Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji
Autor
Wiadomość
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#1 Post autora tematu 01 Sty 2010 01:10   

Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


W załączniku (niestety za punkty bo trochę czasu poświeciłem), w skrócie:
-schemat modyfikacji tytułowego prostownika z http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=21461&highlight= , któremu dostawiłem regulacją prądu ładowania ,opis regulacji (dla mniej zaawansowanych) prostownika za pomocą zasilacza regulowanego i schemat innego (rosyjskiego) prostego prostownika ,który odrysowałem z natury.
Większość informacji pewnie znajdzie się w temacie z linku powyżej ale niestety trzeba przeczytać te 33 strony :)

Jeśli moderatorzy uważają że załącznik jest mało pomocny lub za drogi w punkty to zapraszam do kosza.
Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim życzę.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2010 01:10   





Powrót do góry
   
Marcin G.
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 375
Miasto: Kielce

Post#2 02 Sty 2010 18:43   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Jakie są zakresy regulacji prądu w tych schematach??
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#3 Post autora tematu 03 Sty 2010 17:16   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Prąd głownie zależny od zastosowanego transformatora, jego napięcia na uzwojeniu wtórnym oraz jego mocy. Zastosowałem trafo 18V zmiennego i koło 200W mocy uzyskałem na nim spokojnie prąd 9A (więcej nie wyciskałem bo nie miałem takiej potrzeby) .Jeśli chodzi o dolny zakres to przy potencjometrze P1=10k u mnie regulacja zaczyna się od 0.7-1A ale przy P1=22K początek zakresu powianiem zejść niżej.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
tomas79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 209

Post#4 08 Sty 2010 20:28   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Kolego wprowadzasz w błąd pisząc o możliwości regulacji prądu ładowania. Z tego co widzę jest to źródło napięciowe a nie prądowe (jak to sugeruje opis). Szkoda że nie dałeś prądowego bo do ładowania akumulatora kwasowego powinno być właśnie źródło prądowe z ograniczeniem napięcia.
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#5 Post autora tematu 09 Sty 2010 16:53   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Gdzie jest napisane że to źródło prądowe?
To jest prostownik opisany na stronie podanej w pierwszym poście,tylko trochę przerobiony czyli dodana jest możliwość regulacji prądu ładowania (czytaj ograniczenie prądowe) a nie źródło prądowe . Gdybyś poczytał trochę temat z podanego linku wiedział byś o co chodzi.
Jeśli chcesz regulowane źródło prądowe to zbuduj sobie choćby ten zasilacz: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=402613&highlight=
-bardzo fajny i przydatny zresztą .

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
tomas79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 209

Post#6 10 Sty 2010 13:07   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Nie chcę czepiać się szczegółów ani wytykać Ci błędów ale pisząc o dodaniu możliwości regulacji prądu ładowania nie zaznaczyłeś (w pierwszym poście) że chodziło tylko o ograniczenie wartości prądu. Dodatkowo zauważ że w twoim projekcie ograniczenie prądu także nie występuje. Zastosowałeś jedynie regulację napięcia wyjściowego a to nie jest jednoznaczne z regulacją prądu lub jego ograniczeniem.
Ograniczenie powinno uniemożliwić przepływ zadanej wartości prądu we wszystkich przypadkach (także zwarcie) a w twoim układzie niestety nie ograniczy.
Uprzedzając ewentualną odpowiedź że podczas ładowania wartość prądu spada a zwarcia można zabezpieczyć w inny sposób odpowiem że zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie powinno się sprawdzić ale jeżeli już decydować się na rozbudowę układu zaproponowanego przez jozefg (rozbudowę w kierunku regulacji) to wyłącznie przez dodanie źródła prądu.
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#7 Post autora tematu 11 Sty 2010 00:19   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


tomas79 napisał:
Nie chcę czepiać się szczegółów ani wytykać Ci błędów ale pisząc o dodaniu możliwości regulacji prądu ładowania nie zaznaczyłeś (w pierwszym poście) że chodziło tylko o ograniczenie wartości prądu.


Nie napisałem również nigdzie, że dodałem źródło prądowe.Wybacz więc ale w ten sposób można przyczepić się do prawie każdej wypowiedzi gdzie w grę wchodzi zależność prądu od napięcia i na odwrót.

W tytułowym prostowniku zaproponowanym przez jozefg rolę ograniczenia prądu ładowania spełniał rezystor, który musiał być odpowiednio dobrany,posiadać odpowiednią moc i wartość rezystancji w zależności od napięcia wtórnego transformatora.Przy takim rozwiązaniu aby uzyskać regulacje prądu ładowania trzeba by było za pomocą przełącznika lub przekaźników dołączać rezystory o różnych wartościach.
Wydawało mi się dość kłopotliwe więc postanowiłem dobudować regulację płynną którą przedstawiłem w załączniku.

tomas79 napisał:
Zastosowałeś jedynie regulację napięcia wyjściowego a to nie jest jednoznaczne z regulacją prądu lub jego ograniczeniem.


Owszem zastosowałem regulacje napięcia wyjściowego ale wiąże się to również z regulacją prądu ładowania .

Jeśli zaś chodzi o wytykanie błędów... można je wytknąć każdemu .
Nie nalezę do ludzi którzy za wszelką cenę bronią swojego.
W załączniku chciałem przedstawić praktyczne i w miarę najprostsze rozwiązanie płynnej regulacji napięcia i co za tym idzie prądu ładowania. Rozpatrywanie teoretyczne aspektów tego rozwiązania wydało mi się mało znaczące.Skupiłem się po prostu bardziej na praktyce.

tomas79 napisał:
odpowiem że zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie powinno się sprawdzić ale jeżeli już decydować się na rozbudowę układu zaproponowanego przez jozefg (rozbudowę w kierunku regulacji) to wyłącznie przez dodanie źródła prądu.


Chętnie zobaczę schemat takiego wykonania. Załączysz?

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
tomas79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 209

Post#8 12 Sty 2010 21:17   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Nie neguję pomysłu zastosowania regulacji. Zastanawia mnie tylko Twoja niechęć do zastosowania źródła prądu. Swoją drogą ciekawa postawa gdyż zastosowanie rezystora 0,1 oma i pomiar napięcia na nim załatwiłby całą sprawę.
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#9 Post autora tematu 12 Sty 2010 23:12   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


tomas79 napisał:
Zastanawia mnie tylko Twoja niechęć do zastosowania źródła prądu.


niechęć ?? widzę ze znowu mnie źle zrozumiałeś . Przecież napisałem że chętnie zobaczę taki projekt.
Oczywiście nie twierdzę, że źródło prądowe jako dostawka do tego prostownika (zamiast mojej ), to złe rozwiązanie lub nie możliwe do wykonania .
Jak najbardziej, jest to możliwe i dlatego może pogłówkujesz trochę i zamieścisz na forum taki schemacik?
Jeśli będzie w miarę prosty i funkcjonalny to też zrobię sobie taki prostowniczek ze źródełkiem.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
tomas79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 209

Post#10 13 Sty 2010 16:56   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Ja mam zamieścić??? Przecież to twój post. Ja tylko zgłaszam uwagi i propozycje.
A co do modyfikacji to nie wiem o jakie główkowanie ci chodzi wystarczy rezystor 0,1 oma i pomiar napięcia na nim zrealizowany w oparciu o wzmacniacz operacyjny.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Marcin G.
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 375
Miasto: Kielce

Post#11 14 Sty 2010 14:33   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


tomas79 ja też chętnie przetestuję twoją regulacje:) możesz mi podesłać jakiś schematy na pw lub wrzuć tutaj jakis
Powrót do góry
   
Marcin G.
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 375
Miasto: Kielce

Post#12 28 Sty 2010 18:02   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Marko121 jaki zastosowałeś tyrystor. BT151??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sty 2010 18:02   





Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#13 Post autora tematu 29 Sty 2010 07:38   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Zastosowałem T32-16-02 ,taki akurat wpadł mi w rękę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2010 07:38   





Powrót do góry
   
piotrkoza34
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 50
Miasto: kielce

Post#14 16 Kwi 2010 21:23   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


jak to rozpakować oczywiście schemat?????????
Powrót do góry
   
tobike
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 11
Miasto: Police

Post#15 19 Kwi 2010 13:39   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


mam pytanie do konstruktora, marko121 czy można zastosować bez przeróbek do tego układu tyrystor BT152
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#16 Post autora tematu 22 Kwi 2010 20:33   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


piotrkoza34 napisał:
jak to rozpakować oczywiście schemat?????????


rozpakować archiwum np. programem winRAR, potem otworzyć artykuł ze schematem ,który jest zapisany w programie Microsoft Word



tobike napisał:
mam pytanie do konstruktora, marko121 czy można zastosować bez przeróbek do tego układu tyrystor BT152


można
Powrót do góry
   
tobike
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 11
Miasto: Police

Post#17 29 Kwi 2010 08:17   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Witam
Zaprojektowałem płytkę do przerobionego przez Marko121 prostownika, uczę się dopiero projektować w programach więc na razie zrobiłem płytkę w paincie, może komuś się przyda, płytka i opis elementów

Załączniki:
Powrót do góry
   
tobike
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 11
Miasto: Police

Post#18 19 Maj 2010 20:16   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Marko121 chciałbym prosić o pomoc, zmontowałem układ według twojego schematu i na takiej płytce jak zamieściłem wyżej i układ mi nie działa, jak mógłbym go sprawdzić?
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#19 Post autora tematu 20 Maj 2010 13:10   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Przede wszystkim musisz mieć pewność poprawności zmontowania układu. Sprawdź to spokojnie kilka razy (zgodność druku ze schematem, poprawność włożenie elementów np zamienione emiter z kolektorem tranzystora itp. ) najczęściej zdarza się ze układ nie działa właśnie z powody błędu montażu a z tym musisz poradzić sobie sam .Natomiast sposób regulacji i sprawdzenia-prawidłowo zmontowanego układu, opisałem w załączniku.
Powrót do góry
   
tobike
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 11
Miasto: Police

Post#20 20 Maj 2010 13:56   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Układ sprawdzałem już kilka razy ale się nie poddaję, czy zastosowane tam tranzystory były w wersjach PNP i NPN? Czy jest możliwość pomiaru napięć aby wyeliminować uszkodzone elementy?
wstawię wieczorem zdjęcie płytki może dostrzeżesz coś co dla mnie wydaję się poprawne
Oto zdjęcia mojego układu:
Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#21 Post autora tematu 21 Maj 2010 22:00   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


pierwsze co tak na szybko zauważyłem, to chyba w miejscu , gdzie narysowałem powinno być połączenie, sprawdź to.
Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji
Powrót do góry
   
tobike
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 11
Miasto: Police

Post#22 23 Maj 2010 12:19   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


poprawiłem to już wcześniej i jest zworka od strony druku, a układ dalej nie działa, prześledziłem cały schemat, posprawdzałem wszystkie tranzystory czy baza-kolektor-emiter trafiają w odpowiednie miejsce i wszystko się zgadza, układ zasilam trafem przy wyprostowaniu i obciążeniu żarówką daje 16V może to jest powodem niedziałania, jeżeli przełączę przełącznik na tryb ręczny to zapala się dioda sygnalizująca ten tryb, natomiast jeśli w trybie automatycznym podepnę akumulator to znów zapala się dioda od trybu recznego.
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#23 Post autora tematu 23 Maj 2010 15:40   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Dioda D4 (od trybu ręcznego) ma się świecić cały czas w trybie ręcznym, natomiast w trybie automatyki D4 świecić się ma wtedy gdy prostownik ładuje a gdy przestaje ładować powinna gasnąc .Ta dioda, to nie jest typowa sygnalizacja trybu ręcznego , tylko w ogóle sygnalizacja ładowania . Prostownik w trybie ręcznym jest pozbawiony kontroli ładowania wiec dioda świeci cały czas.

Sprawdź jeszcze czy nie zamieniłeś miejscami R5-z -R8 oraz R13-z-R14 ,bo wydaje mi się że na płytce są opisane właśnie odwrotnie .

Dobrze było by, gdybyś zamieścił poprawny opis elementów i widok ścieżek ,jak już wszystko będzie poprawnie. Może ktoś zechce wykorzystać twój projekt płytki i po co ma głowic się jeszcze raz .
Powrót do góry
   
tobike
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 11
Miasto: Police

Post#24 23 Maj 2010 21:23   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Dzięki masz rację co do R5 i R8, ale R13 i R14 sprawdziłem i są dobrze natomiast znalazłem brak połączenia między środkiem R16 i DZ2 z potencjometrem P1 jutro to poprawię i dam znać czy pomogło. A co z napięciem zasilania czy ten układ automatyki ruszy na 14-15V?
Edit:
Miałeś rację R13 i R14 w opisie też były zamienione, poprawiłem PCB i opis do niego, dziś to sprawdzę czy układ ruszy.
Jeśli możesz to napisz przy jakim minimalnym napięciu układ automatyki może działać?

Załączniki:
Powrót do góry
   
tobike
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 11
Miasto: Police

Post#25 24 Maj 2010 20:01   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Poprawiłem te znalezione błędy i układ dalej nie działa :( już nie wiem dlaczego
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#26 Post autora tematu 31 Maj 2010 07:25   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Napięcie może być trochę za niskie do automatu.Rozumiem że transformator ma wystarczająco duża moc.
Uruchom najpierw tryb ręczny: .Podłącz woltomierz do wyjścia i zobacz czy reguluje się napięcie jak kręcisz potencjometrem . Potem podłącz jakąś żarówkę sprawdź jak zachowuje się regulacja pod obciążeniem .
Gdy już będzie działał tryb ręczny zabierz się za automat ,na temat automatu całą masa postów jest w tym temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=152383&highlight=
Powrót do góry
   
spirytusik84
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 561
Miasto: Śrem

Post#27 30 Paź 2010 14:44   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Witam i jak uruchomił ktoś już prostownik według płytki kolegi TIBIKE działa?
Powrót do góry
   
AdamG123
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 83
Miasto: Starachowice

Post#28 23 Lis 2010 20:41   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Wykonałem ten prostownik w/g powyższego projektu. Działa.
Jest regulacja napięcia jak też załącza ładowanie i wyłącza w ustawionych progach napięcia.
Ale mam pytanie do Marko 121, jak ma się zachowywać dioda D3. U mnie ledwo świeci. Jest ona konieczna czy też nie, ponieważ dioda D4 sygnalizuje ładowanie w zadanym zakresie tj. w trybie automatyki jak w trybie ręcznym.
Powrót do góry
   
Marko121
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 311

Post#29 Post autora tematu 28 Lis 2010 11:46   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


AdamG123 napisał:

Ale mam pytanie do Marko 121, jak ma się zachowywać dioda D3. U mnie ledwo świeci. Jest ona konieczna czy też nie, ponieważ dioda D4 sygnalizuje ładowanie w zadanym zakresie tj. w trybie automatyki jak w trybie ręcznym.


Dioda D3 nie jest konieczna .Spełniała ona funkcję sygnalizacji w prostowniku bez regulacji . Natomiast w tym wykonaniu czyli z regulacją ładowania dioda zachowuje się tak że- świeci mocniej przy większym zadanym prądzie ładowania a przygasa przy mniejszym -( jest w szeregu z bramką tyrystora ) Można ją pominąć czyli zwora w miejsce ledy, ale może się wtedy zmienić trochę zakres regulacji prostownika .
W swoim prostowniku zostawiłem tą diodę w płytce nie wyprowadzając jej na zewnątrz . Może ona posłużyć kiedyś w celu diagnostyki przy naprawie , widać po jej intensywności świecenia czy i jak zmienia się sterowanie bramką tyrystora.

Pozdrawiam marko121
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lis 2010 11:46   





Powrót do góry
   
AdamG123
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Kwi 2007
Posty: 83
Miasto: Starachowice

Post#30 28 Lis 2010 21:00   

Re: Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji


Właśnie tak jak opisujesz, ta dioda (D3) się zachowuje. Nie wyprowadzę jej na zewnątrz, tylko faktycznie lepiej ją zostawić na płytce , do ustawień na "kiedyś". W niczym nie przeszkadza. Ja do sygnalizacji ładowania ręcznego jednak zastosuję dodatkową włączaną poprzez ten sam przełącznik (przełącznik podwójny) do ustawiania Ręczne- Automatyka.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Prostownik z regulacją prądu ładowania + opis regulacji
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 12 Idź do strony 123 ... 101112  Następny

Skok:
Podobne tematy
Prostownik z regulacją prądu ładowania (5)
Prostownik do akumulatorów 12V z regulacją prądu ładowania. (44)
Prostownik akumulatorowy z regulacją prądu (4)
Prostownik do akumulatorów samochodowych z regulacją prądu. (17)
Prostownik z płynną regulacją (181)
Ładowarka z regulacją prądu i napięcia. (13)
Przerywnik prądu z regulacją częstotliwości i czasu trwania. (19)
Prostownik do ładowania akumulatorów. (36)
Prostownik do ładowania akumulatorów(auto) (2478)
Prostownik do ładowania akumulatorów 30A (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS