Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
waflo77
Poziom 13
Miasto: Dunstable (UK)
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 130
Ocena postów: 2
waflo77
Poziom 13
Post#1 28 Gru 2009 01:03  Autor tematu   

Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Witam,

Mam problem z nowozakupionym kluczem pneumatycznym. Urzadzenie jest fabrycznie nowe, a nie moge nim odkrecic zadnej, mocnozakreconej sruby, chocby takiej przy kole samochodowym. Mam maly kompresor z butla 25l ale taka ilosc powietrza pod duzym cisnieniem powinna przeciez starczyc aby odkrecic jedna srube. Na kluczu pisze cos o codziennym oliwieniu. Czy fakt, ze nie wykonalem oliwienia moze byc odpowiedzialny za brak mocy? Przepraszam za byc moze banalen pytanie ale w zyciu nie mialem takiego narzedzia w reku i nie wiem czy go prawidlowo uzywam. Bede wdzieczny za wszelkie info, dzieki

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Błażej
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Oława
Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 25317
Pomógł: 1892
Ocena postów: 235
Błażej
Zasłużony dla elektroda
Post#2 28 Gru 2009 01:10    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Jakie ciśnienie daje kompresor? Może ono jest zbyt niskie? Ludzie używają te sprzęty bardzo długo bez oliwienia i chociaż im to na zdrowie nie wychodzi, to pracują. Więc mała zwłoka nie jest niebezpieczna.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
waflo77
Poziom 13
Miasto: Dunstable (UK)
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 130
Ocena postów: 2
waflo77
Poziom 13
Post#3 28 Gru 2009 01:16  Autor tematu   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Kompresor daje 8Bar'ow wiec w zasadzie wiecej niz klucz potrzebuje to prawidlowej pracy...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Błażej
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Oława
Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 25317
Pomógł: 1892
Ocena postów: 235
Błażej
Zasłużony dla elektroda
Post#4 28 Gru 2009 01:34    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Bez obciążenia jak pracuje?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mczapski
Poziom 38
Miasto: Warszawa
Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4214
Pomógł: 249
Ocena postów: 62
mczapski
Poziom 38
Post#5 28 Gru 2009 07:25    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ten klucz jak każde inne narzędzie posiada jakieś oznaczenia i parametry. Niestety nie byłeś łaskaw podzielić się tą wiedzą. A skąd mam wiedzieć, czy jego granice możliwości nie sięgają np 30 Nm. Pewno posiada jakąś regulację momentu. A smarowanie formalnie winno być realizowane za pośrednictwem smarownicy włączonej szeregowo do instalacji zasilającej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1078231
Usunięty
1078231
Usunięty
Post#6 28 Gru 2009 08:22    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


waflo77-a co ty szukasz z kompresorem o pojemności butli 25L?
Do rzeczy-dla klucza ważny jest też przepływ powietrza ( w l/min). Jezeli wąż przyłączeniowy masz za cienki (np 1/4 cala) to tak samo jakbyś podłączył spawarkę do cieniusieńkiego przedłużacza-nie wyrobi.
Daj grubszy wąż, i przedewszystkim podłącz go w to ujęcie, gdzie ciśnienie nie jest regulowane- bo jak sądzę w kompresorze masz dwa ujęcia- i zobaczysz jak klucz będzie zasuwał.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
waflo77
Poziom 13
Miasto: Dunstable (UK)
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 130
Ocena postów: 2
waflo77
Poziom 13
Post#7 28 Gru 2009 12:04  Autor tematu   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Dzieki za info, sprobuje podlaczyc go za pomoca grubszego weza.
Co do parametrow samego klucza to producent nie podaje za wiele danych poza tym, ze cisnienie robocze to 90PSI, zuzycie powietrza 5cmf i predkosc obrotowa 5000obr. Nie ma wzmianki o mocy ale przegladajac podobne klucze w sieci nie znalazlem zadnego o mocy mniejszej niz 200Nm.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
1078231
Usunięty
1078231
Usunięty
Post#8 28 Gru 2009 14:13    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


PSI to jednostka cisnienia-funt na cal kwadratowy, musisz sobie przeliczyć.
To klucz z firmy Chicago Pneumatics?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zbychu80
Poziom 16
Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 213
Pomógł: 5
Ocena postów: 5
zbychu80
Poziom 16
Post#9 28 Gru 2009 15:49    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


waflo77 napisał:
Dzieki za info, sprobuje podlaczyc go za pomoca grubszego weza.
Co do parametrow samego klucza to producent nie podaje za wiele danych poza tym, ze cisnienie robocze to 90PSI, zuzycie powietrza 5cmf i predkosc obrotowa 5000obr. Nie ma wzmianki o mocy ale przegladajac podobne klucze w sieci nie znalazlem zadnego o mocy mniejszej niz 200Nm.


90psi = 6,2bar
5cfm =~ 2,5litr/s=150litr/m=9m3/h

200Nm to nie jest moc tylko moment obrotowy. Moc jest w watach, oznaczenie W.

Sam gruby wąż może nie pomóc jeżeli podłączysz go do małego reduktora. Proponował bym połączyć wąż bezpośrednio do zbiornika zaworem 1/2 cala. Dodatkowo można wstawić konkretny reduktor.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
1078231
Usunięty
1078231
Usunięty
Post#10 28 Gru 2009 15:52    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ale piszę żeby podłączał z ujęcia pozareduktorowego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
waflo77
Poziom 13
Miasto: Dunstable (UK)
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 130
Ocena postów: 2
waflo77
Poziom 13
Post#11 28 Gru 2009 20:06  Autor tematu   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Panowie wszystko pieknie, ale wiekszosc tych kluczy pneumatycznych ma podlaczenie powietrza przez 1/4" intlet wiec co z tego, ze waz bedzie powiedzmy 1/2" jak i tak waskim gardlem bedzie sam konektor przy kluczu. Poza tym, skoro producent produkuje urzadzenie wlasnie z takim podlaczeniem to znaczy chyba, ze 1/4" powinna starczyc. Niech ktos mnie poprawi jak sie myle...

Taki klucz kupilem:
Link

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1078231
Usunięty
1078231
Usunięty
Post#12 28 Gru 2009 21:00    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Na wężu sporo tracisz, poza tym klasyczne węże-sprężynki są grube po zewnątrz a cienkie wewnątrz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
39006
Usunięty
39006
Usunięty
Post#13 29 Gru 2009 08:59    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Generalnie, im większa średnica wewnętrzna węża tym lepiej.
Praktycznie 10 mm, wewnątrz węża, to minimum. To że złącze ma tylko 1/4" niema znaczenia. Podłącz klucz bezpośrednio do złącza zbiornika (bez węża, a zobaczysz różnicę). Długi, cienki wąż powoduje obniżenie wydajności powietrza.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mebarth
Poziom 12
Miasto: Kraków
Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 73
Pomógł: 4
Ocena postów: 2
mebarth
Poziom 12
Post#14 29 Gru 2009 09:33    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Pracuje na lakierni. Obok blacharnia. mamy 2 kompresory. Pneumat nie pójdzie na tym kompresorze co Ty masz. Nie ma takiej OPCJI!
Na pneumata używamy tego kompresora (8bar stałego ciśnienia), którego ja mam do malowania.
Ten mały kompresorek to tylko do pompowania kół się nadaje.
Przy pneumacie, średnica węża raczej ma małe znaczenie. To nie pistol do lakierowania, gdzie każdy milimetr się liczy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1078231
Usunięty
1078231
Usunięty
Post#15 29 Gru 2009 11:21    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Pójdzie ten pneumat, ale na tej zasadzie ze wkręci nim ( lub wykręci) jedną śrube ósemkę, tak ze 4 cm długą i po powietrzu w butli :lol:

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
Błażej
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Oława
Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 25317
Pomógł: 1892
Ocena postów: 235
Błażej
Zasłużony dla elektroda
Post#16 29 Gru 2009 11:25    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


A nie prościej wziąć ten pneumat od pachę, pojechać do jakiegoś warsztatu, gdzie mają większy kompresor, podłączyć, sprawdzić jak działa? I wtedy będzie wiadomo - klucz, czy powietrze.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
J. Kleban
Poziom 25
Miasto: London
Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 965
Pomógł: 8
Ocena postów: 22
J. Kleban
Poziom 25
Post#17 29 Gru 2009 11:56    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Mam pytanko .
Czy jest to klucz udarowy czy zwykly?
Najlepsze byloby zdjecie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wicio2
Poziom 14
Miasto: Oświęcim
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 138
Pomógł: 5
wicio2
Poziom 14
Post#18 03 Sty 2010 11:13    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


podepnij węrza 10mm bez szybkozłącza przy pneumacie na stałe i musi kręcić (przerabiałem te pneumaty są gówno warte słabe)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ziemek56
Poziom 17
Miasto: Szczecin
Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 318
Ocena postów: 10
ziemek56
Poziom 17
Post#19 03 Sty 2010 21:56    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Panowie !!!
Wychodzi 150 litrów/minutę a żaden kompresor ze zbiornikiem 25 nie ma tej wydajności. Ciśnienie starczy ... ale na odmówienie jednej zdrowaśki może, bo zabraknie moment ilościowo.
Tę wydajność mają sprężarki dwutłokowe (rozumiem - rozmawiamy o jednofazowych), a trzytłokowe to już trójfazowe He HE hE

A tak po ludzku porządny klucz jakby to był (firma) to starczy 6 bar i 80 l/min.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1078231
Usunięty
1078231
Usunięty
Post#20 03 Sty 2010 22:05    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ale chyba dostrzegasz takie parametry jak:
-150l zdolność ssania
-150 l tłocznia ( czyli już sprężonego powietrza)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ziemek56
Poziom 17
Miasto: Szczecin
Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 318
Ocena postów: 10
ziemek56
Poziom 17
Post#21 03 Sty 2010 22:27    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Nie zdolność a wydajność. Ta jest zawsze przeliczana do objętości obojętnej czyli nadciśnienia "0" bar (lub ciśnienia "1" bar)

Jeżeli w agregacie sprężarkowym napisano np.: 7 bar; 25 l/min to znaczy, że jest on w stanie w minutę sprężyć 25 litrów powietrza do nadciśnienia 7 bar.
Tak samo powinno oznaczać się odbiorniki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1078231
Usunięty
1078231
Usunięty
Post#22 03 Sty 2010 22:36    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


A skąd! Zazwyczaj podana jest wydajność ssania.

Pomocny post? + -3
Powrót do góry
ziemek56
Poziom 17
Miasto: Szczecin
Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 318
Ocena postów: 10
ziemek56
Poziom 17
Post#23 03 Sty 2010 22:53    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Piszą wydajność ssania i to jest dokładnie to co napisałem, czyli ile powietrza zassanego w jednostce czasu może sprężyć do podanego nadciśnienia.
Przepraszam, że się pochwalę - jestem b. blisko UDT-u. choć na co dzień 200, 300 bar

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1078231
Usunięty
1078231
Usunięty
Post#24 03 Sty 2010 23:04    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Nie myl wydaności ssania ( swobodnej, czyli ciśnienie na wyjściu = 0 bar) z wydajnością wyporową!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
luke-z
Poziom 16
Miasto: Bielsko-Biała
Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 277
Pomógł: 5
luke-z
Poziom 16
Post#25 11 Sty 2010 19:42    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


A co to takiego wydajność wyporowa?? Renomowani producenci, określają ciśnienie pracy klucza na ok 6bar. Przy wyższym ciśnieniu, skraca się żywotność (choć ja i tak swoim pracuje przy 7,5bar i nie mam problemów ;-) ) Prócz ciśnienia, nawet ważniejszym kryterium jest jego ilość. Przy 25litrowym zbiorniczku, klucz nie wiem czy ruszy. Patrz na wskazania manometru (czy wskazówka leci na łeb)

Dodano po 2 [minuty]:

Koledzy, wskazania manometrów odnoszą się do ciśn. atmosferycznego, przyjmujemy 1bar.

Dodano po 1 [minuty]:

...i licząc wydajność np. sprężarki, taką wartość się podaje. Nie 0bar

Dodano po 3 [minuty]:

Chcesz spr. czy wystarczy ci ten kompresorek? Zmierz, w jakim czasie spręża od 1 do ciśnienia 6bar, a później zobacz, w jakim czasie, przy załączonym odbiorniku (tu klucz pmeumatyczny) spadnie do wartości początkowej. Będziesz miał odp. czy wystarczającą ma wydajność...tak łopatologicznie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
1078231
Usunięty
1078231
Usunięty
Post#26 11 Sty 2010 20:02    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


http://www.uni-max.com.pl/sprezone-powietrze/

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
luke-z
Poziom 16
Miasto: Bielsko-Biała
Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 277
Pomógł: 5
luke-z
Poziom 16
Post#27 13 Sty 2010 19:02    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ja mam bardzo przydatny wzór do obliczania "faktycznej" wydajności sprężarki. Postaram się wkleić go przy następnej wizycie. Nikt raczej nie będzie wykonywał obliczeń czasu pracy urządzenia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tomek19911
Poziom 7
Dołączył: 10 Sie 2013
Posty: 20
tomek19911
Poziom 7
Post#28 28 Cze 2015 15:23    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Witam wszystkich. Mam problem ze kluczem pneumatycznym. Kupiłem sprężarkę 100 l zbiornik dwu tłokowa 297 l /min pompuje do 8 bar. I tu jest problem ponieważ nie mogę kluczem nic odkrecic nie ma siły. Klucz potrzebuje 6 bar stałego. Może ktoś pomóc ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
2615017
Usunięty
2615017
Usunięty
Post#29 28 Cze 2015 15:35    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


tomek19911 napisał:
I tu jest problem ponieważ nie mogę kluczem nic odkrecic nie ma siły.
Omawiane wielokrotnie. Przewód Φ8-10mm wewnątrz i reduktor o stosownym przekroju. Klucz potrzebuje dużo powietrza, jak zasilasz go przez szereg zwężek to niema siły. Drugorzędna sprawa co to za klucz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tomek19911
Poziom 7
Dołączył: 10 Sie 2013
Posty: 20
tomek19911
Poziom 7
Post#30 28 Cze 2015 21:50    

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


dzieki za zainteresowanie. Problemem był klucz. Pożyczyłem od wulkanizatora i smiga elegancko. Trzeba zainwestować w dobry klucz :) Pzdr

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
klucz pneumatyczny do kół (10)
klucz pneumatyczny stanley (3)
Jaki klucz pneumatyczny kupić ? (52)
stanley 160157XSTN - słaby klucz pneumatyczny (5)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.124 seconds

elektroda.pl temat RSS