| Author |
Tomek22 Poziom 10

|
12 Jul 2004 15:29 Komputer pokładowy |
|
|
|
Witam!
Chcę zaproponować opracowanie komputerka pokładowego do dowolnego typu samochodu.
m.in.: obroty silnika, zużycie paliwa, czas jazdy, pozostałe paliwo itp. :roll:
Już parę takich na zamówienie wykonałem i działają bez zarzutu w Audi 80, Oplu Omedze, Mercedesie 124 i kilku innych...
Co Wy na to
:?:
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrus Poziom 12

|
12 Jul 2004 16:12 Re: <b>SUPER!!!!! Komputer pokładowy<b> |
|
|
|
fajny pomysł!!!!
powiedz mi jedno ja mam malucha zamontowałem w nim CD-ROM i słucham muzyki:)
chodzi mi o to zeby zamontowac komputer ale do innego celu chciałbym zeby CD-ROM był sterowamy z kompa i ja zebym mogł słuchac plików mp3. Jakbyś to zrobił????
dzieki
pozdrowionka piotrus
|
|
| Back to top |
|
 |

|
12 Jul 2004 16:20 Re: <b>SUPER!!!!! Komputer pokładowy<b> |
|
|
|
| piotrus wrote: |
fajny pomysł!!!!
powiedz mi jedno ja mam malucha zamontowałem w nim CD-ROM i słucham muzyki:)
chodzi mi o to zeby zamontowac komputer ale do innego celu chciałbym zeby CD-ROM był sterowamy z kompa i ja zebym mogł słuchac plików mp3. Jakbyś to zrobił????
dzieki
pozdrowionka piotrus |
ja bym zakupil z allegro cd playera z Mp3 i radiem i pilotem , sa naprawde tanie i funkcjonalne :> niektore maja mozliwosc odtwarzania vcd i SVCD :> czyli mini telewizorek i mamy "dvd" w kaszlaku !! :P heh
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek22 Poziom 10

|
12 Jul 2004 16:55 Re: <b>SUPER!!!!! Komputer pokładowy<b> |
|
|
|
Popieram przedmówcę!
Ale jeśli bardzo Ci zależy to najlepiej byłoby wsadzić PCta do maluszka zamiast zasilacza wsadzić przetwornicę i zainstalować Dos, DOSAMPA-kiedyś było cóś takiego do mp3 i już. Najgorzej zaizolować go termicznie i od wilgoci...
Robienie takiego "cuda" z podzespołów mija się z celem, bo koszt elementów będzie sraszny, a i wkład pracy w opracowanie i rozszyfrowanie protokołu transmisji danych z CD-ROMu ŁOKROPNY!
Także konkludując radzę przychylić się do propozycji AVATARa, ale odradzam allegro-lepiej kupić jakiegoś Watsona lub cóś takowego w Leclercu bądź realu-no i masz gwarancję :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jul 2004 16:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrus Poziom 12

|
13 Jul 2004 12:53 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
dzięki za podrzycenie pomysłu!!!:)
lae jak ktoś przypadkiem ma rozszyfrowamy protokół transmisji to jak moze niech mi go podeśle na maila piotrus555(malpa)wp.pl
z góry dziękuje
pozdrawiam piotrus
|
|
| Back to top |
|
 |
P.Artek Poziom 18

|
13 Jul 2004 15:04 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Jesli chodzi o komputerek jestem jak najbardziej za!Temat był już poruszany ale...nic z tego nie wyszło.Proponowałbym funkcje takie jak:Zuzycie paliwa(chwilowe,średnie),temperatura(zewnętrzna,silnika)przebieg dzienny,średnia prędkość.Można byłoby pokusic się o przebieg na pozostałym paliwie ale dokładność bylaby bardzo mała ze względu na dokładność czujnika paliwa.
I nic więcej!wyświetlacz LCD,żaden graficzny,bo układ będzie zbyt skomplikowany i znowu będzie klapa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek22 Poziom 10

|
13 Jul 2004 17:04 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Brawo!
p. Artek ma rację, bo weźmy pod uwagę także cenę wykonania na wyświetlaczu graficznym-sam wyświetlacz kosztuje łoooo rety.
Opracowany mam komputerek i jeździ w paru autkach już, tylko największy problem to czujnik prędkości. W niektórych samochodach jest takie cóś w liczniku, można też z czujników ABSu, ale najlepiej byłoby na hallotronie zrobić i gdzieś koło krzyżaka na wale podpiąć...a w autkach przednionapędowych to już tylko z licznika można brać :(
|
|
| Back to top |
|
 |
barteznic Poziom 3

|
13 Jul 2004 19:36 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
No ja bym się chętnie zaiteresował tym komputerkiem. tylko ile to by kosztowało (łącznie z założeniem) ??
Jeżeli nie chcesz tego ujawniać na forum to odpowiedz na e-mail: BARTEZNIC(malpa)POCZTA.ONET.PL
Pozdrowionka
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek22 Poziom 10

|
13 Jul 2004 19:49 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Koszt tak jak wyliczyłem to około 150-200zł zależnie od wyświetlacza, ale dodatkowe funkcyje mogą podnieść tę sumę nawet do 300zł, bo układy na szynę I2C są dość drogie...niestety
|
|
| Back to top |
|
 |
barteznic Poziom 3

|
14 Jul 2004 08:26 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
No to koszty nie są aż takie wielkie.
Szkoda tylko, że ostatnio rozbiłem samochód i czekam na kupno drugiego. Ale jak juz go kupie to zgłosze się do Ciebie w sprawie tego komputera.
Pozdrawiam
PS Jakbyś mógł to podaj do siebie e-maila.
|
|
| Back to top |
|
 |
sancio Poziom 12

|
14 Jul 2004 09:32 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Podoba mi się pomysł takiego komputerka. Od jakiegoś czasu sam myślę o czymś takim do swojego samochodu. Nie skupiał bym się nad tym jakie dane ma wyświetlać, tylko jakie czujniki są potrzebne (ew. jakie układy wyjściowe). Mając np. dane dotyczące obrotów silnika, obrotów koła, oraz czas wtrysku, można wyliczyć zużycie paliwa średnie/dzienne/chwilowe/podrozy/itd...
Największym problemem jest dostarczenie tych danych do uP.
Proponuję by na pewno były mierzone:
-obroty silnika
-obroty koła
-czas wtrysku (na tym się nie znam więc nawet nie wiem jak to zmierzyć i w jakich silnikach/samochodach można)
Jeżeli koszt tych czujników będzie zbyt duży, to raczej będą nici z komputerka...
Pod uwagę należy wziąć by mierzenie tych wartości było uniwersalne - typ informacji do uP docieral taki sam. (jak czujnik obrotow silnika - impulsy, to by nie bylo sytuacji, że jest pobierane napięcie z alternatora) Uprości to i program i układ. Zostanie tylko kwestia pierwszej konfiguracji układu do poszczególnych czujników, oraz kalibracja.
Co do układów wyjściowych proponuję sterowanie włączaniem świateł mijania i wycieraczek.
Światła były by włączane przez całą dobę od listopada do kwietnia (ileż to osób zapomina włączyć bądź wyłączyć!!) no i ewentualnie np by automatycznie były włączane od zmierzchu do świtu (w zależności od godziny, bądź natężenia światła-kolejny czujnik). Co do wycieraczek to uważam, że regulowana szybkość pracy wycieraczek jest bardzo przydatna. Co do marzeń to tutaj przydał by się czujnik deszczu (ale wydaje mi się, że strasznie podniesie koszt urządzonka)
Jak już będzie wiadomo co chcemy podłączyć do uP to wtedy dopiero można zająć się wyborem konkretnego układu.
Osobiście siedzę w '51 i ASM.
Zgłaszajcie swoje propozycje i uwagi dotyczące części I/O komputera pokładowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
ja_fryta Poziom 17

|
14 Jul 2004 09:32 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Widziałem na elektrodzie post, którego autor zrobił taki komputerek (ale tylko do punto)
| Quote: |
| Jeśli ktos jest chętny to podeśle schemat i kod do 89C4051 zrobionego przezemnie komputerka . Co prawda mierzy tylko droge , zużyte paliwo oraz |
Niestety temat uwrała się
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=32616&highlight=
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek22 Poziom 10

|
14 Jul 2004 10:31 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Taaa... Popieram Sancio w całej rozciągłości.
Określmy najpierw czujniki:
-Obroty
Nie ma chyba prostszego sposobu komunikacji-bierzemy imp. z cewki, przy czym w komputerku określamy ilość cylindrów i cewek w samochodzie (żeby nie było 12000 zamiast 6000 he he)
-Czas wtrysku
Także proste, ale jest pewna tajemnica w podpinaniu, którą narazie zachowam dla siebie, a jak ktoś chce wiedzieć niech się sam przekona doświadczalnie (i wywoła awaryjny tryb pracy komputera wtrysku he he he- sam tak zrobiłem kiedyś i zapłaciłem 150zł za diagnostykę w ASO)
-Obroty koła
W samochodach z napędem na tył możemy dać hallotron na wał i wziąć przełożenie mostu i wielkość koła. W innych sam proponowałbym z czujników ABSu- i tu uwaga jak powyżej :D
Niektóre samochody mają też czujnik optyczny przebytej drogi w liczniku, ale to margines...
Jakby jakieś pytanka to tomektak(malpa)o2.pl
Pozdrawiam! :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jul 2004 10:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
P.Artek Poziom 18

|
18 Jul 2004 12:26 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Mam nadzieje że ktoś opracuje taki komputerek i zamieści schemat oraz program na elektrodzie :D
Mam pytanko:rozpracował ktoś komputerek pokładowy od opla?
|
|
| Back to top |
|
 |
spektra Poziom 16

|
19 Jul 2004 09:27 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Spotkałem się z takimi komputerkami. Proszę o opinie na temat wyjść pomiarowych.
SPEKTRA
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
Car_comp.gif |
| Contents: |
|
| Filesize: |
56.76 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
P.Artek Poziom 18

|
22 Jul 2004 18:44 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Co to za mikrokomputer?masz do tego program?hmm...wyjścia:fototranzystor pewnie do pomiaru prędkości,bramki do czasu wtrusku i prędkości obrotowej...?
|
|
| Back to top |
|
 |
spektra Poziom 16

|
23 Jul 2004 08:24 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Procesor to 89c2051 - załączniku soft. TIL 81 to chyba transoptor
SPEKTRA
|
 Download |
KOMP_CZESKI.rar |
KOMP_CZESKI
, Car.a51
, Car.bas
, Car_comp.gif
, Car_computer.bas
, car_computer.html
, Car_comp_small.gif
See all... |
7.83 KB |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
AdamXXL Poziom 2

|
|
| Back to top |
|
 |
spektra Poziom 16

|
31 Jul 2004 22:06 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Temat się urwał? Wiem, że są wakacje ale..........
|
|
| Back to top |
|
 |
carinus Poziom 14

|
01 Aug 2004 15:31 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Panowie,firma KEL z Opola robi takie komputerki za 350zl.Maja 14 funkcji z dokladnoscia pomiaru ok.0.2%.Kupilem i nie narzekam.
|
|
| Back to top |
|
 |
kawek Poziom 2

|
03 Aug 2004 20:01 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Myślę że warto opracować taki układ i chętnie przyłącze się do prób. Moim zdaniem należy zacząć od opracowania co ma mierzyć i liczyć komputer i jak ma wyglądać wyświetlanie funkcji. Bawiłem się kiedyś avr i dlatego proponuje wykorzystanie procesora 8535 z wyświetlaczem 20*2 (widziałem ostatnio z bajeranckim niebieskim podświetaniem). Komputerek mógłby mierzyć osiem wartości analogowych np: temp. powietrza, wody, oleju, kontrola napięcia akumlatora, ciśnienie smarowania i doładowania itp. Dodatkowo można wykorzystać liczniki sprzętowe do pomiaru prędkości pojazdu, prędkości obrotowej silnika odpowiedni algorytm pozwoli nam na wyliczenie średniej prędkości oraz pokazywać będzie średnie i chwilowe zużycie paliwa. Myślę że układ jest do wykonania i jak będę miał chęci i czas to pobawię się trochę w napisanie programu przyda się w samochodzie taki bajer. :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
carinus Poziom 14

|
03 Aug 2004 21:04 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Pobawic sie zawsze mozna,jesli ktos ma czas i checi.Ja niestety jestem cienki w te klocki dlatego odpadam z gry.Jednak od pewnego czasu mam pomysl na zrobienie urzadzenia do pomiaru chwilowego zuzycia gazu w samochodzie.Nie wszystkie autka maja wtryski a wiekszosc gaznikowcow posiada instalacje LPG.Jedynym problemem jest zdobycie malego gabarytowo przeplywomierza do czynnikow gazowych z wirnikiem lopatkowym.Reszta to juz bedzie czysta formalnosc.
|
|
| Back to top |
|
 |
djdrinker Poziom 13

|
04 Aug 2004 07:49 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Witam!
Mam Renię 19 (phase II) z 92 r. silnik F3N na jednopunktowym wtrysku. Powiedz mi czy coś takiego można by było tam władować i jaki byłby tego koszt :D
|
|
| Back to top |
|
 |
carinus Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
kawek Poziom 2

|
04 Aug 2004 21:50 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
jeżeli ktoś decydował by się na budowę od podstaw to koszt w zależności od wyświetlacza 100-150 zł
|
|
| Back to top |
|
 |
MAREK74 Poziom 18

|
06 Aug 2004 00:07 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Ja już opisywałem na elektrodzie swój komp
wyświetlacz 2*16
procek 89C51
temp. silnika
godzina
włączanie chłodzenia silnika
czas wtrysku
ekonomizer
pracuje nad modułem zewnęcznym:
obroty silnika
kąt wyprzedzenia zapłonu
co do ekonomizera to jeszcze mam problem z wynikem troche zabardzo skacze
jak by co to możemy pobawić się w budowe (program) takiego cósia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Aug 2004 00:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
spektra Poziom 16

|
06 Aug 2004 10:06 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Pamiar zużycia LPG w takim komputerku można zrealizować przez przemnożenie pomiaru benzyny przez współczynnik około 1,1. Spalanie gazu jest około 10% wyższe niż benzyny. Pomiar ilości gazu w zbiorniku można zrealizować halotronem umocowanym na wielozaworze. Wewnątrz jest magnes napędzający wskazówkę pozimu gazu. Informacja o rodzaju spalanego paliwa to przewód zasilający cewkę elektrozaworu gazowego. Jedynka czyli +12v to LPG, zero logiczne masa to benzyna. Wejścia do komputerka przez transoptory - galwaniczne odseparowanie. Pomiary napięcia, temperatury płynu,ilość benzyny w zbiorniku można zrealizować poprzez pomiar i komwersję napięcia czujników samochodu.
Przy wszystkich tych pomiarach sprawa jest w miarę prosta.
Analizująć posty z dotyczące komputerka nie tylko na tym forum wzróciłem uwagę na różne układy przy podłączeniu do wtrysku i tachografu. Podłączenie się do wtrysku i ewentualnie do ABS-u celem zebrania potrzebnych iformacji trzeba przeprowadzić rozważnie.
Nieumiejętna ingeracja w samochodzie może doprowadzić do poważnych usterek ECU. Proponuję opracować i ujednolicić układ forujący inpulsy wtrysku i tachografu.
I tu ukłon do wszystkich kolegów którzy już to przerabiali lub przerabiają. Podeslijcie na forum swoje spostrzeżnia i uwagi. Po co komuś ma się przydażyć uszkodzenie samochodu.
SPEKTRA
|
|
| Back to top |
|
 |
spektra Poziom 16

|
06 Aug 2004 10:17 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Zapomniałem o załączniku.
Proszę o opinie na temat układu elektronicznego do formowania impulsów z techografu i wtrysków. Może ktoś na sprawdzone rozwiązanie.
SPEKTRA
|
 Download |
fogy.jpg |
|
70.9 KB |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
MAREK74 Poziom 18

|
06 Aug 2004 22:10 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
myślał ktoś nad tym jak rozwiązać sprawe pomiaru poziomu paliwa we w zbiorniku?
oczywiście pływak zostaje orginalny.
mysle żeby do tego zrobić osobny procek który by się tym zajmował i potem go tylko pytać RSem o to co tam obliczył.
nie warto zaprzątac głowy głównemu bo to dosyć męczące zadanie.
ma ktos jakieś pomysły odnośnie programu?
|
|
| Back to top |
|
 |
spektra Poziom 16

|
06 Aug 2004 22:21 Re: Komputer pokładowy |
|
|
|
Moim zdaniem najprościej mierzyć napięcie z suwaka potencjometru zamocowanego w zbiorniku i przekonwertować go do litrów. Każdy AVR ma kilka wejść analogowych. Trzeba pamiętać o napięciu wyjściowym na suwaku. Dzielnik napięcia załatwi sprawę. Reszta to prosta statystyka.
SPEKTRA
|
|
| Back to top |
|
 |