Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudowany


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudowany
Autor
Wiadomość
foee89
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 21

Post#1 Post autora tematu 05 Sty 2010 12:42   

HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudowany


Witam. Mam oto taki problem. Dźwięk w moim laptopie działa poprawnie, lecz w ogóle nie działa mikrofon (ten wbudowany również). Ciekawą sprawą jest też to, że gdy puszczam muzykę z winampa, podłączam sobie słuchawki (2x wejście słuchawkowe z przodu) to dźwięk leci z głośników laptopa oraz w słuchawkach - czyli coś jest nie tak :|
Próbowałem wszelkich sterowników, aktualizacji ich oraz patrzyłem na ustawienia w Biosie. Nadal nic. Podejrzewam, że albo mikrofon wbudowany "siadł" lub wejście mikrofonowe też "siadło" albo jest to wina sterowników.
Miał ktoś podobne problemy? Może komuś udało się ten problem rozwiązać?

Wyprzedzając Wasze pytanie - korzystam z WinXP Pro SP 3.
Powrót do góry
   
Kristoff10
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Wrz 2003
Posty: 2639
Miasto: Wałbrzych

Post#2 05 Sty 2010 14:22   

Re: HP Pavilion dv6000 - wejście mikrofonowe


A czy nie masz wyciszonego mikrofonu w Regulacji głośności??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2010 14:22   





Powrót do góry
   
foee89
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 21

Post#3 Post autora tematu 05 Sty 2010 14:58   

Re: HP Pavilion dv6000 - wejście mikrofonowe


Nie, nie mam, jest na full. Ale funkcja wycisz jest nieaktywna.
Powrót do góry
   
Kristoff10
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Wrz 2003
Posty: 2639
Miasto: Wałbrzych

Post#4 05 Sty 2010 15:08   

Re: HP Pavilion dv6000 - wejście mikrofonowe


Ustawione na maksa możesz mieć ale jak jest włączona funkcja wycisz to i tak nie będzie działało... jak to funkcja wycisz jest nieaktywna?
Powrót do góry
   
foee89
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 21

Post#5 Post autora tematu 05 Sty 2010 15:38   

Re: HP Pavilion dv6000 - wejście mikrofonowe


Funkcja jest nieaktywna. Pokazuje to ten obrazek :
HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudowany
Powrót do góry
   
Kristoff10
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Wrz 2003
Posty: 2639
Miasto: Wałbrzych

Post#6 05 Sty 2010 17:53   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Czy w menedżerze urządzeń nie masz żadnych "!" przy kontrolerach dźwięku? Jak wejdziesz w Regulację głośności i dasz Opcje/Właściwości i zakładkę nagrywanie masz ustawioną właściwą kartę?

P.S. Kończą mi się pomysły skoro mówisz że na właściwych sterach tak się dzieje...:/
Powrót do góry
   
foee89
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 21

Post#7 Post autora tematu 05 Sty 2010 18:26   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Żadnych "!" w menadżerze urządzeń nie mam, oprócz : "Kontroler hosta IEEE 1394 zgodny z OHCI" ale to chyba nie ma znaczenia.
Co do regulacji głośności mam wybraną odpowiednią kartę - Conexant HD Audio input.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2010 18:26   





Powrót do góry
   
0__0
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Mar 2002
Posty: 1447

Post#8 05 Sty 2010 18:50   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


A nie mial czasami robionego reballingu albo nie byl grzany ? -
mialem taki przypadek ze po reballingu w dv6000 przestalo dzialac wyjscie sluchawkowe z przodu ( w viscie bylo to wyjscie po prostu nieaktywne mimo ze sygnal informujacy o wlozeniu wtyku docieral z gniazda do ukladu dzwiekowego (o ile pamietam alc )
Powrót do góry
   
foee89
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 21

Post#9 Post autora tematu 05 Sty 2010 19:48   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


A możesz mi powiedzieć co to jest reballing?
Jestem drugim właścicielem tego laptopa. Laptop oryginalnie miał Viste, ale pierwszy właściciel przerobił go WinXP. Z racji tego, że mi bardziej pasuje WinXP również zainstalowałem na nim świeżą kopię tego systemu.
Laptop czasami się przegrzewa i słychać jak wiatraczek od procka sobie głośniej pochodzi. Średnia temp. procka wynosi ~50 stopni Celsjusza - wiem wysoka, ale co zrobić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2010 19:48   





Powrót do góry
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10380
Miasto: Leszno

Post#10 05 Sty 2010 20:07   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Cytat:
A możesz mi powiedzieć co to jest reballing?

To, że jesteś nowy na forum, nie oznacza, że jesteś zwolniony z 16 punktu regulaminu. Wykaż trochę własnej inicjatywy i wpisz w wyszukiwarkę to słowo, a dowiesz się o co chodzi. Ba, trafisz nawet na film instruktażowy jak taki reballing wykonać.
Powrót do góry
   
foee89
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 21

Post#11 Post autora tematu 05 Sty 2010 21:25   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Co do reballingu to nigdy nie był robiony przeze mnie. Może poprzedni właściciel coś robił, chociaż w moim przekonaniu wątpię.
Powrót do góry
   
Kristoff10
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Wrz 2003
Posty: 2639
Miasto: Wałbrzych

Post#12 05 Sty 2010 21:41   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Czy kiedyś działał Ci mikrofon? Czy nie masz takiej pewności?
Powrót do góry
   
foee89
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 21

Post#13 Post autora tematu 05 Sty 2010 22:04   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Takiej pewności na 100%. Nie sprawdzałem przed instalowaniem świeżej kopii systemu WinXP. Jeśli to wada natury technicznej a nie sterowników to będzie problem...
Powrót do góry
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10380
Miasto: Leszno

Post#14 05 Sty 2010 22:15   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Pobierasz Linuxa na Live CD i uruchamiasz z niego laptopa. Pod systemem Linux sprawdzasz czy wyżej opisany objaw też występuje. Jeśli tak, to problem leży po stronie sprzętowej, jeśli nie, to problem prawdopodobnie w systemie.
Powrót do góry
   
foee89
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 21

Post#15 Post autora tematu 05 Sty 2010 22:34   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


A skąd mogę takie coś pobrać? Wpisałem w google : "live cd linux download", ale dużo bezsensownych rzeczy mi wyskoczyło. Mógłbym prosić o link?
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#16 05 Sty 2010 22:37   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


foee89 napisał:
A skąd mogę takie coś pobrać? Wpisałem w google : "live cd linux download", ale dużo bezsensownych rzeczy mi wyskoczyło. Mógłbym prosić o link?


Przede wszystkim tylko trochę się wysilić trzeba.

http://www.linux.pl/?id=distro&kategoria=2
Powrót do góry
   
duczka
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 527
Miasto: Dęblin

Post#17 03 Lut 2010 19:11   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Witam. Mam podobny problem co w temacie tylko z tym ze mikrofon wewnętrzny mi nie działa, natomiast podpinany do złącza działa ale bardzo, bardzo cicho. Wiec moje pytanie brzmi, czy możliwe to jest przez np. uszkodzenie tasiemki łączącej panel dotykowy z płytą główną. Od razu mówię ze mikrofon jest dobrze podpięty do panelu bo sprawdzałem oraz w ustawieniach głośności mikrofon nie jest wykrywany. Pozdrawiam

HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudowany

Aha system to Windows 7 i sterowniki Realtec ver 6.1.7600.16385
Powrót do góry
   
duczka
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 527
Miasto: Dęblin

Post#18 13 Lut 2010 17:49   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Już sobie poradziłem. Na siłę trzeba było zainstalować sterownik Conexant Smart Audio 221 dla układu Hermosa. Teraz wszystko działa jak trzeba.

DEVICEID = HDAUDIO\FUNC_01&VEN_14F1&DEV_5051
Powrót do góry
   
JACOBBBBB
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 13

Post#19 29 Sty 2011 23:57   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Kolego duczka. mam ten sam problem co ty miałeś mógłbyś podrzucić jak podmienić sterowniki?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2011 23:57   





Powrót do góry
   
duczka
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 527
Miasto: Dęblin

Post#20 30 Sty 2011 15:01   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudo


Witam.
Dla mających problem z dźwiękiem w tym laptopie zamieszczam sterownik.

HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudowany

Załączniki:
Powrót do góry
   
nabi666
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 7
Miasto: krk

Post#21 29 Cze 2014 09:38   

Re: HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudowany


czy ten sterownik działa tylko na Vista, a Win 7?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> HP Pavilion dv6000 - niedziałający mikrofon zew. i wbudowany
Strona 1 z 1
Podobne tematy
HP Pavilion dv6700ew niedziałający mikrofon zew. i wbudowany (15)
HP Pavilion dv6000 - jak wyłączyć wbudowany mikrofon? (1)
HP Pavilion dv9700 i Win7 - niedziałający wbudowany mikrofon (13)
Advent 7109a - niedziałający mikrofon wbudowany (6)
HP Pavilion dv6000 - ciemność na matrycy i na monitorze zew. (7)
Toshiba satellite c660-1mk - mikrofon (wbudowany i zew.) słabo wychwytuje dźwięk (2)
HP Pavilion dv6000 Podłączenie matrycy do zew. wyjścia video (4)
HP Pavilion dv6000 - nie działa mikrofon (7)
W jaki sposb uruchomić mikrofon zew. na laptopie HP Pavilion (2)
hp pavilion dv6000 model dv6640ew nie działa mikrofon (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS