| Author |
Elektronik9 Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
seba_x Poziom 22

|
31 Dec 2009 13:37 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Szkoda że po angielsku .
|
|
| Back to top |
|
 |
pawello148 Poziom 10

|
31 Dec 2009 13:59 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
uczcie się angielskiego , w końcu wszytki dokumentacje masz po angielsku... Elektonik9 dzięki za wsad:)
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
31 Dec 2009 15:30 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
| pawello148 wrote: |
| uczcie się angielskiego , w końcu wszytki dokumentacje masz po angielsku... |
A język Polski to brzydki język?
W końcu jesteśmy w PL i ciągle mówimy po Polsku.
Wracając do tematu to niektóre techniki są trochę dziwne. Ale każdy wybiera taką jak mu jest wygodniej lutować.
Ps.Też bym wolał obejrzeć filmik z ojczystym języku nakręconego z userów elektrody bo znaleźć w internecie i zmieścić to prosto.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bestler Poziom 22

|
31 Dec 2009 15:41 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Dobry jest ten chyba 6 filmik How to Solder. Na pewno najlepszy z nich wszystkich. Fajnie opowiada o przegrzewaniu cyny i parującej kalafonii :)
|
|
| Back to top |
|
 |
lubon124 Poziom 17

|
31 Dec 2009 15:50 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Elektronik9 dobrze że zamieściłeś te filmy bo na forum pełno tematów: Jak lutować itd.
|
|
| Back to top |
|
 |
Cubaza Poziom 11

|
31 Dec 2009 16:14 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
już nie przesadzajcie z tym językiem polskim. Kocham mój ojczysty język, ale prawda jest taka, że zdecydowana większość dokumentacji jest w języku angielskim a nie polskim. Raczej jeszcze wiele wody upłynie w Wiśle, zanim dokumentacje do układów zostaną tłumaczone na nasz język.
A co do poradników to bardzo fajne :) Chociaż lutuję dość dużo to i tak dowiedziałem się kilku nowych rzeczy :D
Dzięki za te filmiki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Dec 2009 16:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dipol Poziom 22

|
31 Dec 2009 16:37 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Nie ma czym się zachwycać.Facet zaczyna się dopiero uczyć lutować.Polacy nie gęsi a na pewno lepiej lutują niż na tych obrazkach.Końcówki przewodów zanurzamy w roztworze kalafonii i spirytusu i na pewno je lepiej pobielimy jeden z złych przykładów pobielania końcówek. Tak lutując żadnego wyrobu by nie odebrał Polski Rejestr Statków jak stroiłem i serwisowałem radary.
A zaczyna się od zlutowania sześcianika 1cm/1cm przewodem 0.8 do 1mm
Do ćwiczeń młodzieży i pochwalcie się zlutowanym sześcianem i wtedy te filmy nikomu do niczego nie będą potrzebne z najlepszymi Życzeniami w Nowym 2010 Roku
73!
|
|
| Back to top |
|
 |
szczodros Poziom 12

|
31 Dec 2009 18:08 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
kto to widział żeby kable skręcać i wtedy lutować xD
a co do krycia kalafonia to tak jak kolega zamaczam nóżki w gorącej kalafonii(powstaje wtedy cieniutka warstwa) i wtedy cyną ;)
szczęśliwego nowego roku wszystkim ;D
|
|
| Back to top |
|
 |
MITIW Poziom 13

|
31 Dec 2009 18:24 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Szału to niema. Tych filmików nie poleciłbym nawet początkującym bo w większości te techniki są wręcz błędne. wystarczy dobra cyna i prawie,że samo się lutuje.
Szczęśliwego nowego roku!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Dioda1796 Poziom 4

|
31 Dec 2009 21:27 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Witam
Mam ogromne pytanie, gdzie można dostać takie imadełko jak na 6 filmie pt. „How and WHY to Solder Correctly” , albo chociaż poprosił bym o jakąś nazwe tego imadła. Szukać, szukałem lecz niestety nie znalazłem. Aha no i życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku :)
|
|
| Back to top |
|
 |
TokamakPl Poziom 15

|
31 Dec 2009 21:35 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
| Dioda1796 wrote: |
| Mam ogromne pytanie, gdzie można dostać takie imadełko jak na 6 filmie pt. „How and WHY to Solder Correctly” , albo chociaż poprosił bym o jakąś nazwe tego imadła. |
Imadło obrotowe? Myślę że taki przyrząd nie ma specjalnej nazwy i trzeba szukać wśród imadeł modelarskich z kilkoma stopniami swobody.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dioda1796 Poziom 4

|
31 Dec 2009 21:37 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Chodzi mi tu o to dociskanie od góry ze z boku są te zęby zaciskowe. Pięknie pokazane na 2,12 minucie
|
|
| Back to top |
|
 |
TokamakPl Poziom 15

|
31 Dec 2009 21:48 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Ah, policzyłem obrazek jako film i oglądałem ten z numerem 5 :P Znalazłem na allegro: Imadło wielopłaszczyznowe.
Edit: Są jeszcze kątowe pozwalające na obrót 90 stopni, też wypatrzone na allegro.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dioda1796 Poziom 4

|
31 Dec 2009 22:02 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
TokamakPl Dzięki za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
pandy Poziom 16

|
31 Dec 2009 22:06 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
| szczodros wrote: |
| kto to widział żeby kable skręcać i wtedy lutować xD |
ano wlasnie tak sie powinno robic by zapewnic najlepsze polaczenie
|
|
| Back to top |
|
 |
Pittt Poziom 19

|
31 Dec 2009 22:38 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
| pandy wrote: |
| szczodros wrote: |
| kto to widział żeby kable skręcać i wtedy lutować xD |
ano wlasnie tak sie powinno robic by zapewnic najlepsze polaczenie |
Dla zapewnienia jak najlepszego połączenia służy spoiwo a nie skręcanie.
Czemu te skręcanie ma służyć ?
Dla przewodu linki np. 0,5 mm2 w zupełności wystarczy dobrze go zlutować równolegle na odcinku o długości 2-3 mm. Połączenie takie będzie miało pewnie i większą wytrzymałość mechaniczną jak i większy przekrój niż sam kabel. Z długością połączeń i skręcaniem żył do lutowania nie ma co przesadzać, potem jest tylko problem jak trzeba to rozlutować.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
01 Jan 2010 01:35 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Nie oglądnąłem wszystkich filmów tylko włączyłem filmik 7 i to co zobaczyłem na początku :/ Już dalej nie oglądam.. nie wiem kto to jest ale wogole lutować nie potrafi.. nakłada cynę na grot i klei tym, zanim mu się cokolwiek złapie to topnik już odparuje i po lutowaniu, o jakości takiego lutu chyba nie trzeba mówić.. Lepiej się na tym nie wzorować. pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
smoukista Poziom 4

|
01 Jan 2010 12:11 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
w skrócie pisząc:
poradnik lutowania:
wejdź na stronę www.youtube.com/ w oknie wyszukiwania wpisz soldering
chyba prościej
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jan 2010 12:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nelik1987 Poziom 22

|
01 Jan 2010 14:15 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
no właśnie pisaliście o dobrej cynie, od dawno korzystam ze zwykłej cyny która niby zawiera kalafonię w sobie ale bez użycia dodatkowej ilości pasty lutowniczej czy kalafonia to ta cyną nic nie idzie polutować. Jak podejrzewam we wszystkich produktach tak i w cynach są lepsze i gorsze, możecie polecić te lepsze. Dodam na koniec że ja przyzwyczaiłem się do tego że najpierw płytkę pędzelkiem pokrywam pastą lutowniczą a potem lutuję, połączenia wychodzą idealne, tak samo robię z przewodami najpierw zanurzam je w paście lutowniczej potem lutuje cyna natychmiast dociera do wewnatrz przewodu wielożyłowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
01 Jan 2010 14:30 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Ja do zwykłego lutowania nie używam żadnego topnika, ten zawarty w cynie w zupełności wystarcza.. tylko nie trzeba nakładać cynę na grot a potem tym kleić tylko przyłożyć grot do padu/miejsca lutowniczego na płycie, zaczekać chwilkę (dosłownie 2 s) aż się miedź rozgrzeje i cynę przyłożyć na granicy styku grota z miedzią, cyna się pięknie rozpłynie po tej miedzi i mocno i ładnie przylutuje..
|
|
| Back to top |
|
 |
Darom Poziom 16

|
01 Jan 2010 15:15 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Witam
Obejrzałem wszystkie poradniki. Myślę, że doświadczonym forumowiczom nie są one zupełnie potrzebne, natomiast mogą być przydatne nowicjuszom. Filmy są wykonane przez osoby reprezentujące różny poziom opanowania sztuki lutowania. Co niektórzy mogliby się jeszcze douczyć od forumowiczów Elektrody. Filmik 6 jest chyba najbardziej ciekawy.
| drzasiek wrote: |
| ... tylko włączyłem filmik 7 i to co zobaczyłem ..... ale wogole lutować nie potrafi.. nakłada cynę na grot i klei tym, zanim mu się cokolwiek złapie to topnik już odparuje i po lutowaniu, o jakości takiego lutu chyba nie trzeba mówić. |
Ale właśnie w firmiku 7 gościu pokazuje jak nie powinno się lutować.
| Pittt wrote: |
|
To zależy co rozumiemy pod pojęciem "najlepsze połączenie". W elektronice połaczenie zapewnia głównie spoiwo. Ale tam gdzie płyną duże prądy (zależy nam na małej rezystancji) nalepsze jest połączenie typu Cu-Cu a nie Cu-SnPb-Cu.
pzdr
-DAREK-
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektronik9 Poziom 22

|
01 Jan 2010 15:16 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
W filmiku 6 (How and WHY to Solder Correctly) w 2:21 koleś mówi, żeby uciąć końcówki elementu przed lutowaniem, ja ucinam zawsze po. Jak lepiej? Jak utnę przed to element chyba wyleci... Bo daję płytkę na krokodylka w trzeciej ręce i ona jest do góry nogami.
|
|
| Back to top |
|
 |
nelik1987 Poziom 22

|
01 Jan 2010 15:23 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
z tym obcinaniem nóżek przed lutowaniem to jest różnie, ja z reguły lekko rozginam nóżki tak by się zablokowały w otworze potem je obcinam. Jeżeli nóżki są obcięte wychodzą ładniejsze luty a czasami jak nie obetniesz nóżki to cyna wspina się po nóżce i tworzy się stożek z cyny który po obcięciu wygląda mało estetycznie ale z punktu widzenia poprawności nie ma to chyba żadnego znacznie bo i tak i tak będzie działać
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jan 2010 15:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sssso Poziom 7

|
01 Jan 2010 18:35 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Przy obcinaniu nóżek po lutowaniu, na punkt lutowniczy może zadziałać taka siła, która spowoduje przerwanie ścieżki, oderwanie jej od płytki, bądź oderwanie samego punktu od PCB. To jest główny problem i trzeba zachowywać dość dużą ostrożność przy działaniu w ten sposób, ponieważ ew. pęknięcie może być później trudne do zlokalizowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
osa123456 Poziom 7

|
01 Jan 2010 19:26 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
Bardzo przydatne :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Pittt Poziom 19

|
01 Jan 2010 19:50 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
| Darom wrote: |
Witam
| Pittt wrote: |
|
To zależy co rozumiemy pod pojęciem "najlepsze połączenie". W elektronice połaczenie zapewnia głównie spoiwo. Ale tam gdzie płyną duże prądy (zależy nam na małej rezystancji) nalepsze jest połączenie typu Cu-Cu a nie Cu-SnPb-Cu.
pzdr
-DAREK- |
Nie wiem w jakim kontekście kolega łapie mnie za słówka, gdyż wypowiadałem się tylko a propos połączeń lutowanych, tam gdzie one są odpowiednie i wystarczające.
A jak komuś zależy na połączeniu Cu-Cu to po co je lutuje ? Powinien zostawić druty skręcone albo zaprasowane i to wszystko.
|
|
| Back to top |
|
 |
nelik1987 Poziom 22

|
01 Jan 2010 20:07 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
nie wiem jak ty ale ja zawsze skręcam razem przewody chociażby dlatego by podczas lutowania się nie strzępiły i żeby się trzymały podczas lutowania
|
|
| Back to top |
|
 |
Pittt Poziom 19

|
01 Jan 2010 20:36 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
| nelik1987 wrote: |
| nie wiem jak ty ale ja zawsze skręcam razem przewody chociażby dlatego by podczas lutowania się nie strzępiły i żeby się trzymały podczas lutowania |
Aby się nie strzępiły druciki przewodu, to i ja skręcam je przed cynowaniem, i tak przygotowane przewody dalej lutuje np ze sobą. Ale nie skręcam przewodów przed lutowaniem, bo w niczym to nie pomaga, a przede wszystkim irytująco utrudnia rozlutowanie takiego połączenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
nelik1987 Poziom 22

|
01 Jan 2010 20:53 Re: Poradniki na temat właściwego lutowania |
|
|
|
tak tylko szybciej jest skręcić 2 przewody i od razu je lutować niż pobielać każdy z nich i potem jeszcze raz lutować je razem poza tym jak je najpierw skręcisz to będą bliżej siebie przylegały a jak je tylko nieskręcone to często od siebie odstają. Prawdą jest że gorzej się je rozlutowuje ale wystarczy lekko skręcić a nie 15 obrotów
|
|
| Back to top |
|
 |