| Author |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
20 Jan 2010 19:04 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
U mnie wygląda to tak, że urządzenie wisi sobie na ścianie, ok. 2 m. od powierzchni podłogi na parterze mieszkania, ale będzie ok. 3 - 3,5 m od powierzcni gruntu. Zasilacz wisi na kablu pod urządzeniem, na przedłużaczu do 230V. Antena do Radio1 jest jak pisałem wyprowadzona na kablu na zewnątrz mieszkania (ok. 15 m kabla), antena do RADIO2 to antena 9-12dbi (taki patyk, tyle że dłuższy). Nic nie było zmieniane, wszystko wisi jak wisiało od samego początku.
@Stanley - uważam, na 90% że wszystkiemu winne są zakłócenia różnego pochodzenia. Czasem nawet procesor który pracuje w okolicy 2,4GHz może być przyczyną, z tego co zauważyłem masz RADIO1 i RADIO2 na małych antenkach, więc zakłocenia mogą przenikać pomiędzy tymi odbiornikami np. z procesora. U mnie najgorsze jest to że providerzy mają tak poustawiane swoje AP, że po każdym restarcie takiego AP mają za każdym razem inne kanały działania. A to wkurza - w takim gąszczu AP.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
21 Jan 2010 00:44 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
| Andrzej Ch. wrote: |
<...>Nic nie było zmieniane, wszystko wisi jak wisiało od samego początku.
@Stanley - uważam, na 90% że wszystkiemu winne są zakłócenia różnego pochodzenia.<...> |
Witam raz jeszcze
Teoria siania przez zasilacz raczej odpadła (choć przecież niewykluczone, że do śmiecia w eterze też dorzuca swoje 3 grosze) - zrobilem jeszcze raz eksperyment z włączoną "przedłużką" i znow pojawiły się utraty pakietów...
Poszedlem więc na całość i zaczelem się bawić w kręcnie antenkami (kątami nachylenia). Znajdowalem kombinacje kiedy wszystko wydawalo się hulać dobrze, ale były też takie gdy robilo się źle. Co ciekawe chyba (podkreślam to chyba) najczęściej było źle, gdy antenki były ustawione tak jak zaleca producent... Sprobowalem jeszcze innej opcji: obniżylem na maxa siłę nadawania radio2 do 13dB i wtedy chyba (podkreślam to chyba) cały czas działało poprawnie... Więcej szczegółow przed chwila poszlo na forum T. Są też filmy i jeśli będzie taka wola ludu - opublikuję. Rzecz jasna w ten sposób można się bawić w nieskończoność - np. obniżać sile tx na radiu1, podwyższać (od tych 13dB) na radiu2... O kręceniu antenkami nie wspomnę...
Odnośnie ogólnie rozumianych zakłoceń jak najbardziej masz rację. Taki zasilacz to też potencjalny zakłócacz jak już pisałem - w środku przetwornica niby kilkadziesąt kHz, od 2,4GHz daleko, ale kto wie jakie sieje harmoniczne?
Tak samo masz racje odnosnie sugestii podłaczenia lepszej antenki do radio1. Na pewno tak zrobię, kupię ją. Tylko trochę musze się rozeznać w temacie... A nie było kiedy, skoro G.DUO gubił pakiety ;-) Niemniej chciałem też sprawdzić jak się ma rzecz na zestawie oryginalnym, od producenta - skoro to tak wymyślił, skonstruował, sprzedaje. Oczywiście, cudów na kiju od patyczków nie wymagam. Ale skoro mam sygnal z AP sąsiada jak dzwon i laptop po podlaczeniu do AP melduje w tym samym pomieszczeniu siłę sygnału bardzo dobrą lub nawet znakomitą (wiem, że to nie żaden pomiar, no ale po coś ten komunikat M$ w systemie dał) - to spodziewam się, że G.DUO w tym samym miejscu bedzie działał tak samo dobrze, albo nawet i lepiej. A już na pewno nie spodziewam się problemów bedących merituim sprawy i od ktorych rozpoczął się ten topic... No ale znów troszkę robi sie w kółko Macieju, a ja przecież miałem dać odbój... Po za tym dla mnie (podkreślam dla mnie) ten problem zrobił się trochę akademicki - zreszta napisalem mnóstwo tutaj i na forum T.
Dobranoc.
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
21 Jan 2010 10:12 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
Nie wiem czy zauważyłeś, bo nawet w manualu są takie obrazki, że G.DUO w swoim przeznaczeniu przede wszystkim kładzie nacisk na rozprowadzanie internetu pomiędzy użytkownikami w lokalu (np. hotele itp) ale bez jednoznacznego wskazania czy opisu że uzytkownicy mogą między sobą wymieniać dane w ramach sieci WLAN. Dlatego w opchach w RADIO 2 masz coś takiego jak separacja uzytkowników, która domyślnie jest włączona. Jak widać wygląda na to że jednak coś z softem chyba nie jest do końca w porządku. Ja wczoraj oglądnąłem Twoje video, porobiłem jeszcze raz różne próby, nie ruszając przy tym anten, a tylko zmieniając ustawienia kanałów dostępu dop RADIO2 i w niekótrych przypadkach znowu wracały objawy o których pisałem na początku tematu - czyli rozpoczynając wątek. Jestem już teraz bardziej ugruntowany w przekonaniu, że za wszystkim stoją zakłócenia" z eteru.
|
|
| Back to top |
|
 |
on117_sieci Poziom 1

|
21 Jan 2010 11:26 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
Witam, może najpierw przedstawię się. Jestem on117 tylko pod nową nazwą użytkownika, specjalnie utworzoną dla części forum związaną z sieciami i tylko tu będę pisał pod tą nazwą. Może wyjaśnię dlaczego, bo po wspomnianych ekscesach zostałem ukarany przez panią moderatorkę i aby uniknąć zablokowania konta dlatego taki pomysł z nowym kontem tylko dla sieci.
| Moderated by mat_ed: |
| Do zablokowania konta brakuje Koledze 3 ostrzeżeń na koncie "on117". Egzystując na forum w zgodzie z regulaminem, nie grozi Koledze blokada konta. Użytkownik może posiadać tylko jedno konto, a więc aktualne on117_sieci zostaje zablokowane. Kolejny, podobny wybryk, przyczyni się do zablokowania głównego konta on117. |
| Stanley_P wrote: |
być może są jakieś problemy z zasilaniem. Chociaż w tym przypadku prawdopodobie z całkiem innej strony, niż każdy "normalnie" mógł się spodziewać... (wolty, ampery)
W każdym razie dzięki niemu zrobiłem "przedłużkę", aby bez rozbierania G.DUO lub zasilacza wygodnie wykonać pomiar napięcia. |
Więc dalej podtrzymuję swoją teorię dotyczącą zasilacza, jeżeli okaże się trafna to chętnie skorzystam z wspomnianego piwa. Właśnie po obejrzeniu filmów przypomniało mi się jedno zdarzenie:
| Quote: |
| Kupiłem sobie dużą puszkę elektryczną z pcv i w środku umieściłem AP i zasilacz obok niego i ku mojemu zdziwieniu zaczęły się utraty sygnałów. Wcześniej gdy wszystko wisiało na kablach to było w miarę dobrze. Do AP była podłączona antena kierunkowa. Nie wiedziałem co się stało, ale po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że jak wyjmę zasilacz z tej puszki to działa. Więc tak było potem, zasilacz wisiał na kablu. |
Co do tego filtra na kabelku w twoim zasilaczu to trochę mnie zdziwił, bo miałem zasilacze bez filtrów, może by można go jakoś zdjąć, ale wtedy utrata gwarancji. Jak kolega Cezare chce ci posłać zasilacz to warto byłoby przetestować, bo możliwe że jest zasilacz uszkodzony i stąd ten filtr emituje jakieś tam zakłócenia. Druga sprawa to przejrzałem w końcu manuala i zobaczyłem, że G.Duo może mieć zasilanie PoE, więc jakbyś dokupił te kostkę to mógłbyś przeprowadzić testy wpiąć ją do kable który idzie do portu WAN i do niej twój zasilacz.
Mam całkiem przeciętny AP i miałem zasilacz ok. 30 cm od niego i właśnie zobaczyłem, że zasilacz ma 1 metr kabla więc go podłączyłem dalej i wydaje mi się że poprawiło się działanie sieci. Będę musiał przerobić trochę instalację żeby zasilacz był jak najdalej. Takie zasilacze, są rzeczywiście szkodliwe dla AP.
Najlepiej to byłoby podłączyć zasilanie z jakiegoś akumulatora 12V o próbować jak to działa.
Co do anteny to jak sąsiad włącza codziennie AP to czy nie ustawia za każdym razem inaczej anten, może wystarczyło by go pouczyć, żeby np. kładł AP na oknie i problemy znikną. Albo zakup anteny tak jak wspomniałeś do AP sąsiada i twojego G.Duo. Pisałem wcześniej trochę o antenach, ale niestety moje posty zostały usunięte do kosza, nie chce mi się pisać ponownie.
Jeszcze jedno jak Cezare wspomniał o Action to zaraz zorientowałem się o co chodzi, bo akurat znam to od A do Z. Ale nie będę nic więcej pisał na forum.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
21 Jan 2010 23:43 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
Witam
INFORMUJĘ, że obecnie jestem na etapie uzgadniania z przedstawicielami AirLive szczegółow wymiany sprzętu.
Zatem od tej chwili, do czasu ewentualnego wyjaśnienia sprawy, bardzo proszę traktować przypadek mojego egzemplarza G.DUO, na którym objawial się omawiany tu problem oraz przeprowadzałem testy, jako JEDNOSTKOWY, NIEPOTWIERDZONY.
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
22 Jan 2010 11:25 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
Witam
INFORMUJĘ, że obecnie jestem na etapie uzgadniania z przedstawicielami AirLive szczegółow wymiany sprzętu.
Zatem od tej chwili, do czasu ewentualnego wyjaśnienia sprawy, bardzo proszę traktować przypadek mojego egzemplarza G.DUO, na którym objawial się omawiany tu problem oraz przeprowadzałem testy, jako JEDNOSTKOWY, NIEPOTWIERDZONY.
Pozdrawiam -
Stanley |
Problem może i jest jednostkowy, tyle że u mnie też wystąpił, dlatego zacząłem ten wątek. Nie wiem dlaczego do tej pory nie odezwał się do mnie nik z Supportu Ovislinka, mimo że wysłałem im wszystkie potrzebne pliki i opisy problemów. Co do istoty problemu, to nie mogę z całą pewnością napisać że problem nie istnieje, bo ja zetknąłem się z nim jako pierwszy. Po pewnym czasie i z nieznanyh mi przyczyn problem samoistnie ustąpił i nie mam 100% pewności dlaczego ustąpił. Próbowałem kilkakrotnie wywołać ponownie objawy, ale nie udało mi się tego w 100% skutecznie zrobić. W związku z tym uważam, że jakiś problem jednak istnieje, ale nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną tego faktu. Na wszelki wypadek nie będę zamykał tematu i proszę moderatorów żeby też nie zamykali tematu. Jak tylko u mnie coś się wydarzy co warto będzie opisać (w temacie sprawy) napewno opiszę. Proszę również innych posiadaczy G.DUO żeby opisywali ew. problemy z tym sprzętem.
@Stanley - cieszę się że w jakiś nieznany mi sposób przekonałeś osoby z Ovislinka, że jednak coś jest nie tak z G.DUO i że dostaniesz nowy sprzęt. Obawiam się że to będzie akcja jednostkowa - bo tak jak pisałem, ja nie dostałem odpowiedzi z Supportu.
Nie chcę tutaj nic złego pisać na tą firmę, ale pewne działania (po cichu, bez rozgłosu) przypominają mi - zresztą jak i Twój ostani post - że ew. możesz dostać nowy sprzęt, ale ...jest pewne ale.....:cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jan 2010 11:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
22 Jan 2010 20:18 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
<...>
@Stanley - cieszę się że w jakiś nieznany mi sposób przekonałeś osoby z Ovislinka, że jednak coś jest nie tak z G.DUO i że dostaniesz nowy sprzęt. Obawiam się że to będzie akcja jednostkowa - bo tak jak pisałem, ja nie dostałem odpowiedzi z Supportu. |
Ehhh, tak to jest jak człowiek pisze wieczorem, zmęczony, po łącznie chyba kilkudziesięciu godzinach (z niedużymi przerwami na jedzenie i spanie ;-) ) "zabaw", w pingi, pliki, konfigi, filmowanie, konwertowanie, sprawdzanie jak to w ogóle wyszło, wysyłanie... O pisaniu w miedzyczasie elaboratów na forach nie wspominając... I o nieszczęśliwym zbiegu okoliczności, że mam teraz niejako przymusowe wolne od pracy, ktora przynosi mi chleb... (dlaczego nieszczęśliwym? W skrocie: zima jest i trzeba dobrze patrzeć pod nogi... :-( )
Do rzeczy jednak:
INFORMUJĘ, że obecnie jestem na etapie uzgadniania z przedstawicielami AirLive szczegółow wymiany sprzętu |
SPROSTOWANIE:
Informuję i oświadczam, że propozycję wymiany mojego egzemplarza G.DUO na inny, w sposób taki, abym nie był na tym stratny, nie utracił gwarancji, etc. dostalem od jednej z osób PRYWATNIE.
Zatem nikogo od strony producenta jeszcze (niestety) nie przekonałem i sprawa jest wciąż otwarta. Ponownie rownież proszę, aby do przynajmniej do czasu zaistnienia, nowych, istotnych w sprawie faktów, traktować wszelkie moje dotychczasowe testy, eksperymenty, jako niepotwierdzone, przeprowadzanie na egzemplarzu być może uszkodzonym.
Szczególów zasad i warunków "wymiany" z oczywistych względów nie musze (a wręcz nie mogę) tu przedstawiać gdyż rzecz jasna uzgadniamy je w korespondencji prywatnej. Mam i tak wyrzuty czy nie napisałem za dużo, ale z drugiej strony uważałem i nadal uważam, że należało poinformowac szanowne forumowiczki i forumowiczów o tym co się dzieje w całej sprawie.
Nie chcę tutaj nic złego pisać na tą firmę, ale pewne działania (po cichu, bez rozgłosu) przypominają mi - zresztą jak i Twój ostani post - że ew. możesz dostać nowy sprzęt, ale ...jest pewne ale.....:cry: |
Uważam, że niezależnie od obrotu calej sprawy, powinniśmy unikać "wycieczek" w kierunku tej czy innej firmy - bo oprócz wątpliwych aspektów niejako moralnych, na pewno nie pomoże to w zdiagnozowaniu i rozwiązaniu problemu, bedącego głownym przedmiotem tej dyskusji.
Uważam także i proponuję, abyśmy w miarę możliwości postrzymali się tu od dalszych dysput, dywagacji. Przynajmniej do czasu gdy otrzymam nową sztukę i przeprowadzę z nią ponowne testy (przyznam szczerze, już średnio mam na to ochotę, ale sprawy zaszły że tak powiem za daleko, już wręcz trochę osobiście), lub pojawą się w omawianym tu problemie nowe, UDOKUMENTOWANE fakty, np. testy od strony przedstawicieli AirLive, lub kogoś "nowego".
Oczywiscie nie chcę i nie mam prawa tu nikogo do niczego przymuszać, możemy np. dalej sobie poprowadzić "off-topowe" dyskusje o zakłóceniach, zasilaczach, propagacji, antenach, etc. - tylko czy w obecnym etapie choć o krok przybliżą nas do rozwiklania zasadniczego omawianego tu problemu?
Proponuję rownież - tak jak proponowalem na forum T. - aby inne usterki G.DUO zgłaszać w osobnych, nowych topicach, a tutaj ewentualnie dać linka. Podkreślam: proponuję.
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
23 Jan 2010 22:02 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
@Stanley_P
Znalazłem odpowiedź na moje pytanie, dlaczego Ovislink (dokładnie Tech Support) nie odpowiedział na moje pytanie. NASZ problem został opisany jak zwykle lakonicznie, niedokładnie, bez sensu - a szczegóły są na ich stronie. Oto treść:
| Code: |
Q: Kiedy łączę się moim Notebookiem z G.DUO. Kiedy ściągam duże pliki, G.DUO zachowuje się nie stabilnie, co zrobić ?
A: Zacznij od poprawnego ustawienia anten, informację tą znajdziesz w ulotce dołączoną do G.DUO. Jeżeli używasz kodowania WPA-PSK-TKIP lub WPA2-PSK-TKIP, proszę zmień je na WPA-PSK-AES lub WPA2-PSK-AES. |
Ale jak zauważyłeś samo zapytanie i do niej odpowiedź niedokładnie odzwierciedlają w ogóle problem, gdyż jest tu nowa o jednym notebooku, a nie dwóch i nie wiadomo skąd ściagasz te duże pliki, bo jak z internetu to nic się nie dzieje przecież - g.duo działa poprawnie. Jak widać kolejne błache potraktowanie sprawy. Przecież nie o to nam chodziło.
Problem istnieje także z kodowaniem WPA-PSK-AES lub WPA2-PSK-AES. Poradę taką sobie można w buty wsadzić. Ciekawe co na to ludzie z Ovislinka, może ktoś z nich czyta te posty i zajmie się tematem serio ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2010 22:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cezare1 Poziom 6

|
24 Jan 2010 16:30 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
oczywiscie że czytają i dlatego zaproponowano wymianę sztuki Staleya na nową - a ta pójdzie jako "cud przypadek" do Labu AirLive.ze swojej strony dokonano paru testów na spręcie NOWYM i żadne usterki nie występowały.Przypominam że ja osobiście w sieciach wifi siędzę od samego ich początku gdzie AP kosztował 1980 pln a zarabiałem 2000 na miesiąc ;) - dlatego wszystki ezgłoszeia biorę sobie a prawdę do serca i z nimi działam.Informacja o kodowaniu TKIP - powstała nie przypadkiem - jest wiele dowodów na niestabilnosc wersji kodowania TKIP - stąd w urządzeiach 2010 + tego kodowania NIE MA - wycięli - nie ma żeby nie było problemów. Linuxowe community też kodowaniu TKIP powiedziało DOŚĆ i nie ma sterowników w dystrybucjac ano domini 2010 - błędem jest umieszczanie go zatem w opcjach G.DUO jako występujący - powoduje napięcia u newbies.Kiedy TEZA - staje się DOWODEM ????Wtedy gdy potwierdzamy to laboratoryjnie - kiedy da się to zasymulować i powtóryć w każdym miejscu na ziemi - możemy powiedzieć że znaleziono błąd.Więc Takie posty MILE WIDZIANE ; i są analizowane ; każdorazowo ; dokładnie a filmy umieszczane na forach WiFI.Stanley prosił eby przenieść wątek na trzepak - i tak się stało ; ale Andrzeju wybacz "Problem istnieje także z kodowaniem WPA-PSK-AES lub WPA2-PSK-AES. Poradę taką sobie można w buty wsadzić" proszę udowodni ; albo podważ wiarygodość testu ; http://www.airlive.aspdotnet.pl/kodowanie3.zipedit; pracuję na G.DUO od września 2009 - pierwsze PCB w wersji inżynierkskiej - grubo później zobaczyłem to w obudowie - działam więc na nim od około 6 mies - testując różne wersje softu i modyfikazji firmwareu. przypominam również że support airlive w PL to Action S.A. 012 2546 983 Konrad Bilski - na prośbę Stanleya symulowaliśmy w labie Action S.A. wszystkie przypadki opisane / sfilmowane - i na tej podstawie stwierdziliśmy że wersja Stanleya jest nie sprawna.
BTW na samym końcu - masz problem - zgłoś się do sprzedawcy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
24 Jan 2010 21:27 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
@Cezare1:
Odpwiedź masz na PW (trzepak).
Tematu nie zamykam, będę się tylko przyglądał rozwojowi sytuacji.
Może i mnie sytuacja się powtórzy, wtedy też udokumentuję całą sprawę.
Póki co stał się cud :). W każdym bądź razie - zapytuję tylko po raz kolejny i ostatni - jaki sens miałoby zakładanie tematu na elektrodzie, gdybym nie miał żadnego problemu (i nie chodzi tu o kodowanie wpa-tkip - bo nigdy tego nie włączałem po stronie radio2, ani o wersje firmware, zasilacz, antenę itp.) z g.duo ?
Jeślli chodzi o link: http://www.airlive.aspdotnet.pl/kodowanie3.zipedit - system zgłasza błąd 404
BTW - kilka dobrych lat temu z ACTION s.a. w Rzeszowie byłem w bardzo bliskim kontakcie, ale czasy i ludzie się zmieniły.
|
|
| Back to top |
|
 |
cezare1 Poziom 6

|
25 Jan 2010 08:59 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
Witaj :)
*.zip plik ma sie nazywac - moja wina miao byc obok slowo edit ;) przepraszam.
A Rzeszow ? to pogadajmy na prv bo szef oddzialu to byl straszny @#$%^ - robilem mu inwentaryzacje oddzialu - ehh ...ale to na prv Ci opowiem.,
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2010 08:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sebbla Poziom 12

|
25 Jan 2010 14:03 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
Witam,
ja podłącze się do tematu bo ostatnio zakupiłem dla swojej klientki g.duo i mam z nim same problemy. Tzn działa np. dwa dni poprawnie a następnie komp go widzi ale ap zachowuje się jak by był zawieszony. Byłem u niej już sześć razy, wielokrotnie sprawdzałem ustawienia, zmieniałem szyfrowanie i ustawienia anten lecz niestety problem wraca jak bumerang. Mam już dość g.duo i wymieniam jej na inny ap. Problem jednak mam w tym gdzie mogę go reklamować a kupiłem w action. Dopiero nawiązałem z nimi współpracę i nie wiem czy mogę go do nich odesłać czy odeślą mnie gdzie indziej (nie mam już pudełka, klientka wywaliła)
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
25 Jan 2010 20:55 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
Witam
No cóż, czułem, że wątek powoli zacznie się zmieniać w śmietnik wszelkich żali pod adresem sprzętu.
@sebbla: mogłeś chociaz napisać, w którym trybie miałeś skonfigurowany G.DUO, na których kanałach chodziły radio1 i radio2, zrobic zrzut statusu urządzenia (wystarczy zaznaczyć w przegladarce tekst i zrobić kopiuj->wklej, tak jak robiliśmy na forum T. @Cezare & ja, a SSIDy, MAC-e ewentualnie wymazać), zrobić też chociaż zrzut siły odbieranego sygnału pokazywanego przez funkcję Site Survey.
Urządzenie jest nowe na rynku i że tak napiszę wspólnie się go uczymy, poznajemy niuanse, a być może odkrywamy jakieś niedorobki, niedociagnięcia - w końcu to tylko sprzęt. Wymyślony, zaprojektowany i wykonany przez ludzi (ok, przez roboty, ale roboty kiedyś wymyslone i zrobione przez ludzi ;-)).
Niewykluczone rzecz jasna, że ten egzemplarz jest może po prostu uszkodzony, albo np. kolor obudowy ewidentnie nie pasuje do laptopa (bluzki?) klientki... ;-)
A'propos konkretnych "kwitów", udokumentowanych doswiadczeń. Przedstawiam publicznie wyniki moich eksperymentów, wykonanych i sfilmowanych na drugi dzień po pierwszych, zarejestrowanych na video. Wspominałem juz tutaj o nich i nazywam je umownie kręcenie antenkami lub też Testy_3. Wstrzymywałem się z ich upublicznieniem (tzn. linka otrzymali wcześniej moderatorzy forów oraz @cezare1 i @Andrzej Ch.), ponieważ w pewnym momencie nie chciałem za bardzo mieszać w temacie. Uważam jednak, że warto je zobaczyć, chociażby w celach poznawczych. Nawet jeżeli okaże się, że egzemplarz na którym przeprowadzano te próby był uszkodzony - i dopóki nie otrzymam nowego (już w drodze) tak go wciąż traktuję.
Oto link:
http://chomikuj.pl/stanley_p/G_DUO_problem/Testy_3
Pozdrawiam -
Stanley
P.S. Poprzednie próby przeniosłem do katalogu:
http://chomikuj.pl/stanley_p/G_DUO_problem/Testy_2
P.S#2 Na wszelki, ktoś moze zapyta Testy_3, Testy_2, a gdzie Testy_1? Jako pierwsze traktuje nierejestrowane na video (no kto przypuszczał... ;-)) wczesne próby podejścia do sedna omawianego tu problemu, zrzuty ping'ów, itp. Wszystko jest chronologicznie w tym topicu.
Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:
[EDIT]
@sebbla: mimo wszystko, z ciekawości: jeżeli G.DUO pracował w trybie 1, oraz jeżeli jeszcze masz mozliwość, zrób zrzut statusu urządzenia w akcji. Interesuje mnie szczególnie fragment dotyczący interfejsu WAN, przykład:
WAN Configuration
Attain IP Protocol: DHCP
IP Address: 192.168.0.117
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.0.1
Chodzi mi szczególnie jakie masz adresy IP na IP Address oraz Default Gateway. Mam pewne podejrzenia... ale bardzo mgliste.
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
27 Jan 2010 08:55 Re: Router Tp-Link TL-WR543 - wolny transfer po stronie WiFi |
|
|
|
Przeniosłam za zgodą autora postów z tematu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1556016.html
Susan
| Susan wrote: |
| dzik312 wrote: |
| Ile na innych Ap'ach daje się przesłać przez lan wifi? |
Wszystko zależy od warunków i rodzaju kart WLAN. Przy dobrych parametrach i porządnych kartach udaje się uzyskać 2.3 - 2.5 MB/s. Maksymalna prędkość kopiowania po WiFi w standardzie G to 2.8 MB/s. Zmniejszysz te maksymalne możliwości jeśli podłączasz bezprzewodowo inne urządzenia i np. kopiujesz pliki po WiFi za pośrednictwem routera.
| dzik312 wrote: |
| No i spróbowałem - na 2 sieciówkach wyciągało 2-2,5MB/s przy mocnym zakłócaniu przez sasiada (on ma kanał 10 a mi ustawiło na 11 - nie <...>. |
|
Witam
Podobne do wyżej wymienianych prędkości osiągałem w swoich eksperymentach z Ovislink Airlive G.DUO. Tzn. ok. 1,1 MB/s przy transferach plików pomiedzy dwoma laptopami z wykorzystaniem AP, oraz max ok 2,0-2,2 MB/s jeżeli plik był wysyłany z komputera stacjonarnego wpiętego kablem do switcha G.DUO, a potem przez AP w kierunku laptopa (lub w drugą stronę).
(Wątek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1524690.html
chociaż w sumie dotyczy innej sprawy, ale tam też, zwlaszcza na początku padały pewne pytania-stwierdzenia związane z maksymalnymi prędkościam w standardzie G (cytuję: "ggdzie jest owe 54mbit/s ? Chyba na papierze tylko".) )
I teraz moja pewna teoria i pytanie do fachowców od sieci zarazem:
- Po pierwsze primo zakładam, że tak jak wyżej napisano, w standardzie praktycznie można uzyskac max ok. 2,2MB/s, no w porywach 2,5MB/s, a przy dobrym ukladzie sprzętu i planet nawet odrobinę więcej. "Obiecywane" w standardzie G 54Mbit/s, czyli po przeliczeniu na megabajty ok. 6-7MB/s należy w rzeczywistości między bajki włożyć - analogicznie jak 100Mbit/s w ethernecie.
- I teraz: czy nie jest tak, że z "punktu widzenia" AP, te praktycznie uzyskiwane 2,2MB/s to jest CAŁE pasmo jakie można maksymalnie z niego (AP) "wycisnąć"?
Inaczej pisząc, jeżeli do AP podłaczymy jednego klienta (np. laptopa), można w jego stronę (lub od niego) przesyłać z prędkością max te ok. 2,2-2,5/MB/s (podobnie w polaczeniach miedzy dwoma urządzeniami wifi ad-hoc). Ale jeżeli do AP podłaczymy dwa laptopy i zaczynamy pomiedzy nimi słać plik, to transfer spada do ok. 1,0-1,1MB/s. Jakoś dziwnym zbiegiem mniej więcej dwukrotnie. Dlaczego? Bo AP musi plik z jednago laptopa odebrać, ale też musi też stronę drugiego wysłać! Do dyspozycji ma pasmo około 2,2MB/s, zatem musi je podzielić - i stąd wyszło ok. 1,1MB.
Przypuszczam, że gdybym w ten sposób urządził transfery z użyciem AP pomiędzy czterema laptopami (niestety nie mam pod ręką tyle sprzętu ;-)), np. przesyłał pliki pomiędzy tymi komputerami połaczonymi w "pary", wówczas transfer na każdym z nich spadłby do ok. 0,5MB/s.
Czy dobrze to wykombinowałem?
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Jan 2010 15:32 Re: Router Tp-Link TL-WR543 - wolny transfer po stronie WiFi |
|
|
|
Stanley_P - dobrze myślisz, ale trzeba również uwzględnić jakość i parametry pracy urządzeń. Po routerze klasy TL-WR543 nie spodziewam się zbyt wiele. Trzeba urządzeń wyższej klasy, aby "efektywna przepływność" bardziej zbliżała się do wartości maksymalnych oferowanych przez standard G. Dotyczy to też kart WiFi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
28 Jan 2010 09:00 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
@Stanley_P
Ja dalej twierdzę, że sprzęt nie do końca jest właściwie dopracowany.
Nie chcę już wypowiadać na ten temat, bo dziwnym trafem zaczyna się coś niedobrego dziać w temacie i pewne rzeczy są "wyciszane", dlatego nie włączam się - niech piszą inni, którzy mają problemy z g.duo nieważne jakie) ... zobaczymy czy to są problemy "jednostkowe". A co Action S.A. swoje zdanie mam - wyrobione sprzed lat - i nie chodzi tylko o Rzeszów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
28 Jan 2010 13:07 Re: Router Tp-Link TL-WR543 - wolny transfer po stronie WiFi |
|
|
|
| Susan wrote: |
| Stanley_P - dobrze myślisz, ale trzeba również uwzględnić jakość i parametry pracy urządzeń. Po routerze klasy TL-WR543 nie spodziewam się zbyt wiele. Trzeba urządzeń wyższej klasy, aby "efektywna przepływność" bardziej zbliżała się do wartości maksymalnych oferowanych przez standard G. Dotyczy to też kart WiFi. |
@Susan - ooo, czybyśmy mieli zmianę na stanowisku moderatorki? A gdzie @yonnie? , na feriach zimowych? ;-)
Do meritum. Wiem i zdaję sobie sprawię, że jest sprzęt i sprzęt, różnej klasy i kasy. Budzetowy, do zastosowań domowych czy segmentu SOHO, jest profesjonalny dla ISP, jest też zapewne z najwyższej półki pomiarowy-laboratoryjny. Na tym forum siłą rzeczy większość dyskusji (w tym moje) dotyczy tego pierwszego.
Chodziło mi głównie o ten zastanawiający znaczny spadek maksymalnej prędkości mniej więcej osiaganej na danym sprzęcie (przypuścmy circa about 25Mbit/s czyli ok. 2,5MB/s**), gdy klienci wymieniają dane w swoim WLAN-ie, gdy są podlaczeni do wspólnego AP. Spadek 2-krotny w przypadku dwóch (do ok. 10Mbit/s / 1,2MB/s), przypuszczam 4-krotny w przypadku czterech, itd. Uważam, że wynika to po prostu z praw fizyki, których o ile mi wiadomo jak dotąd nikt żywy lub martwy nie przeskoczył.
Pozdrawiam -
Stanley
** - na wszelki: wiem, że 1bajt (B), ma osiem bitów (b)
P.S. Jako ciekawostka: ponieważ wpomniany przeze mnie Airlive G.DUO ma 2 niezależne radia, jest możliwość skonfigurowania w jednym z trybów (nr 4) tak, aby pracowal jako "zwykły" router z NAT+2xAP. Tzn. wpinamy port WAN ethernetem do modemu swojego ISP (kablówki, xDSL, itp. tudzież APc), natomiast na obu radiach mamy gotowe 2 niezależne AP, tzn. możemy im przydzielić rożne kanały, szyfrowanie, etc. Dzięki temu możemy łatwo rozdzielić obciążenie/ruch swoim klientom WiFi/WLAN, np.część z nich przylaczać do radia1, część do radia2. Przyznam próbowalem ten tryb tylko przez chwilę, oraz wylaczyłem radio1 (ale widzialem przez moment w inSSIDerze, że nadawało), lecz wydaje się nic nie stoi na przeszkodzie aby w razie potrzeby właśnie w ten sposób skonfigiurować ten sprzęt.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
30 Jan 2010 11:45 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
@Stanley_P
Ja dalej twierdzę, że sprzęt nie do końca jest właściwie dopracowany.
Nie chcę już wypowiadać na ten temat, bo dziwnym trafem zaczyna się coś niedobrego dziać w temacie i pewne rzeczy są "wyciszane", <<...> |
@Andrzej Ch. - wybacz, to Ty zaczęłeś ten wątek, a ja się zaangażowałem - screeny, filmiki, tysiące wystukanych słów, temat załozony na drugim forum, etc. wreszcie ceregiele z nabyciem nowego sprzętu, odesłaniem starego. Chociaż na swoje tezy jak dotąd nie przedstawiłeś ANI JEDNEGO rzeczowego dowodu. NIC, nawet głupiego printscreena z siły sygnału odbieranego od Twojego ISP.
W każdym razie, możesz mi wierzyć, albo i nie, Twoja sprawa, rzecz u mnie obecnie wygląda tak:
- przed wszystkim mój czas na wszelkie tego typu zabawy został teraz znacznie ograniczony. Nie mam też na pewien czas drugiego laptopa aby powtorzyc doswiadczenia warunkach jak najbardziej zbliżonych do Testy_3, Testy_2,
- od ok. 3 dni mam nowego G.DUO, kupionego uwaga: w SKLEPIE. Na dowód mam film zrobiony przed jego rozpakowaniem z oryginalnej folii, jeśli baaaaardzo się uprzesz moge dostarczyć.
- Pobieżne eksperymenty wykazały, że praktycznie NIE UDAŁO mi się uzyskać przypadłości będącej tematem przewodnim tego topicu. Owszem, coś się tam trochę działo, gdy przekręcilem oryginalne antenki-patyczki w ten sposób, że były zetknięte ze sobą końcami. Ale było to przecież ustawienie całkowicie NIEZGODNE z zaleceniami producenta.
- Zmierzyłem też napiecie zasilacza: zachowuje się identycznie jak poprzedni egzemlarz, tzn. ok. 13,5V bez obciążenia oraz stabilnie ok. 11,95V po podłączeniu do G.DUO. Podłaczałem też od "starego" routera - mialem przez chwilę do dyspozycji dwa. Bez rezultatu, tzn. nowy G.DUO pracował na obu egzemplarzach identycznie dobrze.
- kolejna sprawa: od około 2 dni mam antenę panelową przypietą do radia1, o taką:
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?p=204593
zatem problem ewentualnych wzajemnych zakłoceń niewątpliwie będzie (już jest) znacznie mniejszy.
PODSUMOWUJĄC: wszystko wskazuje na to, że pechowo nabyłem egzemplarz uszkodzony i od MOJEJ strony uważam w chwili obecnej sprawę transferów po WLANie vs przycinanie wyjścia do internetu za zakończoną.
@Andrzej Ch. : chciałbym Ci także podziękować, gdyż gdyby nie ten topic, męczyłbym się wciąż z niesprawną sztuką ;-)
Podtrzymuję również moje wszelkie POZYTYWNE opinie, które napisałem do tej pory na temat Ovislink Airlive G.DUO. Oświadczam rownież, że NIE otrzymałem z tego tytułu żadnych profitów od firmy - jakkolwiek w tej sprawie wciąż jestem otwarty ;-)
----------------------------------------
I jeszcze kilka spraw, trochę OT, a troche InT, które nazbierały się w tzw.miedzyczasie:
1. @Andrzej Ch. : odnosnie teorii ewentualnych zakłoceń - zobacz co napisałem w tym topicu. Chodzi mi zwłaszacza o bliskość radia1 i radia2 w G.DUO:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7592926 (26 Sty 2010 06:24)
2. @Andrzej Ch. : funkcja separacji klientów przyłaczonych do AP: wiem, widziałem tę mozliwość. Z tym, że jest ona u mnie domyślnie WYŁĄCZONA, równiez w drugim egzemplarzu. Być może kupiłem jakieś inne G.DUO, podróby? ;-) Firmware b15c. Notabene najnowszego (beta b16c) od @cezare1 jeszcze nie wgrywałem.
3. @Andrzej Ch. : w sprawie ogólnego przeznaczenia G.DUO jakby sugerowanego w ulotkach/instrukcjach (hotele, galerie) itp.). Owszem, też widzialem, ale też producent przecież nie wyklucza wzajemnej wymiany danych po WLAN-e, a wręcz wedug tego co napisalem w p.2 "defaultowo" ją dopuszcza. Moje wszelkie doświadczenia, nawet z pierwszą uszkodzoną sztuką wykazały, że transfer po WLANie może działać poprawnie, oraz nie "zatyka" w tym czasie wyjscia przez radio1 do internetu (tzn. jest to możliwe). Zresztą Twój egzeplarz jak sam przyznajesz też działa ok. Zatem gdybanie na przykład (z innego forum) o zbyt mało wydajnym procesorze można włożyć między bajki, lub bardziej współcześnie zaliczyć do tzw. urban legends.
Od swojej strony w przypadku spodziewanego dużego obciążenia po WLANie, zalecalbym ewentualnie dobrać najbardziej optymalne ustawienie antenek, zwłaszcza jeżeli pracujemy na oryginalnym zestawie "startowym" lub innymi dookólnymi "patyczkami", oraz w miarę możliwości nie przesadzanie z mocą, zwłaszcza radia2. Generalnie odnosze się teraz do swoich Testy_3, choć podkreślam, były przeprowadzane z uwaloną sztuką. Oraz przecież w domowych warunkach, żadnym tam laboratorium (jeśli używałem tu tego ostatniego słowa, to tylko żartobliwie, w cudzysłowie)
4. @Andrzej Ch. : jeszcze jedna sprawa z początku topicu, potem trochę umknęła. Zarzucałeś G.DUO niski tranfer po WLANie ("gdzie te obiecane 54Mbit/s"?). Moderatorka @Susan przerzuciła tu klika moich wypowiedzi z innych topiców. Nikt nie protestował, nie kwestionował moich przypuszczeń, więc myślę, że wyjaśniają całą sprawę. Jest ok, tak ma być za tę kasę - pisząc krótko.
5. @on117 : jeżeli wsadzaleś kiedyś do jednej puszki AP razem z zasilaczem (zwłaszcza elektronicznym), popelniałeś moim zdaniem zasadniczy błąd. Przypomnę proste doświadczenie: bierzemy zwykłe radyjko, ustawiamy na AM (choć i na FM wyłapie czasem zakłocenia) i zbliżamy do zasilacza z przetwornicą.
Niemniej nadal masz u mnie duże piwo, za odmienne, niestandardowe spojrzenie na sprawę, gdzyż poprawne zasilanie jest podstawą działania każdej elektroniki. Akurat w tym przypadku na 99,99% jednak to nie było to - ale 0,01% zostawiam na "nigdy nie mówię nigdy" ;-)
6. Pojawiło się w tym topicu jeszcze dwóch innych juzerów G.DUO, którzy mieli jakieś blizej nieokreślone problemy. Chociaż sam prosiłem, aby dyskutować tu tylko o jednej sprawie, będącej sednem całego zamieszania, szkoda, że się choć w paru słowach potem się nie odezwali. Mają cały czas szansę - tutaj albo na forum T. ;-)
--------------
Na zakończenie informuję, że dzięki G.DUO przeczytaliście ten post.
Ufff.
Pozdrawiam -
Stanley
Dodano po 3 [godziny] 28 [minuty]:
I jeszcze na chwilę, w ferworze całkiem zapomniałem, aż mi wstyd:
Specjalne podziękowania dla @cezare1.
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Ch. Poziom 15

|
02 Feb 2010 08:40 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
@Spisałeś się...to chyba z radości. Najważniejsze że temat rozwiązany.
|
|
| Back to top |
|
 |
wisnia003 Poziom 8

|
04 Mar 2010 23:16 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
Panowie powyższe przeczytałem - a Mój problem z G-duo jest trochę inny bo nie występuje w trakcie transferu między komputerami wewnątrz sieci:
- otóż, sygnał internetu się ucina podczas zwykłej pracy. Nagle sygnał zanika GDuo jakby zawiesza wysyłanie sygnału, za chwilę wznawia i wszystko gra znów nie na długo.
Występuje to dla każdego z przetestowanych przeze mnie laptopów.
Czy to oznacza, że i mój egzemplarz może być również wadliwy ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
05 Mar 2010 11:07 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
| wisnia003 wrote: |
Panowie powyższe przeczytałem - a Mój problem z G-duo jest trochę inny bo nie występuje w trakcie transferu między komputerami wewnątrz sieci:
- otóż, sygnał internetu się ucina podczas zwykłej pracy. Nagle sygnał zanika GDuo jakby zawiesza wysyłanie sygnału, za chwilę wznawia i wszystko gra znów nie na długo.
Występuje to dla każdego z przetestowanych przeze mnie laptopów.
Czy to oznacza, że i mój egzemplarz może być również wadliwy ?? |
Witam
"Trochę" mało podałeś szczegółów, np. przede wszystkim o trybie konfiguracji, w którym pracuje urządzenie (do wyboru jest pięć...), jakiego używasz szyfrowania. A także gdzie, na którym odcinku występuje owe "zrywanie internetu" - już pomiędzy laptopem a G.DUO (tak w ogole: jak jest odległy od routera?), czy może między G.DUO a Twoim dostawcą. Również nic nie napisaleś o sile sygnału od dostawcy, funkcja Site survey (skanowanie sieci).
Np. odnośnie szyfrowania, które jak się okazuje może być przyczyną problemów (TKIP), proponuję rzucić okiem na ten post:
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?p=202519#202519
Jakość połaczenia na odcinku laptop-G.DUO można w pewnym stopniu ocenić wysyłając pingi do interfejsu LAN, domyślny adres 192.168.1.254. W Windzie po otwarciu okna wiersza pleceń (cmd) wpisujesz:
ping -t 192.168.1.254
Jeżeli już tutaj będą widoczne utraty pakietów, to dalej "w świat" tym bardziej.
Przerwanie pingowania: ctrl-c.
Ewentualnie wrzuć tu zrzut statusu konfiguracji według propozycji z tego postu:
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?p=207591#207591
dwa posty niżej przykładowy wynik:
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?p=207599#207599
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
wisnia003 Poziom 8

|
05 Mar 2010 11:50 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
Dziękuję za info Stanley_P, ale znalazłem problem metodą prób i błędów. Otóż powodem było szyfrowanie TKIP które zrywało połączenie. Po zmianie na AES wszystko gra.
Pozdrawiam!!!!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
05 Mar 2010 11:58 Re: Router OvisLink AirLive G.DUO - rozłącza |
|
|
|
| wisnia003 wrote: |
Dziękuję za info Stanley_P, ale znalazłem problem metodą prób i błędów. Otóż powodem było szyfrowanie TKIP które zrywało połączenie. Po zmianie na AES wszystko gra.
|
Czyli jednak ;-)
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#