Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki
Autor
Wiadomość
batman2455
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 4

Post#1 Post autora tematu 26 Gru 2009 16:13   

Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki


Witam !!
Mam taki nie typowy problem ponieważ zainstalowałem sobie Windows 7 i nie działają mi głosniki a szczegolnie 2 tylnie i srodkowy, a reszta działa 2 przednie i subufer działa. W ustawieniach jest ustawione na 5.1, ale też nie działa podczas słuchania muzyki. W czasie testowania sprzetu głosniki działają. Mam karte muzyczną 5.1 Creativa Sound Blastera Audigi ale nie moge zainstalować sterowników do karty ponieważ jak dochodzi do instalacji to wyskakuje niebieski obraz i komputer sie wyłacza po 5 sekundach.
:cry: Proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Gru 2009 16:13   





Powrót do góry
   
tomoo2
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 51
Miasto: Tarnów

Post#2 26 Gru 2009 20:12   

Re: Problem z głosnikami Logitech x530


To podaj model karty!!
Powrót do góry
   
batman2455
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 4

Post#3 Post autora tematu 27 Gru 2009 13:22   

Re: Problem z głosnikami Logitech x530


Creative Sound Blaster Audigy 5.1 ( 24bit)PCI
Powrót do góry
   
tronik3ti
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Lut 2009
Posty: 124
Miasto: Gdańsk

Post#4 27 Gru 2009 17:42   

Re: Problem z głosnikami Logitech x530


Spróbuj zainstalować inne sterowniki. Problemem pewnie jest to że Windows 7 nie wspiera tych sterowników.

Do tej karty polecam sterowniki modujące ją do X-Fi Xtreme Audio. I najnowsze zrobione są właśnie pod Windows 7.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Gru 2009 17:42   





Powrót do góry
   
szatanki
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 12
Miasto: Torun

Post#5 26 Gru 2011 15:58   

Re: Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki


mam ten sam problem ale model karty to karta muzyczna zintegrowana z płyta główna (model asus m4a79xtd evo)

nie wiem czy odgrzebanie starego tematu jest dobre ale problem mam podobny i mam nadzieje ze uda się rozwiązać problem :)

w czasie testów głośników (w konfiguracji głośników), wszystko ładnie pokolei działa ale przy normalnym użytkowaniu działają tylko dwa przednie głośniki i subufer
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Gru 2011 15:58   





Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11336
Miasto: Bdg

Post#6 26 Gru 2011 16:11   

Re: Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki


szatanki napisał:
w czasie testów głośników (w konfiguracji głośników), wszystko ładnie pokolei działa ale przy normalnym użytkowaniu działają tylko dwa przednie głośniki i subufer
Temat wałkowany tyle razy. W ustawieniach konkretnych programów trzeba przestawić na jakiś kodek HDAudio albo coś podobnego. W grach z ustawionym 5.1 zapewne jest ok.

BTW: Czym jest "subufer"?
Powrót do góry
   
szatanki
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 12
Miasto: Torun

Post#7 26 Gru 2011 16:32   

Re: Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki


subwoofer, głośnik niskotonowy ;)

co do tematu, to rozwiązania nie znam pomimo ze problem może i jest znany, w grach nie działa 5.1 tylko jest 2.1, tylko w testach działa 5.1 w całej reszcie jest 2.1.

Znalazłem rozwiązanie tylko dla karty dźwiękowej Realtek'a, jednak nie mogę poradzić sobie przy mojej zintegrowanej karcie.
Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11336
Miasto: Bdg

Post#8 26 Gru 2011 16:37   

Re: Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki


szatanki napisał:
w grach nie działa 5.1 tylko jest 2.1, tylko w testach działa 5.1 w całej reszcie jest 2.1.
A w grach ustawione, że ma być 5.1?
szatanki napisał:
subwoofer, głośnik niskotonowy :wink:
To przecież wiem.
Powrót do góry
   
szatanki
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 02 Sie 2007
Posty: 12
Miasto: Torun

Post#9 26 Gru 2011 21:55   

Re: Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki


w nowszej grze rzeczywiście działa 5.1, jednak w starszych (Warcraft, Heroes 3) nie działa.

Nie ma jakiegoś uniwersalnego rozwiązania (jakaś aktualizacja czy coś) które by wszystko naprawiało ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Gru 2011 21:55   





Powrót do góry
   
daavid117
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 11336
Miasto: Bdg

Post#10 27 Gru 2011 17:03   

Re: Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki


szatanki napisał:
w nowszej grze rzeczywiście działa 5.1, jednak w starszych (Warcraft, Heroes 3) nie działa.
Bo one nie mają ustawień i kodeków 5.1? Działać to nie będzie. Chyba, że jakieś narzędzie sztucznie "rozrzuci" dźwięk na resztę głośników. W X-540 mam przycisk "matrix" do takich działań.
Powrót do góry
   
Radysh
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 870
Miasto: Dobiegniew

Post#11 27 Gru 2011 17:10   

Re: Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki


Uruchamia kolega "Audio Console" -> "CMSS 3D" i wybiera rodzaj emulowania dźwięku na wszystkie kanały.

Warto robić to przy np. włączonym YouTube.

PS Sterowniki pobrane stąd - http://support.creative.com/Downloads/searchdownloads.aspx?filename=SBAX_PCDRV_LB_2_18_0017.exe Z pewnością działają. Ponieważ sam używam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Logitech x530 i Windows 7 - nie działają wszystkie głośniki
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS