Mibars Poziom 8

|
31 Dec 2009 00:37 Światła dzienne PWM - Problem z niepełnym napięciem |
|
|
|
Witam,
Bazując na różnych schematach znalezionych w internecie, symulacjach w PSpice i własnej wiedzy zaprojektowałem i wykonałem taki oto układ do "ściemniania" świateł drogowych działających jako dzienne (prosiłbym o niekomentowanie projektu od strony formalnej, ten etap mam już za sobą):
Dodam tylko, że jest to mój pierwszy układ jaki kiedykolwiek zrobiłem.
Jak widać ze schematu jest to układ analogowy, oparty o NE555, zaś dwa BUZ11 pozwalają na zasilenie obydwu świateł oddzielnie. Z płytki wychodzi dużo kabelków, a to głównie dlatego, że całe świata dzienne mają działać automatycznie - Zapalać z sekundowym opóźnieniem po pojawieniu się ładowania, gasnąć po pojawieniu się napięcia na światłach pozycyjnych, dodatkowo przełącznik pozwoli na wymuszenie zapalenia się świateł przed odpaleniem silnika. Na schemacie jest jeden błąd - Zamiast tyrystora jest jakiśtam tranzystor, nie miałem elementu w bazie, więc wziąłem pierwszy lepszy w identycznej obudowie
Płytkę wykonałem i przystąpiłem do testów "na sucho". Od razu po podłączeniu do oscyloskopu zauważyłem problem - Napięcie na "wyjściu" jest niższe, niż napięcie zasilania, dokładnie o 2,58V (zmierzone zwykłym multimetrem przy pełnym wypełnieniu). Efekt jest łatwy do przewidzenia - nawet z małym obciążeniem tranzystory się po prostu grzeją... Poniżej jak to wygląda na oscyloskopie (bez obciążenia):
Podejrzewam, że problematyczny może być tutaj fakt, że MOSFETy sterują nie masą jak w większości PWM, ale +12V, znalazłem jednak w internecie co najmniej dwa schematy, gdzie tranzystory były podłączone w ten właśnie sposób (w tym jeden konkretnie do ściemniania świateł, bodajże do Malucha :), tyle, że tam był użyty dodatkowy układ do "pomagania" MOSFETowi w przełączeniu, jednak z opisu wynikało, że chodzi o szybkość przełączania i nic innego)
Wie ktoś może jak rozwiązać wyżej wspomniany problem?
|
|
Mibars Poziom 8

|
31 Dec 2009 12:20 Re: Światła dzienne PWM - Problem z niepełnym napięciem |
|
|
|
Dziękuje za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie - Czy może tam się znaleźć tranzystor "P-HEX" - Przyznam, że pierwszy raz spotykam się z określeniem "hexfet" (tym bardziej, że to chyba zastrzeżona nazwa IRF), zaś po symbolu wyglądają jak P-MOS z izol. bramką... Nadadzą się bez przerabiania układu?
EDIT - Chyba znalazłem odpowiedź na pytanie (nazwa handlowa specyficznego układu warstw w tranzystorze) i mogę je zastosować :)
|
|