| Author |
zasoby Poziom 19

|
13 Jul 2004 23:15 Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
W sklepach są gotowe niewielkie moduły nadajnika i odbiornika na częstotliwość 433MHz. W ten sposób bez większego zaangażowania możemy stworzyć tor transmisji danych na odległość.
Do tego jest jeszcze potrzebny koder/dekoder stanów przycisków, aby przetworzyć naciśnięte przyciski na transmisje szeregową, przesłać radiowo a po drugiej dekoder powinien odkodować i zmienić swoje stany wysterowując diodę LED... lub stosując moduł wykonawczy żarówkę 220V.
Rolę takiego kodera spełnia w nadajniku PIC16C505 odpowiednio zaprogramowany i gotowy do pracy. Proszę zwrócić uwagę na niewielką ilość elementów i uniwersalne zasilanie od 3V do 5,5V.
Schemat ideowy nadajnika
Dekoder w odbiorniku został zbudowany na podstawie wcześniej zaprogramowanego PIC16C620 i znowu nie potrzeba dużej ilości elementów....
Schemat ideowy odbiornika
Likwidując LEDy i podczepiając tranzystor + przekaźniki lub optotriaki + triaki można sterować urządzeniami 220V :)
Przy włączeniu nadajnika od razu jest transmitowany sygnał do odbiornika i diody zapalają się tak jak zostały ustawione przyciski w nadajniku. Jedyna różnica występuje dla diody TV w odbiorniku, która informuje o poziomie sygnału. Po sekundzie wyjścia przejdą w stan niski i odbiornik będzie oczekiwał na wciśnięcie przycisku w nadajniku. Wygląda na to, że nie jest to przełącznik Flip/Flop (włącz/wyłącz) a stany zmieniają się tylko wtedy, kiedy wciśniemy przycisk, po puszczeniu przycisku wszystko powraca do normalnego stanu. Istnieje możliwość delikatnej zmiany częstotliwości nadawanej, w tym celu należy wcisnąć TC2 przy włączaniu nadajnika.
No cóż rozwiązanie nie jest najtańsze, same PICy to wydatek 15PLN oraz dodatkowe koszty gotowego nadajnika i odbiornika... Jednak biorąc pod uwagę sterowanie aż 11 kanałami oraz przy zastosowaniu anten dosyć duży zasięg jest to rozwiązanie godne polecenia. Z tego co można wyczytać zostało z powodzeniem sprawdzone praktycznie. Dla niektórych był to pierwszy projekt na PICu.
Źródła do PICów oraz schematy w załączniku.
Więcej ciekawych informacji można znaleźć na stronie:
http://jap.hu/electronic/codec.html
| Filename: |
433mhz 11 kanalowy.zip |
 Download |
| Contents: |
odbiorni...009.asm
, odbiorni...009.hex
, odbiorni...620.gif
, nadajnik...505.gif
, nadajnik...014.asm
, nadajnik...014.hex
See all... |
| Filesize: |
28.64 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Jan2000 Poziom 7

|
15 Jul 2004 14:11 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Witam.
Mam pytanie czy jest możliwość zrobienia tego schematu lub jest on już tak zrobiony ze można go wykorzystać do sterowania modelami np. naciskam na przycisk 1 i jedzie do przodu i równocześnie trzymając przycisk 1 naciskam przycisk 2 i pojazd skręca w lewo lub prawo?
|
|
| Back to top |
|
 |
kamiljus Poziom 13

|
21 Jul 2004 22:48 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Witam
Żeby sterować takim modelem wystarczą mniej skomplikowane układy (nie wymaga aż tyle kanałów, ale jeśli byś się uparł to bezproblemowo można sterować takim modelem)
Mam pewne pytanie: wystarczy wykonać te 2 układy (ps. schematy nie działają) i już na odległość można zapalać 11 diodami (lub wykonywać inne czynności)? Ten nadajnik nie potrzebuje żadnych cewek, kondensatorów??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jul 2004 22:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
damik Poziom 14

|
28 Jul 2004 01:46 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
| kamiljus wrote: |
| Ten nadajnik nie potrzebuje żadnych cewek, kondensatorów?? |
Ten nadajnik to własciwie tylko koder i wymaga zastosowania nadajnika W.CZ. na stronie z linku są zdjęcia takowych na końcu ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzesio.exe Poziom 9

|
21 Aug 2004 23:30 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Jeśli chodzi o pytanie Jana2000 i odpowiedż Kamiliusa (mam nadzieję że nie pokręciłem :D ) to może zaskoczę kolegę, ale niektóre modele wymagają aż do 20 kanałów. Oczywiście nie mówię tu o prostym samochodziku czy łódce, ale są takie i (może to samochwalstwo) posiadam taki. Jest to helikopter z silnikiem spalinowym i wykorzystuje dokładnie 20 kanałów. Nie wiem czy nie ma modeli potrzebujących więcej kanałów do sterowania i nie jestem przekonany że takich nie ma.
Ale mniejsza o większość. Ja mam inne pytanie. Chodzi mianowicie o zakup modułów nadawczego i odbiorczego. Niestety mieszkam w małym miasteczku i nie mam możliwości kupna ich u siebie. Może ktoś zna jakiś "mądry" sklep internetowy. Z góry dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
kamiljus Poziom 13

|
03 Oct 2004 23:13 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Niczym mnie kolega nie zaskoczył. Jan2000 wyraźnie powiedział do czego mu potrzebny ten nadajnik. A mi się zdaje, że taki samochodzik nie wymaga aż tylu kanałów. To że czasem może się przydać i 20 kanałów jest oczywiste, zastosowań jest wiele. Nawet nie powiedziane jest to, że musi on być wykorzystany do sterowania modeli.
|
|
| Back to top |
|
 |
citygd Poziom 9

|
04 Nov 2004 12:42 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Witam.
A czy można podłączyć enkoder i dekoder do nadajnika/odbiornika, np na 27MHz?
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
damik Poziom 14

|
04 Nov 2004 13:07 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
| citygd wrote: |
Witam.
A czy można podłączyć enkoder i dekoder do nadajnika/odbiornika, np na 27MHz?
Pozdrawiam. |
Nie powinno być problemu , jednak pasmo 27MHz jest już mocno zapchane przez CB-Radio powodujące spory bałagan w eterze i do sterowania modeli raczej preferuje się 35 i 40MHz ...
Jeszcze niedawno miałem aparaturę do sterowania modeli na 27MHz i sterowanie w tym paśmie nie miało większego sensu, bo co chwila traciłem kontrolę nad modelem ...
|
|
| Back to top |
|
 |
citygd Poziom 9

|
05 Nov 2004 13:25 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
| damik wrote: |
...jednak pasmo 27MHz jest już mocno zapchane przez CB-Radio powodujące spory bałagan w eterze i do sterowania modeli raczej preferuje się 35 i 40MHz ... |
No wiem. Z tego co pamiętam był konkretny kanał (27MHz z hakiem) przydzielony konkretnie do sterowania modeli, ale to mogło być jeszcze za czasów poprzedniego ustroju :) A można budować aparatury nadawcze na 35, czy 40MHz bez koncesji? Jeśli tak to była by bomba :)
Dzięki i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Nov 2004 13:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
damik Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
Rob Poziom 15

|
11 Nov 2004 02:15 Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Co do modułów nadawczo odbiorczych to zakupić je można wchodząc na strone www.soyter.com . Sam kupiłem już u nich kilka modułów na 433MHz.
|
|
| Back to top |
|
 |
sciema601 Poziom 3

|
11 Nov 2004 21:47 Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
mam jedna z tych glupich pytan... co trzeba zrobic pozniej z takim modulem? tzn trzeba go jakos zaprogramowac?? jak? czym? z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Nov 2004 21:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rob Poziom 15

|
14 Nov 2004 21:45 Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
moduły "telecontroli" jakie oferuje soyter są zestrojone na odpowiednią częstotliwość i nie potrzeba ich programować. Podłącza się tylko zasilanie, antenę i wejście lub wyjście zależnie czy jest to modół nadawczy czy odbiorczy. W przypadku modółu np CC1000 jest to już bardziej skomplikowane i aby go zmusić do pracy trzeba by użyć odpowiednio zaprogramowanego mikrokontrolera.
|
|
| Back to top |
|
 |
kazmod Poziom 18

|
01 Oct 2005 21:34 Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Mam pytanie. Piszesz, ze pasmo 27 mHz jest juz "zapchane" i czesto traciles kontrole nad modelem. Z czego bierze sie twoje przypuszczenie, ze chodzi a zapchanie pasma a nie np. pewne niedostatki odbiornika czy nadajnika twego zestawu?
|
|
| Back to top |
|
 |
damik Poziom 14

|
02 Oct 2005 18:55 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
| kazmod wrote: |
| Mam pytanie. Piszesz, ze pasmo 27 mHz jest juz "zapchane" i czesto traciles kontrole nad modelem. Z czego bierze sie twoje przypuszczenie, ze chodzi a zapchanie pasma a nie np. pewne niedostatki odbiornika czy nadajnika twego zestawu? |
jezioro na jakim testowałem moją łódz było niedaleko budowy gdzie jeździły ciężarówki zaopatrzone w CB-radia (wiadomo 27MHz) i od czasu do czasu traciłem kontakt z modelem i poprostu kiedy kończyli pracę to problemy ustawały i wszystko działało znakomicie, natomiast moi znajomi z aparaturą na 35MHz nie obserwowali tych problemów ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Ryski Poziom 18

|
31 Jan 2006 09:25 Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Witam
Czy ktoś już zrobił ten układ ? Jak do tego podłaczyć antene? Czy poprostu podpiąć moduł telecontroli czy trzeba cos jeszcze ?
Pozdrawiam
Ryski
|
|
| Back to top |
|
 |
Ryski Poziom 18

|
08 Feb 2006 18:26 Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Zmontowalem ten uklad, nadajnik zgodnie ze schematem, caly czas mam jakiś sygnał na 7 nózce, nożka do nadajnika i nie dzialaja przyciski. Czy to wina mojego PIC'a czy programu?
Pozdrawiam
Ryski
|
|
| Back to top |
|
 |
maly_13 Poziom 15

|
31 Aug 2006 16:34 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
a czy może ktoś wie gdzie dostane oczywiście za rozsądną kase gotowe moduły tx i rx do tego urządzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
mirek301 Poziom 16

|
11 Sep 2006 20:40 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
| damik wrote: |
| kazmod wrote: |
| Mam pytanie. Piszesz, ze pasmo 27 mHz jest juz "zapchane" i czesto traciles kontrole nad modelem. Z czego bierze sie twoje przypuszczenie, ze chodzi a zapchanie pasma a nie np. pewne niedostatki odbiornika czy nadajnika twego zestawu? |
jezioro na jakim testowałem moją łódz było niedaleko budowy gdzie jeździły ciężarówki zaopatrzone w CB-radia (wiadomo 27MHz) i od czasu do czasu traciłem kontakt z modelem i po prostu kiedy kończyli pracę to problemy ustawały i wszystko działało znakomicie, natomiast moi znajomi z aparaturą na 35MHz nie obserwowali tych problemów ;) |
wszystko ladnie pieknie ale przepisy mowia dokladnie ze moze byc to sprzet ktory dostal swiadectwo homologacji.A jak wiadomo jeszcze do niedawna jedynym ogolnie dostepnym pasmem bylo 11 m. Czyli CB a kanal do sterowania modeli 27,120Mhz.
Jaka kolwiek onna czestotliwosc tzn 35 MHZ i podobne nie byly udostepniane dla aparatury zdalnego sterowania tym bardziej dla celow cywilnych. Gdyz ten zakres czestotliwosci dostalo wojsko.
A ustawa mowi iz sprzet musi byc homologowany a na tych czestotliwosciach w polsce homologacji nikt nie wydal.
W sumie nie tak dawno doszlo pasmo 446 Mhz chyba jakos z okazji wejscia do unii :) i dostosowania przepisow do unijnych.
Za to wszelkiego rodzaju moduly na 433 MHZ pracuja w zakresie czestotliwosci przyznanej licencjonowanym krótkofalowcom (430-440 Mhz).
I tez przy zbyt duzej mocy jest niezgodne z prawem przeszkadza uzytkownikom ktorym to pasmo zostalo przyznane.
|
|
| Back to top |
|
 |
maly_13 Poziom 15

|
13 Sep 2006 13:28 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
wykonalem tez ten układ i tak samo caly czas mam jakis sygnal na wyjsciu ale wszystkie kanaly dzialaja brakuje tylko wylaczania pilota ba z zasilania bateryjnego to on caly czas pobiera prad ok 8mA z nadajnikiem odnosnie modułów nadawczo odbiorczych soyter to mam nadajnik rt1 i zasięg jego jest naprawde kiepski ok 3m zamiast tego nadajnika podpinam wymontowany od jakiejs czujki bezprzewodowej i na tym nadajniku mam ok 150m caly czas ten sam odbiornik czy ktos bawil sie moze tym nadajnikiem?
|
|
| Back to top |
|
 |
wesol1818 Poziom 14

|
25 Sep 2006 23:09 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Witam!
Mam problem z odzczytaniem schematów?
w jakim programie je otwieracie?
prosze o odp
Dodano po 39 [minuty]:
chce sie dowiedziec gdzie moge kupic układy potrzebne do zrobienia tego sterownika?
prosze o pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Sep 2006 23:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Szymon_wolebez Poziom 2

|
07 Nov 2006 00:23 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Czy moze ktoś wie jaki wykorzystac taki nadajnik do przesyłania adio video? By można było podłączyć kamere
I czy mozna podłączyc to do modułu cc1000pp do kanału zwrotnego w radiowym sterowaniu to jest kit avt 517. Albo jakis może jest specjalny do tego moduł bo te kamery bezprzewodowe mają mały zasięg jak na taką cene i odbiorniki trzeba dostrajac itp. Potrzebuje takiej opcij do sterowani modelu chce miec wizje:P .
Apropo czy ten kit avt 517 mozna rozbydowac znaczy podpiąc gdzies kit 2285 czyli sterowanie proporcionalne 15 serwami ? Czy to mozna podpiąc zamiast tych 2 kanałów?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
grygs1 Poziom 2

|
18 Nov 2007 17:48 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Mam pytanie czy ten układ napewno nada się do sterowania modelami bo tam trzeba sterowa silnikami w prawo lub lewo a ten układ chyba tego nie potrafi. Przepraszam jeśli sie myle. z góry dziękuje za odpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mali141 Poziom 3

|
10 Jan 2008 12:26 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Odświeżę temat.
Odnośnie częstotliwości:
| Quote: |
§ 2. Używanie urządzeń radiowych nadawczych i nadawczo-odbiorczych, wykorzystujących uzgodnione przez organizacje międzynarodowe zakresy częstotliwości, pracujących z zastępczą mocą promieniowania (e.r.p.) nadajnika nieprzekraczającą:
1) 150 mW - w przypadku urządzeń wykorzystujących częstotliwości z zakresu 26,96-27,41 MHz; |
Innych częstotliwości nie udostępniono :/
| grygs1 wrote: |
| Mam pytanie czy ten układ napewno nada się do sterowania modelami bo tam trzeba sterowa silnikami w prawo lub lewo a ten układ chyba tego nie potrafi. Przepraszam jeśli sie myle. z góry dziękuje za odpowiedź. |
Podejrzewam, że się nie da, ale można to obejść kilkoma półprzewodnikami, jednak wtedy każdy silnik będzie wymagał dwóch kanałów...
| wesol1818 wrote: |
Witam!
Mam problem z odzczytaniem schematów?
w jakim programie je otwieracie?
prosze o odp |
WinRAR + IE (niestety)
Ponawiam pytanie Jan2000: czy da się korzystać z kilku kanałów jednocześnie?
|
|
| Back to top |
|
 |
G.Piasecki Poziom 1

|
21 Mar 2008 01:53 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|
Witam. nie bardzo mogę znaleźć w gąszczu internetu, jakie elementy sterowane są w paśmie 433 MHz?! ogólnie pytanie tez mam czy bez problemu sam mogę zbudować urządzenie na to pasmo bez "łamania prawa".
Chodzi o bezprzewodowa transmisje sygnału DMX512 (wykorzystywana do sterowania urządzeń scenicznych). |Chciałem wykorzystać układ cc1100 //czy jakoś tak// jest on na 433 MHz lub 868MHz. Nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego opisu kto korzysta z tych pasm czyli de facto kto będzie mnie zakłócał.
Z góry dziękuje za odpowiedź
|
|
| Back to top |
|
 |
tom_081 Poziom 7

|
25 Jul 2008 09:38 Re: Sterowanie radiowe 433MHz 11 kanałowe na PIC |
|
|
|