Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Montaż Internetu radiowego


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Montaż Internetu radiowego
Autor
Wiadomość
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 100

Post#1 Post autora tematu 29 Gru 2009 17:41   

Montaż Internetu radiowego


Witam,
jutro mają przyjechać do mnie panowie z firmy zajmującej się dostawą internetu w celu zrobienia pomiaru zasięgu w moim domu. Mam nadzieję, że zasięg będzie zadowalający. Dziś przejrzałem cennik usług i zauważyłem iż montaż i konfiguracja Internetu kosztuje 200pln co jak na studencką kieszeń wydaje się dużo. Zastanawiam się czy przy podstawowej wiedzy na temat sieci komputerowych jestem w stanie samemu zamontować i skonfigurować to co dostanę od Panów. A co najważniejsze czy jest jakiś domowy sposób na zbadanie mocy sygnału w celu wybrania najlepszego ustawienia anteny? Dodam że zamierzam ją umieścić na maszcie od anteny TV.

Pozdrawiam,
Krejzol_3000
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2009 17:41   





Powrót do góry
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17882
Miasto: Kujawy

Post#2 29 Gru 2009 18:02   

Re: montaż internetu radiowego


Jeśli w tej cenie jest karta/AP i antena to nie jest to wysoka cena.

Co do ustawienia to w przypadku karty do ustawieni siłę sygnału pokaże oprogramowanie od karty lub np. Netstumbler.
W przypadku AP jego oprogramowanie musi mieć odpowiednią funkcję.
Powrót do góry
   
andreooo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 257
Miasto: Tomaszów

Post#3 29 Gru 2009 18:21   

Re: montaż internetu radiowego


Jeżeli chodzi o ceny to faktycznie nie jest drogo u mnie w okolicy za instalację i konfigurację anteny z kartą biorą 260 zł, natomiast anteny z AP ponad 300 zł. A samo przyłączenie jeżeli ma się swój sprzęt i potrafi się skonfigurować kosztuje 60 zł.
Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 100

Post#4 Post autora tematu 29 Gru 2009 18:22   

Re: montaż internetu radiowego


Dzięki za odpowiedź. W tej cenie napewno jest AP, do anteny chyba trzeba dopłacić, ale pewien nie jestem. Dopiero jutro porozmawiam z ludźmi którzy się na tym znają:) a co do sprzętu, to domagać się jakiejś konkretnej marki, żeby potem nie było żadnych problemów, czy zdać się na dostawcę? Słyszałem że Planety są awaryjne.
Powrót do góry
   
andreooo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 257
Miasto: Tomaszów

Post#5 29 Gru 2009 18:32   

Re: montaż internetu radiowego


Jeżeli w cenie instalacji jest sprzęt to raczej z góry dostaniesz urządzenie i nie będziesz miał za dużo do powiedzenia. Ale z reguły takie firmy używają sprzętu taniego ale dość niezawodnego i sprawdzonego. A jeżeli byś wyskoczył z innym sprzętem to wiesz mógłby się pojawić problem z konfiguracją bo często zdarza się tak, że instalator potrafi obsługiwać tylko daną markę, którą używa firma.
Powrót do góry
   
aro84
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 182
Miasto: Wyszków

Post#6 29 Gru 2009 19:38   

Re: montaż internetu radiowego


Jeśli oni dadzą Ci sprzęt i skonfigurują to oni za jego działanie odpowiadają.
Jeśli wsadzisz swój sprzęt to mogą winę na Twoje urządzenia zwalać w razie problemów.
Powrót do góry
   
GladiroR
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Lis 2004
Posty: 1165
Miasto: Lublin

Post#7 29 Gru 2009 23:38   

Re: montaż internetu radiowego


Jak wstawią Ci Router Boarda to bierz :)
Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 100

Post#8 Post autora tematu 30 Gru 2009 01:40   

Re: montaż internetu radiowego


Jestem bardzo ciekawy co mi jutro zaproponują:) i najważniejsze czy będzie wogóle zadowalający zasięg, bo obecny dostęp do Internetu ciężko nazwać Internetym, gdyż jest to iPlus na 1-2 kreskach EDGE:/
słyszałem różne opinie na temat tego dostawcy, niektórzy twierdzą, że mieli z nim problemy, np. przerwy w dostawach. Czy mogę się przed tym w jakiś sposób zabezpieczyć podczas podpisywania umowy? Żebym mógł ewentualnie zrezygnować przed 24 m-cami jeżeli zdarzało by się to często i przejść np do Orange na CDMA?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2009 01:40   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#9 30 Gru 2009 03:00   

Re: montaż internetu radiowego


Krejzol_3000 napisał:
słyszałem różne opinie na temat tego dostawcy, niektórzy twierdzą, że mieli z nim problemy, np. przerwy w dostawach. Czy mogę się przed tym w jakiś sposób zabezpieczyć podczas podpisywania umowy? Żebym mógł ewentualnie zrezygnować przed 24 m-cami jeżeli zdarzało by się to często i przejść np do Orange na CDMA?
Nie musisz się dodatkowo zabezpieczać, jak coś nie będzie działało to składasz reklamacje i domagasz się odszkodowania. Jak nie będą naprawiać usterek to istnieje możliwość rozwiązania umowy z ich winy. To reguluje prawo telekomunikacyjne. Sprzęt weź lepiej od nich, bo w razie czego nie będą się wykręcać, że problemy są po stronie Twoich urządzeń.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Gru 2009 03:00   





Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#10 30 Gru 2009 08:58   

Re: montaż internetu radiowego


W takim internecie to dużo zależy od dostawcy,wchodzą też czynniki naturalne,zakłócenia.Jeśli jest dobry dostawca internetu to sam daje urządzenia i nie masz możliwości ich zmiany konfiguracji.To jest dobre dla odbiorców internetu nie znających się.
Montuj taki internet z AP i pózniej kablem RJ45 do kompa/nie bierz karty Wlan/.Jeśli dostawca daje urządzenia to bierz.Dość często właścicielem urządzeń jest dostawca,pytaj,czytaj umowę.
Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 100

Post#11 Post autora tematu 31 Gru 2009 00:34   

Re: montaż internetu radiowego


Niestety okazało się że nie ma u mnie w domu zasięgu z żadnej okolicznej radiówki. Pozostaje tylko zmiana iPlusa na Orange.
Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi:)
Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#12 31 Gru 2009 08:53   

Re: montaż internetu radiowego


Witaj,
Jak musisz pozostać przy internecie z komórki to pierwszym kryterium wyboru sieci jest czy będziesz miała zasięg szybkiego internetu 3G.To nie musi być orange,bo np. w mojej okolicy zrywa połączenia.Cena, tu chyba PLAY,a może ERA.A może operator jednak posiada Zasięg 3G?jeśli posiadasz telefon komórkę to wejdz w szukanie sieci i ustaw manualnie,po znalezieniu sieci zobacz jaka sieć ma 3G/najlepiej rób to na zewnątrz budynku/.Możesz też zrobić szukanie sieci na twoim modemie umts.Ale bardzo ważnym czynnikiem odbioru jest modem umts i do niego zewnętrzna antena.czyli piszesz że masz słaby zasięg EDEGE ale tu wystarczy kupić antenę zewnętrzną.Jeszcze na koniec,żeby wybrać dobrą siec dla siebie to można kupić startery bez umowy i testować.
Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 100

Post#13 Post autora tematu 01 Sty 2010 22:06   

Re: montaż internetu radiowego


Myślę nad wyborem Internetu z Orange gdyż u mnie w domu nie ma zasięgu 3g żadnej z sieci, tzn na strychu u sąsiada łapie z Plusa, ale nie mogę do modemu założyć anteny zewnętrznej, gdyż nie ma wyjścia antenowego w modemie, słyszałem ze konektory indukcyjne nie sprawdzają się przy wyższych częstotliwościach. Jakieś 2km w linii prostej, bez żadnych zakłóceń stoi masz z Ery, ale niestety tylko EDGE. także nie wiem co wybrać CDMA z Orange czy 100% zasięgu EDGE z Ery, Play odpada z tego względu, iż ma nadajniki z Plusa. Wydaje mi się że Orange będzie najlepszym rozwiązaniem. W lutym kończy mi się umowa z iPlusa, wtedy wezmę na próbę:)
Powrót do góry
   
copper
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 53
Miasto: GLIWICE

Post#14 02 Sty 2010 03:15   

Re: montaż internetu radiowego


Wez Orange CDMA na probe na miesiac za 69zl i bedziesz wiedzial jak sprawa stoi. Podaj mi na email swoja lokalizacje a sprobuje znalezc najblizszy nadajnik CDMA z Orange. A jak u Was z telefonami stacjonarnymi???
Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#15 02 Sty 2010 08:22   

Re: montaż internetu radiowego


Witaj,
Bierz tylko IPlusa lub PLAY/atrakcyjny cenowo/.Jednak w domu masz zasięg 3G:Jeśli twój modem nie ma wejścia na antenę UMTS to nie problem rozebrać go i dolutować do niego koncówke konektora.Albo kup sobie całkiem nowy modem z wejściem do anteny np.Huawei E160 lub szybszy E176 z gniazdem na antenę.Jeszcze są karty ale tylko do laptopa "Merlin x950D albo HUAWEI e800,870,879.Ciężko mieć dostęp do dobrego internetu bez anteny zewnętrznej,wręcz nie możliwe/za wyjątkiem dużych miast gdzie jest silny sygnał/Na próbę kup sobie kartę PLAY Oline lub zestaw bez umowy.W mojej miejscowości Play ma swój nadajnik i spisuje się dobrze.Moim zdaniem jeśli dostawca internetu Wlan ma słaba opinie do wybór operatora komórkowego i dokupienie anteny to najlepsze rozwiązanie.
Orange CDMA może też być dobrym rozwiązaniem jak będzie zasięg.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Sty 2010 08:22   





Powrót do góry
   
GladiroR
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Lis 2004
Posty: 1165
Miasto: Lublin

Post#16 02 Sty 2010 08:29   

Re: montaż internetu radiowego


Jak macie słabe sygnały to zawsze można zastosować GSM Repeater: http://www.ireneuszpolec.net/?p=1419
Powrót do góry
   
pinkuser
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 11
Miasto: Lębork

Post#17 22 Sty 2010 14:25   

Re: montaż internetu radiowego


Krejzol_3000 napisał:
także nie wiem co wybrać CDMA z Orange czy 100% zasięgu EDGE z Ery

Wydaje mi się, że jeśli nie masz szansy na 3G w Erze to wybierz CDMA jest szybszy niż EDGE. Ja mam CDMA trzeci miesiąc i śmiga, jedyny mankament to ograniczenia transferu do 3GB, ale nawet jak przekroczę to też można w miarę normalnie przeglądać strony, pocztę itp.
Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#18 22 Sty 2010 17:22   

Re: montaż internetu radiowego


Witam,
Ale temat chyba nie aktualny.
Powrót do góry
   
Krejzol_3000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 100

Post#19 Post autora tematu 09 Kwi 2010 10:04   

Re: Montaż Internetu radiowego


tak jak napisał pinkuser, CDMA działa o wiele lepiej od EDGE, teraz wiem bo korzystam z niego już 4 miesiąc i sprawuje się dobrze, tylko że niestety nie udało mi się jeszcze ani razu zmieścić w limicie 3GB, po przekroczeniu limitu można sobie ewentualnie pocztę sprawdzić i wiadomości poczytać.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Montaż Internetu radiowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy antena pakietowa od internetu radiowego może być użyta do internetu z modemu (2)
Dzielenie internetu radiowego (8)
Dzelenie internetu radiowego (3)
Rozdział internetu radiowego (4)
Rozdzielenie internetu radiowego (2)
konfiguracja internetu radiowego (4)
Router Wi-Fi do internetu radiowego. (34)
Rozdzielenie internetu radiowego (3)
Podział internetu radiowego? (3)
Logowanie do internetu radiowego. (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS