| Author |
gogin Poziom 9

|
30 Dec 2009 02:20 Mojego projektu podstawki pod g³o¶niki. |
|
|
|
Witam.
Nie wiem czy to wlasciwy dzial, zeby zaprezentowac to co wykonalem ale moim zdaniem wlasciwszego nie ma. Podstawki pod glosniki. Z chwila, kiedy przestalem uzywac zestawow podlogowych zaszla potrzeba posiadania podstawek. Zadecydowalem, ze sprobuje wykonac je sam. Zalozenia byly dwa: prosto i tanio, chyba sie udalo. Material zastosowany to plyta sosnowa i rura PVC wzmocniona gwintowanym pretem i wypelniona piaskiem w celu zwiekszenia wagi. Wszystko ze soba zkrecone i sklejone przez co konstrukcja jest dosyc stabilna. Jedyny mankament to zastosowane gumowe nozki. Nie chcialem kupowac kolcow bo to zwiekszyloby koszt o blisko 100% i mysle nad wykonaniem czegos samemu w przyszlosci. Drewno jest bejcowane i wykonczone lakierem matowym, rura malowana matowa farba na czarno. Polaczenia rura-drewno dodatkowo uszczelnione silikonem, zeby przy niedoskonalosci polaczenia i przy przenoszeniu piasek sie nie wysypywal - okazal sie dosc sypki po wyschnieciu. A sam pisek to oczyszczony i wysuszony pisek do piaskownic dla dzieci wiec niepowinno nic z niego wylezc ;). Co do kosztow hmm... mieszkam w USA i ciezko mi liczyc w zlotowkach, kosztowaly mnie ok $55 wliczajac farbe, bejce i lakier :).
Kilka zdjec z budowy:
I juz skonczone:
Oceniajcie, komentujcie i jakby co tez pytajcie.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
daxsior Poziom 17

|
30 Dec 2009 03:02 Re: Podstawki pod glosniki. |
|
|
|
Wykonanie do¶æ precyzyjne, chod¼ dla mnie do¶æ wielka jest dolna podstawka. A jak± wysoko¶æ maj± podstawki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Dec 2009 03:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gogin Poziom 9

|
30 Dec 2009 04:10 Re: Podstawki pod glosniki. |
|
|
|
Podstawa jest szersza i dluzsza niz gora po dwa cale z kazdej strony, zeby sie to wszystko nie bujalo na boki. Glosniki, ktore na nich stoja nie wygladaja ale sa dosyc ciezkie. Wysokosc to ok 28 cali poki co czyli ok 71 cm, poki co, bo bada inne nogi kiedys. Calosc zaprojektowana tak zeby wysokosc wysokotonowca byla nieco powyzej uszu sluchajacego. W sumie zaprojektowana pod inny zestaw, ktory jest DIY i niedluga bedzie tez na forum.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
tiggerek1982 Poziom 13

|
30 Dec 2009 09:48 Re: Podstawki pod glosniki. |
|
|
|
witam. jakim urz±dzeniem zrobi³e¶ tak równe otwory (czy frezy) w podstawie na rury?
pozdrawiam
Krystian
|
|
| Back to top |
|
 |
piterek-23 Poziom 20

|
30 Dec 2009 10:44 Re: Podstawki pod glosniki. |
|
|
|
Jako¶æ wykonania bardzo mi siê podoba, ale...
zamiast tych deseczek z przodu to mog³e¶ daæ rury, ¿eby by³y trzy. Teraz to wygl±da jakby konstrukcja by³a nie stabilna i podpar³e¶ to desk±.
| tiggerek1982 wrote: |
| jakim urz±dzeniem zrobi³e¶ tak równe otwory (czy frezy) w podstawie na rury |
Frezark± ? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
rimot Poziom 16

|
30 Dec 2009 12:27 Re: Mojego projektu podstawki pod g³o¶niki. |
|
|
|
£adne. Je¶li siê nie mylê to lite drewno. Hm, lubi siê wypaczaæ. Proponujê odseparowaæ elementy: pod³oga - podstawka - kolumna. Mo¿e kolce? Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Dec 2009 12:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DJ MHz Poziom 20

|
30 Dec 2009 14:29 Re: Mojego projektu podstawki pod g³o¶niki. |
|
|
|
Autor napisa³, ¿e nie chcia³ kupowaæ kolców- ma gumowe podk³adki.
|
|
| Back to top |
|
 |
joint32 Poziom 13

|
30 Dec 2009 15:11 Re: Mojego projektu podstawki pod g³o¶niki. |
|
|
|
Czepiacie siê mia³o byæ prosto i tanio i tak jest.Konstrukcja estetycznie wykonana i zapewne stabilna,a wygl±d to kwestia gustu ,a o gustach siê nie dyskutuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Arturroo Poziom 13

|
30 Dec 2009 17:21 Re: Mojego projektu podstawki pod g³o¶niki. |
|
|
|
Ja wykorzysta³bym rurê i poprowadzi³ w niej przewód, nie wisia³by tak i wygl±da³oby to estetyczniej. Ale generalnie jak dla mnie OK.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
gogin Poziom 9

|
30 Dec 2009 17:40 Re: Mojego projektu podstawki pod g³o¶niki. |
|
|
|
Dzieki za pozytywne komentarze i propozycje.
| tiggerek1982 wrote: |
| witam. jakim urz±dzeniem zrobi³e¶ tak równe otwory (czy frezy) w podstawie na rury? |
Frezarka do drewna, mozesz zobaczyc ja na pierwszym zdjeciu. Frezarka ma zamocowany w podstawie wzorzec do wycinania otworow, dzieki czemu praca jest prosta i precyzyjna.
| piterek-23 wrote: |
Jako¶æ wykonania bardzo mi siê podoba, ale...
zamiast tych deseczek z przodu to mog³e¶ daæ rury, ¿eby by³y trzy. Teraz to wygl±da jakby konstrukcja by³a nie stabilna i podpar³e¶ to desk±. |
No w sumie nie myslalem o trzech rurach ale jak sobie pomysle teraz o frezowaniu pod trzy, wierceniu pod nakretki, cieciu pretow. Eee leniem chyba jestem :) No i koszty rosna, co moglbym wydac na kolce ;)
| rimot wrote: |
| £adne. Je¶li siê nie mylê to lite drewno. Hm, lubi siê wypaczaæ. Proponujê odseparowaæ elementy: pod³oga - podstawka - kolumna. Mo¿e kolce? |
Material uzyty to plyta z sosny wykonana poprzez klejenie z desek, mozna to tu kupic jako material na polki i meble jesli ktos ma takie potrzeby. Nie wiem jak to sie bedzie zachowywac w przyszlosci ale mam meble wykonane z czegos podobnego i juz dwa lata stoja. Co do kolcow to juz opisalem na samym poczatku, beda jesli je zrobie lub znajde tanio. Pomyslicie, ze jakis sknera jestem, nie jestem ale za to uparciuch bo jesli calosc kosztowala mnie 55 to wydanie nastepne 50 na kolce nie wyglada fajnie ;) a na wolumen raczej po drodze nie mam.
Dzieki, pozdrawiam
Dodano po 4 [minuty]:
| Arturroo wrote: |
Ja wykorzysta³bym rurê i poprowadzi³ w niej przewód, nie wisia³by tak i wygl±da³oby to estetyczniej. Ale generalnie jak dla mnie OK.
Pozdrawiam |
Myslalem o tym tez ale bardziej zalezalo mi na solidnej podstawie pod badz co badz ciezkie glosniki (ok 20kg kazda, oni tam chyba cement wlali ;) ) dlatego wolalem wypelnic je piaskiem.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
rimot Poziom 16

|
30 Dec 2009 19:06 Re: Mojego projektu podstawki pod g³o¶niki. |
|
|
|
Rozumiem ¿e mowa o 55$. W Polsce ceny kolców zaczynaj± siê od 4-5 z³ za szt. ;) No oczywi¶cie mo¿na kupiæ i takie za 200 z³/szt.... Wpomnia³em o tych nieszczêsnych kolcach bo sam kiedy¶ robi³em standy i te¿ u¿y³em gumowych podk³adek - efekt - nie sta³y tak stabilnie jak na kolcach. Na koniec powtarzam: £ADNE (¿eby siê nikt nie czepia³). Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Dec 2009 19:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gogin Poziom 9

|
30 Dec 2009 20:54 Re: Mojego projektu podstawki pod g³o¶niki. |
|
|
|
| rimot wrote: |
| Rozumiem ¿e mowa o 55$. W Polsce ceny kolców zaczynaj± siê od 4-5 z³ za szt. ;) No oczywi¶cie mo¿na kupiæ i takie za 200 z³/szt.... Wpomnia³em o tych nieszczêsnych kolcach bo sam kiedy¶ robi³em standy i te¿ u¿y³em gumowych podk³adek - efekt - nie sta³y tak stabilnie jak na kolcach. Na koniec powtarzam: £ADNE (¿eby siê nikt nie czepia³). Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! |
Tak mowa o $. W partsexpress maja po 25$/komplet (4 szt) + wysylka na ebay najtansze jakie znalazlem za ok 20. Jak znajde do 15$ to kupie. Wiem, ze nie ma co porownywac gumy do kolcow. Teraz buja sie glosnik razem z podstawa na tych gumolach :). No ale jest to rozwiazanie tymczasowe dopoki nie kupie/zrobie kolcow.
| Woytek130 wrote: |
wios³o zdeka nie pasuje Przy kolumienkach HiFi :) |
Nie jest tak strasznie jesli po drugiej stronie stoi inna kolumienka ;)
Ciesze sie, ze Wam sie podoba. Pozdrawiam i rowniez wszystkiego dobrego w nowym roku zycze.
|
|
| Back to top |
|
 |
__FlyMan__ Poziom 18

|
02 Jan 2010 22:24 Re: Mojego projektu podstawki pod g³o¶niki. |
|
|
|
£adne ale ile warz± bo ten piach w ¶rodku...
|
|
| Back to top |
|
 |