Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak oblicza się pojemność kolumn


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Głośniki i Zestawy Głośnikowe -> Jak oblicza się pojemność kolumn
Autor
Wiadomość
muwie
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Miasto: Milejów

Post#1 Post autora tematu 11 Lip 2004 18:04   

Jak oblicza się pojemność kolumn


mnie interesuje jak się oblicza pojemność kolumny która składa się z kilku głośników.
Jestem początkującym elektronikiem.Mi chodzi o jakiś podstawowy wzór do oblicznia poj. kolumn z kilkoma głośnikami.
Pierw myślałem żę wystarczy obliczyć poj. dla każdego głośnika z osobna, a potem skleć wszystko do kupy.Ale mi wyszły jakieś bardzo duże wyniki.
Jeszcze (chyba banalny) problem. Wiilele razy przy projektach kolum widziałem mi nie zmany symbol elektroniczny.To wygląda jak głośnik, ma + i -.Różni się od głośnika tym, że pomiędzy kreskami oznaczającymi = i -
znajduje sięsymbol przypominający "grzyba".
Za wszystko serdecznie dziękuje.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Lip 2004 18:04   





Powrót do góry
   
igod
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 787
Miasto: Katowice

Post#2 11 Lip 2004 19:11   

Jak oblicza się pojemność kolumn


Jeśli dla jednego głośnika masz 100l, dla 2 daj 190l.
Powrót do góry
   
muwie
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Miasto: Milejów

Post#3 Post autora tematu 30 Lip 2004 09:06   

Jak oblicza się pojemność kolumn


a teraz pytanie z innej beczki. Znalazłem na elektrodzie fajny polski program do obliczania filtrów.
Ten program prosi mnie o podanie częstotliwości odcięcia.I tu zaczyna sie mój problem(mały problem)Czy np. jeżeli podam jako wartosc odciecia podam 30hz.To filtr bedzie odcianal pasmo poniżej 30hz czy powyzej
Powrót do góry
   
Kris20
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 255
Miasto: Katowice

Post#4 30 Lip 2004 09:59   

Re: Jak oblicza się pojemność kolumn


To zalezy jaki filtr chcesz obliczyc. Bo na przyklad gdy masz czestliwosc odciecia rowna 200Hz dla filtru dolnoprzepustowego to filtr ten tlumi wszystko co jest powyzej 200Hz.
A gdy masz czestotliwosc odciecia rowna np. 5000Hz dla filtru gornoprzepustowego to filtr ten tlumi wszystko co jest ponizej 5000Hz. :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Lip 2004 09:59   





Powrót do góry
   
.Wiśnia
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Lis 2003
Posty: 1515
Miasto: toruń

Post#5 30 Lip 2004 10:22   

Jak oblicza się pojemność kolumn


problemy zawsze wychodz przy recznym obliczaniu posłuz sie programem WinISD .....dostepny na elektrodzie lub na http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisd ...to powinno rozwiac wszelkie watpliwosci ... zaznaczam ze głosnków wysokotonowych nie uzglednia sie obliczeniach ..co do tego symbolu narusuj jak to wyglada.. bo pierwsze co słysze o tym "grzybie"
Programem sie posłuz bo za duzo sie naliczysz a prostego wrozu na obliczanie nie ma za duzo czynników wplywajcych jest na takowa obudowe ...a no i zeby obliczac musisz miec wszystkie parametry jak np Vas Qes itp
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Lip 2004 10:22   





Powrót do góry
   
muwie
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Miasto: Milejów

Post#6 Post autora tematu 30 Lip 2004 11:51   

Re: Jak oblicza się pojemność kolumn


oto ten symbol.
Ijeszcze jedno pytanie.O co chodzi w częstotliwości rozdziału?

Załączniki:
Powrót do góry
   
.Wiśnia
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Lis 2003
Posty: 1515
Miasto: toruń

Post#7 30 Lip 2004 12:48   

Jak oblicza się pojemność kolumn


jest to głosnik piezzoelektryczny ...i o spobób podziału nie chodzi tylko rodzaj głosnika... a dokłanie sposob wykonia i jego parametry
Powrót do góry
   
muwie
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Miasto: Milejów

Post#8 Post autora tematu 31 Lip 2004 09:04   

Jak oblicza się pojemność kolumn


JuZ wszystko pokapowałem. Tylko powiedzcie czy zaczynam dobrze rozumieć. Jeżeli połącze filtr górnoprzepustowy z dolnoprzepustowym to powstanie filtr śrotkowoprzepustowy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Lip 2004 09:04   





Powrót do góry
   
Kris20
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 255
Miasto: Katowice

Post#9 31 Lip 2004 10:33   

Re: Jak oblicza się pojemność kolumn


Filtr gornoprzepustowy przepuszcza gorne pasmo, dolnoprzepustowy dolne pasmo. Czyli powstanie filtr srodkowo zaporowy, jak na rysunku:

Załączniki:
Powrót do góry
   
muwie
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Miasto: Milejów

Post#10 Post autora tematu 10 Sie 2004 11:34   

Re: Jak oblicza się pojemność kolumn


a czym sie rozni poloczenie szeregowe glosnikow od rownoleglego polonczenia
Powrót do góry
   
.Wiśnia
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Lis 2003
Posty: 1515
Miasto: toruń

Post#11 10 Sie 2004 11:43   

Jak oblicza się pojemność kolumn


tym sammym czym szergowe a równoległe połaczenie rezystorów ... troszke teori poczytaj dobrze ci zrobi
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Głośniki i Zestawy Głośnikowe -> Jak oblicza się pojemność kolumn
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak oblicza sie pojemność obudowy głośnika?? (9)
Jak się oblicza bass reflex?? (8)
jak się oblicza litry w kolumnie (7)
Jak oblicza się wymiary obudowy do subwoofera? (2)
Kolumny własnej roboty. Jak się oblicza moc? (10)
Jak oblicza sie litrarz skrzyni (1)
Jak sie oblicza moc muzyczną kloumn ? (8)
Jak się dobiera głośniki do kolumn? (5)
Wtyki / gniazda do starych kolumn - jak się to nazywa ... (2)
Rozklejanie kolumn. Jak się za to zabrać? Zepsuty głośnik. (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS