| Author |
RafalGT2 Poziom 14

|
04 Jan 2010 18:25 Czy wymieniac pierscienie w mondeo |
|
|
|
Witam mam pytanie do mechanikow mam forda mondeo 1.8 benzyna mk II 97rok przebieg 240tys przebieg jest oryginalny wiec pekła mi glowica i plyn dostal sie do komor spalania a wlasciwie była to woda z płynem niestety z braku kasy na naprawe wzialem sie po 3 miesiacach dopiero wtedy zdjąłem głowice i okazalo sie ze woda stala w cylidrach i pokryły sie rdza tloki byly przyblokowane nalalem nafty i po dluzszej chwili tloki zaczely puszczac i silnik zaczał krecic przemylem cylindry kilka razy nafta rdza troche zeszla ale bylo znac niewielkie slady wzerow duzych nie bylo widac wiec zlozylem wszystko nowa uscelka glowice odkupilem od znajomego z jego rozbitego forda wiem ze nie bral oleju kolega nigdy nie narzekal ale jego ford dostal w tyl i byl do kasacji wiec wlozylem jego glowice i niestety jest problem silnik bierze mi olej i to bardzo duzo z 1 litr na 1000km silnik ladnie pali trzyma obroty nawet w mrozy ladnie pali i pracuje mocy tez ma ok tak na czucie dym leci nie jest on czarny bialy moze czasami taki siwawy ale w zime chyba musi trosze kopcic. Sadze ze olej bierze pierscieniami wiec zastanawiam sie nad wymiana silnika mam w domu caly dol bez glowicy i teraz moje nastepne pytanie jelsi chcial bym wstawiac ten drugi silnik to czy warto zmieniac pierscienie skoro mam juz go rozebranego ? Ten drugi silnik po zdjeciu misy na panewkach jest scisly wszystko wydaje mi sie ok tylko czy warto wstawiac nowe pierscienie ? ma maly luz na tloku ale nie ma tragedii ale to chyba normalne przy zimnym silniku prosil bym o pomoc z tymi pierscieniami do tej pory grzebalem w polonezach maluchach i tego typu samochodach tam wymieniałem i same pierscienie ale czy w takim silniku jest to oplacalne tn silnik jesli wierzyc poprzedniemu wlascicielowi mial ok 200tys Prosze o porady
|
|
| Back to top |
|
 |
tomasz sadowski Poziom 20

|
04 Jan 2010 18:30 Re: Czy wymieniac pierscienie w mondeo |
|
|
|
Ja raczej wymieniłbym cały silnik a nie tylko dół , który posiadasz Policz koszty planowania głowicy ,robocizna , części i do tego silnik (ponoć dobry) z nie wiadomym przebiegiem Dowiedz się o drugi silnik kompletny , wyjęty ze sprawnego auta , bo może koszt okazać się podobny lub nawet niższy , a stary na części zostanie lub na aaledrogo
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jan 2010 18:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
RafalGT2 Poziom 14

|
04 Jan 2010 18:34 Re: Czy wymieniac pierscienie w mondeo |
|
|
|
Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem jak kupimy silnik z allegro tez nie wiemy co kupimy kiedys wujek juz tak kupil pochodzil 20 tys i koniec potem okazalo sie ze lepiej bylo dolozyc troche wiecej na remont starego niz kupowac nowy planowanie glowicy 50zł robocizny nie licze bo sam zrobie wiec dziekuje za taka odpowiedz
|
|
| Back to top |
|
 |
pachnies Poziom 14

|
04 Jan 2010 18:42 Re: Czy wymieniac pierscienie w mondeo |
|
|
|
Jeżeli jeździłeś z tą pękniętą głowicą to pierścienie szlak trafił, wiem z praktyki miałem okazję naprawiać silnik po kapitalnym remoncie gdzie ''mechanik'' źle złożył i po 20km silnik tak zesłabł że nie można go było uruchomić, jak go rozebrałem to z pierścieni zostały żyletki, wymieniłem pierścienie i lata do dziś. U ciebie może brać przez wrzery o których pisałeś i wymiana pierścieni może nic nie dać. Moja rada, jeżeli zrobisz sobie sam to pierścienie nie pieniądze 160-200pln o ile tuleje nie mają wrzerów
|
|
| Back to top |
|
 |
tomasz sadowski Poziom 20

|
04 Jan 2010 18:46 Re: Czy wymieniac pierscienie w mondeo |
|
|
|
Nie wiem jak u Ciebie ale ja kupowałem już kilka rzeczy i silniki też, ze szrotu w mojej miejscowości i konkurencja w tej chwili jest taka że sprzedawca daje gwarancję na silnik , a w razie jego kiepskiego stanu zwraca pieniądze za robotę Podjedz i spytaj na szrocie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jan 2010 18:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
RafalGT2 Poziom 14

|
04 Jan 2010 18:50 Re: Czy wymieniac pierscienie w mondeo |
|
|
|
Przeczytaj uwaznie post nie chce wymieniac pierscieni w tym starym silniku tylko w tym co mam drugi tak profilaktycznie pytam sie poniewaz nie wiem czy w tych slinikach mozna tak robic kazdy silnik jest inny wiec czy wogole praktykuje sie wymiane w takich silnikach patrzylem i pierscienie wydaja sie ok ale to tylko moje wizualne odczucia
Dodano po 1 [minuty]:
Na tamten co wujek kupil tez byla gwrancja miesiac czasu a wytrzymał 20tys silnik zawsze mozna podszykowac do sprzedania jestem z tego zdania ze co zrobie sam wtedy wiem co mam
|
|
| Back to top |
|
 |
pachnies Poziom 14

|
04 Jan 2010 19:07 Re: Czy wymieniac pierscienie w mondeo |
|
|
|
To zdejmnij pierścienie z jednego tłoka i wkładaj po kolei w tuleje w której pracowały, szczelinomierz w rękę i mierzysz luz na zamkach, dane jaki jest dopuszczalny luz znajdź sobie w necie bo nie będę strzelał na pałę jaki max może być, do tego sprawdź czy nie masz progów na tulejach, pierścienie chyba wiesz jak powinny być poustawiane
|
|
| Back to top |
|
 |
RafalGT2 Poziom 14

|
04 Jan 2010 19:15 Re: Czy wymieniac pierscienie w mondeo |
|
|
|
No OK dzieki tak pewnie zrobie moze zle ujałem moje pytanie po prostu chcialem wiedziec czy jest sens wymiany samych pierscieni bo wiadomo ze cylinderek nie zuzywa sie rowno i jest jajowaty a pierscienie okragle i zastanawialem sie czy nie pogorsze ale najpierw pomieze a dopiero wtedy bede zadawal pytania a pomiar chyba trzeba zrobic na wszystkich cylindrach bo nic nie zuzywa sie rowno i jeden moze byc lepszy drugi gorszy a co do rady kolegow z uzywanymi slinikami kazdy ma swoje zdanie ale ja uwazam ze lepiej wydac nawet te 500zł wiecej a miec zrobione porzadnie w maluchu i polonezie zdarzalo mi sie pilowac wsadzac inne pierscienie kombinowac ale tam wszystko mozna by rzecz ze bylo pancerne a tu nie chcial bym robic sobie balaganu Dzieki za odpowiedzi
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jan 2010 19:15 |
|
|
|