Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Aktywne obciążenie 40A


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Aktywne obciążenie 40A Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Niko
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 38
Miasto: Łódź

Niko
Poziom 9
Post#1 13 Lip 2004 07:20  Autor tematu   

Aktywne obciążenie 40A


Witam wszystkich, mam problem tego typu iz wykonalem taki uklad do testowania zasilaczy impulsowych duzej mocy lecz oczywiscie pojawily sie problemy:

1 przegrzewanie sie koncowki mocy w tym wypadku tranzystora mos irf1405 obciazajacego badany uklad, kolejne tranzystory padaly jak muchy po uszkodzeniu termicznym- maksymalna moc wydzielana na tranzystorze to okolo 500W !!!, w zastosowaniu byl aktywny radiator

2 problem z przepieciami generowanymi podczas uruchamiania badanego zasilacza, powodujacymi przebicie tranzystora mos w ukladzie obciazacza

w zwiazku z powyzszym mam kilka pytan do kolegow, w jaki sposob rozwiazac problem przegrzewania i zabezpieczenia tranzystorow mos z gory dziekuje za wszelkie porady

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Dr.Zepsuj
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Lip 2003
Posty: 477
Miasto: anglia, Hull

Dr.Zepsuj
Poziom 18
Post#2 13 Lip 2004 08:31    

Re: Aktywne obciążenie 40A


500W w tranzystor?????? Każdy Ci padnie. Daj ich z 10.
Ja jakbym robił coś takiego to na przekaznikach i drabince rezystorowej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4869
Miasto: Swarzędz

adamjur1
Poziom 24
Post#3 14 Lip 2004 16:01    

Re: Aktywne obciążenie 40A


Swego czasu stosowałem żarówki halogenowe samochodowe zanurzone w.... wodzie. Na koniec prób piłem herbate. Smile Pozdr. J.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Niko
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 38
Miasto: Łódź

Niko
Poziom 9
Post#4 14 Lip 2004 18:50  Autor tematu   

Re: Aktywne obciążenie 40A


Dzieki za porady Smile w planach mam rownolegle polaczenie 8 tranzystorkow i do tego nadmuch z 4 wentylatorow bezposrednio na radiator, nie wiem czy to wystarczy ale sprobowac nie zawadzi, nie wiem czy istnieje lepsze rozwiazanie tego roblemu, najwiekszy z nich to odpowiednio szybkie odprowadzanie ciepla, jesli wentylatorki nie dadza rady to zastosuje chlodzenie wodne ^^ ale to troch zbyt duze jak na warunki laboratoryjne, pozdrawiam i czekam na inne pomysly

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24984
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#5 17 Lip 2004 13:33    

Re: Aktywne obciążenie 40A


40A to nie tak dużo - jak dasz tranzystor o oporności kanału 4miliomy (a są luż lepsze),
to będzie to 160mV, i około 6.5W w tranzystorze. Gorzej, jeśli potrzebujesz, żeby cała
moc 500W wydzielała się w tranzystorze - a może lepiej dać tranzystor plus opornik?

Wtedy przy pełnej mocy masz 500W w oporniku, 6.5W w tranzystorze, a przy połowie
mocy po 130W w oporniku i w tranzystorze (i 130W to już tranzystor może wytrzymać,
PSMN004-25 (bo ten mam na myśli) jest na 230W.

Pozostaje problem jak zrobić opornik na 500W... chyba trzeba dać rurkę z wodą w środku,
albo drut oporowy zanurzony w wodzie (destylowanej, lub przynajmniej dejonizowanej,
żeby nie przewodziła prądu). Żarówki nie bardzo się nadają (tak samo spirala grzejna
z chromonikieliny), bo oporność mocno zależy od temperatury. Pytanie jaki materiał
oporowy by się nadawał... chyba konstantan jest w miarę odporny chemicznie.

No, można jeszcze wziąć kilkanaście oporników po 33W (lub 10 po 50W) i połączyć. Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Niko
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 38
Miasto: Łódź

Niko
Poziom 9
Post#6 17 Lip 2004 16:24  Autor tematu   

Re: Aktywne obciążenie 40A


W tej chwili wyglada to tak, tranzystor jest polaczony szeregowo z rezystorem pomiarowym 3 polaczone rownolegle rezystory 50w 0,1 ohm, z opornika zbierane jest napiecie proporcjonalne do pradu celem sterowania wzmacniacza operacyjnego. Zalozeniem jest aby uklad pelnil w pelni regulowane obciazenie aktywne od 1 do 45A[/img]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6684

janek11389
Poziom 25
Post#7 18 Lip 2004 08:43    

Re: Aktywne obciążenie 40A


Jak byś mógł kolego rzucić schemacikiem, to by się może całkiem inaczej myślało, bo jak chcesz faktycznie wydzielić tą traconą moc na tranzystorze, to może być problem?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24984
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#8 18 Lip 2004 14:46    

Re: Aktywne obciążenie 40A


Domyślam się, że założenia są takie, że obciążenie ma dostawać napięcie 12V,
i pobierać do 45A, z możliwością regulacji, i służy to do testowania, jak zachowa się
zasilacz przy zmianach poboru prądu obciążenia... na dobrą sprawę można by to
zrobić przełączając oporniki 3.3 oma 50W tranzystorami polowymi - przez każdy
popłynie 3.6A, jak będzie włączony, moc 43W... może lepiej dać większy zapas,
czyli oporniki np. 4.7 oma 50W, wtedy będzie się wydzialać po 30W przy 12V, można
by je pogrupować 8+4+2+2+1 i włączać 20A+10A+5A+5A+2.5A, a w tranzystorach
(potrzeba będzie 5) bedzie się wydzielać do 5W (przy 20A, 0.25V). Można by
pokombinować, żeby jakoś równiej podzielić, zachowując możliwość ustawienia
dowolnego prądu co 2.5A, albo zrobić tyko dwie grupy oporników po 20A, i dać
jeden tranzystor z porządnym radiatorem, i regulować nim 0-20A - największe
straty w tranzystorze będą przy 10A, 6V - około 60W (+15%), i to już nie problem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Niko
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 38
Miasto: Łódź

Niko
Poziom 9
Post#9 18 Lip 2004 17:17  Autor tematu   

Re: Aktywne obciążenie 40A


Co do schematu to po prostu szeregowe polaczenie rezystora i tranzystora nmos podlaczone do zaciskow zasilacza ktory jest badanym obiektem. W obecnej chwili testuje polaczenie rownolegle 8 tranzystorow ale nadal bardzo sie grzeja. Natomias co do pomyslu rezystorow wydaje sie byc to rozwiazaniem optymalnym- serdeczne dzieki za koncepcje, zrobilem male obliczenia i oto co wykombinowalem: zalozenia - maksymalne napiecie zasilania 15V maksymalny prad 50A. 15 galezi rezystor + tranzystor polaczone rownolegle, rezystory 4,7 ohm / 50W troche drogie ale coz, 15 tranzystorow nmos, 3 rezystory 0,1 ohm polaczone rownolegle - 0,03 ohm jako rezystor pomiarowy i perzylaczony szeregowo do calosci, maksymalny prad w jednej galezi 3,2A, maksymalna moc wydzielona na rezystorze 50W, maksymalna moc wydzielona na tranzystorze 12W przy pradzie 1,7A w galezi czyli pradzie glownym 25A. Problemem bedzie tylko odseparowanie tego wszystkiego a rezystory albo zostawione same sobie albo umieszczone na wspolnym radiatorze ale co do tego mam obawy co do temperatury radiatora. W ten sposob osiagniemy w pelni plynnie regulowane obciazenie 0 - 45A. Pozdrawiam wszystkich, jak tylko to zbuduje zdam relacje z wynikow, moze ktos bedzie potrzebowal tego w przyszlosci, nadal oczekuje innych pomyslow, moze cos da sie zrobic w inny sposob. Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_jta_
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 24984
Miasto: Warszawa

_jta_
Pomocny dla użytkowników
Post#10 18 Lip 2004 23:30    

Re: Aktywne obciążenie 40A


Być może nie warto robić tego wszystkiego z jednym tranzystorem przy takich
parametrach (bo wtedy maksymalna moc w tranzystorze byłaby 15x12W=180W,
i choć tranzystor może wytrzymać 230W przy temperaturze obudowy 25 stopni,
to jednek takie chłodzenie go trochę za drogo kosztuje - myślę, że optymalne
będzie zastosowanie 3 tranzystorów o mocy ze 200W każdy - będzie się na nich
wydzielać co najwyżej po 60W, co pozwoli na użycie dość małego radiatora.

A jak oporniki są za drogie, to może kupić trochę drutu oporowego, i zrobić?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Aktywne obciążenie 40A
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Obciążenie przekaźnika. Jakie obciążenie mogę podłączyć? Dopuszczalne 10A. (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS