Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak oblicza się pojemność kolumn


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Głośniki i Zestawy Głośnikowe ->Jak oblicza się pojemność kolumn Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Wytwornice efektów
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
muwie
Poziom 14
Miasto: Milejów
Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Pomógł: 1
muwie
Poziom 14
Post#1 11 Lip 2004 18:04  Autor tematu   

Jak oblicza się pojemność kolumn


mnie interesuje jak się oblicza pojemność kolumny która składa się z kilku głośników.
Jestem początkującym elektronikiem.Mi chodzi o jakiś podstawowy wzór do oblicznia poj. kolumn z kilkoma głośnikami.
Pierw myślałem żę wystarczy obliczyć poj. dla każdego głośnika z osobna, a potem skleć wszystko do kupy.Ale mi wyszły jakieś bardzo duże wyniki.
Jeszcze (chyba banalny) problem. Wiilele razy przy projektach kolum widziałem mi nie zmany symbol elektroniczny.To wygląda jak głośnik, ma + i -.Różni się od głośnika tym, że pomiędzy kreskami oznaczającymi = i -
znajduje sięsymbol przypominający "grzyba".
Za wszystko serdecznie dziękuje.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
igod
Poziom 24
Miasto: Katowice
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 786
Pomógł: 18
igod
Poziom 24
Post#2 11 Lip 2004 19:11    

Jak oblicza się pojemność kolumn


Jeśli dla jednego głośnika masz 100l, dla 2 daj 190l.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
muwie
Poziom 14
Miasto: Milejów
Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Pomógł: 1
muwie
Poziom 14
Post#3 30 Lip 2004 09:06  Autor tematu   

Jak oblicza się pojemność kolumn


a teraz pytanie z innej beczki. Znalazłem na elektrodzie fajny polski program do obliczania filtrów.
Ten program prosi mnie o podanie częstotliwości odcięcia.I tu zaczyna sie mój problem(mały problem)Czy np. jeżeli podam jako wartosc odciecia podam 30hz.To filtr bedzie odcianal pasmo poniżej 30hz czy powyzej

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kris20
Poziom 16
Miasto: Katowice
Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 255
Pomógł: 9
Ocena postów: 9
Kris20
Poziom 16
Post#4 30 Lip 2004 09:59    

Re: Jak oblicza się pojemność kolumn


To zalezy jaki filtr chcesz obliczyc. Bo na przyklad gdy masz czestliwosc odciecia rowna 200Hz dla filtru dolnoprzepustowego to filtr ten tlumi wszystko co jest powyzej 200Hz.
A gdy masz czestotliwosc odciecia rowna np. 5000Hz dla filtru gornoprzepustowego to filtr ten tlumi wszystko co jest ponizej 5000Hz. :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
.Wiśnia
Poziom 28
Miasto: toruń
Dołączył: 14 Lis 2003
Posty: 1515
Pomógł: 77
Ocena postów: 10
.Wiśnia
Poziom 28
Post#5 30 Lip 2004 10:22    

Jak oblicza się pojemność kolumn


problemy zawsze wychodz przy recznym obliczaniu posłuz sie programem WinISD .....dostepny na elektrodzie lub na http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisd ...to powinno rozwiac wszelkie watpliwosci ... zaznaczam ze głosnków wysokotonowych nie uzglednia sie obliczeniach ..co do tego symbolu narusuj jak to wyglada.. bo pierwsze co słysze o tym "grzybie"
Programem sie posłuz bo za duzo sie naliczysz a prostego wrozu na obliczanie nie ma za duzo czynników wplywajcych jest na takowa obudowe ...a no i zeby obliczac musisz miec wszystkie parametry jak np Vas Qes itp

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
muwie
Poziom 14
Miasto: Milejów
Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Pomógł: 1
muwie
Poziom 14
Post#6 30 Lip 2004 11:51  Autor tematu   

Re: Jak oblicza się pojemność kolumn


oto ten symbol.
Ijeszcze jedno pytanie.O co chodzi w częstotliwości rozdziału?

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
.Wiśnia
Poziom 28
Miasto: toruń
Dołączył: 14 Lis 2003
Posty: 1515
Pomógł: 77
Ocena postów: 10
.Wiśnia
Poziom 28
Post#7 30 Lip 2004 12:48    

Jak oblicza się pojemność kolumn


jest to głosnik piezzoelektryczny ...i o spobób podziału nie chodzi tylko rodzaj głosnika... a dokłanie sposob wykonia i jego parametry

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
muwie
Poziom 14
Miasto: Milejów
Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Pomógł: 1
muwie
Poziom 14
Post#8 31 Lip 2004 09:04  Autor tematu   

Jak oblicza się pojemność kolumn


JuZ wszystko pokapowałem. Tylko powiedzcie czy zaczynam dobrze rozumieć. Jeżeli połącze filtr górnoprzepustowy z dolnoprzepustowym to powstanie filtr śrotkowoprzepustowy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Kris20
Poziom 16
Miasto: Katowice
Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 255
Pomógł: 9
Ocena postów: 9
Kris20
Poziom 16
Post#9 31 Lip 2004 10:33    

Re: Jak oblicza się pojemność kolumn


Filtr gornoprzepustowy przepuszcza gorne pasmo, dolnoprzepustowy dolne pasmo. Czyli powstanie filtr srodkowo zaporowy, jak na rysunku:

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
muwie
Poziom 14
Miasto: Milejów
Dołączył: 25 Kwi 2004
Posty: 142
Pomógł: 1
muwie
Poziom 14
Post#10 10 Sie 2004 11:34  Autor tematu   

Re: Jak oblicza się pojemność kolumn


a czym sie rozni poloczenie szeregowe glosnikow od rownoleglego polonczenia

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
.Wiśnia
Poziom 28
Miasto: toruń
Dołączył: 14 Lis 2003
Posty: 1515
Pomógł: 77
Ocena postów: 10
.Wiśnia
Poziom 28
Post#11 10 Sie 2004 11:43    

Jak oblicza się pojemność kolumn


tym sammym czym szergowe a równoległe połaczenie rezystorów ... troszke teori poczytaj dobrze ci zrobi

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Głośniki i Zestawy Głośnikowe -> Jak oblicza się pojemność kolumn
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak oblicza sie pojemność obudowy głośnika?? (9)
Jak się oblicza bass reflex?? (8)
jak się oblicza litry w kolumnie (7)
Jak oblicza się wymiary obudowy do subwoofera? (2)
Kolumny własnej roboty. Jak się oblicza moc? (10)
Jak oblicza sie litrarz skrzyni (1)
Jak sie oblicza moc muzyczną kloumn ? (8)
Jak się dobiera głośniki do kolumn? (5)
Wtyki / gniazda do starych kolumn - jak się to nazywa ... (2)
Rozklejanie kolumn. Jak się za to zabrać? Zepsuty głośnik. (11)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.096 seconds

elektroda.pl temat RSS