Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
waflo77
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 129
Miasto: Dunstable (UK)

waflo77
Poziom 13
Post#1 Post autora tematu 28 Gru 2009 01:03   

Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Witam,

Mam problem z nowozakupionym kluczem pneumatycznym. Urzadzenie jest fabrycznie nowe, a nie moge nim odkrecic zadnej, mocnozakreconej sruby, chocby takiej przy kole samochodowym. Mam maly kompresor z butla 25l ale taka ilosc powietrza pod duzym cisnieniem powinna przeciez starczyc aby odkrecic jedna srube. Na kluczu pisze cos o codziennym oliwieniu. Czy fakt, ze nie wykonalem oliwienia moze byc odpowiedzialny za brak mocy? Przepraszam za byc moze banalen pytanie ale w zyciu nie mialem takiego narzedzia w reku i nie wiem czy go prawidlowo uzywam. Bede wdzieczny za wszelkie info, dzieki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Gru 2009 01:03   



Powrót do góry
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 22988
Miasto: Oława

Błażej
Poziom 26
Post#2 28 Gru 2009 01:10   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Jakie ciśnienie daje kompresor? Może ono jest zbyt niskie? Ludzie używają te sprzęty bardzo długo bez oliwienia i chociaż im to na zdrowie nie wychodzi, to pracują. Więc mała zwłoka nie jest niebezpieczna.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
waflo77
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 129
Miasto: Dunstable (UK)

waflo77
Poziom 13
Post#3 Post autora tematu 28 Gru 2009 01:16   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Kompresor daje 8Bar'ow wiec w zasadzie wiecej niz klucz potrzebuje to prawidlowej pracy...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 22988
Miasto: Oława

Błażej
Poziom 26
Post#4 28 Gru 2009 01:34   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Bez obciążenia jak pracuje?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4187
Miasto: Warszawa

mczapski
Poziom 24
Post#5 28 Gru 2009 07:25   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ten klucz jak każde inne narzędzie posiada jakieś oznaczenia i parametry. Niestety nie byłeś łaskaw podzielić się tą wiedzą. A skąd mam wiedzieć, czy jego granice możliwości nie sięgają np 30 Nm. Pewno posiada jakąś regulację momentu. A smarowanie formalnie winno być realizowane za pośrednictwem smarownicy włączonej szeregowo do instalacji zasilającej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
1078231
Usunięty





1078231
Usunięty
Post#6 28 Gru 2009 08:22   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


waflo77-a co ty szukasz z kompresorem o pojemności butli 25L?
Do rzeczy-dla klucza ważny jest też przepływ powietrza ( w l/min). Jezeli wąż przyłączeniowy masz za cienki (np 1/4 cala) to tak samo jakbyś podłączył spawarkę do cieniusieńkiego przedłużacza-nie wyrobi.
Daj grubszy wąż, i przedewszystkim podłącz go w to ujęcie, gdzie ciśnienie nie jest regulowane- bo jak sądzę w kompresorze masz dwa ujęcia- i zobaczysz jak klucz będzie zasuwał.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
waflo77
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 129
Miasto: Dunstable (UK)

waflo77
Poziom 13
Post#7 Post autora tematu 28 Gru 2009 12:04   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Dzieki za info, sprobuje podlaczyc go za pomoca grubszego weza.
Co do parametrow samego klucza to producent nie podaje za wiele danych poza tym, ze cisnienie robocze to 90PSI, zuzycie powietrza 5cmf i predkosc obrotowa 5000obr. Nie ma wzmianki o mocy ale przegladajac podobne klucze w sieci nie znalazlem zadnego o mocy mniejszej niz 200Nm.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
1078231
Usunięty





1078231
Usunięty
Post#8 28 Gru 2009 14:13   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


PSI to jednostka cisnienia-funt na cal kwadratowy, musisz sobie przeliczyć.
To klucz z firmy Chicago Pneumatics?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zbychu80
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 213

zbychu80
Poziom 15
Post#9 28 Gru 2009 15:49   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


waflo77 napisał:
Dzieki za info, sprobuje podlaczyc go za pomoca grubszego weza.
Co do parametrow samego klucza to producent nie podaje za wiele danych poza tym, ze cisnienie robocze to 90PSI, zuzycie powietrza 5cmf i predkosc obrotowa 5000obr. Nie ma wzmianki o mocy ale przegladajac podobne klucze w sieci nie znalazlem zadnego o mocy mniejszej niz 200Nm.


90psi = 6,2bar
5cfm =~ 2,5litr/s=150litr/m=9m3/h

200Nm to nie jest moc tylko moment obrotowy. Moc jest w watach, oznaczenie W.

Sam gruby wąż może nie pomóc jeżeli podłączysz go do małego reduktora. Proponował bym połączyć wąż bezpośrednio do zbiornika zaworem 1/2 cala. Dodatkowo można wstawić konkretny reduktor.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
1078231
Usunięty





1078231
Usunięty
Post#10 28 Gru 2009 15:52   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ale piszę żeby podłączał z ujęcia pozareduktorowego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
waflo77
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 129
Miasto: Dunstable (UK)

waflo77
Poziom 13
Post#11 Post autora tematu 28 Gru 2009 20:06   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Panowie wszystko pieknie, ale wiekszosc tych kluczy pneumatycznych ma podlaczenie powietrza przez 1/4" intlet wiec co z tego, ze waz bedzie powiedzmy 1/2" jak i tak waskim gardlem bedzie sam konektor przy kluczu. Poza tym, skoro producent produkuje urzadzenie wlasnie z takim podlaczeniem to znaczy chyba, ze 1/4" powinna starczyc. Niech ktos mnie poprawi jak sie myle...

Taki klucz kupilem:
Link

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Gru 2009 20:06   



Powrót do góry
1078231
Usunięty





1078231
Usunięty
Post#12 28 Gru 2009 21:00   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Na wężu sporo tracisz, poza tym klasyczne węże-sprężynki są grube po zewnątrz a cienkie wewnątrz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
39006
Usunięty





39006
Usunięty
Post#13 29 Gru 2009 08:59   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Generalnie, im większa średnica wewnętrzna węża tym lepiej.
Praktycznie 10 mm, wewnątrz węża, to minimum. To że złącze ma tylko 1/4" niema znaczenia. Podłącz klucz bezpośrednio do złącza zbiornika (bez węża, a zobaczysz różnicę). Długi, cienki wąż powoduje obniżenie wydajności powietrza.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mebarth
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 73
Miasto: Kraków

mebarth
Poziom 11
Post#14 29 Gru 2009 09:33   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Pracuje na lakierni. Obok blacharnia. mamy 2 kompresory. Pneumat nie pójdzie na tym kompresorze co Ty masz. Nie ma takiej OPCJI!
Na pneumata używamy tego kompresora (8bar stałego ciśnienia), którego ja mam do malowania.
Ten mały kompresorek to tylko do pompowania kół się nadaje.
Przy pneumacie, średnica węża raczej ma małe znaczenie. To nie pistol do lakierowania, gdzie każdy milimetr się liczy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Gru 2009 09:33   



Powrót do góry
1078231
Usunięty





1078231
Usunięty
Post#15 29 Gru 2009 11:21   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Pójdzie ten pneumat, ale na tej zasadzie ze wkręci nim ( lub wykręci) jedną śrube ósemkę, tak ze 4 cm długą i po powietrzu w butli Laughing

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 22988
Miasto: Oława

Błażej
Poziom 26
Post#16 29 Gru 2009 11:25   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


A nie prościej wziąć ten pneumat od pachę, pojechać do jakiegoś warsztatu, gdzie mają większy kompresor, podłączyć, sprawdzić jak działa? I wtedy będzie wiadomo - klucz, czy powietrze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Gru 2009 11:25   



Powrót do góry
J. Kleban
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lip 2009
Posty: 965
Miasto: London

J. Kleban
Poziom 20
Post#17 29 Gru 2009 11:56   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Mam pytanko .
Czy jest to klucz udarowy czy zwykly?
Najlepsze byloby zdjecie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wicio2
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 138
Miasto: Oświęcim

wicio2
Poziom 13
Post#18 03 Sty 2010 11:13   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


podepnij węrza 10mm bez szybkozłącza przy pneumacie na stałe i musi kręcić (przerabiałem te pneumaty są gówno warte słabe)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Sty 2010 11:13   



Powrót do góry
ziemek56
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 306
Miasto: Szczecin

ziemek56
Poziom 16
Post#19 03 Sty 2010 21:56   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Panowie !!!
Wychodzi 150 litrów/minutę a żaden kompresor ze zbiornikiem 25 nie ma tej wydajności. Ciśnienie starczy ... ale na odmówienie jednej zdrowaśki może, bo zabraknie moment ilościowo.
Tę wydajność mają sprężarki dwutłokowe (rozumiem - rozmawiamy o jednofazowych), a trzytłokowe to już trójfazowe He HE hE

A tak po ludzku porządny klucz jakby to był (firma) to starczy 6 bar i 80 l/min.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
1078231
Usunięty





1078231
Usunięty
Post#20 03 Sty 2010 22:05   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ale chyba dostrzegasz takie parametry jak:
-150l zdolność ssania
-150 l tłocznia ( czyli już sprężonego powietrza)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ziemek56
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 306
Miasto: Szczecin

ziemek56
Poziom 16
Post#21 03 Sty 2010 22:27   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Nie zdolność a wydajność. Ta jest zawsze przeliczana do objętości obojętnej czyli nadciśnienia "0" bar (lub ciśnienia "1" bar)

Jeżeli w agregacie sprężarkowym napisano np.: 7 bar; 25 l/min to znaczy, że jest on w stanie w minutę sprężyć 25 litrów powietrza do nadciśnienia 7 bar.
Tak samo powinno oznaczać się odbiorniki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
1078231
Usunięty





1078231
Usunięty
Post#22 03 Sty 2010 22:36   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


A skąd! Zazwyczaj podana jest wydajność ssania.

Czy wiadomość jest pomocna? + -2 -
Powrót do góry
ziemek56
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 306
Miasto: Szczecin

ziemek56
Poziom 16
Post#23 03 Sty 2010 22:53   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Piszą wydajność ssania i to jest dokładnie to co napisałem, czyli ile powietrza zassanego w jednostce czasu może sprężyć do podanego nadciśnienia.
Przepraszam, że się pochwalę - jestem b. blisko UDT-u. choć na co dzień 200, 300 bar

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
1078231
Usunięty





1078231
Usunięty
Post#24 03 Sty 2010 23:04   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Nie myl wydaności ssania ( swobodnej, czyli ciśnienie na wyjściu = 0 bar) z wydajnością wyporową!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
luke-z
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 277
Miasto: Bielsko-Biała

luke-z
Poziom 16
Post#25 11 Sty 2010 19:42   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


A co to takiego wydajność wyporowa?? Renomowani producenci, określają ciśnienie pracy klucza na ok 6bar. Przy wyższym ciśnieniu, skraca się żywotność (choć ja i tak swoim pracuje przy 7,5bar i nie mam problemów Wink ) Prócz ciśnienia, nawet ważniejszym kryterium jest jego ilość. Przy 25litrowym zbiorniczku, klucz nie wiem czy ruszy. Patrz na wskazania manometru (czy wskazówka leci na łeb)

Dodano po 2 [minuty]:

Koledzy, wskazania manometrów odnoszą się do ciśn. atmosferycznego, przyjmujemy 1bar.

Dodano po 1 [minuty]:

...i licząc wydajność np. sprężarki, taką wartość się podaje. Nie 0bar

Dodano po 3 [minuty]:

Chcesz spr. czy wystarczy ci ten kompresorek? Zmierz, w jakim czasie spręża od 1 do ciśnienia 6bar, a później zobacz, w jakim czasie, przy załączonym odbiorniku (tu klucz pmeumatyczny) spadnie do wartości początkowej. Będziesz miał odp. czy wystarczającą ma wydajność...tak łopatologicznie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
1078231
Usunięty





1078231
Usunięty
Post#26 11 Sty 2010 20:02   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


http://www.uni-max.com.pl/sprezone-powietrze/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
luke-z
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 277
Miasto: Bielsko-Biała

luke-z
Poziom 16
Post#27 13 Sty 2010 19:02   

Re: Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.


Ja mam bardzo przydatny wzór do obliczania "faktycznej" wydajności sprężarki. Postaram się wkleić go przy następnej wizycie. Nikt raczej nie będzie wykonywał obliczeń czasu pracy urządzenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Klucz pneumatyczny - problem, brak mocy.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
klucz pneumatyczny do kół (10)
klucz pneumatyczny stanley (3)
Jaki klucz pneumatyczny kupić ? (52)
stanley 160157XSTN - słaby klucz pneumatyczny (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.041 seconds

elektroda.pl temat RSS