| Author |
galazka Poziom 17

|
11 Jul 2004 12:01 Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Czy ktoś z was orientuje sie jak zrobić taak aby stał jeden centralny komputer z zainstalowanym subiektem 4 a reszta czyli dwakomputery sporzedawca i ksiegowy byli do niego podlaczeniu i tam na nim było wszystko zpaisywane żeby nie było latania z dyskietwami pomiędzy sprzedawcą a księgowym bo juz mnie to wku....:-)...
i drugie pytanko szukam jakiegos dobrego programu do obsługi hotelu...
|
|
| Back to top |
|
 |
mgim Poziom 22

|
11 Jul 2004 12:03 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Typowa sieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
galazka Poziom 17

|
11 Jul 2004 12:10 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
nie rozumiem??? się c jest typowa serwer na linuxie...siwtche itak dalej mysle o kupieniu dodatkowego kompa i tam zainstalowaniu subiekta 4 centralnie...
|
|
| Back to top |
|
 |
mgim Poziom 22

|
11 Jul 2004 12:15 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Na linux-ie nie robiłem i robił nie będę.A z instalacją "S" jako "central" też nie ma problemów.Należy tylko potem skonfigurować użytkowników i nadać im uprawnienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
galazka Poziom 17

|
11 Jul 2004 12:17 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
daj mi jakieś gg do Ciebie albo cosik takiego ...pogadamy ze psokojem a nie za pomoćaą forum...
|
|
| Back to top |
|
 |
md Poziom 24

|
11 Jul 2004 13:19 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Nie ma najmniejszego problemu. W przypadku niedużego ruchu w sieci, możesz postawić sieć Peer to Peer (bez specjalnie wydzielonego serwera). Zwłaszcza, że chodzi tu o dostęp księgowości do danych na komputerze ze stanowiska handlowego.
Na komputerze z Subiektem udostępniasz zasoby, a na pozostałych komputerach mapujesz dyski sieciowe.
Osobiście instalowałem w konfiguracji: Pgogram handlowy na komputerze Celeron 300A, 64MB RAM, Windows 95, drukarka igłowa + drukarka fiskalna
Dodatkowe stanowisko handlowe: Celeron 600, 64MB RAM, Windows 98SE drukarka igłowa
Komputer księgowego: Celeron 2,6GHz, 512 RAM, Windows XP, drukarka atramentowa.
W takiej konfiguracji możliwa jest sprzedaż ze wszystkich komputerów jednocześnie, dodatkowo na komputerze z Win XP (księgowy) zainstalowane programy do obsługi księgowości, Płatnik ZUS, pakiet biurowy Open Office, CD-RECORDER do regularnego sporządzania kopii zapasowych danych z całego systemu sprzedaży i księgowości.
Program do obsługi hotelu: np. "Recepcja" - zobacz w ofercie
http://www.dgcs.com.pl/oferta/soft/index.html
|
|
| Back to top |
|
 |
galazka Poziom 17

|
12 Jul 2004 17:26 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
dziekuje za obszerną odpowiedz...;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
marcelg Poziom 2

|
13 Feb 2007 08:09 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Odświeże troche temat.
Mam pytanie:
Obecnie jest jeden komputer z win 98 SE i na nim zainstalowany jest SUBIEKT 4. Potrzebuje dostawić kolejny komputer tylko do wprowadzania faktur zakupu.
Pytanie następujące czy w momencie wprowadzania faktury zakupu na komputerze X komputer Y będzie mógł wystawiać faktury sprzedaży i paragony? Jeżeli tak to jak skonfigurować program?
|
|
| Back to top |
|
 |
TomaszS Poziom 10

|
26 Mar 2007 09:09 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Witam.
Nie ma najmniejszego problemu z wpisywaniem jednocześnie na jednym komputerze Faktur zakupu a na drugim faktur sprzedaży.
Program należy skonfigurować do pracy w sieci tak jak to opisano wcześniej. tz. Na komputerze X gdzie jest zainstalowany Subiekt 4 należy udostępnić katalog Subiekta w sieci, następnie na komputerze Y zmapować ten katalog jako dysk sieciowy. Potem pozostaje tylko zrobić skrut do S4.bat poprzez zmapowany dysk. Program powinien działać bez problemu.
Rzyczę powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
marcelg Poziom 2

|
15 May 2007 07:39 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
No i mam problem.
Przekopiowałem całego subiekta 4 ma komputer A z win 98 SE udostępniłem na nim katalog na komputerze B również z win 98 SE zmapowałem dysk i wyciągnołem skrót. I jest problem taki że jak na jednym z komputerów wejdę do subiekta 4 to na drugim przy próbie odpalenia pokazuje się komunikat "zły parametr files".
zmieniałem ten parametr w config.sys ale to nic nie daje.
Nie ma tego problemu w przypadku konfiguracji win xp i win 98SE.
Próbowałem też patentu z skopiowanym Subiektem na obu stacjach tylko w kliencie dopisałem plik s4dir.txt, a w tym pliku scieżkę dostępu do bazy.
tez działa ale problem z files dalej pozostaje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 May 2007 07:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mbo Poziom 26

|
15 May 2007 08:01 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Jaką masz wartość files na komputerze A ?
Czy po zmianie restartujesz komputer ?
Ma być 255.
|
|
| Back to top |
|
 |
TomaszS Poziom 10

|
15 May 2007 10:05 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Witam.
Warto pamiętać że watość files w pliku config.sys nie może przekraczać 255, wartość ta musi być ustawiona na obu komputerach, a komputery po ustawieniu zrestartowane tak jak to wskazał "mbo".
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
artmel Poziom 10

|
15 May 2007 22:16 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
witam, ja przedstawię jak u mnie jest skonfigurowane działanie Subiekta w sieci:
1. Po pierwsze jeden komputer będzie działał jako główny Subiekt-server:
- Instaluję na nim lub kopiuję całego Subiekta4 dotychczas używanego na dotychczasowym komputerze, jeżeli jest to WIN98 to udostępniam katalog Subiekt4.
UWAGA: Aby działał Subiekt sieciowy musi ten komputer ZAWSZE włączany być jako pierwszy, potem uruchamiać następne komputery które są klientami. Chodzi tu oczywiście o mapowanie udostępnionego katalogu Subietk4.
2. Po drugie:
- instaluję Subiekta na tym komputerze, który ma obsługiwać ten program,
- jeżeli jest to win98 to w config.sys dopisuję linię files=250 lub mniej o ile uruchomi się program z mniejszym files,
- mapuję na komputerze jako dysk katalog z Subiektem4, tym z servera,
- w katalogu subiekt4\system tworzę plik tekstowy S4dir.txt i wpisuję w nim ścieżkę dysku mapowanego np. G:
i to wszystko po krótce.
Powinno działać bez problemów.
Powodzenia .......:D
ps. tak samo działa na linuksie z sambą jako server
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 May 2007 22:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
migol Poziom 16

|
16 May 2007 00:12 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Ja bym proponował wykonać upgrade do Subiekt GT, cały program działa na bazie serwera MS SQL (niestety Linux raczej odpada jako serwer).
|
|
| Back to top |
|
 |
TomaszS Poziom 10

|
16 May 2007 09:03 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Witam.
Sposób który opisał artmel jest właściwy. taki sposób jest też zalecany przez firmę Insert. Jest to jeden z dwóch sposobów istalacji w sieci. Drugi opisany przez Insert jest ten który ja podałem wcześniej. Osobiście zalecam ten który podałem. Przy dobrze wykonanej sieci nie miałem większych problemów z uruchomieniem Subiekta 4. A robiłem to wielokrotnie. Ważne jest parametr files był ustawiony odpowiednio na wszystkich komputerach na których działa Subiekt.
Odnośnie zaś upgrade do Subiekta GT to z tym bym uważał. Istotnie Subiekt GT działa na MS SQL, ale z tego powodu trzeba spełnić odpowiednie wymagania sprzętowe i systemowe. Na Win98 przy najnowszych wersjach GT mogą występować problemy. Tym bardziej jeśli komputery mają mało pamięci RAM ( zalecane 512Mb ). Jeśli komputery są słabe to nie zalecam instalacji upgrade ( Subiekt GT może się wieszać i mulić ).
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
migol Poziom 16

|
16 May 2007 12:47 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
| TomaszS wrote: |
Witam.
Odnośnie zaś upgrade do Subiekta GT to z tym bym uważał. Istotnie Subiekt GT działa na MS SQL, ale z tego powodu trzeba spełnić odpowiednie wymagania sprzętowe i systemowe. Na Win98 przy najnowszych wersjach GT mogą występować problemy. Tym bardziej jeśli komputery mają mało pamięci RAM ( zalecane 512Mb ). Jeśli komputery są słabe to nie zalecam instalacji upgrade ( Subiekt GT może się wieszać i mulić ). |
Nie mogę się z tym do końca zgodzić. Seria GT działa bardzo dobrze jako klient na komputerach klasy P4 1,5 GHz z 256MB RAMu. Co do serwera, to rzeczywiście, przy intensywnym korzystaniu z programu przez bardzo wiele osób naraz mogą się pojawić kłopoty z wydajnością na takim sprzęcie. Jednak nie powinno to stanowić problemu. Zastanawia mnie tylko, czy istnieje możliwość korzystania z innego niż MS SQL serwera, ale to już zupełnie inna sprawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
marcelg Poziom 2

|
22 May 2007 13:21 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
no i już sobie poradziłem z problemem parametru files, natomiast mam problem z polskimi znakami na wydruku.
U mnie sytuacja wygląda następująco:
na dosie przy ustawieniach drukarki panasonic na emulacja Epson port lp1 z konwersją działa wszystko git.
po wejściu do windowsa 98SE powstaje problem z wydrukiem polskich znaków.
Wydaje mi sie zę windows zmienia kodowanie mimo że wyremowałem wpisy z autoexec.bat
rem mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
rem mode con codepage select=852
rem keyb pl,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sysPATH=C:\SUBIEKT4\SYSTEM
a w config.sys wyremowałem
rem device=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
rem Country=048,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
Próbowałem oczywiście w administratorze zmieniac konwersje na latin mazowie ascii i inne ale to nie pomaga. nawet wyłączałem konwersje i nic.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to niech pisze.
|
|
| Back to top |
|
 |
mbo Poziom 26

|
23 May 2007 07:22 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Wyremowane wpisy nie mają żadnego wpływu na drukowanie.
Jakie masz zainstalowane sterowniki do drukarki pod Windows 98 ?
Wyłącz buforowanie drukowania dla MS DOS.
|
|
| Back to top |
|
 |
TomaszS Poziom 10

|
25 May 2007 08:55 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Witam.
Jedynym powodem takiego zachowania jest buforowanie wydruku dla zadań DOS. Należy je wyłączyć w sterowniku drukarki.
Powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
marcelg Poziom 2

|
31 May 2007 09:59 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
dziękuje pomogło
|
|
| Back to top |
|
 |
Marnet Poziom 13

|
25 Jun 2007 17:21 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Witam
U mnie problem wygląda następująco:
Sieć zbudowana z trzech komputerów, dwa z nich to Win98 a jeden WinXp.
Na jednym z komputerów z Win98 jest zainstalowany Subiekt 4 mega a dwa pozostałe mają się do niego podłączyć. Sytuacja wygląda następująco:
Uruchamiam komputer z Subiektem, na którym jest cała baza, nastepnie uruchamiam drugi komputer , który przez sieć korzysta z tej bazy i na końcu chcę uruchomić trzeci komputer i tu problem ponieważ pojawia się komunikat: "Na tym komputerze pracuje już kopia systemu Subiekt i nie ma możliwości uruchomienia. Nastąpi wyłączenie programu." Może troche zmieniłem skłądnię ale główny sens pozostał. Co może być przyczyną?
|
|
| Back to top |
|
 |
TomaszS Poziom 10

|
27 Jun 2007 14:16 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Witam.
W tym przypadku przypuszczam że problemem jest niewłaściwe identyfikowanie komputerów w Subiekcie.
Proponuję aby w komputerach które łączą się przez sieć nadać stałe numery IP.
Można też:
Jeśli przez sieć idzie cały kod programu to dla poszczególnych komputerów zdefiniować osobne pliki s4.bat ( np. s41.bat, s42.bat, s43.bat ). Następnie dopisać w nich linię "S4ID=numer IP". I ustawić odwołanie z każdego komputera do odpowiednich plików.
Jeśli subiekt jest zainstalowany na każdym komputerze z plikiem S4DIR.txt, to należy wspomnianą linię dopisać do plików S4.bat na każdym z komputerów.
Ale uwaga, mogą też występować problemy związane z tym że są różne systemy w sieci, dlatego proszę o informacje czy wszystko jest jasne i czy zadziałało.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszss Poziom 15

|
23 Nov 2007 23:15 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Witam wszystkich.
Teraz ja "odgrzeje" trochę temat, a mianowicie...
Są dwa komputery pracujące w Win98. Na jednym z nich działa Subiekt4Mega jako serwer, natomiast na drugim jest mapowany dysk C z pierwszego kompa serwera i Subiekt4Mega działa sieciowo (w pliku S4dir.txt jest podana ścieżka do zmapowanego dysku pierwszego komputera, tzn. dysk C komputera serwera jest zmapowany jako M:\ a w pliku S4dir.txt jest wpis M:\Subiekt4\). Do komputera-serwera podłączona jest drukarka igłowa do drukowania faktur i drukarka fiskalna. Jak należy skonfigurować komputer-clienta aby dokonując na nim sprzedaży można było robić wydruki na komputerze serwerze na drukarce igłowej jak i drukarce fiskalnej (wszystko działa sieciowo OK, ale jak przyjdzie skonfigurować drukarki na komputerze-kliencie to nie wiem jak to zrobić, aby nie było potrzeby podłączać dodatkowej drukarki igłowej i fiskalnej do komputera klienta). Nieźle zamotałem :cry:
Podsumowywując na komputerze kliencie nie chcę mieć żadnych drukarek a żeby wszystko się fiskalizowało i drukowało na serwerze, do którego są podpięte drukarki.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
mbo Poziom 26

|
23 Nov 2007 23:33 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Z igłówką nie ma żadnego problemu - udostępnienie przez sieć i mapowania jako port LPT.
Co do drukarki fiskalnej to nie tylko problem techniczny, ale i prawny - skarbówka może się czepiać.
Technicznie potrzebny jest program udostępniając port szeregowy przez sieć np. comserwer.
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszss Poziom 15

|
24 Nov 2007 08:54 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Dzięki mbo za szybką odpowiedź. Nie jestem w temacie co do wymogów prawnych odnośnie takiej konfiguracji, zostałem poproszony o stworzenie takiej konfiguracji i stąd problem. Czy faktycznie w jednej firmie i w jednym pomieszczeniu nie mogą pracować dwa stanowiska sprzedaży na jedną drukarkę fiskalną - znam kilka dużych firm, w oddziałach których jest kilka stanowisk sprzedaży i jedna drukarka fiskalna i jedna drukarka do np. fakturowania. Jakby ktoś mógł rozwinąć ten temat to bardzo proszę.
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszss Poziom 15

|
29 Nov 2007 14:38 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Wrócę jeszcze do tematu dwóch komputerów z Subiektem 4 pracujących w jednej sieci (jeden serwer, drugi końcówka) - opinia Urzędu Skarbowego z Zawiercia jest taka, że jeżeli oba komputery obsługują tę samą firmę, a sprzedaż będzie rejestrowana z obu komputerów na jednej drukarce fiskalnej, to nie ma konieczności stosowania dwóch drukarek fiskalnych na każdym z komputerów.
Powracając do problemów technicznych, to jak w Subiekcie 4 wskazać port COM z innego komputera używając COMSerwer(a). Z opisu programu wynika, że jest przeznaczony do programów Small Business firmy Symplex (C). W ich aplikacjach jest prawdopodobnie możliwość wskazania IP komputera z sieci, do którego podłączone urządzenie na porcie COM i gdzie pracuje COMSerwer.
Wszystkich w temacie proszę o radę.
|
|
| Back to top |
|
 |
mbo Poziom 26

|
29 Nov 2007 14:52 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Sprawdź jeszcze TCP-COM - tylko nie wiem czy znajdziesz bezpłatną wersję.
|
|
| Back to top |
|
 |
TomaszS Poziom 10

|
13 Dec 2007 21:04 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Witam.
Problem druku na drukarce fiskalnej przez sieć w Subiekcie 4 jest ciekawym tematem. Sam kiedyś tego próbowałem i niestety nie udało mi się tego poprawnie zkonfigurować. Jestem więc sam ciekaw czy komuś to się udało lub czy się uda.
Życzę powodzenia i będę obserwować wyniki.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
steniu Poziom 9

Joined: 28 Jan 2007 Posts: 44 Location: Warmińsko-Mazurskie
|
28 Jan 2008 11:30 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Nie ma technicznej możliwości drukowania paragonu na drukarce fiskalnej podłączonej do innego komputera(Subiekt 4). Można jedynie wystawić paragon na stacji klienckiej ale wydrukować tylko na komputrze do której jest podłączona fizycznie drukarka fiskalna.
Taką możliwość daje nam Subiekt GT (ale nie zawsze to działą).
Program Small Biznes umożliwia drukowanie paragonu fiskalnego na innym komputerze do tego służy COMSERWER (podajemy tylko adresu IP drugiego komputera) działa bez problemu.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jan 2008 11:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszss Poziom 15

|
28 Jan 2008 12:19 Re: Subiekt 4 w sieci... |
|
|
|
Tak jak steniu napisał, najlepszym i najprawdopodobniej jedynym sposobem jest w Subiekcie4 drukowanie paragonów z komputera podłączonego bezpośrednio do drukarki - na pozostałych można je tylko wystawiać. Taki sposób też załatwia sprawę. Dziękuję wszystkim za rady dotyczące mojego problemu. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |