Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Montaż Internetu radiowego


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Montaż Internetu radiowego
Autor
Wiadomość
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 101

Post#1 Post autora tematu 29 Gru 2009 18:41   

Montaż Internetu radiowego


Witam,
jutro mają przyjechać do mnie panowie z firmy zajmującej się dostawą internetu w celu zrobienia pomiaru zasięgu w moim domu. Mam nadzieję, że zasięg będzie zadowalający. Dziś przejrzałem cennik usług i zauważyłem iż montaż i konfiguracja Internetu kosztuje 200pln co jak na studencką kieszeń wydaje się dużo. Zastanawiam się czy przy podstawowej wiedzy na temat sieci komputerowych jestem w stanie samemu zamontować i skonfigurować to co dostanę od Panów. A co najważniejsze czy jest jakiś domowy sposób na zbadanie mocy sygnału w celu wybrania najlepszego ustawienia anteny? Dodam że zamierzam ją umieścić na maszcie od anteny TV.

Pozdrawiam,
Krejzol_3000
Powrót do góry
   
mbo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 16194
Miasto: Dębniaki

Post#2 29 Gru 2009 19:02   

Re: montaż internetu radiowego


Jeśli w tej cenie jest karta/AP i antena to nie jest to wysoka cena.

Co do ustawienia to w przypadku karty do ustawieni siłę sygnału pokaże oprogramowanie od karty lub np. Netstumbler.
W przypadku AP jego oprogramowanie musi mieć odpowiednią funkcję.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2009 19:02   





Powrót do góry
   
andreooo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 258
Miasto: Tomaszów

Post#3 29 Gru 2009 19:21   

Re: montaż internetu radiowego


Jeżeli chodzi o ceny to faktycznie nie jest drogo u mnie w okolicy za instalację i konfigurację anteny z kartą biorą 260 zł, natomiast anteny z AP ponad 300 zł. A samo przyłączenie jeżeli ma się swój sprzęt i potrafi się skonfigurować kosztuje 60 zł.
Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 101

Post#4 Post autora tematu 29 Gru 2009 19:22   

Re: montaż internetu radiowego


Dzięki za odpowiedź. W tej cenie napewno jest AP, do anteny chyba trzeba dopłacić, ale pewien nie jestem. Dopiero jutro porozmawiam z ludźmi którzy się na tym znają:) a co do sprzętu, to domagać się jakiejś konkretnej marki, żeby potem nie było żadnych problemów, czy zdać się na dostawcę? Słyszałem że Planety są awaryjne.
Powrót do góry
   
andreooo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 258
Miasto: Tomaszów

Post#5 29 Gru 2009 19:32   

Re: montaż internetu radiowego


Jeżeli w cenie instalacji jest sprzęt to raczej z góry dostaniesz urządzenie i nie będziesz miał za dużo do powiedzenia. Ale z reguły takie firmy używają sprzętu taniego ale dość niezawodnego i sprawdzonego. A jeżeli byś wyskoczył z innym sprzętem to wiesz mógłby się pojawić problem z konfiguracją bo często zdarza się tak, że instalator potrafi obsługiwać tylko daną markę, którą używa firma.
Powrót do góry
   
aro84
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 182
Miasto: Wyszków

Post#6 29 Gru 2009 20:38   

Re: montaż internetu radiowego


Jeśli oni dadzą Ci sprzęt i skonfigurują to oni za jego działanie odpowiadają.
Jeśli wsadzisz swój sprzęt to mogą winę na Twoje urządzenia zwalać w razie problemów.
Powrót do góry
   
GladiroR
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Lis 2004
Posty: 1106
Miasto: Lublin

Post#7 30 Gru 2009 00:38   

Re: montaż internetu radiowego


Jak wstawią Ci Router Boarda to bierz :)
Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 101

Post#8 Post autora tematu 30 Gru 2009 02:40   

Re: montaż internetu radiowego


Jestem bardzo ciekawy co mi jutro zaproponują:) i najważniejsze czy będzie wogóle zadowalający zasięg, bo obecny dostęp do Internetu ciężko nazwać Internetym, gdyż jest to iPlus na 1-2 kreskach EDGE:/
słyszałem różne opinie na temat tego dostawcy, niektórzy twierdzą, że mieli z nim problemy, np. przerwy w dostawach. Czy mogę się przed tym w jakiś sposób zabezpieczyć podczas podpisywania umowy? Żebym mógł ewentualnie zrezygnować przed 24 m-cami jeżeli zdarzało by się to często i przejść np do Orange na CDMA?
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#9 30 Gru 2009 04:00   

Re: montaż internetu radiowego


Krejzol_3000 napisał:
słyszałem różne opinie na temat tego dostawcy, niektórzy twierdzą, że mieli z nim problemy, np. przerwy w dostawach. Czy mogę się przed tym w jakiś sposób zabezpieczyć podczas podpisywania umowy? Żebym mógł ewentualnie zrezygnować przed 24 m-cami jeżeli zdarzało by się to często i przejść np do Orange na CDMA?
Nie musisz się dodatkowo zabezpieczać, jak coś nie będzie działało to składasz reklamacje i domagasz się odszkodowania. Jak nie będą naprawiać usterek to istnieje możliwość rozwiązania umowy z ich winy. To reguluje prawo telekomunikacyjne. Sprzęt weź lepiej od nich, bo w razie czego nie będą się wykręcać, że problemy są po stronie Twoich urządzeń.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2009 04:00   





Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#10 30 Gru 2009 09:58   

Re: montaż internetu radiowego


W takim internecie to dużo zależy od dostawcy,wchodzą też czynniki naturalne,zakłócenia.Jeśli jest dobry dostawca internetu to sam daje urządzenia i nie masz możliwości ich zmiany konfiguracji.To jest dobre dla odbiorców internetu nie znających się.
Montuj taki internet z AP i pózniej kablem RJ45 do kompa/nie bierz karty Wlan/.Jeśli dostawca daje urządzenia to bierz.Dość często właścicielem urządzeń jest dostawca,pytaj,czytaj umowę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2009 09:58   





Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 101

Post#11 Post autora tematu 31 Gru 2009 01:34   

Re: montaż internetu radiowego


Niestety okazało się że nie ma u mnie w domu zasięgu z żadnej okolicznej radiówki. Pozostaje tylko zmiana iPlusa na Orange.
Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi:)
Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#12 31 Gru 2009 09:53   

Re: montaż internetu radiowego


Witaj,
Jak musisz pozostać przy internecie z komórki to pierwszym kryterium wyboru sieci jest czy będziesz miała zasięg szybkiego internetu 3G.To nie musi być orange,bo np. w mojej okolicy zrywa połączenia.Cena, tu chyba PLAY,a może ERA.A może operator jednak posiada Zasięg 3G?jeśli posiadasz telefon komórkę to wejdz w szukanie sieci i ustaw manualnie,po znalezieniu sieci zobacz jaka sieć ma 3G/najlepiej rób to na zewnątrz budynku/.Możesz też zrobić szukanie sieci na twoim modemie umts.Ale bardzo ważnym czynnikiem odbioru jest modem umts i do niego zewnętrzna antena.czyli piszesz że masz słaby zasięg EDEGE ale tu wystarczy kupić antenę zewnętrzną.Jeszcze na koniec,żeby wybrać dobrą siec dla siebie to można kupić startery bez umowy i testować.
Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 101

Post#13 Post autora tematu 01 Sty 2010 23:06   

Re: montaż internetu radiowego


Myślę nad wyborem Internetu z Orange gdyż u mnie w domu nie ma zasięgu 3g żadnej z sieci, tzn na strychu u sąsiada łapie z Plusa, ale nie mogę do modemu założyć anteny zewnętrznej, gdyż nie ma wyjścia antenowego w modemie, słyszałem ze konektory indukcyjne nie sprawdzają się przy wyższych częstotliwościach. Jakieś 2km w linii prostej, bez żadnych zakłóceń stoi masz z Ery, ale niestety tylko EDGE. także nie wiem co wybrać CDMA z Orange czy 100% zasięgu EDGE z Ery, Play odpada z tego względu, iż ma nadajniki z Plusa. Wydaje mi się że Orange będzie najlepszym rozwiązaniem. W lutym kończy mi się umowa z iPlusa, wtedy wezmę na próbę:)
Powrót do góry
   
copper
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 56
Miasto: GLIWICE

Post#14 02 Sty 2010 04:15   

Re: montaż internetu radiowego


Wez Orange CDMA na probe na miesiac za 69zl i bedziesz wiedzial jak sprawa stoi. Podaj mi na email swoja lokalizacje a sprobuje znalezc najblizszy nadajnik CDMA z Orange. A jak u Was z telefonami stacjonarnymi???
Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#15 02 Sty 2010 09:22   

Re: montaż internetu radiowego


Witaj,
Bierz tylko IPlusa lub PLAY/atrakcyjny cenowo/.Jednak w domu masz zasięg 3G:Jeśli twój modem nie ma wejścia na antenę UMTS to nie problem rozebrać go i dolutować do niego koncówke konektora.Albo kup sobie całkiem nowy modem z wejściem do anteny np.Huawei E160 lub szybszy E176 z gniazdem na antenę.Jeszcze są karty ale tylko do laptopa "Merlin x950D albo HUAWEI e800,870,879.Ciężko mieć dostęp do dobrego internetu bez anteny zewnętrznej,wręcz nie możliwe/za wyjątkiem dużych miast gdzie jest silny sygnał/Na próbę kup sobie kartę PLAY Oline lub zestaw bez umowy.W mojej miejscowości Play ma swój nadajnik i spisuje się dobrze.Moim zdaniem jeśli dostawca internetu Wlan ma słaba opinie do wybór operatora komórkowego i dokupienie anteny to najlepsze rozwiązanie.
Orange CDMA może też być dobrym rozwiązaniem jak będzie zasięg.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2010 09:22   





Powrót do góry
   
GladiroR
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Lis 2004
Posty: 1106
Miasto: Lublin

Post#16 02 Sty 2010 09:29   

Re: montaż internetu radiowego


Jak macie słabe sygnały to zawsze można zastosować GSM Repeater: http://www.ireneuszpolec.net/?p=1419
Powrót do góry
   
pinkuser
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 11
Miasto: Lębork

Post#17 22 Sty 2010 15:25   

Re: montaż internetu radiowego


Krejzol_3000 napisał:
także nie wiem co wybrać CDMA z Orange czy 100% zasięgu EDGE z Ery

Wydaje mi się, że jeśli nie masz szansy na 3G w Erze to wybierz CDMA jest szybszy niż EDGE. Ja mam CDMA trzeci miesiąc i śmiga, jedyny mankament to ograniczenia transferu do 3GB, ale nawet jak przekroczę to też można w miarę normalnie przeglądać strony, pocztę itp.
Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#18 22 Sty 2010 18:22   

Re: montaż internetu radiowego


Witam,
Ale temat chyba nie aktualny.
Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 101

Post#19 Post autora tematu 09 Kwi 2010 10:04   

Re: Montaż Internetu radiowego


tak jak napisał pinkuser, CDMA działa o wiele lepiej od EDGE, teraz wiem bo korzystam z niego już 4 miesiąc i sprawuje się dobrze, tylko że niestety nie udało mi się jeszcze ani razu zmieścić w limicie 3GB, po przekroczeniu limitu można sobie ewentualnie pocztę sprawdzić i wiadomości poczytać.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Montaż Internetu radiowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router Wi-Fi do internetu radiowego. (34)
konfiguracja internetu radiowego (4)
Rozdzielenie internetu radiowego (2)
Rozdział internetu radiowego (4)
Dzelenie internetu radiowego (3)
Dzielenie internetu radiowego (8)
Czy antena pakietowa od internetu radiowego może być użyta do internetu z modemu (2)
Rozdzielenie internetu radiowego (3)
Podział internetu radiowego? (3)
Logowanie do internetu radiowego. (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS