FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Poważny problem z HDD

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Poważny problem z HDD
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 12 Jul 2004 10:41   

Poważny problem z HDD

Moja koleżanka instalowala sobie linuxa i podczas instalacji zamieszala cos z partycjami. Dysk jest 80GB (Samsung SP0802N) i system go widzi od tamtego momentu jakby mial około 32GB (i nie chodzi tu o limit biosu). Brakuje prawie 50GB i chodzi tu o 2 partycje na ktorych ma swoje dane i chciala sobie je zostawic. Niestety te parycje nie sa widoczne. Nie moge nic z tym zrobic. Jak go podlaczam pod swojegok kompa to system go widzi jako jeden dysk niesformatowany. Partition Magic sie nie odpala bo nie moze odczytac sektorow a pod linuxem pojawia sie blad ze nie moze czytac od ktoregos sektora.
Czy ktos jest w stanie mi pomóc?
Back to top

gregoryi
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 12 Jul 2004 10:45   

Re: Poważny problem z HDD!!!

Witam.

Sprawdź zworkę ograniczającą pojemność dysku do właśnie 32GB może niechcący została włączona.

Powodzenia
Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#3 12 Jul 2004 11:00   

Mam wrażenie, że kierujesz swoje pytanie do wróżki.
Może napiszesz, jaki system nie widzi tych partycji. Jakie to są partycje? NTFS czy FAT? Czy przedtem dysk był widoczny w całości (80GB)?
Jaki masz system w swoim komputerze, bo piszesz, że system go widzi jako niesformatowany.
Back to top

cin666
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 12 Jul 2004 11:19   

md przecież napisał, że koleżanka instalowała sobie linuxa i wtedy coś sie stało... czyli wynika z tego ze dalej ma linuxa:]]]
Pozdrawiam
Back to top

501238975
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 12 Jul 2004 18:53   

Poważny problem z HDD!!!

Jeżeli partycje są w systemie FAT proponowałbym wejść do zwykłego DOS`a z płyty win98 uruchomić FDISKA i usunąć wszystkie partycje, a potem ponownie je utworzyć i powinno być po problemie. Gorsza sprawa jeżeli partycje są w systemie NTFS wtedy trzeba by było użyć jakiegoś specjalnego programu, który usunie te partycje. A nie wiesz czy przypadkiem koleżanka nie miała wcześniej zainstalowanego systemu winXp ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jul 2004 18:53   

Back to top

GD
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 13 Jul 2004 00:18   

ja radzę odpalić coś w stylu partition magic - widzi i linuksoe i NTFS i FAT.... poprostru "no problemo" ;)
Pozdrawiam
Back to top

forsoft
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 13 Jul 2004 08:00   

Fdisk pozwala na usunięcie każdej partycji.
Należy tylko wybrać polecenie:
Usuń partycję spoza DOS
Back to top

md
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 13 Jul 2004 08:08   

cin666 wrote:
md przecież napisał, że koleżanka instalowała sobie linuxa i wtedy coś się stało... czyli wynika z tego ze dalej ma linuxa:]]]
Pozdrawiam

Linuxa można instalować na części dysku. Pozostałe wolne miejsce można wykorzystać np. do postawienia Windowsa (FAT). Pytałem, do czego nie ma dostępu. Jeżeli na partycji, na której nie instalował Linuxa ma ważne dane, które chce odzyskać, to rady w stylu: usuń partycję są bez sensu.
Partycje linuxowskie można podglądnąć pod Windowsem z użyciem Total Commandera z zainstalowanym "ex2fs plugin".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Jul 2004 08:08   

Back to top

Leszek Łagodny
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 13 Jul 2004 08:55   

proponuję wykonać malutkie polecenie w dosie, które wyczyści master boot record. Pod WINDOWSEM nie ma on w ogóle znaczenia, ale pod linuxem już tak - zapisywane są tam informacje o partycjach. Podłącz uszkodzony dysk do kompa (tylko ten) i z poziomu dosu wpisz polecenie "fdisk /mbr". Jeśli nie pomoże to odzyskaj dane programem Easy Recovery Pro, a później jak już wcześniej koledzy pisali: usuń pod fdiskiem wszystkie partycje i format.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Jul 2004 08:55   

Back to top

forsoft
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 13 Jul 2004 09:15   

Fdisk /mbr - nie czyści tablicy partycji - na nowo zapisuje w niej informacje.
Dane partycji nie ulegną zmianie, program ładujący tak.
/mbr jest pomocny przy usuwaniu wirusa z tablicy partycji, lub boot managera.
Back to top

Zbynia
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 13 Jul 2004 20:42   

Poważny problem z HDD!!!

ja proponuje skorzystać z wdclear i na nowo załozyć partycje tak jak mają być....
Back to top

msb
Poziom 12
Poziom 12

Post#12 14 Jul 2004 15:01   

Poważny problem z HDD!!!

proponuje acronics loader -wyświetli informacje o partycjach i błędach po polsku - inna rzecz że zdaża sie że przy "kombinowaniu " z partycjami wali sie boot sector -niestety
Back to top

krzkomar
Poziom 20
Poziom 20

Post#13 14 Jul 2004 15:23   

Małe sprostowanie:
MBR to program ładujący system operacyjny i ważny jest on dla każdego systemu, jest to pierwszy program uruchamiany przez BIOS (zawsze!). Mieści się w pierwszym sektorze dysku i sam MBR nie zawiera informacji o partycjach ! Budowa pierwszego sektoru jest taka, że pierwsze 384 bajtów to MBR a następnie jest opis 4 partycji podstawowych (każdy po 32 bajty). Opcja /mbr odświerza jedynie MBR.

Do oglądania co jest na dysku w partycji najlepszy jest fdisk spod linuksa - można w nim zrobić wszystko. Fdisk z DOS/Windows jest do niczego. Proponuję zabootować np knoppixa i obejżeć jak ten dysk wygląda (NTFS też można podmontować).

A czy ten linuks się uruchamia i jaka to dystrybucja ? Pamiętam że niedawno był jakiś problem z MDK i jest w sieci opisane jak sobie z tym poradzić.
Back to top

mhyjek
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 15 Jul 2004 08:29   

Nikt nie zadal pytania jak ten dysk widziany jest w biosie !!!
Jesli przy starcie plyty bios widzi go jako 32GB to sprawa jest jasna
zworka, jesli widzi 80GB to proponuje uzyc jednego z narzedzi do
odzyskiwania danych moze to da jakis efekt.
Back to top

GD
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 15 Jul 2004 11:51   

jaka zworka?? Chyba raczej BIOS nie obsługuje dysków 80 GB - zworki przestawiało się w okolicach czasów 486 aby dysk był większy :)
Pozdrawiam
Back to top

forsoft
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 15 Jul 2004 12:01   

Jest kilka barier pojemnościowych narzucanych przez wersje biosu:
- 512MB
- 2GB
- 8GB
- 32GB
- 128GB

Najnowsze dyski mają możliwość ograniczenia pojemności do 32GB za pomocą zworki.
A także możliwość dowolnego ograniczenia pojemności za pomocą narzędzi dyskowych.
Back to top

mhyjek
Poziom 13
Poziom 13

Post#17 15 Jul 2004 13:33   

Re: Poważny problem z HDD

GD !
Wiekszosc nowych dyskow posiada zworke 32GB. :evil:
Zworki tej nie maja najubozsze i najtansze modele.
I wbrew temu co piszesz nie przypominasobie zeby w czasach
486 zworkami zwiekaszalo sie pojemnosc dysku.
Napisalem o zworce bo nikt nie odpowiedzial jak ten dysk widziany jest
w biosie !!! Jesli widzi 80GB to o zworce mozna zapomnie jesli widzi 32GB
to prawdopodobnie w ferworze walki ktos te zwore przestawil.
Jesli nikt natomiast przy dysku nie grzebal, ani przy sprzecie to cala
ta demagogia na temat ograniczen biosow, pojemnosci dyskow itp. itd.
jest nie potrzebna. W takim wypadku zostaly wiciete partycje i trzeba
dobrego softu do odzyskiwania szukac. :P
Back to top

roodzeek
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 16 Jul 2004 20:14   

hlmd wrote:
... Partition Magic się nie odpala bo nie moze odczytac sektorow a pod linuxem pojawia się blad ze nie moze czytac od ktoregos sektora...

to sugeruje na uszkodzenie fizyczne dysku -> znaleźć jakis program do odzysku danych, a przynajmniej sprawdzić stan nośnika (uwaga na opcję sprawdzania zapisu - jeżeli dane mają pozostać to można użyć WDCLEAR ale tylko "read verify")
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Jul 2004 20:14   

Back to top

s-c
Poziom 2
Poziom 2

Post#19 16 Jul 2004 20:54   

Miałem kiedyś podobną sytuację, tyle że z dyskiem 20Gb. Miałem go podzielonago na partycje C: 8Gb, D:5Gb, E:2Gb i F:5Gb. Na C: miałem zainstalowany Win 98. W tym miejscu miałem napisać jak instalowałem Linuxa, ale to w sumie jest nieistotne. W skrócie chodziło o to, że po zabawie Linuxowym instalatorem z dysku zniknęły mi partycje D i F. Chciałem je przywrócić z powrotem za pomocą tego instalatora, ale ciągle wyskakiwał mi jakiś błąd. Jak przełączyłem na Win 98 to oczywiście tych partycji nie było widać. Uruchomiłem Particion Magica i "widział" te partycje, ale przy próbie przekonwertowania z powrotem na fat 32, komputer się zawieszał. Próbowałem włączyć w fdisk, ale wtedy też komp się wieszał. Jak zmieniłem płytę i procek na szybszy to postanowiłem zainstalować Win XP. Sformatowałem dysk C; i uruchomiłem instalatora XP z autostartu. Instalator Xp-ka wykrył mi zagubione dyski i bez problemu je przekonwertował na NFST!!

Edycja - chodzi mi oczywiście o programy do konwertowania dysku, które są w instalatorach Linuxa czy Windowsa.

Może za dużo się rozpisałem :D ale chodzi o to, żebyś spróbował właśnie instalatorem XP przywrócić stracone gigabajty.
Back to top

2mic
Poziom 8
Poziom 8

Post#20 17 Jul 2004 00:29   

Poważny problem z HDD

Witam!

Prawdą jest , ze XP widzi wszystkie (no prawie wszystkie) dyski , ratuj co sie da a z reszty zrob porzadne partycje.
Back to top

GD
Poziom 19
Poziom 19

Post#21 17 Jul 2004 00:35   

Propo tej zworki - jakoś niezauważylem :(.... Myślełem, że ją zdjeli - bo w sumie poco ona w dzisiejszych czasach......??
Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Poważny problem z HDD
Page 1 of 1
Similar topics
Abit NF7 problem poważny (16)
Poważny problem z Sagem F@st 800 (8)
Poważny problem z internetem (4)
Poważny problem z dyskami (3)
Poważny problem z laptopem! (21)
Poważny problem z reklamami (11)
HP 3550 poważny problem (6)
Dysk twardy - poważny problem (15)
Medion MD40900 poważny problem (5)
Poważny problem z Tlenem pomocy (6)