| Author |
stopi Poziom 21

|
29 Dec 2009 12:07 czy telewizor Samsung LE32B450 posiada kontrolę HDCP? |
|
|
|
Mam pewien problem z połączeniem odtwarzacz dvd - tv. Odtwarzacz to Philips DVP5980 a TV to Samsung LE32B450.
Problem polega na tym, iż poprzez połączenie HDMI i włożenie oryginalnej płyty DVD obraz co kawałek zanika i przerywa na zmianę ze śnieżeniem, a dźwięk w ogóle nie leci. Przecież złącze HDMI powinno przesłać i dźwięk i obraz. Poprzez pozostałe złącza wszystko działa prawidłowo, ale dźwięk muszę wtedy wyprowadzać z odtwarzacza na osobne nagłośnienie, aby coś słyszeć. Przez EURO z kolei jest kiepska jakość obrazu.
Kable HDMI (próbowałem 2ch) i złącza w TV są sprawne, bo np. dekoder działa poprawnie na obu.
Czy możliwe jest to, że telewizor nie posiada kontroli ochrony praw autorskich HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection)? Przecież złącze HDMI powinno mieć wbudowany ów mechanizm ochrony praw autorskich z tego co czytałem. Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć co może być przyczyną takiego zachowania. W setupie odtwarzacza próbowałem już wszystkiego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Dec 2009 12:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
skunik18 Poziom 13

|
29 Dec 2009 12:44 Re: czy telewizor Samsung LE32B450 posiada kontrolę HDCP? |
|
|
|
nie jest to najwyższy model shajsunga ale mając 3 HDMI śmiem twierdzić a nawet dam sobie rękę uciąć że jest kompatybilny z HDCP. Moja rada
1. z tego co pamiętam trzeba zmieniać ustawienia w tv.
2. sprawdź kabel bo jeśli nie kosztował 200zl a 20zl ma prawo nie działać
3. często mieliśmy problem podłączyć różnych marek sprzęty przez HDMI i powiem tak szczerze nie zawsze się da.
4. Zobacz czy działa inne DVD najlepiej samsunga.
|
|
| Back to top |
|
 |
stopi Poziom 21

|
29 Dec 2009 14:21 Re: czy telewizor Samsung LE32B450 posiada kontrolę HDCP? |
|
|
|
Prościej będzie dla mnie podłączyć to DVD pod inny telewizor. Tylko, że nie mam nikogo takiego pod ręką w tej chwili. Ustawień TV próbowałem różnych. W zasadzie wszystkich możliwych.
Kable są dobre, skoro dekoder na tych samych kablach działa w full rozdzielczości (dekoder jest HD i nadaje obecnie 1920x1080i). Kable są rzędu 30zł. Poza tym przez te kable idą zera i jedynki, a nie sygnał analogowy jak w antenie, bardzo podatny na zakłócenia.
Owszem, nie twierdzę, że zera i jedynki, kodowane również za pomocą zmian napięcia, nie są podatne na zakłócenia, ale na pewno nie dam się namówić na kabel za 200zł, bo wątpię, czy ujrzę nagle lepszą jakość na ekranie w porównaniu do kabla za 30zł (tak czy siak to i tak cyfra, a gdyby dochodziło do jakichś przekłamań bitów na kablu, to obraz by np. tracił piksele itp...). No może jestem w stanie uwierzyć w to, że jakość złącz w takim kablu jest lepsza - że są pozłacane i inne szmery bajery, i za to płaci się te 200zł, za 1.5m kabla.
Póki co podejrzewam, że odtwarzacz może być wadliwy po prostu. Czy istnieje szansa zdobycia jakiejś bardziej zaawansowanej specyfikacji technicznej tego TV? Niestety w instrukcji nie ma wzmianki na temat HDCP, jak i na stronie producenta. Niektóre sklepy jednak podają, że jest zgodny z HDCP. Skąd niby zatem tę informację mają? Bo śmiem już powoli wierzyć w to, że to problem TV, a nie DVD.
Dodano po 25 [minuty]:
Aha. Jeszcze jedno. Co dziwne - pliki DIVx' (nieautoryzowane) działają po złączu HDMI (nie ma dźwięku, ale o tym akurat jest napisane w instrukcji, że w przypadku DIVx dźwięk po HDMI nie pójdzie). To daje jeszcze więcej do myślenia o HDCP.
|
|
| Back to top |
|
 |
skunik18 Poziom 13

|
31 Dec 2009 00:03 Re: czy telewizor Samsung LE32B450 posiada kontrolę HDCP? |
|
|
|
no w instrukcjach coraz mniej parametrów to prawda, zawsze na stronie producenta można coś więcej wyczytać bo samsung nie podaje nawet jakie tunery siedzą w odbiorniku. Co do HDMI to trochę oszukane też jest, niby dzwięk i obraz ale tylko umownie. np kina Yamahy maja tylko obraz po HDMI, a wejście jest a jakże, śmiem twierdzić że dla ozdoby.
a dobrze pamiętam on nie jest full HD tylko HD ready??
jak będą mieli na sklepie to jutro zerknę co może być nie tak w tym tv.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Dec 2009 00:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
stopi Poziom 21

|
31 Dec 2009 13:34 Re: czy telewizor Samsung LE32B450 posiada kontrolę HDCP? |
|
|
|
Tak. To jest HD Ready.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Dec 2009 13:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
domani Poziom 1

|
26 May 2010 09:57 Re: czy telewizor Samsung LE32B450 posiada kontrolę HDCP? |
|
|
|
| skunik18 wrote: |
no w instrukcjach coraz mniej parametrów to prawda, zawsze na stronie producenta można coś więcej wyczytać bo samsung nie podaje nawet jakie tunery siedzą w odbiorniku. Co do HDMI to trochę oszukane też jest, niby dzwięk i obraz ale tylko umownie. np kina Yamahy maja tylko obraz po HDMI, a wejście jest a jakże, śmiem twierdzić że dla ozdoby.
a dobrze pamiętam on nie jest full HD tylko HD ready??
jak będą mieli na sklepie to jutro zerknę co może być nie tak w tym tv. |
Ja miałem podobny problem i wgrałem nowy soft do DVD i wszystko hula
|
|
| Back to top |
|
 |
hojlo1 Poziom 22

|
26 May 2010 19:41 Re: czy telewizor Samsung LE32B450 posiada kontrolę HDCP? |
|
|
|
...a jak masz np jakiś komputer z nvidią i : HDMI/DVI to nowy sterownik karty ma zakładkę czy sprzęt zgodny z HDCP (czyli , czy TV ma sprawną funkcję).
Ps - jest raczej jak poprzednik opisuje (kiedyś np. z dekoderami SAT były podobne problemy).
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotr Pajkert Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |