| Author |
Belialek Poziom 19

|
03 Jan 2010 20:13 ZOMM - elektroniczna "bezprzewodowa smycz" dla kom |
|
|
|
Zapewne niejeden z czytelników posiada dosyć uciążliwy nawyk zostawiania telefonu komórkowego w domu, przypominając sobie o tym dopiero w pracy kiedy trzeba gdzieś zadzwonić... :) Ciekawe rozwiązanie tego problemu zapowiada producent urządzenia ZOMM, szumnie nazwany "pierwszą na świecie bezprzewodową smyczą" dla telefonów komórkowych. Po sparowaniu urządzenia z telefonem komórkowym (prawdopodobnie będzie to złącze bluetooth) użytkownik otrzymuje możliwość korzystania z gadżetu jak z zestawu słuchawkowego z wbudowanym głośnikiem, odbieranie połączeń oraz wywołanie numery alarmowego za pomocą jednego przycisku (panic button). Oczywiście dochodzi do tego opcja wykrycia oddalenie się urządzenia od telefonu, i aktywowanie sygnału dźwiękowego który nam przypomni o zabraniu komórki.
Urządzenie jest niewielkich rozmiarów, przystosowane do noszenia go jako breloka do kluczy. Mając przy sobie ZOMM, nie trzeba się martwić o ważne połączenie nieodebrane z powodu komórki wrzuconej w bezkresną otchłań damskiej torebki - wystarczy że brelok zawsze będzie pod ręką.
Oficjalna cena nie została jeszcze podana (mówi się o kwocie ~80 USD), a samo urządzenie zaliczy oficjalną prezentację na targach CES (5. stycznia).
Źródło: Link
Strona producenta: Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jan 2010 20:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gromleon Poziom 21

|
03 Jan 2010 20:41 Re: ZOMM - elektroniczna "bezprzewodowa smycz" dla |
|
|
|
A kto nam przypomni o zabraniu tego ZOMM-a wg mnie chybiony pomysł , przecież breloka z kluczami też mogę zapomnieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Belialek Poziom 19

|
03 Jan 2010 20:46 Re: ZOMM - elektroniczna "bezprzewodowa smycz" dla |
|
|
|
Ale breloka w przeciwieństwie do komórki nie zostawiasz w drugim pokoju na noc aby go naładować :) A rano wiadomo - człowiek się spieszy...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jan 2010 20:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elmo3000 Poziom 12

|
03 Jan 2010 22:41 Re: ZOMM - elektroniczna "bezprzewodowa smycz" dla |
|
|
|
A kto ma ciągle bluetootha włączonego ?
|
|
| Back to top |
|
 |
mrowaa Poziom 15

|
03 Jan 2010 22:49 Re: ZOMM - elektroniczna "bezprzewodowa smycz" dla |
|
|
|
| Belialek wrote: |
| Ale breloka w przeciwieństwie do komórki nie zostawiasz w drugim pokoju na noc aby go naładować :) A rano wiadomo - człowiek się spieszy... |
no teraz dochodzi jeszcze kwestia co ile brelok trzeba ładować;d dla mnie to całkowicie nieprzydatne ale nei skreslajmy tego całkowicie, wazne ze mamy ciągły postęp w technologii. Bo moglismy sie zatrzymac na wynalezieniu kola gdyby nie chęć coraz wiekszej wygody;d
|
|
| Back to top |
|
 |
restig Poziom 13

|
03 Jan 2010 23:36 Re: ZOMM - elektroniczna "bezprzewodowa smycz" dla |
|
|
|
| gromleon wrote: |
| A kto nam przypomni o zabraniu tego ZOMM-a wg mnie chybiony pomysł , przecież breloka z kluczami też mogę zapomnieć. |
A kto nam przypomni o zamknięciu domu xD brelok przy kluczach od domu albo auta i jak zapomni kolega breloka to nie odpali auta :) A bluetooth ma włączony co drugi telefon, nie zapominajmy o trybie niewidoczności, który raczej wystarczy temu urządzeniu.
Pomysł wg mnie naprawdę dobry, gdyby wystarczyło raz na tydzień naładować baterie był by to gadget który z pewnością bym nabył, trochę cena odstrasza...
pozdrawiam sceptyków :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jan 2010 23:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
flubber.trip Poziom 20

|
04 Jan 2010 01:48 Re: ZOMM - elektroniczna "bezprzewodowa smycz" dla |
|
|
|
Mi się generalnie pomysł podoba, ale w przypadku mojego telefony (LG KU990), w którym bateria i tak bardzo słabo trzyma, raczej nieprzydatne :/
|
|
| Back to top |
|
 |