczelnie i mój ulubiony kazowicz ma problem a ja mam problem z głowy :D
Powrót do góry
   
przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 669
Miasto: Radom / Krakow

Post#23 Post autora tematu 09 Sty 2003 19:21   

Re: Tworzenie serwera


No dobra a czy tego Freesco można z netu ściągnąć. Jak tak to gdzie. To samo z Linuxem
Powrót do góry
   
Pele
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2002
Posty: 633
Miasto: Szkl. Poręba

Post#24 09 Sty 2003 19:39   

Re: Tworzenie serwera


Strona www.freesco.arx.pl nie działa i nie wiadomo czy będzie chodziła.
Jak chcesz to mogę wrzucić obraz dyskietki i programik do zapisu na dyskietkę na mój serwerek też na FREESCO wraz z opisem konfiguracji.
Ewentualnie mogę wysłać na forum.
Powrót do góry
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11067

Post#25 09 Sty 2003 19:41   

Re: Tworzenie serwera


Elektroniczek najlepiej powinieneś poszukać jakiegoś znajomego unix`owca który za 2 piwka by ci zaistalował i skonfigurował system. Tak będzie dla ciebie najlepiej ponieważ zrobi ci on dokladnie to co będziesz chciał oraz będzie wiedział dokładnie co jak działa w danej dystrybucji. Wbrew pozorom nie ma lepszy ani gorszy dystrybucji są poprostu ludzie którzy mają swoje ulubione dystrybucje i się ich trzymają.
kilka linków:
(tylko wybrane kolejność losowa)
http://www.redhat.com/
http://www.slackware.com/ (to jest moja ulubiona)
http://www.debian.org/
http://www.suse.com/

http://www.freesco.org/

kilka małych dystrybucji
http://www.fokus.gmd.de/linux/linux-distrib-small.html

płyty z linuxem można ściagnąć z serwera ftp sunsite.icm.edu.pl (jeśli nie masz szybkiego łącza to może trwać troche) lub zakupić z jakąś gazetką LinuxPlus/Chip/Enter czasem są jako specjalne dodatki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2003 19:41   





Powrót do góry
   
przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 669
Miasto: Radom / Krakow

Post#26 Post autora tematu 09 Sty 2003 20:02   

Re: Tworzenie serwera


Ale każda nadaje się na serwer? Wydaje mi się że Redhat ma poprostu wbudowane programy do obsługo serwera
Powrót do góry
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11067

Post#27 09 Sty 2003 20:05   

Re: Tworzenie serwera


Każda dystrybucja (z tych NIE jedno dyskietkowych) ma funkcje serwera www i email (ma tez wiele innych samba/ftp/shell .....). Różnić się jedynie mogą dostarczonymi narzędziami do administracji (w innych trzeba je najczęsciej instalować ze źródeł ale nie jest to niemożliwe)
Powrót do góry
   
scss
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 294

Post#28 09 Sty 2003 20:15   

Re: Tworzenie serwera


qbus napisał:
wiecie moze jaki linuch pojdzie na pentium 166 ??
czy mozna z redhatem 8.0 probowac ?? (nie mam straszego :( )

oczywiscie xy tylko dla konfiguracji potem sama konsola by chodzila ...


Jasne, ze Slackware, ja mam na P100, 32 MB ramu i chodzi :-). Ale zanim się zdecydujesz to zapytam do czego: firewall, www, ftp, mail?
RH 8.0 to straszna kobyła dla kogoś kto nie wie co instalować, zresztą nie tylko RH. Ostatnio instalowałem Slacka grubo odchudzonego (mały dysk) z przeznaczeniem na Firewall i całość instalacji (potrzebnych mi pakietów) zajęła niecałe 200 MB.A dałoby się to jeszcze bardziej ochudzić :-).

->elektroniczek: Linuxa najlepiej zassać z netu, czasem pojawiają się też płytki w gazetach np. Linux, Software, ...

->cymbi, ja stawiam na Slacku 8.1 i też się świtnie sprawuje, poza tym Slack jest podobno najbezpieczniejszą dystrybucją :-)

->Daniel Kociniewski P200 i 128 Mb ramu to spoko wystarczy na pracę w X np w KDE. Na serw może być naprawdę dużo dużo mniej. I masz rację Slack jest lepszy od RH, ale ile użytkowników tyle zdań. Najlepiej jest samemu popróbować i się przekonać. Tak w ogóle to na serwer bym polecał Solarisa, ale to dość ciężkie w konfiguracji i dość cięzko się instaluje (przynajmniej wersja intelowa, Sun'oska wersja jest o wiele milsza w instalacji)

Pozdrufka. I powodzenia w stawianiu serwera. Jakbyś miał kłopoty pisz na priv śmiało ;-)
Powrót do góry
   
przemek.tomala
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Paź 2002
Posty: 669
Miasto: Radom / Krakow

Post#29 Post autora tematu 09 Sty 2003 20:22   

Re: Tworzenie serwera


A słyszał ktoś o Linuxie Corel. Mam taką 3 płyty i dyskietka. W wersji niemieckiej(Sciągnięta z kompem z niemczech). Będzie się nadawać? No bo po co mam szukać daleko skoro w szafce mam pełną wersję. Jak się konfiguruje tego linuxa
Powrót do góry
   
Darekkk
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Lip 2002
Posty: 848
Miasto: Kęty

Post#30 09 Sty 2003 21:02   

Re: Tworzenie serwera


Corela, z własnych doświadczeń, raczej nie polecam.
U Nas działaja chyba z 10 sieci opartych na FreeSco (specjalnym dla SDI).
Na paru są nawet uruchomione usługi poczty, ftp.
Nie wiecie kiedy www.freesco.arx.pl powróci?
Dość ciekawe porady tam były.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Tworzenie serwera
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny
Podobne tematy
Call of Duty2 - tworzenie serwera (4)
Tworzenie Serwera w CS 1.6 przez HLDS (17)
Tworzenie Serwera Windows 2003 (6)
Tworzenie serwera ftp Windows 7 (7)
Tworzenie serwera DNS dla domeny (2)
tworzenie obrazu dysku serwera SBS 2003 (8)
Tworzenie prostych stron www i stworzenie wlasnego serwera (5)
Tworzenie serwera plików opartego na linuxie, krok po kroku (2)
Tworzenie serwera plików z dostępem przez internet (NAT) (1)
D-LINK DSL-G624T - Odblokowanie protów-tworzenie serwera na zewnetrznym ip (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.099 seconds

elektroda.pl temat RSS