| Author |
Zientas Poziom 7

|
05 Jan 2010 19:57 Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u.? |
|
|
|
Witam!
Dziś przyjechał pan z serwisu Viessmanna ze sterownikiem Euroster 2005. Jako, że interface tego sterownika jest nader nieczytelny, a moja żona na pewno sobie z nim nie poradzi (szybko zapomni) odesłałem więc pana z serwisu do domu. Tym bardziej, że za to g. zażądał 500 zł (cenę znałem wcześniej, ale zapewniano mnie, że tym sterownikiem mogę regulować wszystko i że jest b. prosty w obsłudze).
Pan z serwisu powiedział mi również, że nie ma możliwości założenia zdalnego sterowania/programowania przygotowaniem c.w.u. - prawda to? Nie jest to jednak aż takie niezbędne.
Potrzebuję więc prosty w obsłudze, dwutaryfowy (dzień - noc) sterownik bezprzewodowy to tego pieca.
Proszę Was bardzo o poradę jaki sterownik wybrać.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
k0s10r Poziom 14

Joined: 27 Mar 2009 Posts: 183 Location: Aleksandrów Kujawski
|
06 Jan 2010 15:36 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
http://alle....
masz szukałem 5 sekund. pogrzebiesz moze znajdziesz cos taniej
Usunąłem link do aukcji - wartość nietrwała
[mod="mirrzo"]
|
|
| Back to top |
|
 |
turbine Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2010 18:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zientas Poziom 7

|
06 Jan 2010 22:29 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Dziękuję za odp. Nie do końca byłem pewien które się nadają, dlatego postanowiłem zapytać.
Pozdrawiam!
EDIT: Moment, moment czy ten auraton 2005 to nie to samo co euroster 2005 ? Właśnie nie chciałem tego sterownika ze względu na to że jest mało intuicyjny.... ale nic poszukam jeszcze. Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
07 Jan 2010 01:15 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Do kondensacyjnego Auraton? O zgrozo :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Zientas Poziom 7

|
07 Jan 2010 12:52 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Kolego Mirrzo - możesz rozwinąć myśl?
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
07 Jan 2010 13:18 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Szkoda tracić możliwości automatyki kotła dla zastosowania auratona, regulatora zał-wył. Nie znam vissmanna, ale zapewne dedykowana automatyka potrafi więcej i oszczędniej steruje pracą kotła.
Bez ujmowania auratonowi, który jest prostym regulatorem i bardzo przydatnym dla innych urządzeń
|
|
| Back to top |
|
 |
Zientas Poziom 7

|
|
| Back to top |
|
 |
serwisant73 Poziom 22

|
07 Jan 2010 21:48 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Najbliżej było by zastosować deDietricha z serii AD , choć do ideału i tak daleko...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2010 21:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wawrzeczko_t Poziom 22

|
07 Jan 2010 23:45 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Termostat pomieszczenia Viessmann:
- Vitotrol 100 UTD (przewodowy): 440 zł
- Vitotrol 100 UTD-RF (radiowy): 1050 zł
Z wyjściem sterującym (wyjście dwupołożeniowe) - czyli załącz/wyłącz (tak jak np.: Auraton, Euroster, itp...),
- Z cyfrowym zegarem sterującym,
- Z programem dziennym i tygodniowym,
Z przełącznikiem obrotowym o następujących funkcjach:
- Normalna temperatura pomieszczenia „Tryb dzienny”,
- Zredukowana temperatura pomieszczenia „Tryb nocny”,
- Temperatura zabezpieczenia przed zamarznięciem „Tryb ochronny”,
- Dwa nastawione na stałe programy czasowe,
- Jeden indywidualnie nastawiany program czasowy,
- Program wakacyjny,
- Z przyciskami trybu Party i trybu ekonomicznego,
... czyli tak jak popularne termostaty pokojowe, nie można ustawić temp. wody użytkowej z regulatora pokojowego. Zresztą, po co?
Pełną obsługę kotła z pomieszczenia można uzyskać np: kupując kocioł Vitodens 200 + Vitotrol 300. Poza tym nie wierzę, że serwis fabryczny Viessmann przyjechał zamontować Eurostera. Przed wpuszczeniem rzekomego serwisu do kotłowni należy poprosić o okazanie uprawnień serwisowych :).
|
|
| Back to top |
|
 |
Zientas Poziom 7

|
08 Jan 2010 00:32 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Czyli wszystko się sprowadza do łatwości obsługi i możliwości programowania. Cechą wspólną wszystkich sterowników to system włącz/wyłącz.
Rozumiem, że z moim piecem poradzi sobie zarówno Emos T105VF kosztujący 140 zł jak i Dedietrich za ponad 1000 zł. Efekt będzie ten sam - po prostu przy danej temp. piec zostanie wyłączony, lub włączony. Dobrze rozumiem? Czyli wszystko to kwestia marki/ceny, a efekt będzie podobny?
wawrzeczko_t - zadzwoń proszę do www.serwis-24.pl (to nie jest reklama) i zapytaj z jakim sterownikiem przyjadą do Viessmanna (być może Vitotrole mają, ale nie wspominali). A więc przyjadą z Eurosterem 2005 w cenie 500 zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
wawrzeczko_t Poziom 22

|
08 Jan 2010 07:23 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
| Zientas wrote: |
| Czyli wszystko się sprowadza do łatwości obsługi i możliwości programowania. Cechą wspólną wszystkich sterowników to system włącz/wyłącz. |
Nie wszystkich! Ale Vitotrol 100, Auraton, Euroster, ... - to podobna maść.
| Rozumiem, że z moim piecem poradzi sobie zarówno Emos T105VF kosztujący 140 zł jak i Dedietrich za ponad 1000 zł. Efekt będzie ten sam - po prostu przy danej temp. piec zostanie wyłączony, lub włączony. Dobrze rozumiem? Czyli wszystko to kwestia marki/ceny, a efekt będzie podobny? |
Nie wiem (nie znam Emosa i Dietrisia). Termostat pokojowy musi być taki który przyjmuje 230V (230 V przepływa przez termostat więc uwaga przy podłączeniu !)
| wawrzeczko_t - zadzwoń proszę do www.serwis-24.pl (to nie jest reklama) i zapytaj z jakim sterownikiem przyjadą do Viessmanna (być może Vitotrole mają, ale nie wspominali). A więc przyjadą z Eurosterem 2005 w cenie 500 zł. |
Zmień firmę serwisową :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Jan 2010 07:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
serwisant73 Poziom 22

|
08 Jan 2010 07:49 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Różnica jest zasadnicza . Wymienione wyżej termostaty to... Termostaty . Ich praca sprowadza się do funkcji wł. - wył. . DeDietrich jest regulatorem , tzn. moduluje pracą palnika , dzięki temu zwiększa się ekonomika pracy kotla. Kosztuje katalogowo 749 PLN. Choć nie zmienia to faktu , że kocioł najlepiej i najbardziej optymalnie pracuje zawsze z regulatorem dedykowanym.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zientas Poziom 7

|
08 Jan 2010 11:49 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Regulacja pracy palnika owszem, ale pod warunkiem, że dany model pieca ma takie możliwości - w sensie podłączenia tak rozbudowanego sterownika. Z tego co wiem mój nie ma. Pozostaje więc tylko wyrafinowane "włącz - wyłącz" :D
Czyli wszystko już w zasadzie wiem.
Jeszcze jedno pytanko.
Jak się mają nastawy na pokrętle na piecu do sterowania regulatorem pokojowym?
Regulator załącza się i piec zaczyna grzać do np. zadanej pozycji na pokrętle czy też nastawy na pokrętle pieca są jakby już nieistotne a piec grzeje pełną mocą do czasu jak regulator pokojowy go nie wyłączy?
|
|
| Back to top |
|
 |
wawrzeczko_t Poziom 22

|
08 Jan 2010 16:04 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Pomimo, iż zamontujesz tylko termostat pomieszczenia to i tak kocioł Vitodens 100 będzie regulował pracą palnika (modulacja płomienia) tylko że jedynie w zależności od temp. wody w kotle.
Natomiast na pokrętle temp. c.o. w kotle należy nastawić temperaturę obliczeniową jaka została przyjęta dla Twojej instalacji c.o. W przypadku kotła kondensacyjnego - im niższa - tym lepiej. Ale jak zamontowano grzejniki dla temp. zasilania 75 st.C to taką nastawę trzeba wykonać na pokrętle od temp. c.o. w kotle. Podsumowując, regulator załącza się i kocioł zaczyna grzać do zadanej pozycji na pokrętle na kotle.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zientas Poziom 7

|
08 Jan 2010 17:09 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
No to wszystko jasne. Dziękuję serdecznie wszystkim za wypowiedzi!
|
|
| Back to top |
|
 |
s1447 Poziom 2

|
07 Sep 2010 22:35 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Witam,
Mnie serwis uraczyl sterownikiem Auraton 2005TX i na moje zyczenie zewnetrznym czujnikiem pogodowym. Efekt tego jest taki, ze piec reguluje temperature wody w zaleznosci od pogody, nie reaguje zupelnie na ustawienia (wlacz/wylacz) czujnika pokojowego. Czy dla pieca Vitodens 100 W jest mozliwe takie ustawienie (czy ewentualne doposazenie elektroniki) aby piec dazyl do osiagniecia innej temperatury w dzien, innej w nocy (lub na przyklad reagowal na sygnaly wlacz/wylacz od czujnika pokojowego, ale moc grzania ustawial za pomoca czujnika pogodowego) ?
|
|
| Back to top |
|
 |
wawrzeczko_t Poziom 22

|
09 Sep 2010 05:21 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
| Quote: |
| aby piec dażył do osiągniecia innej temperatury w dzień, innej w nocy (lub na przykład reagował na sygnały włacz/wyłacz od czujnika pokojowego, ale moc grzania ustawiał za pomocą czujnika pogodowego) ? |
Tak właśnie ma to wyglądać. A co masz ustawione na kotle na pokrętle od regulacji temp. wody w grzejnikach?
|
|
| Back to top |
|
 |
s1447 Poziom 2

|
09 Sep 2010 10:54 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Pokretlo regulacji temperatury jest jedynym mechanizmem ktory teraz pozwala mi na zmiane temperatury w domu - w ciagu dnia ustawiam mniej wiecej na 4, na noc recznie zmieniam na 3. Chcialbym aby ta prace wykonywal za mnie czujnik pokojowy - tzn aby w nocy wylaczal piec gdy temperatura osiagnie np 19 czy 20 st C, a w ciagu dnia zeby piec dzialal sobie sam zgodnie z ustawieniami na pokretle.
Czy w Vitodens 100 W praktykuje sie dobowa regulacje grzania wody w zewnetrznym zasobniku ? Pan od serwisu powiedzial ze w tych piecach nie bardzo jest to mozliwe i przy dobrej izolacji zbiornika (mam 120 L Viessmann'a z kompletu) niepotrzebne. - W tej chwili po prostu na stale ustawilem na "kropke" (chyba 7) pokretlo sterujace temperatura wody w zasobniku.
|
|
| Back to top |
|
 |
wawrzeczko_t Poziom 22

|
09 Sep 2010 22:36 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Tak to ma działać (tj. termostat pokojowy ma załączać/wyłączać palnik w zalezności od temp. powietrza w pomieszczeniu). Natomiast, jeśli jest tak jak u Ciebie że Vitodens 100-W jest wyposażony w czujnik zewnętrzny to na prawym pokrętle na kotle zmieniasz jedynie poziom (!) fabrycznie ustawionej krzywej grzania która wynosi 1,4 (poczytaj w instrukcji obsługi). Więc na tym pokrętle nie ustawisz temperatury wody w kotle (co jest uzasadnione, bo to sam sobie kocioł realizuje dzięki czujnikowi zewnętrznemu). Tak czy inaczej, dla palnika (ale nie dla pompy) w kotle nadrzędnym jest termostat pokojowy.
Vitodens 100-W nie ma możliwości ustawienia cykli łączeniowych dla bojlera (podgrzewu wody uzytkowej). To jest dostępne w kotłach serii 200 i wyżej. Tam jest już cyfrowa automatyka która potrafi czynić "cuda".
|
|
| Back to top |
|
 |
s1447 Poziom 2

|
09 Sep 2010 22:58 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Dziekuje za informacje.
Mialem wlasnie nadzieje ze dla palnika w kotle nadrzędny bedzie termostat pokojowy ale niestety u mnie tak to nie dziala - nie zauwazylem zadnego wplywu termostatu na prace pieca (tzn palnik dziala, mimo ze termostat wskazuje ze nie powinien i na odwrot - termostat mowi ze powinien, a palnik nie dziala).
Czy to znaczy ze po prostu zle jest to podlaczone ? Serwisant byl juz dwa razy w tej sprawie, za drugim razem wymienil plyte w piecu, ale ze bylo to pod koniec wiosny to juz nie dalem rady przetestowac.
|
|
| Back to top |
|
 |
wawrzeczko_t Poziom 22

|
10 Sep 2010 05:55 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Tak uważam - źle podłączony termostat (np: odwrotnie) lub coś podobnego ze strony elektroniki/elektryki.
|
|
| Back to top |
|
 |
reconed Poziom 3

|
15 Nov 2010 00:56 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Jak zrozumiałem z powyższych wpisów, możliwe jest podłączenie Euroster 2026 TX do dwufunkcyjnego Vitodensa 100W z automatyką podłogową oraz zbiornikiem 150L (obecny sterownik pokojowy to Vitotrol 100).
Jak wnioskuję nie będzie to miało wpływu na funkcjonowanie automatyki pogodowej dołączonej do pieca.
Jak powiedział mi technik z firmy Euroster - automatyka pogodowa jest podłączona do kotła i nie ma związku ze sterownikiem pokojowym.
Proszę podpowiedzcie jak powinienem podłączyć regoulator Eurostera z kotłem. Zakładam również, że nie jest możliwe, żeby Vitotrol 100 pozostał dołączony do pieca jako drugi sterownik. Chodzi mi o to, że Vitotrol zamontowany jest na parterze, a Euroster zamierzam ustawić w sypialni.
|
|
| Back to top |
|
 |
cysterniarz Poziom 3

|
21 Nov 2010 22:18 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Cześć
Sorry za może laickie pytanie ale nie znam się na tym jeszcze.
Mam piec vitodens 100. Na parterze jest termostat na ścianie (zwykły -samo pokrętło temp.)
Chciałbym zmienić ten termostat na taki z możliwością programowania temp o danej godzinie np euroster 2000 .
Czy ten zestaw będzie kompatybilny ?
W ofercie są też bezprzewodowe - czy dobrze rozumiem że działa to w ten sposób że tam gzie będzie stał termostat to w tym pomieszczeniu piec będzie regulował temperaturę grzejników ?
pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
davvid80 Poziom 15

|
21 Nov 2010 23:39 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Będzie działać...
|
|
| Back to top |
|
 |
ArtX78 Poziom 1

|
23 Dec 2010 10:41 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Witam.. mam vitodensa 100 z wymiennikiem wody.. szukam sterownika bezprzewodowego, co mozecie polecic.. jest tego sporo i ceny sa rozne.. czym sie rozni taki za 200 od takiego za 800?? z gory dzieki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Dec 2010 10:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wawrzeczko_t Poziom 22

|
23 Dec 2010 23:43 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u |
|
|
|
Ogólnie nieczym. Działać będą tak samo.
|
|
| Back to top |
|
 |
fido2001 Poziom 3

|
17 Oct 2011 18:54 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u.? |
|
|
|
Witajcie.
Znalazłem w swoim Vitotrolu 100 w Menu SERWIS takie ustawienia:
PD-REGULACJA:
- Amplituda
- Stała czasowa
- Reg-Offset
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić do czego służą te ustawienia, oraz pomóc w przywróceniu fabrycznych, ponieważ pogmerałem i nie pamiętam co tam standardowo miałem ustawione.
Z góry dziękuję.
Rafał.
|
|
| Back to top |
|
 |
arturccc Poziom 10

|
21 Nov 2011 08:30 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u.? |
|
|
|
Panowie mam podobny dylemat. Posiadam kocioł vitodens 100 WB1 ze sterowaniem pogodowym, rok produkcji 2000 rok, więc trochę inny niż tutaj omawiane i teraz mam wątpliwości. Jaki sterownik będzie do niego odpowiedni?
Chciałbym żeby sterował temperaturą według pomieszczenia, ale jednocześnie korzystał z ustawionej krzywej grzewczej. Czy vitotrol 100 wystarczy, czy może trzeba zainstalować vitotrol 200? Czy sterownik pokazuje temperature zewnętrzną i np. na kotle?
Ewentualnie czy można zastosować inny, tańszy sterownik, jak będzie z kompatybilnością? Kocioł jest już stary i nie wiadomo ile jeszcze pociągnie. Instrukcja mówi o podłączeniu dwóch przewodów, więc tak jak większość prostych sterowników do 150zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
slawo1 Poziom 14

|
12 Jan 2012 23:34 Re: Jaki sterownik do Vitodens 100? Jest możliwe ster. c.w.u.? |
|
|
|
Zobacz na moje kompleksowe rozwiązanie sterownia kotłownią gazowo-weglową obniżeniem temperatury CO steruje regulator AURATON 2020TX. Przy zastosowaniu trzech regulatorów od kotła , pomp, zaworu mieszajacego plus AURATON rozwiązane zostały wszystkie problemy z regulacja temperatury CO i CWU.
:D Link
|
|
| Back to top |
|
 |