Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.
Autor
Wiadomość
waflo77
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 129
Miasto: Dunstable (UK)

Post#1 Post autora tematu 28 Gru 2009 01:03   

Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Witam,

Mam problem z nowozakupionym kluczem pneumatycznym. Urzadzenie jest fabrycznie nowe, a nie moge nim odkrecic zadnej, mocnozakreconej sruby, chocby takiej przy kole samochodowym. Mam maly kompresor z butla 25l ale taka ilosc powietrza pod duzym cisnieniem powinna przeciez starczyc aby odkrecic jedna srube. Na kluczu pisze cos o codziennym oliwieniu. Czy fakt, ze nie wykonalem oliwienia moze byc odpowiedzialny za brak mocy? Przepraszam za byc moze banalen pytanie ale w zyciu nie mialem takiego narzedzia w reku i nie wiem czy go prawidlowo uzywam. Bede wdzieczny za wszelkie info, dzieki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Gru 2009 01:03   





Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 27165
Miasto: Oława

Post#2 28 Gru 2009 01:10   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Jakie ciśnienie daje kompresor? Może ono jest zbyt niskie? Ludzie używają te sprzęty bardzo długo bez oliwienia i chociaż im to na zdrowie nie wychodzi, to pracują. Więc mała zwłoka nie jest niebezpieczna.
Powrót do góry
   
waflo77
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 129
Miasto: Dunstable (UK)

Post#3 Post autora tematu 28 Gru 2009 01:16   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Kompresor daje 8Bar'ow wiec w zasadzie wiecej niz klucz potrzebuje to prawidlowej pracy...
Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 27165
Miasto: Oława

Post#4 28 Gru 2009 01:34   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Bez obciążenia jak pracuje?
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4185
Miasto: Warszawa

Post#5 28 Gru 2009 07:25   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ten klucz jak każde inne narzędzie posiada jakieś oznaczenia i parametry. Niestety nie byłeś łaskaw podzielić się tą wiedzą. A skąd mam wiedzieć, czy jego granice możliwości nie sięgają np 30 Nm. Pewno posiada jakąś regulację momentu. A smarowanie formalnie winno być realizowane za pośrednictwem smarownicy włączonej szeregowo do instalacji zasilającej.
Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#6 28 Gru 2009 08:22   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


waflo77-a co ty szukasz z kompresorem o pojemności butli 25L?
Do rzeczy-dla klucza ważny jest też przepływ powietrza ( w l/min). Jezeli wąż przyłączeniowy masz za cienki (np 1/4 cala) to tak samo jakbyś podłączył spawarkę do cieniusieńkiego przedłużacza-nie wyrobi.
Daj grubszy wąż, i przedewszystkim podłącz go w to ujęcie, gdzie ciśnienie nie jest regulowane- bo jak sądzę w kompresorze masz dwa ujęcia- i zobaczysz jak klucz będzie zasuwał.
Powrót do góry
   
waflo77
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 129
Miasto: Dunstable (UK)

Post#7 Post autora tematu 28 Gru 2009 12:04   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Dzieki za info, sprobuje podlaczyc go za pomoca grubszego weza.
Co do parametrow samego klucza to producent nie podaje za wiele danych poza tym, ze cisnienie robocze to 90PSI, zuzycie powietrza 5cmf i predkosc obrotowa 5000obr. Nie ma wzmianki o mocy ale przegladajac podobne klucze w sieci nie znalazlem zadnego o mocy mniejszej niz 200Nm.
Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#8 28 Gru 2009 14:13   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


PSI to jednostka cisnienia-funt na cal kwadratowy, musisz sobie przeliczyć.
To klucz z firmy Chicago Pneumatics?
Powrót do góry
   
zbychu80
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 217

Post#9 28 Gru 2009 15:49   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


waflo77 napisał:
Dzieki za info, sprobuje podlaczyc go za pomoca grubszego weza.
Co do parametrow samego klucza to producent nie podaje za wiele danych poza tym, ze cisnienie robocze to 90PSI, zuzycie powietrza 5cmf i predkosc obrotowa 5000obr. Nie ma wzmianki o mocy ale przegladajac podobne klucze w sieci nie znalazlem zadnego o mocy mniejszej niz 200Nm.


90psi = 6,2bar
5cfm =~ 2,5litr/s=150litr/m=9m3/h

200Nm to nie jest moc tylko moment obrotowy. Moc jest w watach, oznaczenie W.

Sam gruby wąż może nie pomóc jeżeli podłączysz go do małego reduktora. Proponował bym połączyć wąż bezpośrednio do zbiornika zaworem 1/2 cala. Dodatkowo można wstawić konkretny reduktor.
Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#10 28 Gru 2009 15:52   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ale piszę żeby podłączał z ujęcia pozareduktorowego.
Powrót do góry
   
waflo77
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 129
Miasto: Dunstable (UK)

Post#11 Post autora tematu 28 Gru 2009 20:06   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Panowie wszystko pieknie, ale wiekszosc tych kluczy pneumatycznych ma podlaczenie powietrza przez 1/4" intlet wiec co z tego, ze waz bedzie powiedzmy 1/2" jak i tak waskim gardlem bedzie sam konektor przy kluczu. Poza tym, skoro producent produkuje urzadzenie wlasnie z takim podlaczeniem to znaczy chyba, ze 1/4" powinna starczyc. Niech ktos mnie poprawi jak sie myle...

Taki klucz kupilem:
Link
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Gru 2009 20:06   





Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#12 28 Gru 2009 21:00   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Na wężu sporo tracisz, poza tym klasyczne węże-sprężynki są grube po zewnątrz a cienkie wewnątrz.
Powrót do góry
   
39006
Usunięty





Post#13 29 Gru 2009 08:59   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Generalnie, im większa średnica wewnętrzna węża tym lepiej.
Praktycznie 10 mm, wewnątrz węża, to minimum. To że złącze ma tylko 1/4" niema znaczenia. Podłącz klucz bezpośrednio do złącza zbiornika (bez węża, a zobaczysz różnicę). Długi, cienki wąż powoduje obniżenie wydajności powietrza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2009 08:59   





Powrót do góry
   
mebarth
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 73
Miasto: Kraków

Post#14 29 Gru 2009 09:33   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Pracuje na lakierni. Obok blacharnia. mamy 2 kompresory. Pneumat nie pójdzie na tym kompresorze co Ty masz. Nie ma takiej OPCJI!
Na pneumata używamy tego kompresora (8bar stałego ciśnienia), którego ja mam do malowania.
Ten mały kompresorek to tylko do pompowania kół się nadaje.
Przy pneumacie, średnica węża raczej ma małe znaczenie. To nie pistol do lakierowania, gdzie każdy milimetr się liczy.
Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#15 29 Gru 2009 11:21   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Pójdzie ten pneumat, ale na tej zasadzie ze wkręci nim ( lub wykręci) jedną śrube ósemkę, tak ze 4 cm długą i po powietrzu w butli :lol:
Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 27165
Miasto: Oława

Post#16 29 Gru 2009 11:25   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


A nie prościej wziąć ten pneumat od pachę, pojechać do jakiegoś warsztatu, gdzie mają większy kompresor, podłączyć, sprawdzić jak działa? I wtedy będzie wiadomo - klucz, czy powietrze.
Powrót do góry
   
J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 971
Miasto: London

Post#17 29 Gru 2009 11:56   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Mam pytanko .
Czy jest to klucz udarowy czy zwykly?
Najlepsze byloby zdjecie.
Powrót do góry
   
wicio2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 138
Miasto: Oświęcim

Post#18 03 Sty 2010 11:13   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


podepnij węrza 10mm bez szybkozłącza przy pneumacie na stałe i musi kręcić (przerabiałem te pneumaty są gówno warte słabe)
Powrót do góry
   
ziemek56
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 300
Miasto: Szczecin

Post#19 03 Sty 2010 21:56   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Panowie !!!
Wychodzi 150 litrów/minutę a żaden kompresor ze zbiornikiem 25 nie ma tej wydajności. Ciśnienie starczy ... ale na odmówienie jednej zdrowaśki może, bo zabraknie moment ilościowo.
Tę wydajność mają sprężarki dwutłokowe (rozumiem - rozmawiamy o jednofazowych), a trzytłokowe to już trójfazowe He HE hE

A tak po ludzku porządny klucz jakby to był (firma) to starczy 6 bar i 80 l/min.
Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#20 03 Sty 2010 22:05   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ale chyba dostrzegasz takie parametry jak:
-150l zdolność ssania
-150 l tłocznia ( czyli już sprężonego powietrza)
Powrót do góry
   
ziemek56
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 300
Miasto: Szczecin

Post#21 03 Sty 2010 22:27   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Nie zdolność a wydajność. Ta jest zawsze przeliczana do objętości obojętnej czyli nadciśnienia "0" bar (lub ciśnienia "1" bar)

Jeżeli w agregacie sprężarkowym napisano np.: 7 bar; 25 l/min to znaczy, że jest on w stanie w minutę sprężyć 25 litrów powietrza do nadciśnienia 7 bar.
Tak samo powinno oznaczać się odbiorniki.
Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#22 03 Sty 2010 22:36   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


A skąd! Zazwyczaj podana jest wydajność ssania.
Powrót do góry
   
ziemek56
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 300
Miasto: Szczecin

Post#23 03 Sty 2010 22:53   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Piszą wydajność ssania i to jest dokładnie to co napisałem, czyli ile powietrza zassanego w jednostce czasu może sprężyć do podanego nadciśnienia.
Przepraszam, że się pochwalę - jestem b. blisko UDT-u. choć na co dzień 200, 300 bar
Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#24 03 Sty 2010 23:04   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Nie myl wydaności ssania ( swobodnej, czyli ciśnienie na wyjściu = 0 bar) z wydajnością wyporową!
Powrót do góry
   
luke-z
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 278
Miasto: Bielsko-Biała

Post#25 11 Sty 2010 19:42   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


A co to takiego wydajność wyporowa?? Renomowani producenci, określają ciśnienie pracy klucza na ok 6bar. Przy wyższym ciśnieniu, skraca się żywotność (choć ja i tak swoim pracuje przy 7,5bar i nie mam problemów ;-) ) Prócz ciśnienia, nawet ważniejszym kryterium jest jego ilość. Przy 25litrowym zbiorniczku, klucz nie wiem czy ruszy. Patrz na wskazania manometru (czy wskazówka leci na łeb)

Dodano po 2 [minuty]:

Koledzy, wskazania manometrów odnoszą się do ciśn. atmosferycznego, przyjmujemy 1bar.

Dodano po 1 [minuty]:

...i licząc wydajność np. sprężarki, taką wartość się podaje. Nie 0bar

Dodano po 3 [minuty]:

Chcesz spr. czy wystarczy ci ten kompresorek? Zmierz, w jakim czasie spręża od 1 do ciśnienia 6bar, a później zobacz, w jakim czasie, przy załączonym odbiorniku (tu klucz pmeumatyczny) spadnie do wartości początkowej. Będziesz miał odp. czy wystarczającą ma wydajność...tak łopatologicznie.
Powrót do góry
   
1078231
Usunięty





Post#26 11 Sty 2010 20:02   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


http://www.uni-max.com.pl/sprezone-powietrze/
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Sty 2010 20:02   





Powrót do góry
   
luke-z
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 278
Miasto: Bielsko-Biała

Post#27 13 Sty 2010 19:02   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ja mam bardzo przydatny wzór do obliczania "faktycznej" wydajności sprężarki. Postaram się wkleić go przy następnej wizycie. Nikt raczej nie będzie wykonywał obliczeń czasu pracy urządzenia.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
klucz pneumatyczny do kół (10)
klucz pneumatyczny stanley (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS