| Author |
kosalki Poziom 7

|
30 Dec 2009 03:20 tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Witam.
astanawiam sie nad kupnem jednego z tych radyjek.moze ktos potrafi profesjonalnie mi coś podpowiedziec i porownac? Chyba wiecej opcji ma tti 881 ale w alanie mozna ustawic 400 kanalow.. a moze mozna rowniez to samo zrobic z tti? wezme 2 sztuki,jeden na baze w domu ,drugi do mobila.Czesto jezdze za granice i milo bedzie pogadac z domem od czasu do czasu w ten sposob.. stad przyda sie te 400 kanalow :) radia beda pod dopalkami. antena w mobilu to santiago 1200 w dachu.mozna w tti 881 zrobic tez 400 kanalow?
pozdrawiam koledzy!!!
Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę poprawić post.
Użyj przycisku przed wysłaniem postu. Przypominam też, że zdania zaczynamy wielką literą...
Nie kasować wpisu! /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
30 Dec 2009 22:25 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Cześć
TTI to firma z najniższej możliwej półki. Zapomnij o niej. Ładne świeci i się błyszczy.
400 kanałów jest zabronione - tak jak i dopałki, ale jak już chcesz łamać prawo to pamiętaj, że żadna antena nie chodzi tak szeroko - a szczególnie mobilna. Jak podepniesz dopał szybko się z nim pożegnasz gdy przekroczysz rozsądny współczynnik fali odbitej WFS (czyli na tych dodatkowych kanałach). Aby zwiększyć siłę sygnału u korespondenta o 1 "es" musisz dmuchać 4 razy więcej mocy - czy to się opłaca? Pamiętaj że najlepszy wzmacniacz to antena.
Jeśli chcesz mieć ciekawsze zasięgi rozejrzyj się za radiem CB z USB/LSB - na dozwolonej mocy 12W uzyskasz porównywalne zasięgi jak na AM/FM z mocą ~50W. A że te radyjka mają ok 20 - 25W to jest jak w AM/FM 100Waciszów.
p.s. Sporo osób oferuje podniesienie mocy radia z 4 na 6W - żadnej różnicy oprócz szansy posadzenia końcówki
|
|
| Back to top |
|
 |
kosalki Poziom 7

|
31 Dec 2009 01:09 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Dziekuje kolego! to co proponujesz do kwoty 300 zl zeby mialo tyle funkcji co tti 881? mnie tez sie nie podoba podswietlenie ale podobno mozna w nim zmieniac.dziekuje i pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
01 Jan 2010 13:45 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
ale o jakie funkcje ci chodzi dokładnie chodzi? Jeśli chcesz mieć radio w aucie to spokojnie wystarczy Ci coś z 40 kanałami (poza 19stką dziś bardzo mało się rozmów prowadzi - dawniej to 40 kanałów nie starczało, tyle ludzi miało sprzęt na bazach). Dodatkowo jest ważne aby radio miało dobry filtr ANL lub NB redukujące trzaski, których pełno w mobilu. Gwarantuję Ci, że ani razu nie wykorzystasz w mobilu takich gałek jak MIC GAIN (bo po co tłumić swoją modulację), RF GAIN lob loc/dx (bo po co redukować czułość radia z tak małą antenką mobilną. MIC i RF gain jak i płynny skrót mocy nadawanej (rzadkość w CB ze średniej półki) były dobre do rozmów lokalnych gdy dookoła było sporo CB. Po prostu "skęcałeś" wszystko do poziomu dobrej jakości korespondencji z rozmówcą i nie siałeś pozostałym kolegom.
Osobiście do kwoty 300PLN szukałbym coś w Alanach - 48 lub mniejsze 78. Bardzo przyjemne radyjka. Pomijaj dzisiejszą markę Cobra lub Unideny 510 czy 520.
Jeśli zdecydowałbyś się na coś przechodzonego to ze stajni Presidenta lub starego Alan 18 (właśnie wpadł mi taki w łapy :o) ) lub moje wymarzone radio Alan 28. jak zauważysz śmigany Alan 18 (który ma 15lat) jest droższy od znakomitej większości nowych radyjek... widziałem ceny dochodzące nawet do 450PLN.
|
|
| Back to top |
|
 |
kosalki Poziom 7

|
01 Jan 2010 14:22 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
dziekuje kolego! zycze Ci najlepszego w nowym roku!
Pan ze sklepu bardzo zachwalal to 881 tti bo mowil ze z tej firmy praktycznie nie zdarzaja sie reklamacje.. a o alanie 48 plus multi mowil ze to szumofony w porownaniu do tti. kurcze, sam juz nie wiem...
|
|
| Back to top |
|
 |
djztaurus Poziom 15

|
01 Jan 2010 23:12 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Ja bym Ci poradził Alana 48. Jest to radio sarej konstrukcji, możesz rozblokować 400 kanałów, bardzo prosto można się tym radiem "pobawić"w środku bo już na elektrodzie są opisane wszelkie przeróbki i ustawinia. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
monrad Poziom 14

|
02 Jan 2010 20:43 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Stare modele 48 z płytą przewlekaną już sie nie trafiają a obecne w handlu są już na procesorach i to już nie te radio.Ale 48 mimo wszystko o klasę lepszy od TTi
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jan 2010 20:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gregorius-up4 Poziom 10

|
02 Jan 2010 21:54 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Osobiście używam TTI model 880 czyli ciut starsze i jestem bardzo zadowolony odbiór i nadawanie bardzo czyste.
Alan oczywiście połka wyżej ale swojego TTI bym nie zamienił.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kosalki Poziom 7

|
20 Jan 2010 17:57 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
a co myslicie o alan exel??
|
|
| Back to top |
|
 |
djtrebla Poziom 14

|
20 Jan 2010 18:11 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Jak za granice to polecam ALAN 48+MULTI.
|
|
| Back to top |
|
 |
kajoj6661 Poziom 20

|
20 Jan 2010 18:23 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
proponuje 48plus lub 48plus multi,,jeżeli chcesz coś z alana,,,a do 300można znależć alana28,lub unidena filipińczyka
|
|
| Back to top |
|
 |
Lisu815 Poziom 8

|
20 Jan 2010 19:25 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Moim skromnym zdaniem wybrałbym TTI TCB880. TCB881 jest lepsze o funkcję 'asc/asq lub jak kto woli auto auto sq' (ale jest to niepotrzebna nam funkcja) oraz ma mniejszy i poręczniejszy mikrofonik.
Z kolegą, co pisze, że TTI to najniższa z możliwych półek się nie zgadzam.
TTI jest dużo dużo lepsze od chińskich Sunkerów, Presenterów, tajlandzkich Inteków i niektórych Alanów (przede wszystkim pod względem zbierania syfu i smrodu z eterku).
TTI ma fajne, niebieskie podswietlanie. W ukrytym menu możesz je ustawić na max/low lub PO PROSTU JE wylączyć.
Przerobiłem już wiele Inteków, TTIków, Alanów i innych bzdetów i jestem najbardziej zadowolony z TTI TCB880.
Najlepiej kupić radio z funkcją RF gain. Gdy masz duże zakłucena skręcasz RF gaina i od razu robi się ciszej:) Ale nie skręcaj za bardzo, bo razem z szumami zmniejszasz czułosć radia i słabiej odbierasz rozmówców. Ogólnie RF gain najbardziej sie przydaje na CH19. Na pozostałych kanałach jest zazwyczaj spokój.
A tak jak napisałeś, że chcesz robić co jakiś czas łaczność mobil --> baza --> mobil.
Polecam z całego serca i na bazie i do mobila antenę 5/8 fali. W mobilu (WEDŁUG MNIE)
najlepiej się spisuje na local lub dx Sirtel Santiago1200 lub Sirio 5000 Performer. Na bazę Sirio 2016 / 2008, Lemm AT92 lub Spectrum albo inne 5/8.
Jeśli chcesz robiś dobrą łącznosć zainwestuj w potężne wzmocnienie. Polecam Sadeltę me3 / ECHO MASTER PLUS / ECHO MASTER PRO, K-PO NM532 / NM452.
Potrzebujesz też oczywiscie radio wstęgowe czyli takie,
które obsługuje modulacje SSB.
Polecam Presidenta Lincolna / Jacksona / Georga, Rangera rci(na allegro masz duży wybór o róznych mocach), Galaxy Satuna / Pluto lub Alana 87.
Warto też mieć w zapasie za 40wat. Jeśli radio nie ma takiej możliwosci mocowej, warto pomysleć o dopałce. Ale bez przesadyzmu. Nie warto kupować dopałów po 2kW bo wiadomo:
- zużywają duzo pradu
- sa niezdrowe dla człowieka
- sieją po kanałach(szczególnie tranzystorowe)
Są to tylko niektóre minusy dopałek wielkiej mocy.
Jeśli kupujesz dopał do mobila to max 50/100w.
Jeśli na bazę 100/200w.
Ale pamietaj:
:!:Grunt to dobrze ustawiona i zestrojona antena:D
A tak na marginesie polecam Ci to TTI TC B880 lub Alana 48.
Wartym polecenia radyjkiem jest też Uniden pro520xl. Trudno go teraz dostać bo stracił homologacje pare lat temu:cry:
73 dla wszystkich:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2010 19:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
20 Jan 2010 19:41 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
| Jap wrote: |
TTI to firma z najniższej możliwej półki. Zapomnij o niej. Ładne świeci i się błyszczy.
400 kanałów jest zabronione - tak jak i dopałki, |
A ja wcale nie uważam, żeby była taka zła. Owszem - tania, ale nie zła. Ja od 3 lat używam TTI 770 i nie zamieniłbym go na żadnego Alana. ;) Sprawuje się świetnie tak w trasie, jak i w mieście. Z metrową Sirio Omega mam 2-3km w mieście, poza miastem dochodzę do 4km. Trochę mało, ale nie łapię szumów, nie zahaczam o sąśiednie kanały. Czego chcieć więcej za 250zł? ;) Ostatnio myślę tylko o wymianie antenki na dłuższą, bo w trasach, szczególnie bocznych lepiej mieć większy zasięg.
Przed latem zajrzałem kontrolnie do serwisu, dla sprawdzenia zestrojenia. Facet tylko podłączył sprzęt i spytał się po jaką cholerę mu łep zawracam jak wszystko idealne. ;)
O nowych modelach TTI niestety się nie wypowiem, bo ich nie znam. Mogły zarówno się pogorszyć, jak i polepszyć.
A co do 400 kanałów - to kolego, trudno skłonić ludzi, żeby z 19-tki zeszli dla prywatnych rozmów na sąsiednie kanały, a tobie się 400 kanałów śni? ;)
To jak mieć Czołg ze skrzydłami w garażu. Niby bajer niezły, ale ani nim nie polatasz, ani na wojnę nie pojedziesz, ani przez drzwi nie przeciśniesz. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
kosalki Poziom 7

|
20 Jan 2010 20:02 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
super jestescie! :)
a ja dalej nie moge sie zdecydowac.. hmmm chce kupic do 300PLN wiec może.. tti881 lub alan exel (ma chyba tyle funkcji do tti881) A teraz jeszcze zobaczylem INTEK ze maja po 20wat :) a to by mi sie podobalo i o dziwo patrze , ze sa w tej samej cenie co te dwa :) maja jeszcze r beep i echo :) w tti zmienilbym podswietlenie na czerwone , bo to jakos mi nie podchodzi.. ale to kwestia gustu :) to radyjko ma byc do mobilka wlasnie do 300PLN a reszte bede kompletowal pozniej :)
Nie wiem kiedy znowu tu zajrze ale dziekuje jeszcze raz wszystkim bardzo za kazda podpowiedz!
pozdrawiam WAS!! z wiosennej Francji
bede szukal neta zeby tu zagladac wiec moze raz w tyg tu zajrze :)
pozdrawiam
Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę poprawić ten post, oraz poprzednie.
Użyj przycisku przed wysłaniem postu.
Nie kasować wpisu. /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
kajoj6661 Poziom 20

|
20 Jan 2010 20:44 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
moje propozycje; alan48+, uniden520xl, alan28, alan18, onwa mk3,
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
20 Jan 2010 22:25 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
[quote="Lisu815"]
Najlepiej kupić radio z funkcją RF gain.
Zamiast RF Gain można po prostu podciągnąć Squercha
Warto też mieć w zapasie za 40wat.
Praktycznie żadnej różnicy między standardowymi 21 / 25W w SSB. Osobiście wykorzystywałem ładnych parę lat wzmacnaicz CTE 747 100W. Raporty lepsze o max 2-3 "esy" od standardowych 21W. Moja najdalsza łączność (Nowa Zelandia) tylko na 21W :o)
Jeśli radio nie ma takiej możliwosci mocowej, warto pomysleć o dopałce.
Nie trzeba myśleć... lepiej pomyśleć o lepszej antenie (np kierunkowej) - z tym, że jeśli chodzi o zysk to na antenach CB są bzdury popisane. Jak to możliwe, że firmy Krzak oferują anteny 5/8 lambda o zysku lepszym od 3 elementowej YAGI ???
Jeśli kupujesz dopał do mobila to max 50/100w.
Nie jest to takie oczywiste.... poczytaj instrukcję auta....W moim passku jest wyraźnie napisane, że nie wolno nadawać z mocą większą niż 10W !!!! Dlaczego? W autach mamy dziś ogrom elektroniki. Pomyśl tylko jaki Zonk może się przytrafić gdy coś się zacznie indukować w module kontroli trakcji - i np przy 150km/h zahamuje Ci lewe koło.... nie wiem, czy takie przypadki kiedykolwiek miały miejsce - to tylko spekulacje.
|
|
| Back to top |
|
 |
pietach Poziom 17

Joined: 25 Sep 2006 Posts: 446 Location: Konradowo k. Wschowa - JO81DS
|
21 Jan 2010 09:13 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
| Quote: |
| Czesto jezdze za granice i milo bedzie pogadac z domem od czasu do czasu w ten sposob.. |
Jeśli chcesz to osiągnąć to:
- radia wstęgowe SSB (np.Lincoln, HR2510, Alan 87 lub 8001, Jaskson, Georg, RCI2590....)
- antena na bazie kierunkowa (np.3-5 elem. Yagi, 2 elem Delta Loop, 2 elem Qubical Quad)
- antena w mobilu - długa na około 200cm (np. Lemm AT 2001 Turbo lub jakiś dipol wieszany na drzewie na parkingu)
Raczej w 300 zł się nie złapiesz.....
Przy dobrej propagacji można nawet na FM przy mocy 4W zrobić łączności zagraniczne ale pewniejsze jest SSB.
No i oczywiście przy braku propagacji to nawet 1000W nie pomoże.
Albo wersja bardziej "profesjonal" ale dużo droższa.
Poczytać, poczytać, poczytać i zdać egzamin, otrzymać licencje krótkofalowca i wtedy praktycznie z całej Europy możesz mieć łączność dom-mobil - jak nie na jednym paśmie to na innym (pora dnia lub nocy lub pora roku ma znaczenie na którym lepiej niesie)
Oczywiście licencje musi mieć każda osoba, która chce rozmawiać np. ty i ktoś z domu.
|
|
| Back to top |
|
 |
kosalki Poziom 7

|
21 Jan 2010 19:54 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Koledzy mam jeszcze jedno pytanie:czy jak rozkoduje radio na 400 kanałów to będzie coś jak wstęgi? Czy pod dopałką dosięgne domu z zagranicy?
|
|
| Back to top |
|
 |
pietach Poziom 17

|
21 Jan 2010 20:18 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Rozblokowanie da Ci tylko więcej kanałów ale nadal AM/FM.
Czy dosięgniesz do domu - to tylko zależy od propagacji (rozchodzenie się fal radiowych)
Jeśli brak propagacji to nawet 1000W Ci nie pomoże.
A jak jest dobra propagacja to nawet kilka wat wystarczy na całą Europę.
|
|
| Back to top |
|
 |
kosalki Poziom 7

|
21 Jan 2010 22:02 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Czyli podsumowując...Jeśli zrobi się 400 kanałów to powstaną tzw wstęgi?Na którym kanale wtedy mogę zacząć szukać się z drugą osobą? Na której częstotliwości?
|
|
| Back to top |
|
 |
Lisu815 Poziom 8

|
21 Jan 2010 22:14 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Kolego Jap, W radiu jest potrzebny RF gain. Jadąc przez miasto i słuchajac CH19, mając SQUELCHa na 1/2 skali lub ciut dalej słyszymy:
-Kol....dz..y jak t...m dr...óżk...a n... Wr......cł....w?
-Cz...s..to.
-Podz....ko....wa...ł. B.....jo!
-Ba.....j...!
lub:
-Og...lny, o....g...ny, jak m....ie sł.....ch...ć?
-Do...rze k...le...o!
-Podz...wał!
Czyli po prostu SQUELCH wycina nam połowę tego, co chcemy uslyszeć.
Jeśli damy SQUELCHa na minimum, mamy smród!
A gdy mamy RF gain, możemy skręcić SQUELCHa na min. i dać RF gain na 1/3 i w głośniku nastaje błoga cisza...
Odbieramy wszystko, bez zakłuceń, smrodu, i wycinek:D
A co do dopałek i zakłucaniu nimi kompa w mobilu, to proszę popytać Włochów, jakimi mocami jadą z mobilów i jadą!
A jeśli chodzi o antenę YAGI NA PASMO 11M,
to nie chciałbym jechać z taką na mobilu.
Jest to antena KIERUNKOWA, więc używając takiej musimy wiedzieć, z kim chcemy zacząć rozmawiać, i gdzie nasz rozmówca się znajduje, żeby odpowiednio ustawić antenkę.
Z anteną dookólną krzykniemy raz, i już mamy odpowiedzi stacji, które znajdują się w naszym zasięgu.
Jeśli chodzi o dopałki, to ja je stosuję, żeby mieć czystsze tło, a nie po to, żeby mój rozmówca mógł sobie popatrzeć na swój s-meter, który pokazuje silniejszy sygnał...
A wracając do tematu, to polecam radyjka TTI.
Są tanie i dobre.
Odradzam zakup Inteka m-550. Roger beep jest długi, ostry i na dodatek w AMach słyszysz go w głośniku tak, że uszy bolą :|
Modulacja w nim jest bardzo cicha, a gdy podepniesz mica ze wzmocnieniem i włączysz echo, to rozmówcy słyszą pierdzenie, a nie modulację.
Squelch chodzi masakrycznie. Cały czas trzaski!
Miałem dwa takie Inteczki i oba tak samo źle chodziły :| Nie polecam :|
Kup TTI, a bedziesz zadowolony, i jeszcze zostanie Ci na dobrego mica ze wzmocnieniem :D
Jeśli chcesz korzystać z bandów bocznych, to radziłbym kupić jakieś radio z bandami i modulacjami SSB jak President Lincoln / Jackson / Georg / Walker, Galaxy Saturn / Pluto, Alan 87 / 555,Ranger rci2950 / rci2970 . Rozblokowując radia z chińskiej seryjnej produkcji, nie masz pewności, że radio nie pogubi częstotliwość i będziesz słyszalny nie wiadomo gdzie... :|
Kupując starsze wiekiem radio masz pewność, co do dobrej jakosci jego wykonania.
Niestety za jakosć trzeba płacić. Radia wstęgowe są niestety droższe :|
Jak widzisz, kiedyś radia były produkowane na jakosć a teraz niestety na ilość :cry:
Zgodnie z 15 punktem regulaminu, proszę poprawić post. Użyj przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Nie kasować wpisu moderatora! /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2010 22:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sp sport Poziom 14

|
21 Jan 2010 23:45 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
| pietach wrote: |
| Czesto jezdze za granice i milo bedzie pogadac z domem od czasu do czasu w ten sposob.. |
Jeśli chcesz to osiągnąć to:
- radia wstęgowe SSB (np.Lincoln, HR2510, Alan 87 lub 8001, Jaskson, Georg, RCI2590....)
- antena na bazie kierunkowa (np.3-5 elem. Yagi, 2 elem Delta Loop, 2 elem Qubical Quad)
- antena w mobilu - długa na około 200cm (np. Lemm AT 2001 Turbo lub jakiś dipol wieszany na drzewie na parkingu)
Raczej w 300 zł się nie złapiesz.....
Przy dobrej propagacji można nawet na FM przy mocy 4W zrobić łączności zagraniczne ale pewniejsze jest SSB.
No i oczywiście przy braku propagacji to nawet 1000W nie pomoże.
Albo wersja bardziej "profesjonal" ale dużo droższa.
Poczytać, poczytać, poczytać i zdać egzamin, otrzymać licencje krótkofalowca i wtedy praktycznie z całej Europy możesz mieć łączność dom-mobil - jak nie na jednym paśmie to na innym (pora dnia lub nocy lub pora roku ma znaczenie na którym lepiej niesie)
Oczywiście licencje musi mieć każda osoba, która chce rozmawiać np. ty i ktoś z domu. |
Fachowiec z ciebie żaden, skoro polecasz tti :D już nie mowie o porównaniu alana 87 z pokrojem radia typu lincoln :) pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
pietach Poziom 17

|
22 Jan 2010 07:33 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
| Czyli podsumowując...Jeśli zrobi się 400 kanałów to powstaną tzw wstęgi? |
Nie.
A jeśli chodzi o antenę YAGI NA PASMO 11M,
to nie chciałbym jechać z taką na mobilu.
Jest to antena KIERUNKOWA, więc używając takiej musimy wiedzieć, z kim chcemy zacząć rozmawiać, i gdzie nasz rozmówca się znajduje, żeby odpowiednio ustawić antenkę. |
A gdzie ja napisałem, że to ma być do mobila ?
Czytaj wszystkie wyrazy a nie początek i koniec zdania.
- antena w mobilu - długa na około 200cm (np. Lemm AT 2001 Turbo lub jakiś dipol wieszany na drzewie na parkingu) |
Z antaną dookólną krzykniemy raz, i już mamy odpowiedzi stacji, które znajdują się w naszym zasięgu.
|
I usłyszymy 5 tyś Nataszek zza wschodniej granicy.
Właścicielowi wątku chodzi o łączność dom(Polska)-mobil(Francja).
Baza w domu kręci antenę na zachód i problem ruskich radiotaxi z głowy.
fachowiec z ciebie zaden skoro polecasz tti juz nie mowie o porownaniu alana 87 z pokrojem radia typu lincoln pozdrawiam
|
W moim poście nie ma ani jednego słowa, że polecam TTI oraz jest to lista radii posiadających SSB a nie ranking od najlepszych do najgorszych - żadnych porównań
|
|
| Back to top |
|
 |
kosalki Poziom 7

|
22 Jan 2010 23:47 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Dlaczego mówisz o Alanie28 skoro ma tylko 40 kanałów? Może można go rozblokować i nadawać na wstęgach? Tak jak te niektóre nowe radia? Jak można z niego wyciągnąć moc? Musze jeszcze dużo o tym poczytać,,,:cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
sp sport Poziom 14

|
23 Jan 2010 00:56 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
| kosalki wrote: |
| Dlaczego mówisz o Alanie28 skoro ma tylko 40 kanałów? Może można go rozblokować i nadawać na wstęgach? Tak jak te niektóre nowe radia? Jak można z niego wyciągnąć moc? Musze jeszcze dużo o tym poczytać,,,:cry: |
Najpierw poczytaj co to wstęgi :)
|
|
| Back to top |
|
 |
kajoj6661 Poziom 20

|
24 Jan 2010 08:24 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
wstęgi to już inna bajka...na tym radiu jest lepszy odbiór jak i nadawanie
moc nadajnika jest już od10 watt i więcej,oczywiście posiada też FM/AM
|
|
| Back to top |
|
 |
pietach Poziom 17

|
24 Jan 2010 12:00 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
| Dlaczego mówisz o Alanie28 skoro ma tylko 40 kanałów? |
A gdzie tam jest Alan 28 ? Raczej chyba padła nazwa Alan 87 - AM/FM/SSB/CW i 271 kanałów.
WSTĘGI to nie jest więcej kanałów. Są radia które mają tylko 40 kanałów i mają AM/FM/SSB.
Wstęgi (SSB) tak najprościej to inny sposób formowania sygnału nadawania.
|
|
| Back to top |
|
 |
monrad Poziom 14

|
24 Jan 2010 19:25 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Sumując, SSB to modulowanie sygnału bez fali nosnej.
|
|
| Back to top |
|
 |
kosalki Poziom 7

|
26 Jan 2010 06:16 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
a co myslicie o "super star 3900" bo jest jeszcze w przystepnej cenie.. ktos moze posiadal to radyjko?
|
|
| Back to top |
|
 |
pietach Poziom 17

|
26 Jan 2010 07:49 Re: tti 881 czy alan 48 plus multi? |
|
|
|
Owszem, fajny sprzęt ale pod warunkiem, że nikt nie próbował go "udoskonalać" i nie pchał rąk do środka (nie rozgrzebane)
|
|
| Back to top |
|
 |