FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Iluminofonia na bazie LED - projekt noworoczny

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Iluminofonia na bazie LED - projekt noworoczny
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 29 Dec 2009 22:18   

noworoczny led efekt

Iluminofonia na bazie LED - projekt noworoczny

Chciałbym przedstawić projekt lampy która została wykonana z okazji zbliżającego się sylwestra. Matryca składa się z diod LED 3x15 w kolorach RGB. Jako licznik wykorzystałem procesor AT89C4051 (bo taki był pod ręką) . Zmiana barwy odbywa się w rytm muzyki za pomocą wbudowanego mikrofonu z którego sygnał przepuszczony jest przez filtr Dolno-przepustowy lub za pomocą generatora z regulowanym taktowaniem. Dodatkowo została wbudowana funkcja stroboskopu ( zapalają się jednocześnie wszystkie LED) też z regulowaną prędkością. Całość zamknięto w obudowie od lamy halogenowej.

Link

Iluminofonia na bazie LED - projekt noworoczny Iluminofonia na bazie LED - projekt noworoczny
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Dec 2009 22:18   

Back to top

Arek460
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 30 Dec 2009 00:53   

Re: noworoczny led efekt

Jeżeli możesz to zamieść schemat, płytkę pcb i jak kolega wyżej wspomniał, czym to zasilasz.
Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 30 Dec 2009 01:08   

No fajne, tylko mogło by mieć więcej... MOCY :P Zapiął bym do tego jakieś PAR-y albo jakieś większe światła, od razu byłoby ciekawiej :)

Druga sprawa... Po co procesor !? Rozumiem że był pod ręką, ale dajcie żyć :P to się da zrobić bez większego wysiłku na Tl074 i cd4017, na 2 op-ampach zrobić wzmacniacz mikrofonowy z automatyczną regulacja wzmocnienia i na komparatorze porównać sygnał do ustalonego napięcia odniesienia -> przekroczenie tego napięcia dawałoby sygnał do cd4017 aby zmieniać kolor... bla, bla, bla ;P
Back to top

Sewa2007
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 30 Dec 2009 08:54   

Re: Iluminofonia na bazie LED - projekt noworoczny

Witam,

Dość ciekawy projekt i za to duży PLUS.
Nie myślałeś o tym, aby dać jakieś lustro z tyłu za tymi diodami, tak aby zwiększyć efekt świetlny? No chyba, że efekt pojedynczego punktowego światła, dla każdej diody był zamierzony.
Zaś, co do wypowiedzi moich Szanownych poprzedników to wydaje mi się, że nie zawsze jest sens montowania sterowania analogowego (tyrystory, komparatory i wzmacniacze operacyjne) w tego typu urządzeniach szczególnie jak ma się pod ręką mikrokontroler.
A dlaczego? Choćby z uwagi na samą wagę, objętość stopień złożoności takiego urządzenia.
Ja jestem zawsze za prostotą układu, przez co zyskuję na większej niezawodności, łatwości naprawiania oraz poborze prądu z zasilacza.
Choć nie powiem, czasem jest lepiej wykorzystać układy analogowe oraz cyfrowe małej skali integracji.
Jednak czy w tym dziale nie chodzi głównie o to, aby zrobić samemu coś z niczego
(z tego, co mamy pod ręką) i to jak najmniejszym kosztem?
Ogromna prośba do kolegi kleszcz10 o podanie schematu układu i zamieszczenie zdjęcia przedstawiającego wnętrze tego urządzenia. Ciekawi mnie jak to zamontowałeś i podłączyłeś
w tej obudowie.

Pozdrawiam
Back to top

Juris3D
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 30 Dec 2009 11:46   

Oh, i like it! :) I am a big fan of various color organs (lichtorgels, kolorofons, iluminofonias, cvetomuziki... :) ). This one looks interesting and well done in rhythmics side. Can we hope for NewYear present in shape of schematics / binaries? Please... :)
Happy New Year (soon) Everyone! :D
Back to top

galgann
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 30 Dec 2009 12:53   

michal.rogaczewski wrote:

Druga sprawa... Po co procesor !? Rozumiem że był pod ręką, ale dajcie żyć :P to się da zrobić bez większego wysiłku na Tl074 i cd4017, na 2 op-ampach zrobić wzmacniacz mikrofonowy z automatyczną regulacja wzmocnienia i na komparatorze porównać sygnał do ustalonego napięcia odniesienia -> przekroczenie tego napięcia dawałoby sygnał do cd4017 aby zmieniać kolor... bla, bla, bla ;P

Mógłbyś coś więcej na ten temat? Interesuje mnie to. zapraszam na PW

BTW: projekt bardzo ciekawy, czekam na szczegóły
Back to top

ddokupil
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 30 Dec 2009 13:12   

Fajna sprawa. Pytania mam tylko dwa. Jak się wszystkie diody świecą to jest fajny efekt białego światła na ścianach? I czy te diody są sterowane przez wyjścia binarne czy PWM? Można by się pokusić o tworzenie 24bitowego koloru. No i ile prądu to cudo bierze?
Back to top

misiek85_1
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 30 Dec 2009 13:31   

Druga sprawa... Po co procesor !?

Chociażby dlatego, że kosztuje niecałe 5 zł i jest to JEDEN układ, a nie kilka :)
No, ale taka kolej rzeczy - za 15 lat będzie "Ale po co ARM do tego?"...

A projekt bardzo starannie wykonany:) Interesuje mnie tylko czy diody są na kabelkach, bądź też na płytce PCB?
Back to top

_eddie_
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 30 Dec 2009 14:44   

Działa identycznie jak PAR36LED w trybie auto bez dmx :) . Mało ledów - mała jasność ale na małe imprezowanie jak znalazł. Gratuluję!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Dec 2009 14:44   

Back to top

xxde
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 30 Dec 2009 16:02   

ile kosztowały części xd
Back to top

Volbrite
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 30 Dec 2009 20:57   

Nie wiem dlaczego mój post został usunięty, ale zapytam jeszcze raz.
Czym to jest zasilane??
Back to top

kleszcz10
Poziom 8
Poziom 8

Post#12 Post from the author of the topic 30 Dec 2009 21:38   

W lampie wbudowany jest mały transformator toroidalny 12V z którego zasilana jest po odfiltrowaniu płytka z LED oraz stabilizator 5V do zasilania elektroniki.
Oczywiście można było to wykonać z innych elementów ale wykorzystałem to co było w domu. Procesor ma tą zaletę że zawsze można dopisać kawałek programu i zmienić efekt końcowy zapalania się LED. Jest możliwość rozbudowy o zewnętrzne lampy lecz z braku czasu zawiesiłem ten pomysł. Na potrzebę małego pokoju sprawdza się dość dobrze. Najwięcej kosztowały ledy ok. 50zł reszta z odzysku więc ciężko wycenić. Program do procesora napisany w BASCOM
Zamieszczony schemat jest bardziej poglądowy niż służący do wykonania gotowego układu nie zawiera takich elementów jak potencjometry czy przełączniki.

Led_efekt.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Led_efekt.pdf
 Contents:  
 Filesize:  16.22 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

skater156
Poziom 14
Poziom 14

Post#13 31 Dec 2009 10:10   

Witam.Mam kilka pytań,.

1.Czy autor tego projektu mógłby wrzucić kod z bascoma?Przynajmniej kawałek który odpowiada za diody led.
2.Czy ten układy mc14541 to wzmacniacz?A nie można zastosować filtru z kitu avt 2742,na np.tl081,tl082,lm741?

Pozdrawiam :)
Back to top

gemiel
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 31 Dec 2009 16:29   

misiek85_1 wrote:
Druga sprawa... Po co procesor !?

Chociażby dlatego, że kosztuje niecałe 5 zł i jest to JEDEN układ, a nie kilka :)
No, ale taka kolej rzeczy - za 15 lat będzie "Ale po co ARM do tego?"...

A projekt bardzo starannie wykonany:) Interesuje mnie tylko czy diody są na kabelkach, bądź też na płytce PCB?

Jeden układ owszem, ale mikrokontrolera. A dwie sztuki MC14541? Dla mnie zastosowanie zewnętrznych timerów to taki sam pomysł jak zastosowanie migających LED jeśli nie umiemy uzyskać migania programowo. Albo całość należy zrobić na mikrokontrolerze albo (wcale nie mniej ambitnie) na trzech prostych scalakach.
Ze schematu wynika, że ustawianie poszczególnych trybów odbywa się za pomocą przełączania zworek. Procesor mruga diodami i się nie przemęcza. Dla mnie konstrukcja pod względem zastosowania mikrokontrolera jest bardzo mierna.
Back to top

adrian242424
Poziom 12
Poziom 12

Post#15 31 Dec 2009 16:47   

mam pytanie w jakim programie robiłes schemat?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Dec 2009 16:47   

Back to top

kleszcz10
Poziom 8
Poziom 8

Post#16 Post from the author of the topic 31 Dec 2009 16:56   

skater156 wrote:

Czy ten układy mc14541 to wzmacniacz?

Jest to generator . Chodziło o to żeby za pomocą potencjometrów zmieniać częstotliwość mrugania.

gemiel wrote:

Jeden układ owszem, ale mikrokontrolera. A dwie sztuki MC14541? Dla mnie zastosowanie zewnętrznych timerów to taki sam pomysł jak zastosowanie migających LED jeśli nie umiemy uzyskać migania programowo. Albo całość należy zrobić na mikrokontrolerze albo (wcale nie mniej ambitnie) na trzech prostych scalakach.
Ze schematu wynika, że ustawianie poszczególnych trybów odbywa się za pomocą przełączania zworek. Procesor mruga diodami i się nie przemęcza. Dla mnie konstrukcja pod względem zastosowania mikrokontrolera jest bardzo mierna.

Jeżeli potrafisz zrobić sterowanie za pomocą mikrokontrolera to wrzuć schemat.

Schemat był zrobiony w programie DipTrace

MC14541.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  MC14541.pdf
 Contents:  
 Filesize:  198.94 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

epoxer
Poziom 10
Poziom 10

Post#17 31 Dec 2009 16:57   

Pomysł ciekawy nawet, lecz takie urządzenie z powodzeniem można wykonać na samym uC. Sygnały z potencjometrów podać na ADC, styki przełączników do odpowiednich pinów procka i program, który by na to reagował w odpowiedni sposób.

Co do diod używanych, lepiej poszukaj na allegro "SUPER JASNE DIODY LED RGB Dioda SUPER FLUX 9380mcd" cena około 1,50 zł za diode. Dioda super jasna RGB da lepszy efekt w takim projekcie.
Najbardziej podoba mi się wykorzystanie obudowy z halogenów, lecz majsterkując już taką ilość ledów można było się pokusić o wypełnienie całej przestrzeni, a z tego co widzę około 1cm u góry i u dołu jest jeszcze miejsca.
Propozycja kolejna, to umożliwienie zasilania z 12V (np. do auta), kto by nie chciał mieć światełek przeciwmgielnych na zderzaku z możliwością zmiany barwy i miganiem w takt muzyki. :)

Ogólnie gratulacje pomysłu, proponuję poprawić projekt i zobaczyć za ile pójdzie na allegro... (czasami ludzie lubią takie gadżety :), a Tobie może uda się zarobić na kolejne pomysły)

Pozdrawiam
Back to top

skater156
Poziom 14
Poziom 14

Post#18 02 Jan 2010 17:47   

Witam.Mam prośbę do autora tego projektu.Czy można prosić o dokładniejszy schemat i kod źródłowy(jeżeli nie to przynajmniej ten kawałek który odpowiada za diody led).Jaki inne układy można zastosować w tym projekcie(zamienniki)?

Pozdro :)

Ps.Diody led jak są połączone?
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Iluminofonia na bazie LED - projekt noworoczny
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Lampka LED na bazie led (46 sztuk) (95)
iluminofonia led... pytanie... (2)
Iluminofonia LED 12V (2)
Iluminofonia LED by HubertFab (18)
NE528 Mini-Iluminofonia LED - problem z uruchomieniem (1)
KIT650 Iluminofonia 3-kanałowa - da się przerobić na LED? (3)
Detonator noworoczny (40)
Bojka z oświetleniem LED - projekt układu świecącego (8)
Latarka LED na projekt (zaaw. wersja,schmitt + pompowanie V) (13)

Page generation time: 0.068 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed