| Author |
neochan Poziom 2

|
03 Jan 2010 17:27 Sampler / klawiatura |
|
|
|
Witam!
Wpadłem na pomysł zrobienia czegoś w rodzaju 'samplera'. Do rzeczy. Każdy z was na pewno widział kiedyś zabawki do nauki dla dzieci, które po naciśnięciu odpowiedniego przycisku odtwarzały jakiś dźwięk. Coś w tym stylu chciałbym zbudować.
Jestem świeżakiem w dziedzinie montażu i nie za bardzo wiem jak to ugryźć. oto spis rzeczy które chciałbym złożyć w całość:
zasilanie
układ sterujący - nie wiem czego mógłbym użyć, liczę na Waszą pomoc :)
klawiatura z 9 przyciskami (każdy przycisk to inny dźwięk)
czytnik kart sd/pamięć do wrzucania sampli - plików muzycznych w mp3 bądź w innym formacie
wyjście audio - mini-jack
zadaniem układu byłoby odtwarzanie konkretnego pliku z pamięci po wciśnięciu odpowiedniego przycisku
Z góry dziękuję za wszelkie porady i schematy! :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jan 2010 17:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Modelicus Poziom 6

|
03 Jan 2010 21:47 Re: Sampler / klawiatura |
|
|
|
Może bardzo dużo to nie wniesie, bo elektronikiem nie jestem, ale jako że bawię się trochę w muzykę i znam profesjonalne samplery, to mogę ci podpowiedzieć jak ogólnie może to wyglądać. Po pierwsze myślę, że lepiej byłoby zrobić zamiast przez usb, to przez czytnik kart np. sd. Po dugie myślę, że lepiej będzie, kiedy poszukasz jakiegoś zabawkowego keyboardu dla dzieci i wyciągniesz z niego klawiaturę ( np. 2 oktawy, czyli 24 klawisze + 1= 25 klawiszy). Próbki wgrywałbyś na kartę na kompie w postaci np 1.mp3, 2.mp3 a sampler wgrywałby sobie to swojego banku pamięci (możesz zrobić kilka banków, wtedy wyglądałoby to w postaci np 1_1.mp3, 1_2.mp3, to już jak sobie wymyślisz). Wciskając klawisz wyzwalałbyś dzwięk z pamięci, więc tak naprawdę działałoby to trochę jak odtwarzacz mp3, który będzie odtwarzał naraz wiele ścieżek. Fajna byłaby opcja, gdybyś dorobił wejście i możliwość zapisu swoich własnych dzwięków. W przyszłości możnaby dorobić sekcję filtrów na jakimś układzie typu pic (wiem, że można na nim robić ciekawe muzyczne rzeczy, spójrz sobie tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=apsk4rNch50 to też jest projekt diy, układ pic zajmuje się tutaj wszystkim) Zyczę powodzenia, bedę się temu przyglądał!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jan 2010 21:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
prezeswal Poziom 25

|
03 Jan 2010 23:21 Re: Sampler / klawiatura |
|
|
|
Proszę uważnie przeczytać opisy działów. Tematyka tego działu jest - przypomnę - następująca:
"Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy
Montujesz konstrukcje elektroniczną i masz z nią problemy? Posiadasz nowy pomysł na układ? Zaprezentuj swój pomysł lub niedokończoną konstrukcję."
Nowy kolega uparł się, że jego temat dokładnie "pasuje" do tego opisu. Ale autor nie ma przecież problemów z montażem konstrukcji (bo jej nie montuje). Przedstawił - mgliście i nieprecyzyjnie - swoje plany zbudowania "czegoś" ("klawiatury 3x3/4x4") i ... to ma być nowy pomysł na układ :?:
Na koniec oczekuje porad (a w jakiej sprawie, problemie ?) i schematów (to nie ten dział i postawa roszczeniowa).
Tak więc proszę poprawić swój post tak, aby nie naruszał regulaminu (p.8.3, p.11 i p.16) lub umieścić go w odpowiednim dziale (oczywiście - po zamknięciu go w tym dziale :D ).
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jan 2010 23:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
neochan Poziom 2

|
04 Jan 2010 02:10 Re: Sampler / klawiatura |
|
|
|
Mam pomysł i mam z nim problemy - nie wiem jak go zrealizować ;) zmieniłem opis swojego 'urządzenia' i sprecyzowałem o co mi dokładnie chodzi :)
|
|
| Back to top |
|
 |