FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dobór mostka H do silnika, kompatybilność napięć z Atmega 8L

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Dobór mostka H do silnika, kompatybilność napięć z Atmega 8L
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 27 Dec 2009 16:16   

Witam. Jako początkujący w elektronice zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc.
Mam problem z połączeniem podwójnego mostka L298 (zasilanie 5V) z Atmega8L (zasilanie 3,3V). Mostek ulega uszkodzeniu i mam pytanie czy możliwe jest że wynika to z tego że napięcie wejściowe na Input1..4 jest równe 3,3V? Jeżeli tak, to jaki układ zwiększający napięcie zastosować bo do Atemgi8L podłączony jest również bluetooth zasilany 3,3V i nie mogę zwiększyć jej napięcia zasilania.
A może powinienem obudowę układu L298 Multiwatt15 podłączyć do masy?
Dodam jeszcze tylko że do mostka podłączone są dwa silniki DC o prądzie znamionowym 1,3A sterowane PWM-em
Back to top

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 27 Dec 2009 17:12helpful post - solution   

Re: Atmega 8L i układ L298

Te silniki są zbyt prądożerne dla tego mostka, prąd znamionowy 1.3A przekłada się na prąd zwarcia znacznie powyżej 2A. (może przekraczać tą wartość kilkakrotnie - zależnie od parametrów silnika)

Znam silniki które przy takim prądzie znamionowym pobierają w czasie rozruchu jakieś 15A, a to usmaży taki mostek praktycznie natychmiast.

Napięcie wejściowe na pinach może być 3V i zostanie na pewno rozpoznane jako logiczna jedynka.

Tych silników na pewno nie obsłużysz tym mostkiem, trzeba poszukać innego rozwiązania.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Dec 2009 17:12helpful post - solution   

Back to top

snajper19
Poziom 5
Poziom 5

Post#3 Post from the author of the topic 27 Dec 2009 20:58   

Niestety od dawna szukam układu scalonego który nadawał by się do tych silników, najmocniejszy jaki znalazłem to L6203 ale prąd w piku wynosi max 5A a to mniej niż mogą pobierać silniki.
Czy jedynym rozwiązaniem które już próbowałem (bez sukcesów) jest budowa mostka H na mosfetach? (obawiam się tego rozwiązania bo termin oddania pracy inż tuż tuż)
Back to top

MirekCz
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 27 Dec 2009 21:09helpful post - solution   

Możesz spojrzeć na MC33887, ale mam ostatnie 3 sztuki. Mają ograniczenie prądu do 5-6A i więcej nie dadzą, dzięki czemu ich nie spalisz.

Dalej masz VNH3SP30, ale to już inna liga mocy.

Inna możliwość to zmniejszenie napięcia. Stracisz dużo mocy, ale wytrzymają słabsze mostki.
Back to top

kaktus_c++
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 28 Dec 2009 12:23   

a czy masz diody zabezpieczające w tym układzie, czy mostek jest już z diodami?
Back to top

snajper19
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 Post from the author of the topic 28 Dec 2009 19:37   

Z dokumentacji wynika że za scalakiem L298N należy dołączyć diody, bo nie jest w nie wyposażony. Więc za scalakiem umieściłem 8 diod 1N5822. Niestety diody te raczej nie zmniejszą prądu rozruchowego który jest teoretycznie od 5-8 razy większy niż prąd znamionowy i stosuje się je tylko jako ochronę przeciw przepięciami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Dec 2009 19:37   

Back to top

DonQuijote88
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 28 Dec 2009 20:57helpful post - solution   

Polecam najpierw zmierzyć prąd jaki płynie przez silnik podłączony bez niczego do źródła prądu przy zatrzymanym wale. Wtedy dowiesz się jakiej wydajności prądowej mostka potrzebujesz. Wtedy będziemy się zastanawiać jaki gotowy mostek zastosować, albo czy zastosować jakąś samoróbkę.
Back to top

snajper19
Poziom 5
Poziom 5

Post#8 Post from the author of the topic 28 Dec 2009 23:31   

Re: Dobór mostka H do silnika, kompatybilność napięć z Atmeg

Prąd przy zatrzymanym wale wynosi 1,92A. Dzięki za pomysł z zatrzymanym wałem, powoli dochodzę do wniosku że jednak mostek L298 powinien być wystarczający w moim układzie, ponieważ dla tego układu maksymalny prąd chwilowy to 3A, a maksymalny prąd pracy to 2A. Więc wyruszam po nowy mostek do sklepu...
Back to top

MirekCz
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 28 Dec 2009 23:56   

A podłączyłeś wszystko dobrze? Diody schottky miałeś? Spróbój podłączyć równolegle wyjścia do jednego silnika. Wtedy powinieneś mieć 3A prąd ciągły i 4A chwilowy...
Back to top

bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 29 Dec 2009 12:45   

Proponuje autorowi zanim podłączy następny układ sprawdzenie czy pod obciążeniem zapewnione są min. wartości napięć , szczególnie Vs / Vss oraz Vil / Vih , bardzo ważne są diody zabezpieczające sprawdź dokładnie ich polaryzuję bo tu najłatwiej o pomyłkę

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Dec 2009 12:45   

Back to top

snajper19
Poziom 5
Poziom 5

Post#11 Post from the author of the topic 30 Dec 2009 12:09   

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.
Okazało się że poprzedni mostek L298 był wadliwy, po podłączeniu nowego silniczki się kręcą, jednak nie rozwiązuje to mojego problemu. :|
Rezystancja silników na początku wynosi 8ohm co przy napięciu 12V daje prąd 1,5A, niestety rezystancja ta maleje wraz z temperaturą. Z noty katalogowej silnika wynika że najmniejsza możliwa rezystancja to 2,7Ohm, a więc kiedy silnik się nagrzeje i ponownie zaczniemy stosować u niego rozruch to prąd rozruchowy może dojść do 4,44A.
Dlatego postanowiłem spróbować rozwiązania z dwoma mostkami L6203 o maksymalnym krótkotrwałym prądzie 5A.
Jeżeli ktoś miał do czynienia z tym mostkiem to może mógł by mi powiedzieć czy poprawnie dobrałem elementy?
I czy muszę stosować dodatkowo inne elementy (tak jak w datasheet) czy mogę podłączyć ten scalak bezpośrednio do wyjść Atmegi8L?
Back to top

bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 30 Dec 2009 12:47helpful post - solution   

Po pierwsze silnik to element o obciążeniu indukcyjny a nie rezystancyjnym od kiedy stosuje się do niego wzory I = U / R ? w ten sposób można w przybliżeniu wyznaczyć prąd zwarcia a nie prąd pracy , po drugi co to za układ w którym w krótkim czasie silnik DC bardzo szybko się nagrzewa ...... albo jest przeciążony albo jest na dużo niższe napięcie pracy
Posiadając już układ na L298 dlaczego nie spróbujesz połączenia równoległego mostków dokładny schemat masz w dokumentacji , na początku zacząłbym od dokładnego przyjrzeniu się silnikowi jego parametrom i obciążeniu bo to że zmienisz układ na L6203 może nic nie dać bo jak silnik tak się nagrzewa to po pewnym czasie całkowicie straci swoje właściwości a prąd gwałtownie wzrośnie aż do momentu spalenia komutatora , uzwojenia i żaden mostek tego problemu nie rozwiąże
Na schemacie brakuje połączenia GND a diody zabezpieczające nie są tylko na ozdobę nasz w dokumentacji schemat połączenia silnika DC , poziom sterowania L6203 to standard TTL tak więc bez problemu ATMega go wysteruje
Back to top

snajper19
Poziom 5
Poziom 5

Post#13 Post from the author of the topic 05 Jan 2010 23:27   

Właśnie jedyny powód dla którego nie mogę użyć L298 to prąd zwarcia który po przeliczeniu z danych katalogowych wynosi 4,3 A.
Podłączyłem mostek L6203 według schematu:
Niestety przy skrajnych wartościach wypełnienia w PWM napięcie reguluje mi się w zakresie od 7V-12V. A po podłączeniu silnika napięcie na wyjściach Out1 i Out2 są identyczne.
Mam prośbę o wytłumaczenie mi czemu tak się dzieje? Czy mostek jest już spalony? Czy dobrze dobrałem wartość rezystora między Out1 i Out2?
Back to top

bogdan_p
Poziom 23
Poziom 23

Post#14 06 Jan 2010 09:16helpful post - solution   

Skąd kolega wziął wartość R8 ( Sense ) 4,7kΩ przecież przez ten rezystor przepływa cały prąd mostka nawet na schemacie w dokumentacji masz 0,5Ω , jeżeli nie dokonujesz pomiaru prądu to możesz połączyć Sense do masy
Back to top

snajper19
Poziom 5
Poziom 5

Post#15 Post from the author of the topic 06 Jan 2010 11:24   

Dzięki za świetną poradę. Mostek po podpięciu Sense do masy działa.
Pochwale się tylko na koniec że również dzięki waszej pomocy udało mi się uzyskać kompatybilność napięć dla Atmega8L, modułu Bluetooth Wt12 i mostków L6203 do których podłączone są silniki o napięciu zasilania 12V, prądzie znamionowym 1,4A i prądzie zwarcia 4,3A.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Dobór mostka H do silnika, kompatybilność napięć z Atmega 8L
Page 1 of 1
Similar topics
Dobór silnika do tokarki. (13)
Dobór tranzystora do silnika elektrycznego. (1)
Dobór silnika do napędu. Jak to policzyć? (1)
Dobór bezpiecznika do silnika indukcyjnego - problem z proje (1)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed