| Author |
jaroel Poziom 13

|
27 Dec 2009 22:03 Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Wzmacniacz jak w temacie, dotarł do mnie w takim stanie, że po włączeniu zapalała się dioda "power", przekaźnik nie załączył , w głośnikach zupełna cisza, nawet szumu nie było, zamiast zewnętrznego bezpiecznika był wsadzony drut, po wymianie na bezpiecznik 1,6 A (zalecany 2A) i włączeniu wzmacniacza bezpiecznik uległ "spokojnemu :-)" spaleniu (tj.bez oparów na szybce bezpiecznika) i dioda "power" zgasła.Bezpieczniki topikowe wewnętrzne (3szt) całe, nie widać zewnętrznych uszkodzeń elementów jak i końcówek mocy, ani spalonych ścieżek, ani zimnych lutów.Wszystkie przełączniki i potencjometry wyglądają i działają idealnie,
na kondensatorach 2x 10000uF jest po 46,3V na każdy, napięcie za małym mostkiem prostowniczym w okolicy przekaźnika - 14,3V,
Bardzo proszę o szczegółowa pomoc w naprawie tego wzmacniacza co do którego żywię duże nadzieje na piękny dźwięk i jego stały pobyt w moim zestawie audio :-)
Załączam zdjęcia płytki z zasilaniem, płytki z końcówką mocy i całości oraz przodu ze zdjętym panelem.
|
|
| Back to top |
|
 |
nmos Poziom 15

|
28 Dec 2009 23:55 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Jeśli pali się bezpiecznik, to znaczy, że coś pobiera za duży prąd. Spróbuj namierzyć co. Szukaj metodą odłączania przewodów i podłączania ich przez amperomierz. Można spróbować namierzyć elementy, które się rozgrzewają zanim spali się bezpiecznik. Uważaj na wysokie napięcie! Sprawdź "duże" tranzystory omomierzem, może któryś ma zwarcie. Napisz co sprawdziłeś i z jakim efektem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Dec 2009 23:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
29 Dec 2009 10:56 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Czy mam zamiast bezpiecznika z powrotem "zdrutować" czy też wsadzić odpowiedni (2A) i zobaczyć czy będzie działał "po części" ? - by zrobić takie pomiary jak piszesz musi być zasilanie - jakie pomiary mogę wcześniej "na zimno" wykonać?(tu rozumiem sprawdzenie końcówek mocy - tranzystorów).
Proszę o w miarę dokładne opisanie jak i co zmierzyć,i jak się podłączać mam podstawowy miernik elektroniczny i jak to w "piaskownicy" dość małą wiedzę w tym zakresie więc proszę o cierpliwość dla mej osoby - a bardzo chciałbym go naprawić - a nie chcę go bardziej popsuć .
Jak trzeba dodam odpowiednie zdjęcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
nmos Poziom 15

|
31 Dec 2009 09:26 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Obejrzałem załączone zdjęcia i ja przyjął bym następującą kolejność działania:
Najpierw odkurzył bym możliwie najdokładniej wnętrze (nie ma zapewne to wpływu na usterkę, ale znacząco zwiększa komfort pracy). Następnie przy pomocy omomierza, na ustawieniu test diody, należy sprawdzić tranzystory końcówki mocy zamocowane do radiatora. Test przeprowadź przy wyłączonym zasilaniu. 2SA1216 - tranzystor pnp, 2SC2922 - tranzystor npn - wyprowadzenia: baza z lewej, kolektor w środku, emiter po prawej. W tranzystorze npn do bazy dotykasz czerwony przewód miernika, do emitera czarny - powinien wskazać ok. 0,7V, następnie czarny do kolektora - prawidłowe wskazanie ok. 0,7V. Tranzystor pnp - czarny na bazę, czerwony odpowiednio na kolektor i emiter, prawidłowe wskazanie jak wyżej. Wskazanie ok. 0V wskazuje, że tranzystor ma zwarcie, brak wskazania - jest rozwarty. Aby się upewnić, że jest uszkodzony, należy go wylutować i jeszcze raz sprawdzić wg. metody podanej powyżej (na wskazania pomiarów tranzystora wlutowanego w układ mogą mieć wpływ inne elementy w układzie, dlatego pewność, że tranzystor jest uszkodzony mamy dopiero wtedy, gdy wynik sprawdzenia wyjętego z układu tranzystora jest negatywny). Mam nadzieję, że mój opis jest wystarczająco zrozumiały, jeśli nie - napisz postaram się wtedy opisać jeszcze prościej.
Po tych sprawdzeniach daj znać jaki jest ich wynik. Od wyniku będzie zależało, co należy sprawdzić w następnej kolejności.
Przydał by się jakiś schemat. Było by łatwiej szukać uszkodzeń. Poszukaj na necie może coś znajdziesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
01 Jan 2010 21:12 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Bardzo dziękuję za wskazówki i chęć pomocy,
wykonałem badanie tranzystorów wg. wskazówek (na razie jeszcze bez wylutowania),
na moim elektronicznym mierniku na ustawieniu na "dioda" na każdym tranzystorze we wszystkich kombinacjach pomiaru jest wynik stały (tj. nie zwiększa się ani nie zmniejsza)
ok.555, w jednym przypadku 570.
Czekam na dalsze instrukcje :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
02 Jan 2010 12:04 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Jeszcze podepnę link do podobnego tematu, już wiem że dioda u mnie też tylko na czerwono się paliła jak był zdrutowany bezpiecznik, może to coś podpowie?
Link:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic516825.html
|
|
| Back to top |
|
 |
nmos Poziom 15

|
02 Jan 2010 13:21 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Czyli na piewszy rzut oka tranzystory wyglądają OK. Kolejny test: tranzystor npn czarny przewód do kolektora, czerwony do emitera, pnp odwrotnie. Powinno być rozwarcie. Jeśli tak będzie, to na 90% tranzystory są sprawne. Gdzieś ten duży prąd ucieka. Postaram się pomóc ustalić gdzie. Napisz proszę, jakie zakresy prądu ma Twój miernik.
W załączonym linku nie ma konkretów. Możesz zapytac autora czy znalazł schemat wzmacniacza. Jeśli nie trzeba będzie stworzyć uproszczoy z natury. Jesli powyższy test tranzystorów bedzie pozytywny spróbujemy ustalić, co pobiera za dużo prądu. Wtedy bedzie możliwe znalezienie przyczyny usterki.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
02 Jan 2010 23:06 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Zrobiłem wg. wskazówek - na wszystkich tranzystorach "pływające" ok.1022 - 979,
taki sam wynik.
W mierniku mam od 200mikro do 200miliamper DC oraz max 10A"unfused" (osobne gniazdo)
Pytałem o schemat, niestety nie ma, także w internecie ani trochę na jego temat :-(
Zapomniałem o jednej rzeczy - jeden z 2 bezpieczników przy dużym mostku prostowniczym był przepalony, wymieniłem na 2,5A(taki miałem pod ręką) - powinien być 4A, ale po włączeniu przepalił się tylko ten bezpiecznik na zewnątrz, ten 2,5A cały i drugi oryginalny 4A cały.(sprawdzane omomierzem - wskazanie odpowiednio 0.7 Ohm i 0,6 Ohm.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2010 23:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nmos Poziom 15

|
03 Jan 2010 10:43 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Wyjmij bezpieczniki (te 4A) i jeszcze raz sprawdź tranzystory - pomiar kolektor-emiter. Uszkodzony bezpiecznik sugeruje, że to tam popłynął zbyt duży prąd i mógł spowodować uszkodzenie. Jednak to, że nie przepalił się powtórnie sugeruje, że aktualnie przyczyna przeciążenia leży gdzie indziej. Sprawdź, czy po wyjęciu tych bezpieczników i włączeniu zasilania nadal przepala się bezpiecznik po stronie pierwotnej.
Zaczyna mi chodzić po głowie uszkodzenie transformatora. Nie mamy możliwości pomiaru prądu zmiennego, więc trzeba szukać metodą prób i błędów. Aby to sprawdzić należy odłączyć wszystkie uzwojenia po stronie wtórnej (oczywiście tak, aby wiedzieć, jak były podłączone) i podłączyć zasilanie. Jeśli bezpiecznik się przepali, będzie to wskazywało na transformator, jeśli nie - szukamy dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
03 Jan 2010 13:17 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Tranzystory sprawdzone ponownie wszystkimi pomiarami bez wpiętych bezpieczników 4A,
wszystkie pomiary odpowiednie (555-570 i już nie "pływające" ok.1022) na każdym tranzystorze.
Po włączeniu wzmacniacza bez bezpieczników 4A nie przepala się bezpiecznik zewnętrzny (aktualnie wsadzony 1,6 A - prawidłowo powinno być 2A).
Wszystkie kable od transformatorów odlutowałem(od strony wtórnej), włączyłem wzmacniacz, wyłączyłem, sprawdziłem bezpiecznik - nieprzepalony.
Zmierzyłem przy okazji rezystancję uzwojeń:
Pierwszy transformator - 1,2 Ohm + 0,9 Ohm (dwa uzwojenia wtórne)
Drugi transformator - 0,9 Ohm (jedno uzwojenie wtórne)
Na uzwojeniu pierwotnym wspólne 5,6 Ohm (mierzone na wtyczce od zasilania)
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
13 Jan 2010 23:02 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Co mam dalej sprawdzać?
|
|
| Back to top |
|
 |
nmos Poziom 15

|
16 Jan 2010 07:42 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Wyniki pomiarów wydają się niewiarygodne, wydaje mi się, że nie wykonałeś ich dokładnie tak jak ja je opisałem. Przeczytaj jeszcze raz i postaraj się wykonać dokładnie. Zrób zestawienie wyników. Np. : kanał lewy tranzystor 2SC2922 - baza + kolektor - wynik ???, baza + emiter - wynik???, emiter + kolektor - wynik??? itd.
PS. Przepraszam za długi brak odpowiedzi, ale czasami wyjeżdżam służbowo, a nie zawsze w hotelu jest internet.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
21 Feb 2010 18:01 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Witam,
za brak odpowiedzi przepraszam - nie miałem możliwości wcześniej się tym zająć,
zrobię takie zestawienie wyników - pytania :
1.Czy mam je wylutować do pomiaru
2.Czy amperomierz do 20 A byłby pomocny/użyteczny w naprawie tego wzmacniacza?
|
|
| Back to top |
|
 |
nmos Poziom 15

|
04 Mar 2010 18:11 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Myslałem, że temat już umarł. Amperomierz raczej się nie przyda. Lepiej wylutować.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
24 Mar 2010 14:42 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Niestety z braku czasu musiałem oddać sprzęt do serwisu
- końcówka okazała się sprawna, trafa także, natomiast były trzy ukryte usterki,
głównie w module załączania zasilania końcówki mocy.
Szczegółów nie znam (jak to w serwisie), widzę wymieniony kondensator i tranzystor w w w/w module.
Sprzęt gra wspaniale , jednak czasami po włączeniu nie zapala się zielona dioda(a powinna zmienić się z czerwonej na zieloną), tylko czerwona gaśnie, słychać załączający przekaźnik i wzmacniacz gra bez palącej się na zielono diody.
Coś jest jeszcze nie tak?
|
|
| Back to top |
|
 |
bakteria221 Poziom 12

|
03 Apr 2010 09:15 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Miałem ten sam problem, u mnie poszedł bezpiecznik znajdujący się przed końcówką xD Za ciepło mu sie zrobiło
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Apr 2010 09:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
03 Apr 2010 17:54 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Zaobserwowałem, że czasami dioda zmieni się prawidłowo z czerwonej na zieloną,
nie wiem od czego to zależy?
Do zrobienia są jednak jeszcze trzy sprawy - proszę o pomoc w ich rozwiązaniu:
1.Brzęczą mi transformatory - czy da się coś z tym zrobić i czy można ewentualnie wymienić na inne (zabudowane) lub okrągłe (wolałbym naprawić)
2.W głośnikach słuchać delikatne burczenie i szum, nie jest to głośno ale słychać.
3.Jak ktoś w mieszkaniu zapali np.światło w głośnikach słychać znaczne "pyknięcie" - dobrze że nie słucham za głośno bo mógłby chyba uszkodzić głośniki - czy mogę w tym przypadku zamontować filtr w obudowie w gniazdku (firmy tdk) - gniazdo takie jak w zasilaczu do komputera, zawiera w sobie elementy filtrujące, max prąd 6A
Poza tym wzmacniacz mimo wyglądu wewnątrz gra naprawdę bardzo dobrze,
bym powiedział dźwiękowo - rewelacyjnie!
|
|
| Back to top |
|
 |
bakteria221 Poziom 12

|
05 Apr 2010 12:35 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Odpowiem tak:
1.Moje też brzęczą lecz lepiej tego nie ruszać -to jest w tym modelu normalne, i jesli ci to przeszkadza w domu wymień wzmacniacz ;] Ja zazwyczaj słucham bardzo głosno musyki albo gram na imprezach więc mi to nieprzeszkadza
2. Kondensatory powoli wysychają, czasem zdarza się ze szumi ze względu na bliska obecność komputera (procesor)
3. Trzask jest i u mnie, lecz nawet przy pogłośnonym znacznie, nie psuje mi głosników. Jeśli dla Ciebie jest to niepokojące możesz zastposowac ten filtr lecz 6A może być mało, no chyba że uzywasz go tylko w domu i nie słuchasz muzyki głośniej niz jego 3/4 mocy
PS. ten wzmacniacz to jest cudo, trzeba mu tylko dorobić wiatraki i wystarcza na dobra dyskoteke (wiem z doświadczenia) :)
|
|
| Back to top |
|
 |
skatemolesta Poziom 4

|
31 Aug 2010 14:03 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Mam pytanie do jaroel;)
Czy mógłbyś zrobić dokładniejsze zdjęcia końcówki mocy i wrzucić.
Mam taki problem bo niektóre rezystory mi sie przepaliły i nie wiem jakie mają parametry żebym mógł je wymienić.
Byłbym bardzo wdzięczny;)
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
08 Sep 2010 18:30 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Ok, wrzucę w weekend - wcześniej nie dam rady.
A co było przyczyną uszkodzeń w Twoim wzmacniaczu?
|
|
| Back to top |
|
 |
skatemolesta Poziom 4

|
15 Sep 2010 15:04 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Jak na razie nie mam pojęcia;D
Z tego co ja w nim widzę to się nieźle przegrzał.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroel Poziom 13

|
15 Sep 2010 15:33 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Oto zdjęcia,
najprościej jak podasz oznaczenia z płytki - podam Ci wartość:-)
|
|
| Back to top |
|
 |
hubiwit Poziom 20

|
03 Jan 2011 11:40 Re: Wzmacniacz RENKFORCE WLA-8200 - cisza w głośnikach |
|
|
|
Witam
Poszukuje schematu tego wzmacniacza, jeżeli ktoś ma to bardzo proszę o zamieszczenie na forum.
|
|
| Back to top |
|
 |