FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wymiana układu w obudowie SOIC20 - podstawowe narzędzia

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Wymiana układu w obudowie SOIC20 - podstawowe narzędzia
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#31 04 Jan 2010 10:57   

Re: Wymiana układu w obudowie SOIC20 - podstawowe narzędzia

Film jest ciekawy, ostrość jest dobra w porównaniu do pozostałych filmików jakie oglądałem na elektrodzie. Nie wypowiadam się na temat wartości merytorycznych zawartych w filmie bo z takiej metody nigdy nie korzystałem i widzę ją pierwszy raz. Wypowiem się na temat samego filmy, mógł być o polowe krótszy. Tak jak już pisano po co pokazywać obie strony rozlutowywania które są analogiczne, lepiej jak zamiast napisów jest głos autora. Na pochwałę zasługuje ustawienie kamery i oświetlenie jak na warunki domowe
Back to top

FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21

Post#32 Post from the author of the topic 04 Jan 2010 15:13   

BartekLecki wrote:
To proszę jeszcze napisać jaka nastawiona temperatura jest na Weller'ku i jaka metoda (ołów/bezoł.)

Oryginalny lut ołowiowy, zastosowana cyna Kester 0,4mm Sn63/Pb37. Temperatura grota ustawiona na 310°C, wysoka jednak było to wymuszone dość dużymi polami miedzi do których były przylutowane nóżki, jak wiadomo takie pola szybko odprowadzają ciepło.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Jan 2010 15:13   

Back to top

areczek5s
Poziom 12
Poziom 12

Post#33 04 Jan 2010 15:16   

Witam. jestem początkujący i chciałem się zapytać co to jest ten flux i do czego on służy?
Back to top

nelik1987
Poziom 22
Poziom 22

Post#34 04 Jan 2010 15:19   

Flux to pasta, żel lub płyn ułatwiający lutowanie. Działa tak samo jak kalafonia, dzięki niemu tleni metali jakie tworzą się podczas lutowania są wyprowadzane na powierzchnie lutu przez co lut jest dobrze wykonany.
Back to top

areczek5s
Poziom 12
Poziom 12

Post#35 04 Jan 2010 19:26   

A gdzie taki flux można kupić i ile on kosztuje?
Back to top

nelik1987
Poziom 22
Poziom 22

Post#36 04 Jan 2010 19:33   

wystarczyło wpisać na allegro flux oto masa wyników wyszukiwania: http://www.allegro.pl/listing/search.php?category=67200&sg=0&string=flux

ale jeżeli nie lutujesz małych układów to kup pastę lutowniczą lub zwykłą kalafonie, bo flux jest dość drogi.
Back to top

gemiel
Poziom 14
Poziom 14

Post#37 04 Jan 2010 21:07   

Jeśli chodzi o metodę to jest bardzo dobra dla ludzi, którzy lutują układy raz na jakiś czas. Wtedy rzeczywiście szkoda pieniędzy na stację z gorącym powietrzem.
Sam film jest przedobrzony. Kupa przejść i napisów. Zanim autor wyliczył potrzebne rzeczy o mało nie zasnąłem. Po co ta wyliczanka? Nie mam pojęcia. Tak samo zbieranie cyny z obu stron scalaka. Można podziwiać dziwne ruchy dwukrotnie.
Metoda i pomysł podzielenia się nią z innymi 5/5. Film 2/5.
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#38 04 Jan 2010 21:30   

Z kolei w innych poradnikach jeśli nie było wymienionych narzędzi to się pojawiły głosy że brak przedstawienia i opisania sprzętu itd.. Jakby nie zrobić to jest źle.. Doceńcie to że pokazał, przygotować taki poradnik to ładnych kilka godzin trzeba posiedzieć..
Back to top

FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21

Post#39 Post from the author of the topic 04 Jan 2010 21:46   

gemiel wrote:
Jeśli chodzi o metodę to jest bardzo dobra dla ludzi, którzy lutują układy raz na jakiś czas. Wtedy rzeczywiście szkoda pieniędzy na stację z gorącym powietrzem.
Sam film jest przedobrzony. Kupa przejść i napisów. Zanim autor wyliczył potrzebne rzeczy o mało nie zasnąłem. Po co ta wyliczanka? Nie mam pojęcia. Tak samo zbieranie cyny z obu stron scalaka. Można podziwiać dziwne ruchy dwukrotnie.
Metoda i pomysł podzielenia się nią z innymi 5/5. Film 2/5.

Poradnik został nagrany dla osób początkujących, które zaczynają przygodę z elektroniką. Osoby zaawansowane jak sam napisałeś stać na stacje HotAir, Infrared, termo pęsety, specjalistyczne groty do wylutu elementów SMT. Początkujących elektroników po prostu nie stać na taki sprzęt, sam grot do wylutu kości LQFP potrafi kosztować kilkaset złotych. Skoro poradnik nagrany jest dla osób początkujących, moim zdaniem powinien zawierać jak najwięcej informacji o używanych narzędziach/akcesoriach. Same migawki z wymiany są mało edukacyjne. Sam kiedyś oglądałem film z procesu "drag soldering" i zależało mi bardzo na informacji na temat typu zastosowanego grotu, niestety takiej informacji w tamtym poradniku nie znalazłem. Według mnie tych informacji w moim poradniku było nawet za mało, jak teraz to oglądam widzę czego brakuje i mam nadzieję, że w następnym będzie już wszystko. :-)
Co do samych technicznych właściwości filmu typu przejścia, napisy, muzyka itp., to dodam, że to mój pierwszy w życiu taki poradnik. Nigdy wcześniej nie bawiłem się w montaż video, dlatego jest to zupełna amatorka. Ale jak wiadomo, trening czyni mistrza... ;-)
Back to top

slad
Poziom 7
Poziom 7

Post#40 09 Jan 2010 12:54   

Pytanie do FlyBoy-a gdzie (czytaj w jakim) sklepie internetowym mozna kupić "FLUX-a" w płynie? taki jak w videoporadniku. Szukałem trochę "po internecie" ale wszędzie mają w żelu.

Pozdrawiam
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#41 09 Jan 2010 13:38   

slad wrote:
Pytanie do FlyBoy-a gdzie (czytaj w jakim) sklepie internetowym mozna kupić "FLUX-a" w płynie? taki jak w videoporadniku. Szukałem trochę "po internecie" ale wszędzie mają w żelu.
Duży wybór topników (w tym FLUX) w www.TME.pl : buteleczki, kanister (do 25l), dozowniki, pisaki jednorazowe i napełnialne, spray, pasty, kalafonie itp.

http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?search=flux&idp=1#id_category%3D55%26search%3Dflux%26md5%3Dt85ea4b0fcce11903c07880b6c98267d3
Back to top

FlyBoy
Poziom 21
Poziom 21

Post#42 Post from the author of the topic 09 Jan 2010 19:33   

Tak jak już kolega marek_Łódź wspomniał, w tme mają spory wybór. Z ich oferty, z topników w płynie sprzedawanych w małych ilościach dobre są JBC-FL9582/15 (jest to topnik w takim flakoniku jak mój i nie jest do końca tak płynny jak woda), oraz topnik w markerze CH-CW8100.
Wiem, że ludzie nie zwracają na to uwagi, jednak topnik należy dobrać do metody lutowania. Jeżeli lut jest bezołowiowy zgodny z dyrektywą RoHS to topnik powinien być do zastosowań typu "lead free", z tego względu iż ma inny "flash point". Dlatego dobrze jest mieć dwa rodzaje topników jeden do lutów ołowiowych i drugi do bezołowiowych.
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Wymiana układu w obudowie SOIC20 - podstawowe narzędzia
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Wymiana układu scalonego w obudowie DIP z płytki dwustronnej (5)
Wymiana układu BGA, na przykładzie SE K300. (33)

Page generation time: 0.132 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed