Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Czytniki kart Flash
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
domex32
Moderator Samochody
Miasto: Wałcz
Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 6290
Pomógł: 536
Ocena postów: 127
domex32
Moderator Samochody
Post#1 29 Gru 2009 16:24  Autor tematu   

OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki?


Zestaw

Gigabyte GA-MA-770UD3 rev 2.0

Gigabyte 9800 GT rev 2.0

4 gb ram 2x1gb + 1x2gb

Samsung 1TB 7200rpm

Phenom 9550 4x2.2 OC 4x2.7gb

4 wentylatory 90mm podłączone na 5V

Naped DVD

Modecom premium 550w

Podaje zrzuty z ekranu OCCT.

OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki? OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki? OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki? OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki? OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki?
OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki? OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki? OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki? OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
XaFFaX
Poziom 20
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 402
Pomógł: 37
Ocena postów: 8
XaFFaX
Poziom 20
Post#2 29 Gru 2009 17:36Pomocny post    

Re: OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki


Gdyby to była prawda, co podaje ten program to bardzo efektownie wszystko by się spaliło w komputerze :), zwłaszcza jeżeli chodzi o linię -5V (wg wykresu dochodzi do ok -11.5V co jest absurdem). Proponuje w stresie pomierzyć napięcie miernikiem i wtedy zobaczyć 'co w trawie piszczy', już od dawna wiadomo, że miernikom na płytach nie można ufać.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
domex32
Moderator Samochody
Miasto: Wałcz
Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 6290
Pomógł: 536
Ocena postów: 127
domex32
Moderator Samochody
Post#3 29 Gru 2009 18:51  Autor tematu   

Re: OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki


Chodzi mi tez o skoki na innych liniach tych +5 np i +12 miernikiem ciężko będzie te skoki zauważyć.

Te napięcia ujemne fakt absurdalne.

Zastanawiam sie czy zasilacz nie za słaby do tego zestawu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
XaFFaX
Poziom 20
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 402
Pomógł: 37
Ocena postów: 8
XaFFaX
Poziom 20
Post#4 29 Gru 2009 20:05Pomocny post    

Re: OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki


Zasilacz powinien być ok na ten zestaw, a jeżeli chodzi o sprawdzanie miernikiem to zasada jest dość prosta - jak w stresie (najlepiej gdzieś tak po godzinie albo dwóch) jest napięcie w normie (czyli nie ma odchylenia o +/- 0.3V na liniach +5V i +12V) to znaczy, że się wyrabia i nie ma się czym martwić, jak podaje większą różnicę to raczej trzeba pomyśleć o wymianie zasilacza (oczywiście mierzone miernikiem :) ).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ajpier
Poziom 36
Miasto: Liechtenstein
Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 3189
Pomógł: 353
Ocena postów: 48
ajpier
Poziom 36
Post#5 29 Gru 2009 20:09Pomocny post    

Re: OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki


Jak nie wierzysz cyfrowym miernikom to załatw sobie taki zwykły analogowy i porównaj z pikami na monitorze. Z całą pewnością żadnych anomalii nie zobaczysz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
domex32
Moderator Samochody
Miasto: Wałcz
Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 6290
Pomógł: 536
Ocena postów: 127
domex32
Moderator Samochody
Post#6 29 Gru 2009 20:28  Autor tematu   

Re: OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki


Wszystko jasne, jurto zaopatrzę się w multimetr z pamięcią wartości granicznych, nastawie test na godzinkę, i będę obserwował, monitor i napięcia, defakto wystąpienie tak dużych skoków napiec, spowodowało by z pewnością zawieszenie sprzętu bądź reset nie prawdasz?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
XaFFaX
Poziom 20
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 402
Pomógł: 37
Ocena postów: 8
XaFFaX
Poziom 20
Post#7 29 Gru 2009 20:31Pomocny post    

Re: OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki


Skok napięcia o ponad 100% wartości by spowodował eksplozje sprzętu ;), a taki piki jakie było widać (pomniejsze nazwijmy to tak) to też na pewno błąd mierników spowodowany dużym obciążeniem procesora (lub innymi czynnikami, tak czy inaczej trzeba sprawdzić miernikiem).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mati211p
Poziom 43
Miasto: Lublin
Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 11480
Pomógł: 1591
Ocena postów: 237
mati211p
Poziom 43
Post#8 29 Gru 2009 20:32Pomocny post    

Re: OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki


Już w programie MBM 5 można sprawdzić czy napięcia skaczą. U mnie wyniki z pomiaru miernikiem były zbliżone. Ten program zapisuje wartości graniczne napięć także. Można ustawić odczyt co sekundę i wtedy widać.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> OCCT Power suply test, błąd pomiaru czy faktyczne spadki?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jaka grafika pod AGP 4x z obsługą Power Supply Test w OCCT? (15)
USB chipcard reader, serial port 2, power suply monitoring (1)
Phenom x2 545 odblokowane 4 rdzenie, test w OCCT (1)
Komputer z i5, test OCCT, napięcie na linii 12V niskie. (1)
OCCT i nieaktywna zakładka power supply (8)
ATX Switching Power Suply model: ATX-300W, spalony element - identyfikacja (6)
Proszę o interpretacje testu OCCT Power Supply (1)
Test pomiaru internetu. (5)
Interpretacja wyników OCCT czy są poprawne (3)
Odczyt z OCCT. Czy wszystko jest ok. (3)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.157 seconds

elektroda.pl temat RSS